Nijemci umorni od ispraznog politikantstva – AfD u anketama izbio na drugo mjesto

afd
42 komentara

Zbog spora sestrinskih demokršćanskih stranaka CDU i CSU oko migracijske krize, koji je za sada gurnut pod tepih, među njemačkim birača pada potpora ovih dvjema strankama, dok se na drugoj strani bilježi popularnost desničarske stranke Alternative za Njemačku (AfD), koja je dosegla rekordnu razinu od 17% i sada ima istu razinu potpore kao socijaldemokrati, prenosi Die Welt. Osim toga, 48% Nijemaca je reklo kako je ponašanje Angele Merkel “naštetilo dostojanstvu njemačke politike”.

Spor oko izbjegličke krize između sestrinskih stranaka CDU i CSU je narušio njihov ugled među njemačkim glasačima i doveo do porasta popularnosti stranke Alternative za Njemačku (AfD). Ovakav rasplet su najavljivali analitičari časopisa Der Spiegel, koji su uoči ultimatuma kojeg je čelnik bavarskog CSU-a, Horst Seehofer, uputio kancelarki, dao ostavku, koju je potom povukao i na kraju pristao na nekakvo kompromisno rješenje koje podrazumijeva usklađivanje migracijske politike s ostalim zemljama članicama EU, ali će Bavarska nastaviti sa zahtjevima da se imigranti deportiraju u zemlje u kojima su prvi put registrirane i uvesti zabranu ulaska novima.

Nakon toga je Angela Merkel navodno postigla sporazum o repatrijaciji sa zemljama poput Litve, Estonije, Slovačke koje gotovo da nemaju nijednog registriranog imigranta, ali je lagala da je mađarski premijer Viktor Orban također službeno pristao na njezin prijedlog. Italija i Hrvatska nisu potpisale ovaj dogovor, kao što ga neće potpisati ni Grčka. U ovoj su se situaciji i Angela Merkel i Horst Seehofer pokazali kao neprincipijelni u stavovima i spremni na navodni kompromis  samo kako bi očuvali mjesta u svojim uredima i to su njemački birači prepoznali.

Prema istraživanju javnog mnijenja koju je proveo Emnid, podrška Alternativi za Njemačku je dosegla rekordnih 17%, što je AfD dovelo do iste razine potpore koju ima Socijaldemokratska partija Njemačke (SPD), koja je izgubila dodatnih 2% potpore.

Njemacka reihstag

CDU i CSU su također izgubili 2% potpore i trenutno im je samo 30% ispitanika spremno dati glas, što je najlošiji pokazatelj od studenog prošle godine.

“Zeleni” imaju 12 posto, a “Die Linke”, stranka njemačke ljevice, ima 9% podrške, kao i Slobodna demokratska stranka Njemačke.

Prema anketi, 71% Nijemaca vjeruje da je spor unutar koalicije CDU / CSU oko pitanja imigracije doveo do “gubitka dostojanstva politike”, dok 23% ispitanika ne misli tako. 67% ispitanika je uvjereno kako se CDU i CSU jedno prema drugome ponašaju “nepristojno”.

69% ispitanika smatra da je čelnik CSU-a Horst Seehofer “prouzročio štetu politici” , dok ih je 19% izrazilo suprotno mišljenje. 41% ispitanika smatra da Seehofer treba ostati ministar unutarnjih poslova Njemačke, dok 48% ispitanika misli da treba otići. 46% također smatra da je ponašanje njemačke kancelarke Angele Merkel “nanijelo štetu prestižu politike”, sažima Die Welt.

Ovi pokazatelji govore da Nijemci ne žele isprazna politikantska prepucavanja oko ozbiljnih tema, a imigracijska politika je tema za koju mnogi tvrde da će odrediti budućnost Europske unije, puno više od krize eurozone ili ekonomske krize nakon 2008.

Angela Merkel - Izbori 2017
FOTO: Angela Merkel

Podsjetimo, nedavno je profesor povijesti i međunarodnih odnosa na Sveučilištu Princeton, Harold James, rekao kako je Europska unija osmišljena, dizajnirana i ima institucije koje mogu funkcionirati samo u idealnim uvjetima, ali da na kaotična vremena ne može ponuditi učinkovite odgovore, što bi mogao biti razlog njene propasti, koja je sve vidljivija u sukobu bogatog sjevera i osiromašenog juga i proeuropskog zapada i nacionalističkog istoka, koji je tek raspravom Varšavskog ugovora stekao nacionalnu slobodu i neovisnost, koje se ne želi odreći tako lako.

U uvjetima u kojima Velika Britanija izlazi iz EU, za preživljavanje ove birokratske hidre u ovom obliku je ključna politička stabilnost Njemačke i Francuske, a vladajuće elite u obje zemlje su udaljene od stvarnih problema vlastitog biračkog tijela, a Angela Merkel i Emmanuel Macron svu energiju ulažu u izmišljanje nove EU na više kolosijeka ili s više brzina. U međuvremenu ankete pokazuju kako je Nijemcima dosta takve politike i žele da se rješavaju njihovi problemi. Situacija je vjerojatno slična u Francuskoj, iako glavni europski mediji malo pozornosti posvećuju unutarnjoj politici službenog Pariza.

Die Welt

“Europljani bi mogli žaliti za EU kao nekada za Habsburškim carstvom”

AFDCDUCSUDie Linke
Pretplatiti se
Obavijesti o
42 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
shumadinac
5 godine prije

Sve prema planu i programu. Ostaje nam jedino dilema – da li puštati brčiće ili se uopšte ne brijati?

Euro1
5 godine prije

Ode sorošev potrčko.

Moreno
5 godine prije

EU je puna problema koji se samo gomilaju. Jasno je kako Njemci vide problem u migrantima koji ugrožavaju cili politički sustav. Njemci se ne bune toliko protiv eura jer je Njemačka u jugoistočnoj Europi s eurom napravila ono šta oružjem u WWII nije uspila. Prij migracijske krize AfD je ima samo potporu onih koji su bili protuv eura i politike prema Rusiji, a potpora je narasla pojavom neselektivnog primanja migranata. Ekonomska kriza na globalnoj razini je neminovna jer nakon krize 2008 problem nije riješen, a sad je samo pitanje vrimena kad će se kriza ponovo dogodit i koliko duboka će bit. Manja kriza od one 2008 neće bit samo problem je to šta se neće moć riješit na isti način odnosno spuštanjem kamata i proizvodnjom eura jer su sad kamate ECB-a na pozitivnoj nuli, a proizvedeni euri su više išli u spašavanje banaka nego u realnu ekonomiju koja je pregrijana… Čitaj više »

bbbb
5 godine prije

Nema alternative švabama, uvijek će isti vladati njima kao i ostalima.

tak
5 godine prije

Treba stati kad je naj
Treba stati kad je najbolje

Srusilo se sve
ljuljaju se ulice
kao da je bijes
kao zadnji ples
kao da je zemljotres
srusilo se sve

White Patriarch
5 godine prije

Svi samo grebu po površini, a nitko se ne usuđuje reći da je car gol! Problem je u natalitetu, premalo mladih = nizak rast gospodarstva i nedostatak inovativnosti, previše starih = prevelik pritisak na mirovinski i zdravstveni sustav, što znači visoke poreze i još veći pritisak na mlade koji se onda još teže odlučuju na imanje obitelji. Političari problem pokušavaju zakrpiti blesavo dovodeći milijune imigranata od kojih većini nije ni do rada ni do integracije, što onda problem čini još većim. Kako smo došli do ovoga? Žene su počele raditi i dobile pravo glasa. Mnoge žene po prirodi nisu baš majčinski tipovi pa su jedva dočekale da mogu živjeti kako žele i ganjati karijeru. Ove druge pod pritiskom medija više ne žele petero nego dvoje djece kako nebi ispale “primitivne”. I tako imamo što imamo. Dok god netko otvoreno ne progovori o ovoj kašeti brokava, kaos će biti samo još… Čitaj više »

Son of Alerik
5 godine prije

Ako stanovništvo EU ubrzano stari (zbog visokog standarda i mnoštva drugih razloga se životni vijek produžio);
ako ukupni broj stanovnika stagnira ili opada,:
ako nam predstoji dalja robotizacija i automatizacija proizvodnje,
onda je jedina reforma koja je potrebna EU ona monetarna.
Jer neće biti manjka radne snage, jer neće biti manjka stambenog prostora, jer neće biti potrebe za daljom izgradnjom infrastrukture (ova postojeća će biti dovoljna).
Pravo na novac će postati temeljno ljudsko pravo.
A EU će morati dodatno pojačati nadzor svojih granica i tako se suprotstaviti najezdi s Istoka.

boromali
5 godine prije

Svađa je nastala jer je gazda bacio premalo bonbona.

Spacevoodoo
5 godine prije

Jedno od najzdravijih ekonomija će od globalizama bit uništeno. Nije Njemačka jedina. Sve EU države su popile najibičniju prevaru samoposluge uzimajući od artikala ono šta im odgovara, ali kad su dišli na blagajnu na računu su već bile razne stavke o kojima se nešto znalo, ali se nije govorilo, a i one koje su bile dobro skrivene.

bumbar
5 godine prije

Čudno je da se nitko ne bavi istraživanjem razloga zbog kojeg je Angela Merkel u 2015. promijenila svoju politiku prema migrantima za 180° u odnosu na onu politiku iz 2010. kada je kategorički izjavila: “Multikulti ist absolut gescheitert”. Javnosti nevidljivi gremiji drže Njemačku u šaci. i jedino kad se stekne kritična masa njihovih protivnika, marionete poput Merkel, odllaze s političke scene. Zato, podrška AfD-u!

Laki Topalović
5 godine prije

@shumadinac – prvo pogledaj povijest i program stranke, počeli su protiv eura, ništa više, kasnije su se prebacili na aktivnu kampanju protiv TTIP-a, kojeg je , srećom, poderao Trump, da bi tek 2015. postali stranka protiv ilegalne imigracije, ne imigracije kao takve i apsolutnog blindiranja granica, što je razlika nebo i zemlja. Postoje neonacisti, Nationaldemokratische Partei Deutschlands (NPD), ali nikada u nijednom jedinici nisu dobili više od par desetaka glasova. Proglasiti AfD nacistima je nepoznavanje programa, povijesti i rada stranke. Ne znam bi li , da sam Nijemac glasao za njih ili komuniste La Fontainea i Wagenkecht, jer su im programi toliko slični da se gubi razlika. Naravno AfD želi očuvati vjeru i tradiciju, do čega Die Linke ne drži, ali ekonomski i regionalno i globalno pozicioniranje im je isto.

Siniša
5 godine prije

Uslovna reakcija….strah.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI