Pompeo je podržao prodaju izraelskih F-16 Hrvatskoj, ali je sve blokirao general Mattis

F-16-IDF STOP
83 komentara

Izraelska agencija Israel National News javlja kako su Sjedinjene Države ranije navodno podupirale sporazum o prodaji starih izraelskih zrakoplova F-16 Hrvatskoj, navodi se u izvješću Baraka Ravida za Channel 10 News, ali se Trumpova uprava odjednom predomislila.

Vlada Donalda Trumpa je blokirala prodaju 12 starih zrakoplova F-16 hrvatskoj vojsci. Vrijednost posla se procjenjuje na oko pola milijarde dolara”, pozivajući se na izjave visokih izraelskih dužnosnika piše Barak Ravid.

Agencija INN podsjeća kako je izraelski premijer Netanyahu ovaj sporazum najavio u ožujku ove godine, nakon sastanka s hrvatskim premijerom Plenkovićem.

Prije tri tjedna, međutim, Izrael je počeo primati poruke kako Amerikanci blokiraju sporazum i ne dopuštaju Izraelu da proda zrakoplove Hrvatskoj, koje je Izrael izvorno kupio od američkih partnera.

Prema riječima visokih izraelskih dužnosnika, Amerikanci su ljuti na Izrael zato što je pobijedio američkog ponuđača u natječaju Hrvatske vojske i što je stare američke zrakoplove opremio svojim naprednim elektronskim sustavima samo kako bi bili bolji od američkih i kako bi uvjerio Hrvate da ih kupe.

Amerikanci su tvrdili da je Izrael postupio nepravedno i da je zaradu ostvario na račun Sjedinjenih Država. Američka strana je rekla kako američki zrakoplovi ne bi trebali biti prodani trećoj strani bez američkog odobrenja, a posebno ne u konkurenciji sa Sjedinjenim Državama.

Israel National News dalje piše kako si izraelski dužnosnici istaknuli da su Hrvati bili bijesni što je sporazum ušao u fazu zastoja. Viši hrvatski dužnosnici su nedavno poručili Izraelu da mora riješiti spor s Amerikancima što je prije moguće.

Netanyahu je pitanje krize sa zrakoplovima F-16 otvorio na sastanku s državnim tajnikom Pompeom u ponedjeljak u Bruxellesu.

Viši izraelski dužnosnici su primijetili kako je Pompeo izjavio Netanyahu: “Ja to podržavam, ali je državni tajnik za obranu Mattis protiv njega. On je taj koji je sve blokirao.”

Netanyahuov ured je odbio komentirati slučaj. Ministarstvo vanjskih poslova iz Washingtona je također izjavilo “kako nema komentara.”

Ministarstvo obrane Sjedinjenih Država još nije odgovorilo na upit izraelskih novinara da se očituje o ovom pitanju, zaključuje INN.

Problem oko prodaje izraelskih zrakoplova Hrvatskoj je neizravno potvrdilo i američko veleposlanstvo u Zagrebu.  Američko veleposlanstvo je za N1 televiziju potvrdilo kako “trenutno aktivno rade s Izraelom i Hrvatskom na tome da se dođe do prihvatljivog rješenja koje bi ispunjavalo hrvatske potrebe u željenom vremenskom roku”.

Israel National News

F-16F-16 BarakHRZ
Pretplatiti se
Obavijesti o
83 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Bubakar Sanogo
5 godine prije

Trebaju kupiti f16 blok 70 i imali bi za sljedecih 40 godina vrhunski avion.

Trubadur
5 godine prije

Za pola milijarde dobijete BUKova i Pantsira, kolko hočete… Dodate još jedan OTH radar, sve uvežete i to je to….

Adriana
5 godine prije

Ama i Ameri hoće svoj dio. Nije da im ne pripada. I nije to toliko mali novac. 12 za RH i još 90 za druge zemlje, preko 100 komada. Preko 5 milijardi $. Bez bar 25% Amerima, ništa od posla. Problem je što će se pokušati to prebaciti na kupce.

towarmagarski
5 godine prije

nezahvalni ameri kako su samo zaboravili da im je izrael dao mukte tenologiju za dronove koju oni prodaju….hočemo migove !

jezevakucica
5 godine prije

Ako izraelci ne rješe s amerima problem,viši hrv.dužnosnici bi mogli ostati bez provizije.A onda nam i ne trebaju avioni.Jel tako dužnosnici?

pingpong
5 godine prije

….hm…..

giordano bruno
5 godine prije

Nema rata bez USA. U Libiji, u Iraku, u Siriji, u Jugoslaviji, u Avganistanu. Procedura tj. rukopis je razbijes drzave, a onda im nametnes svoje uslove.
Avioni u regionu sluze za Air Policing i normalno bi bilo kupiti nove avione, pa makar i manji broj.
Srbija je uzela Ruske avione kao pomoc, jer bi Srbiji trazili reciprocitet koliko Ruskih toliko isto USA.
Uzela je Srbija Ruske helikoptere, ali je posle uzela i 9 helikoptera Airbus H145M, kao reciprocitet.
Raduje nas sve ova Hyundai fabrika automobila, jer onda postoji pozitivan rivalitet da se ceo region razvija.
Bilo bi dobro da zajednicki izlazimo na treca trzista, kao sto je to nekada bilo.

Perica
5 godine prije

Predatori se otimaju za plen! Zna se na kraju ko će “ošišati ovcu”

eu kolonija
5 godine prije

jad I čemer ovih podgguznih muva. trebali su vam prvo naplatiti pa tek onda stopirati isporuke. hebeš zrakoplove kada ti gazda određuje koje rakete I koliko ćeš ih količinski dobiti I gdje smiješ a gdje ne smiješ ispaliti te rakete, koje radare smiješ a koje ne smiješ koristiti, kome smiješ I kako prodati itd. itd.

Fatih
5 godine prije

STA SAD SOKOLOVI
OBRATITE SE VLADI DA VAM POSALJE S-35 ILI MIG 35……….????????

zwizdan007
5 godine prije

Prva dobra vijest nakon dugo vrimenau ovoj žabokrečini od države.

čokolino
5 godine prije

Onaj ko visoko leti obicno nisko pada
od svojih zapadnih partnera ko od vatre groma strada ………..

Koba
5 godine prije

Američki vojno-industrijski lobij pravi problem, koji će se najvjerojatnije brzo izgladiti. Stvar je u tome što nitko ne voli konkurenciju. Problem je što su sistemi u avionu izraelske proizvodnje i daleko nadilaze mogućnosti američkih na “golom” avionu tog tipa. Ovo je, na mala vrata, početak vraćanja izraelske zračne industrije, osakaćene uvjetima sporazuma o vojnoj pomoći s Amerikom, na tržište. Kako bilo za nadati se da će se posao pozitivno zaključiti, jer kako sam i prije na ovoj temi pisao, ovo je daleko najbolja ponuda po Hrvatsku.

Crodaemon
5 godine prije

Dobijes avione gratis, koristis ih 30 god i onda ih prodas za dobru lovu. Svaka cast.

Ante
5 godine prije

Hrvatski novinari prenose da Amerikanci podupiru prodaju F-16 aviona Hrvatskoj. Nema riječi da se netko usprotivio prodaji. Osim toga Hrvatski domoljubi ( to su oni izdajnici koji su pokrali Hrvatsku, nazvali su se domoljubima ) natječu se u hvali što nabavljamo te avione. Iako su avioni dosta stari, povrh toga svaki avion plaćamo četrdeset jedan milijun dolara i to za stare avione. Gdje to ima da se kupuje takve stare avion za toliko puno novaca? Dok potpuno nov F-16 košta 47 milijuna dolara, jest da nema naprednu izraelsku elektroniku ali ipak je nov. Taj bi trajao 40 godina, ali ne ovi koje sada kupujemo.

Jaran..
5 godine prije

Idealna prilika za odjebati taj deal sa kantama..

Janoš
5 godine prije

A zašto nebi kupili Galebe i Jastrebe. Ništa im ne fali. 🙂

antinwo.HR
5 godine prije

Prava šteta Hrvatska da ostane bez izraelske starudije.Taman krš za napad na Muju i Sulju

Ime amatera
5 godine prije

Hvala amerima. Prvi put nesto pametno. Kupujmo novo švedsko ! JAS gripen oli sukoi / 57 ….T 50 zvijeri. Ali da treba se tatu slušati.
Dok dodju u HR več če biti stari ko migovi 21.
Mlijeko kupiti što datum sutra izlazi ….

Ime imena
5 godine prije

Šta kažu na to penziči sa 1500 kn penzije ?

Lesinar
5 godine prije

Sex oslobadja tijelo od napetosti. Koji avioni, kamioni i rat? Rock n roll , sex i motor na auto putu.

mladen3x
5 godine prije

Mislim da je vrijeme da HDZ u miru spakira kofere i pusti da normalni ljudi vode ovu državu….

Slagerpjevac
5 godine prije

To Ameri zapravo reketare Plenkovića. Treba dati još 20 milijuna Mattisu, 10 Pompeu, 5 Trumpu i 50 Hillary..

Sarka
5 godine prije

Bez da citam komentare ispod ili iznad primjeticu sljedece:
Zar te avione je kapara, predujam, vec placena. Sada se, ko fol, natezu ciji je veci, a ko ga je primio- zna se.
Sada odoh citati vase komentare

nije bitno tko
5 godine prije

Amerikanci smatraju, da balkanskim slugama nije potrebno oružje. Ako se balkanci previše naoružaju postače gospodari na svome, a to Amerikancima nikako ne odgovara.

Majk Majers
5 godine prije

Fala ku..u. oće koji naš u prdekanu konačno?

kiki
5 godine prije

Napisala na portalu pred 10 (?) dana da proizvođač – Lockheed neda dozvolu.
To je osnovna informacija i počnite od toga….

Kile
5 godine prije

Daj bože da su stopirali to smeće da dođe kod nas, bačen novac u vjetr

alfa33
5 godine prije

To je isključivo politička odluka, kupovina izraubanih kanti. Nema nikakve veze oprema i cijena tih aviona,ili godište tih istih. Da su bili i papirnati zmajevi kupili bi ih od izraelaca. Tako da je bezpredmetno raspravljati o tehničkim specifikacijama tog željeza. To znam iz prve ruke,i ovo nisu nagađanja. Tužno i ružno…..

mladen3x
5 godine prije

Bolje nam kupiti 4 nova za air policing a ostalo uložiti u PZO kratkog i srednjeg dometa.Kasnije kada se ovo otplati kupiti ostatak flote i to nove zrakoplove.

Duki
5 godine prije

E moj ministre !propala rađa ,a?
Tako ti je to kada se k’o slipac vežeš za nekoga!Ameri traže svoj deal.
Znaj da židovi ne j…u nikoga. A za $ bi i rođenu mamu prodali u dijelovima!
Uglavnom ostavka i pusti nekog pametnijeg da se time bavi!????

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI