Jair Bolsonaro upozorava “kako Kina ne može kupiti Brazil”

Kina brazil
45 komentara

Novi predsjednik Brazila, Jair Bolsonaro, ipak je odlučio proširiti veze s Kinom, ali upozorava “kako nijedna strana država ne može kupiti Brazil”.

Bivši časnik vojne hunte, koji se dolaskom demokracije počeo baviti politikom, u intervjuu u ponedjeljak je izrazio svoju zabrinutost zbog prodaje nacionalnih dobara zemlje strancima i rekao da se ovo pitanje ne odnosi samo na Kinu, već i na druge zemlje.

“Sve zemlje mogu kupovati u Brazilu, ali ne možete kupiti Brazil”, izjavio je Jair Bolsonaro, a zatim spomenuo sastanak istog dana u svom domu u Rio de Janeiru s kineskim veleposlanikom Li Jinzhangom.

Rekao je kako je kineskom veleposlaniku u Brazilu objasnio da njegova buduća vlada, približavajući se Sjedinjenim Državama, nema u planu da se odmakne od Kine, kao što su mediji naveli tijekom njegove izborne kampanje.

“Nemamo problema s Kinom ili nekom drugom zemljom. Trgovina s Kinom se može i proširiti”, dodao je Bolsonaro, inzistirajući kako ni Brazilija niti Peking ne žele odustati od bilateralne suradnje.

Njegove izjave dolaze skoro tjedan dana nakon što je kineski državni list China Daily upozorio “kako bi dolazak tropskog Trumpa, zbog njegovih obećanja o radikalnim promjenama, mogao utjecati na odnose između Kine i Brazila”.

Od 2009. je Kina postala najveći Brazilski trgovinski partner. Samo tijekom prošle godine je Brazil u Kinu prodao robe u vrijednosti  47,4 milijarde dolara, a iz Kine uvezao robe za 27,3 milijarde. Brazil u Kinu izvozi 20% od ukupnog godišnjeg izvoza zemlje, a 80% izvoza brazilske soje završava također u Kini. Kina je  u brazilsko gospodarstvo od 2003. uložila 124 milijarde dolara i trgovinska razmjena između dvije zemlje je prema podacima Svjetske banke premašila gore spomenuti iznos i dosegla 75 milijardi dolara.

Bolsonaro, koji će službeno preuzeti dužnost 1. siječnja, izabran je u listopadu za predsjednika Brazila s 55,15% glasova, a njegov protukandidat ljevičarske Radničke partije, Fernando Haddad, dobio je 44,85% glasova.

Unatoč oštroj retorici, čini se da su prevagnuli interesi bogatih zemljoposjednika i vlasnika kompanija koji u trgovinskom ratu Kine i Sjedinjenih Država vide priliku za sigurnu dobit.

“Gospodarstvo je mnogo važnije od propagande za dobivanje glasova. Njega jednostavno ne možete mijenjati bez ozbiljnih posljedica”, izjavio je nakon izbora za Reuters izvršni direktor jedne brazilske poljoprivredne kompanije.

Bolsonaro treba pažljivo postupati i s ogromnim “poljoprivrednim klubom” koji kontrolira više od 40 posto mjesta u Kongresu. Bogati zemljoposjednici pretežno podupiru Bolsonara, ali su jasno rekli da će održavati dobre odnose s Kinom, njihovim najvećim i najvažnijim kupcem.

Jorge Arbache, bivši tajnik za međunarodne poslove u ministarstvu planiranja Brazila, kazao je kako će Brazilu biti bolje da ne pili granu na kojoj sjedi.

“Brazil si ne može dozvoliti luksuz da odustane od svog najvećeg trgovinskog i investicijskog partnera. Nema ni jedne ekonomije na svijetu koja može zauzeti prostor kojeg zauzima Kina”, rekao je Arbache.

Kinu tradicionalno ne zanima koja je politička opcija na vlasti u bilo kojoj zemlji, sve dok može poslovati.

“Bez obzira na desnicu ili ljevicu, želimo razgovarati i unaprijediti dobar razvoj odnosa Kine i Brazila, od kojih, vjerujemo, prednosti imaju obje zemlje”, rekao je čelnik kineske delegacije Qu Yuhui, koji je ranije prošlog mjeseca posjetio Brazil i razgovarao s Bolsonarom.

Opširnije: “Hunta” u Brazilu vuče svoje prve poteze – Pozdravlja Izrael i pokušava protjerati Kinu

 

Jair BolsonaroSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
45 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alen
5 godine prije

Pare govore usta se sprdaju a kinezi su glavni…

Tadmur Palmirovic
5 godine prije

Neće niko kupiti Brazil, ni jedna druga zemlja jer je “el komandante” jenkijima obećao dati Brazil besplatno ili za siću.

Zvrk
5 godine prije

Ha ha, ovo ste kao slučajno mu falili ime? 😀

tuf
5 godine prije

Utjecaj poljoprivrednog kluba nije previše pozitivan, jer upravo je zbog njihovog lobiranja ukinuto ministarstvo ekologije.
Osim toga, kada su nekom političaru puna usta neke teme, obično se u stvarnosti ponaša upravo suprotno. Što mislite, tko će dobiti ugovore za gradnju svih hidroelektrana i autocesta po Amazoni?
Nitko nije naivan pa da misli kako američka podrška dolazi besplatno.

Son of Alerik
5 godine prije

Nikoga ne interesira tko je gdje na vlasti sve dok može ostvarivati svoje ekonomske interese. Tako ni Kinu sve dok se ne ukaže prijetnja njihovim interesima.
Čini se da kapetančić, fašist sa svojim uvodjenjem hunte, kako su mu nekidan tepali, ipak misli o dobrobiti Brazila i naroda u njemu te da nema govora o svrstavanju uz nekakve antikineske blokove. Čak ga ne interesira tko je na dosmrtnoj vlasti u Kini sve dok s Kinom može ostvarivati brazilske interese.

bbbb
5 godine prije

Cionistićki potrćko usmjerava bijes naroda izmučenog lihvarenjem na onoga tko sa lihvarenjem nema veze…………..

Laki Topalović
5 godine prije

Došao je kineski veleposlanik i objasni kapetančiću da su u Kinu 2 + 2 još uvijek 4 . Povlačenje ulaganja, što se napravi jednostavnom prodajom dionica i okretanje drugim uvoznicima soje, goveda i čega već ne, čak i nafte, ruda, za Kinu je najmanji problem, a SAD nema novca za ulaganja, odnosno američka država uopće nema novca, nego krči put privatnim korporacijama, što je razlika nebo i zemlja. Koju Son of Alerik nikada neće skontat. Čak je i MMF priznao da je kineski model planske privrede pod državnom palicom učinkovitiji, ali bi “tranzicija” u EU/SAD i tom bloku uzrokovala takav potres, da je bolje ostati u neoliberalnom truležu.

Valter
5 godine prije

Bolje bi mu bilo da se pozabavi enormnom količinom kriminala i korupcije u svojoj zemlji.

rodoljub
5 godine prije

Kina ne moze kupiti Brazil. To je tacno, kao sto je tacno da je Brazil pod cizmom Amerikenjaca i da nikome ne dozvoljavaju ulaz, a Brazilcima ne dozvoljava izlaz. Sve metodama americke demokratije – gazi, ubi, unisti .

nije bitno tko
5 godine prije

Jair Bolsonaro upozorava “kako Kina ne može kupiti Brazil”

Brazil nije na prodaju. Brazil je poklonjen Amerikenjcima.

davor
5 godine prije

To ljudi govore kada se prodaju amerima i cionistima. Sinove su mu neki dan reklamirali diljem svijeta u majicama IDFa i Mossada.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI