Nakon predaje Assangea Britancima Lenin Moreno dobio željene kredite iz Washingtona

MMF
37 komentara

Jučer ujutro je udarna vijest u cijelom svijetu bila izdaja i poniženje naroda Ekvadora od strane predsjednika Lenina Morena, samozvanog ljevičara koji je u svibnju 2017. u uredu naslijedio bivšeg predsjednika Rafaela Correu, koji je zemljom vladao od 2007. do 2017 i uvijek je imao principijelne stavove o pitanjima suvereniteta zemlje i prije svega ekonomske neovisnosti Ekvadora.

Kao što smo izvijestili, jučer je predsjednik Ekvadora, Lenin Morano, ukinuo azil osnivaču WikiLeaksa, Julianu Assangeu, po kojeg je u zgradu ekvadorskog veleposlanstva u Londonu došla britanska policija i odvela ga u pritvor. Sada se Assange suočava s izručenjem Sjedinjenim Državama, gdje mu zbog istine koju je objavljivo na svojoj internetskoj platformi, prema zahtjevu za izručenjem, žele suditi “zbog objava povjerljivih podataka”. Naravno, američko pravosuđe, jednom kada se nađe u njihovim rukama, može preformulirati optužnicu u teže kazneno djelo, dok je za London jedini uvjet da ne bude izručen prijateljima u Washingtonu da Assange ne bude osuđen na smrtnu kaznu.

No, vratimo se Morenu, koji je u drugom krugu izbora 2017. izabran za predsjednika Ekvadora s 51,16% glasova. Kako je Lenin Moreno bio kandidat “Saveza ponosne i suverene domovine” (Alianza PAIS), bloka kojeg je za provođenje svoje Građanske revolucije 2006. sa suradnicima utemeljio bivši predsjednik Rafael Correa.

Odmah po dolasku na vlast su se vidjele promjene u unutarnjoj i vanjskoj politici Morena. U zemlji se aktualni predsjednik nije mogao nositi s ekonomskim i financijskim problemima i situacija je postajala sve gora. Moreno se odriče i vanjskopolitičkog kursa predsjednika Corree i priklanja se Washingtonu, što se posebno vidjelo u stavu o krizi u Venezueli. Naime, Lenin Moreno je samoproglašenog uličarskog predsjednika Juana Guaidóa priznao za legitimnog vođu Venezuele isti dan kada je oporbeni zastupnik na ulicama istočnog Caracasa održao ceremoniju samoproglašenja za “ustavnog privremenog čelnika zemlje”. Predsjednik Ekvadora je Guaidóa početkom ožujka u  mornaričkoj bazi u Salinasu u ekvadorskom gradu Santa Elena primio u “službeni državni posjet”, gdje su razgovarali o političkoj i gospodarskoj krizi u Venezueli, a Moreno je dao puni potporu Guaidóu u njegovoj “borbi za slobodu”.

Moreno je prodao Assangea za kredit MMF-a

Međutim, puno su važniji unutarnji problemi u Ekvadoru, zbog kojih je Moreno praktično prodao Assangea i to za iznos od 4,2 milijarde dolara.

Iako to službeno nitko neće potvrditi, slijed događaja jasno upućuje da je Lenin Moreno zapravo prodao Juliana Assangea za kredit Međunarodnog monetarnog fonda od 4,2 milijarde dolara.

Ako dolje pogledate transakcije MMF-a s Ekvadorom od 1984. do danas, vidjet ćete da je bivši predsjednik Correa uzeo simboličan zajam od 261 milijun dolara 2016. i da tijekom deset godina predsjedanja nije htio posuđivati novac od ove međunarodne financijske institucije. Nakon preuzimanja vlasti, Morano odmah uzima oko pola milijarde dolara zajma od Međunarodnog monetarnog fonda, ali to očigledno nije dovoljno da kupi socijalni mir u zemlji.

Jučer, kao grom iz vedra neba, ministar vanjskih poslova Ekvadora, José Valencia, daje izjavu da Ekvador oduzima državljanstvo Assangeu i oduzima mu azil, nakon čega britanskoj policiji otvaraju vrata zgrade veleposlanstva u Londonu i osnivača WikiLeaksa odvode u pritvor.

Samo nekoliko sati nakon što je odrađen ovaj dio prljavog posla ministar gospodarstva Ekvadora, Richard Martinez, saziva konferenciju za tisak, zajedno s drugim predstavnicima vlade.

Za zadovoljstvom objavljuje kako je Međunarodni monetarni fond Ekvadoru odobrio zajam od 4,2 milijarde dolara, što je dio šireg paketa pomoći za potporu vladinom programu “gospodarskih reformi”.

Prema izjavi ministra gospodarstva Martineza, zajmodavac iz Washingtona je pristao na uvjete financiranja koncem prošlog mjeseca, ali je konačno odobrenje MMF objavio tek sad. U ponedjeljak vladi Lenina Morena stiže prva tranša kredita u iznosu od 652 milijuna dolara.

Službena verzija obrazloženja zašto je kredit dodijeljen je sigurno priča za malu djecu, obzirom da MMF bez suglasnosti Sjedinjenih Država nikome ne može dati zajam, a uz američki pristanak se kreditiraju čak i zemlje koje po statutu organizacije nemaju pravo na financijsku “pomoć”, poput Ukrajine.

Direktorica MMF-a Christine Lagarde izjavila je kako će potpora podržati vladine napore da ojača svoje financije, uključujući preraspodjelu plaća, postupno smanjenje subvencija za gorivo i smanjenje javnog duga.

“Uštede ostvarene ovim mjerama omogućit će povećanje izdataka za socijalnu pomoć tijekom programa”, kazala je Lagarde u priopćenju, ističući kako je “zaštita siromašnih i najugroženijih segmenata u društvu ključni cilj programa”. Da, baš kao što je slučaj sa svim zajmovima ove međunarodne organizacije, kojoj je na prvom mjestu briga za siromašne i ugrožene slojeve društva.

Ali se očekuje da će uprava Morena dobiti još šest milijardi dolara kredita od Razvojne banke Latinske Amerike, Međuameričke razvojne banke, Svjetske banke i Latinskoameričkog rezervnog fonda.

“Ekvadorske vlasti provode sveobuhvatni program reformi usmjeren na modernizaciju gospodarstva i utiranje puta snažnom, održivom i pravednom rastu”, kazala je Lagarde.

Prevedeno, Moreno provodi strukturne reforme po nalogu MMF-a i Svjetske banke, ostavit će zemlju u dužničkom ropstvu, ali će dvije godine imati dovoljno sredstava da osigura socijalni mir u zemlji.

MMF navodi periodične preglede svojih zajmova kako bi osigurao da vlade provode svoju politiku zalaganja, a zatim im daje sredstva u tranšama.

Kao što smo naveli u početku, nigdje ne postoji službena potvrda da je i izručenje Assangea bio jedan od brojnih uvjeta koje je MMF iznio pred Morena, koji se pokazao kao apsolutno nesposoban političar da vodi zemlju i očajnički je tražio pomoć od financijskih institucija koje kontrolira Washington. Pomoć je dobio, a dobit će još 6 milijardi dolara do kraja mandata. Toliko u očima ekvadorskog predsjednika vrijedi ponosna i suverena domovine, koju je kao kandidat bloka Alianza PAIS predstavljao na izborima 2017.

ENCA / IMF.Ecuador

Lenín MorenoMMFRafael Correa
Pretplatiti se
Obavijesti o
37 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Antinio Cagapulito
4 godine prije

A kao naši političari ne bi postupili jednako.

Laki Topalović
4 godine prije

Može reći da jedno s drugim nema veze, ali je koincidencija pretjerano očita.

spartak
4 godine prije

Dobio Juda svoje srebrnjake.

prezime
4 godine prije

I sto vas u logicnom u biti zaboli sto radi ekvador, ekvadorski predsjednik, njihovi krediti I slicno….
jadni vi sto se zabrinuli za assagnea, a da je kojim slucajem umjesto amerike bila rusia onda bi pljuvali po njemu I kovorili kako car putin ima parvo.

IVE iz pecalbe
4 godine prije

Ekvador Britancima isporucio Asangea, USA Ekvadoru isporucila kredit, sada netko treba Britanncima i amerikenjcima isporuciti stotine prostitutki sa AIDS-om i krug zatvoren

Trubadur
4 godine prije

Evo, moram, da dam jedan OFF… Par dana unazat, neko na ovom portalu mi je oponirao, da novi S-350 Vitjaz nije zamena za S-300….. Danas su završena testiranja i počinje redovna proizvodnja S-350 i to je deo izjave zamenika ministra obrane Rusije Krivoručka… ” Kako je saopšteno, već je pokrenuta proizvodnja prve serije opreme. Prema rečima Krivoručka, sistem će u oružanim snagama zameniti raketni sistem S-300 „Favorit“….Više ima na Sputnjiku.. Tako, da, izvinajvam se za OFF ali ta izjava danas kaže, da sam tad bio u pravu..

mane
4 godine prije

ne zna se koji su gori,internacionalna levica (ogromna vecina levicara) ili desnica.nigde nema nacionalne levice.ona je tabu tema u javnosti a i medju politicarima.sve je krenulo kad su izjednacili nacionalizam sa sovinizmom

CMD
4 godine prije

Ni orali ni kopali ?

samo tako
4 godine prije

Priče o ljevici i desnici mogu postojati samo u pluskvamperfektu, a ni onda nisu bile jasno definirane distinkcije, vremenske ni prostorne.
Lijevo ili desno je moguče dafinirati u odnosu na aktualno stanje u zadanom prostoru i u zadanom vremenu

Zax
4 godine prije

Dali guzice da bi mogli biti duznicki robovi mmf-u. Hrvatska i ekvador, dvije bratske drzave.

Issa
4 godine prije

Mucko djubre! Treba mu ne dati mira dok je ziv, smece jedno!

Fatih
4 godine prije

NAROD MU JE DAO MANDAT DA VLADA.
NEKA GA SAD TAJ ISTI NAROD FLAUTA.

Miki maus
4 godine prije

Bogami da! Realno, tko koga nebi prodao za toliki kredit?! Nece ga on vracati, a da nece malo zagrabiti u te milijarde $, naravno da hoce. Odlicna kombinacija za Lenina( koje ime haha)!

Emiliano Zapata
4 godine prije

Nevijerujem da ce vise novinari u buducnosti riskirati zivot da bi nam prenili neku vijest zbog koje ionko nikakve koristi osim komentiranja uz kavicu i kolac. Buducnost novinarstva je ko je povecao sise ili usne, ko je odijenio kakvu haljinu, tko igra kakvo finale u nedjelju i tako…Ni lud vise nitko ne zeli biti Julian. A.

Satir und wasser
4 godine prije

Majmun da svoju sestru drugom majmunu da je roka za bananu. Samo 2 % je razlika u DNA covjek -majmun.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI