NASA odustaje od “Sojuza” – Rusija se u projektima u svemiru okreće Kini

raketa, satelit, lansiranje Sojuz
20 komentara

Nakon ranijih neuspješnih pokušaja, NASA je priopćila kako za nekoliko godina za letove do Međunarodne svemirske postaje (ISS) ruski “Sojuz” “planira zamijeniti komercijalnim letjelicama koje su razvili Boeing i SpaceX”, za specijalizirani portal Space piše Elizabeth Howell. Zbog toga će Roskosmos, naravno, izgubiti dio svojih sredstava. No, možda će umjesto tradicionalne svemirske suradnje s Amerikancima ići na nove projekte, na primjer s Kinom.

U lipnju je Elizabeth Howell imala priliku pratiti lansiranje 56. ekspedicije na Međunarodnu svemirsku postaju iz Bajkonura u Kazahstanu. Putovanje novinarke je završilo 8. lipnja u Moskvi, kada je posada uspješno pristajala na svemirsku postaju. Istovremeno se mala skupina predstavnika iz NASA-e, Europe i Roskosmosa okupila u Centru za kontrolu misije kako bi razgovarali o trenutnoj misiji. Međutim, kada su se dotaknuli budućnosti, iznenada je razgovor postao nejasan, a ruski gosti su rekli “kako rasprava još nije završena i da za to treba vremena”.

“Danas, svi koji putuju na ISS moraju ići u Kazahstan i svoje astronaute slati raketom “Sojuz”, za što NASA plaća desetke milijuna dolara. Ali se uskoro situacija može promijeniti”, piše Howell.

Dvije tvrtke, Boeing i SpaceX, aktivno rade na stvaranju svojih vlastitih letjelica kojima će moći slati astronaute na ISS. Prema planovima, trebale bi početi letjeti u idućih nekoliko godina. Znači, nakon 2019. godine, NASA nije rezervirala mjesta za astronaute na ruskom “Sojuzu”, kao što su rekli novinarki u Moskvi. Time se postavlja pitanje što će Roskosmos učiniti kada prihodi stranih partnera budu manji.

Prema riječima Michaela Dodgea, stručnjaka sa Sveučilišta Sjeverne Dakote, “ovo će, u smislu financiranja, definitivno postati problem za Roskosmos”.

“Za svako mjesto u “Sojuzu” Sjedinjene Države plaćaju puno novca, čime pomažu u nadoknadi troškova obuke, održavanja i pokretanja ruske rakete. Naravno, Rusija ima svoje interese u održavanju Međunarodne svemirske postaje i trebat će slati svoje astronaute do postaje sve dok u Moskvi ne odluče da više ne žele sudjelovati u misijama. Dakle, bez Sjedinjenih Država, troškovi lansiranja “Sojuza” će se povećati, ali će Rusija na ISS moći slati više ljudi odande”, tvrdi Elizabeth Howell.

FOTO: Međunarodna kosmička stanica

“Ako odustanu od postaje ISS, za koju su SAD potpisale ugovor do 2024. godine, NASA se može usredotočiti na svoj program na Deep Space Gateway, svemirsku stanicu na Mjesecu, koja bi trebala igrati zahtjevnu ulogu za daljnje slanje astronauta na Mars. Za ovaj je projekt su zainteresirani i Europljani.  Roskosmos se može pridružiti američkoj agenciji u suradnji na novoj stanici ili krenuti u projekte s drugim svemirskim silama poput Kine, jer nije sasvim isključeno da su oni već stekli iskustva u Rusiji”, piše Elizabeta Howell.

Američka novinarka podsjeća da je nedavno u Roskosmosu smijenjeno vodstvo, a novi direktor ruske svemirske agencije je postao Dmitrij Rogozin, što znači da je malo vjerojatno da će Roskosmos ulaziti u američke projekte.

Njega se Amerikanci sjećaju kada je nakon uvođenja zapadnih sankcija Rusiji i nakon nekoliko neuspjelih pokušaja lansiranja američkih raketa koje bi trebale zamijeniti “Sojuz” na Twitteru napisao kako SAD “svoje astronaute na ISS mogu slati pomoću trampolina”.

Nova uprava Roskosmosa je odlučila promijeniti kurs i poligon kojeg u najmu ima u kazahstanskom Bajkonuru će preseliti na ruski istok, piše Michael Dodge.

“No, Sjedinjene Države ne bi trebali brinuti o izjavama Rogozina od prije nekoliko godina. Na kraju, unatoč razlikama o statusu Krima, posljednje četiri godine suradnja između dviju zemalja u svemiru nikada nije stala”, zaključio je Dodge.

Rusija i Kina pregovaraju o stvaranju zajedničke orbitalne postaje

Svemirski program - Konferencija u Teheranu
FOTO: Kosmička stanica Mir i Spaceshuttle

Kao što smo naveli, Elizabeth Howell je bila u pravu kada je predvidjela da će se Rusija, nakon odluke američke strane, okrenuti drugim partnerima, i to upravo Kini.

Ovaj tjedan u Moskvu dolazi delegacija Nacionalne svemirske uprave Kine čiji će članovi razgovarati s Roskosmosom o mogućnosti stvaranja zajedničke orbitalne postaje, prenose RIA Novosti.

Ruska agencija je kratko navela kako je kineska strana, koja u sljedećih nekoliko godina planira započeti gradnju svemirske postaje s više modula, zainteresirana je za rusko iskustvo u dugim letovima i izgradnju velikih svemirskih objekata. Osim toga, Kini nedostaju brojne ključne tehnologije u ovom sektoru i spremna je Rusiji ponuditi partnerstvo u zamjenu za njihovo stjecanje.

Ranije su se Roskosmos i Nacionalna svemirska uprava Kine dogovorili o značajnom proširenju suradnje u projektima proučavanja Mjeseca i stvaranja zajedničkih orbitalnih skupina, timova dvije zemlje koji će, neovisno o Sjedinjenim Državama, nastaviti suradnju u svemiru.

BoeingDmitrij RogozinISSkosmonautikaNASARoskosmosSojuzSpaceX
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
5 godine prije

Toboze se ameri zale da ih slanje astronauta kosta desetke milijuna dolara, a znamo da su razlozi u politickim vodama, ne financijskim. Jer kada ih SpaceX bude slao gore iznosi ce kriomice skociti na stotine milijuna dolara.

crodaemon
5 godine prije

Kinezi će ponit kamere i sve copy paste 🙂

zax
5 godine prije

Boing mozda i uspije napraviti funkcionalnu letjelicu za put u svemir. Ali spaceX nece sigurno.

shumadinac
5 godine prije

Teško da ima bolji primer loše strane liberalizma od ovoga: istraživanje svemira je strateška oblast za sve države koje to mogu sebi da priušte a SAD su dozvolile da u tome zavise od Rusa. Zašto? Zato što je jeftinije nego razvijati svoje motore.

Kakva je to kratkovidost – nisu valjda očekivali da im Rusi to završavaju za “siću” dok se ne naprave teleporti? Problem je što privatni kapital ne mari za državne interese što može da dovede do još opasnije situacije: dobavljači američke vojske kupuju više od polovine rezervnih delova za svoje helihoptere od Kineza!?! Ne samo da su ti delovi lošijeg kvaliteta od originalnih (svi u tom lancu su dobro podmazani tako da se kvalitet ne gleda dok neki helihopter ne padne – ali i to je uračunato u cenu) već su Kinezima dali tehnologiju?!?

čitalac
5 godine prije

Desetke miljuna dolara?
Koliko? Desetci nisu više od 100 miljuna. Takav ispad dohotka nije nikakva katastrofa za Roskosmos….

Neko ime
5 godine prije

Zatvorise Gateway za Deep State, pardon Space…?

Balad
5 godine prije

Jedini razumni, logični, humani i najjeftiniji projekt što se svemira tiče, je zajednički projekt cijelog čovječanstva. Ali, što ćemo, kad većina ljudskog roda niti je razumna, ni logična, ni humana, i voli trošiti pare – kad ih imaju – kako im se sprdne. 🙂 🙂 🙂

Vlado banja Luka
5 godine prije

Tzv međunarodna svemirska stanica ni ne postoji. Sve je farsa i laž iz koje se prije svega Rusi polako izvlače. Broj tzv lansiranja iz Bajkonura je za ovu godinu smanjen sa 17 na 10. Razlog: Kazahstanci se kao žale da lansiranja zagađuju životnu sredinu!? Čuj, Kazahstanci i njihova stepa su važniji od tzv Međunarodne svemirske stanice, Rusa i Amerikanaca…

Tupko Glupko
5 godine prije

I opet izuzetni svojim postupcima šire poslovne veze Rusije i Kine.
America Only, rekao bi Trump.

Siniša
5 godine prije

“Proslo je vase vreme…” rece Lavrov zapadu.

Bobi
5 godine prije

…ameri mogu slati svoje austronaute pomoću trampolina.”
??????

Matija
5 godine prije

RAKETNI MOTORI RD-180 – SSSR/Rusija * SAD još uvjek koriste ruske raketne motore RD-180 prvog stupnja (“boostere”) za svoje “Atlas V” rakete koje trenutno imaju najviše uspješnih lansiranja u svemir kod Amerikanaca. – SSSR/Rusi su ih razvili prije nekoliko desetljeća i tada su bili “golden glory” SSSR-a. Amerikanci ih uvoze od ruskog NPO “Energomasha”, i postavlja se pitanje – zašto ih Amerikanci jednostavno ne “kopiraju” tj. ne naprave “reverese engineering” (obrnuti “inžinjering”)? – Ovi kerozinski motori se smatraju starog tipa, ali prema riječima samih Amerikanaca vrlo su učinkoviti, pouzdani, snažni i jeftini i jednostavno ih ne mogu kopirati jer nikad nisu savladali vrhunsku tehnologiju komora za izgaranje. Američke kooperantske kompanije za raketnu tehnologiju, “ULA” i “Blue Origin” razvijaju vlastite “metanske” BE-4 motore, ali sami priznaju kako će im trebati najmanje 4 godine za razvoj. Tko će do tada opremati astronaute na ISS-u i slati američke satelite u svemir, kad im… Čitaj više »

ovozemljaš
5 godine prije

Francuzi, Indijci, Kinezi, Japanci, svi šalju satelite u svemir?Hmm. uskoro će i Hrvatska??

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI