Izraelski zrakoplovi navodno napali zračnu bazu T-4 u Homsu

Izraelske zračne snage
14 komentara

Prema izvješću sirijske televizije Al-Ikbariya, noćas je zrakoplovstvo izraelskog režima prevelo napad na zrakoplovnu bazu T-4 u pokrajini Homs.

U službenom priopćenju Glavnog stožera sirijske vojske je navedeno kako je sirijska protuzračna obrana u Homsu djelovala zbog mogućeg napada izraelskog zrakoplovstva.

U drugom priopćenju, kojeg su objavile NDF snage, navodi se kako je pogođen jedan zrakoplov koji se prema Homsu približavao iz područja Al-Tanf, ali je ova informacija upitna jer je objavljena na navodno službenoj stranici NDF snaga na društvenim mrežama.

Unatoč učinkovitoj obrani sirijske protuzračne obrane, nekoliko izraelskih projektila je uspjelo doći do strateške zrakoplovne baze, ali su pali na mjesta gdje su uzrokovali samo materijalnu štetu i nije bilo gubitka ljudskih života, prenosi Al-Ikbariya.

Snimka napada koju je objavila televizija Al-Ikbariya je nejasna, mračna i samo se čuje buka pucnjave, uz navodne eksplozije.

Kasnije, tijekom jutra, nije objavljena nijedna snimka ili fotografija napadnute baze.

t4
FOTO – Područje navodnog napada na bazu T-4

Vijest je prenio i Al-Masdar News, koji navodi kako se sirijska protuzračna obrana suočila s novim izraelskim napadom na zrakoplovnu bazu T-4, a za portal je vijest potvrdio službeni izvor iz sirijske vojske.

Al-Masdar News ima drugačiju verziju od sirijske televizije, iako vijesti objavljuje iz Beiruta i drugih zemalja, ne iz Sirije, te navodi kako je sirijska protuzračna obrana ispalila  nekoliko raketa prema izraelskim projektilima u pokušaju da odbije napad na bazu T-4, ali je izraelsko ratno zrakoplovstvo uspješno je pogodilo brojne ciljeve u vojnom objektu i nanijelo materijalnu štetu bazi T-4  istočno od Homsa.

Izraelski režim još nije komentirao ovaj najnoviji napad.

Oba medija navode kako je baza T-4 bila meta izraelskih ratnih zrakoplova u travnju ove godine, kada je u napadu ubijeno najmanje sedam iranskih vojnih savjetnika i sedam vojnika s vojske.

Baza T-4 - Sirija - nakon napada
FOTO: Baza T-4 nakon prethodnog napada (ARHIVA)

Nedavno je došlo do male razmjene vatre, odnosno ispaljivanja jednog projektila od strane izraelskih snaga s okupiranog Golana na položaj NDF snaga u Quneitri, što je bio odgovor na zalutali projektil koji je na Golan pao u razmjeni topničke vatre između vladinih snaga i terorističkih skupina na jugu Sirije. Podsjetimo da su nakon ovog hica upozorenja izraelskih okupacijskih snaga neki mediji, među kojima i Al-Masdar, tvrdili kako je Izrael odgovorio zračnim udarima, što nije bilo točno.

Baza T-4 je ranije nekoliko puta napadnuta od strane izraelskog zrakoplovstva, uglavnom iz libanonskog zračnog prostora i bez ulaska u Siriju.

Sirijska protuzračna obrana
FOTO: Ilustracija Sirijski sistem Buk

Televizija Al-Ikbariya navodi kako je noćašnji napad možda odgovor na izjavu  Hosseina Amira-Abdollahiana, posebnog savjetnika za međunarodne poslove predsjednika iranskog parlamenta, koji je rekao da će Iranska revolucionarna garda u Siriji nastaviti djelovati protiv pokušaja Izraela da dominira ovom regijom. Ova izjava ili je krivo prevedena na engleski jezik ili je Hossein Amir-Abdollahian nije ni dao, obzirom da tečno govori engleski, arapski i perzijski, a kada se govori o Izraelu ne postoji nijedan dužnosnik koji ne koristi izraz cionistički entitet, pogotovo ne Abdollahian, koji je blizak bivšem predsjedniku Ahmadinedžadu.

Službena sirijska agencija SANA je samo potvrdila da su  borbeni zrakoplovi napali zračnu bazu T-4 i da je sirijska protuzračna obrana otvorila vatru, dok drugi sirijski mediji navode kako je T4 zračna baza možda napadnuta, ali to još nije potvrđeno.

VIDEO – Snimka koju je objavila televizija Al-Ikbariya

Kasnije informacije se kreću od onih “kako je jedan izraelski zrakoplov oboren”, do “preciznih podataka o uništenoj iranskoj opremi u bazi i ljudskim gubicima”. Prema jednom od tih “izvora” je uništena iranska kontrolna stanica za upravljanje dronovima i protuzračni sustavi Khordad  i Tor M1. Ni u ovom slučaju nema ni snimaka ni fotografija koji bi potvrdili navode ovakvih “izvora”.

Ono što baca sumnju na ovaj napad, osim što ne postoji nikakvog dokaza da se dogodio, osim snimke koju možete vidjeti dolje, je činjenica da bazu T-4 u istočnom Homsu aktivno koristi rusko zrakoplovstvo. Posljednja snimka datira iz svibnja, kada su tamo bili raspoređena 4 ruska zrakoplova Su-25 i 9 helikoptera, među kojima tri Ka-52.

t4 stajanka avioni aerodrom
FOTO – Satelitska snimka baze iz svibnja ove godine

Osim toga, baza T4 u istočnom Homsu služi ruskom zrakoplovstvu za pokrivanje južnog Idliba i sjevera Hame, gdje zračnim udarima redovito odbija pokušaje napada islamističkih terorističkih skupina iz pravca Al-Lataminaha prema Halafiyi i Muhardi. Stoga ove vijesti treba uzeti s rezervom, budući da postoji određene skupine u Damasku koje bi u sklopu operacije oslobađanja juga zemlje, za koju sirijska vojska ima podršku svojih saveznika, voljele da se nastavi i na Golan i okupirana palestinska područja, iako je sirijski predsjednik Bashar Al-Assad nedavno u intervjuu rekao kako je glavni cilj uspostaviti punu kontrolu središnjih vlasti nad cijelim teritorijem Sirijske Arapske Republike i da ta pitanja trenutno nisu i ne mogu biti prioritet sirijske vlade.

baza T-4NDFT4
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Aragon
5 godine prije

offtopic: prestanite objavljivati o sportu ilti svjetskom. iako sam hrvat,izvlacite totalno nebitne stvari i poticete nebitnu raspravu koja nema veze s vezom. nekaze se bezveze da se politika i sport netrebaju mjesati. hvala

Laki Topalović
5 godine prije

Dobro Aragon, jel itko bombardirao ovu bazu ili nije?

Laki Topalović
5 godine prije

Poanta je da napada najvjerojatnije nije ni bilo. Samo, kada su ova televizija i svi objavili vijest, onda je SANA stidljivo rekla bilo je napada , ali ne možemo potvrditi kakav i kojeg opsega.

Zvrk
5 godine prije

Apdejt: ostavku dao Boris Dž. #AssadCurse

Laki Topalović
5 godine prije

Jel itko može naći ijednu sliku ovoga: “Sustavi protuzračne obrane su odbili izraelsku agresiju, srušili brojne rakete i pogodili jedan od napadačkih zrakoplova, prisiljavajući druge da napuste zračni prostor”, piše SANA. Ostali navode da je pucano iz libanonskog zračnog prostora? Ko koga ovdje zjbva?

dinaricus vulgaris
5 godine prije

taman jedan petak bez (puno) palestinske krvi i odmah po siriji…jesu kukavice doć će im iran glave s punim pravom pa će opet kmečat ko u 15 i 20 stolječu kmee potjerali nass kmee ubili nas kmeewe

Marko S.
5 godine prije

Izrael proglašen osma najmoćnija država u svijetu. Uzimalo se u obzir diplomatska, ekonomska i vojna komponenta.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI