“RT ne može u Kongres” – Razlog zbog kojeg “američki novinari ne mogu u ruski parlament”

RT vs US Media
10 komentara

U srijedu je ruskoj televiziji RT uskraćena akreditacija za ulazak u američki Kongres. Tada je glavna urednica ruske televizije Margarita Simonyan sugerirala da bi američki mediji također mogli ostati bez akreditacije u oba doma ruskog parlamenta.

Na kraju se točno to i dogodilo. Član Komisije za informacijsku politiku Vijeća Ruske Federacije Igor Morozov je rekao da će Gornji dom  podržati  takvu zabranu, bez obzira na izvor kapitala tih medija bili oni javni ili privatni, jer svi prema Rusiji vode uređivačku politiku State Departmenta.

Danas je Državna Duma predložila zabranu pristupa Državnoj Dumi i Vijeću Federacije za sve američke medije. Prijedlog, kako je priopćila predsjednica Odbora za kontrolu i regulaciju medija Olga Savastjanova, odgovor je na neprijateljske poteze Washingtona.

Američki novinari su u oba doma ruskog parlamenta uglavnom dolazili kada se raspravljalo o međunarodnoj politici. No, Državna Duma zapravo i ne izdaje akreditacije stranim medijima. Tamo se radi na drugačiji način. Naime, novinari stranih medija akreditirani pri Ministarstvu vanjskih poslova na temelju te akreditacije ulaze u Državnu Dumu. Pri Ministarstvu vanjskih poslova je akreditirana 21 američka medijska kuća, uključujući CNN, Bloomberg i Associated Press, kao i niz listova, uključujući The New York Times.

Dakle, ruski parlament će u skladu sa svojim internim propisima i pravilima donijeti odluku kojom će zabranili pristup Državnoj Dumi tim medijima.

RT je izgubio akreditaciju na temelju zakona o stranim agentima, kada je televizija proglašena agenturom Kremlja.

Kakvom će formulom Državna Duma i Vijeće federacije kao odgovor uskratiti akreditacije američkim novinarima, trenutno nije pojašnjeno, ali će to sigurno biti učinjeno. Nakon toga će uslijediti optužbe kako se u Rusiji novinarima uskraćuju slobode i pravo na profesionalno vršenje njihova posla, kao što je nedavno izjavio senator John McCain.

John McCain – Kako se Rusi usuđuju usporediti RT s Radijom Slobodna Europa i Glasom Amerike

Ako vam se članak svidio, podijelite ga ->

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
Ivo Lola nije sam
Gost
Ivo Lola nije sam

Ja mislim da su SAD poslije ovih eskapada sa “stranim agentima” potpuno izgubile legitimitet da govore o slobodi govora i o medijskim slobodama, a onaj ko ih i dalje bude spominjao kao nekakav “svjetionik demokracije”, nije ništa doli akutni tupamaros.

rodoljub
Gost
rodoljub

Zakon reciprociteta – najbolji zakon. Treba blokirati, a “neke” NVO u Rusiji treba zabraniti. Amerikanci su pustili pipke preko cele teritorije Rusije. Te pipke treba poseci . Orban je vec pokrenuo taj proces protiv Soros-NVO . Tako bi trebale raditi i druge drzave, koje zele slobodu i ne zele biti vazal Amerike..

ohrana
Gost
ohrana

treba nvo bandite tretirati kao strane agente deportirati iiu jemen izrael saudijsku arabiju da se tamo nastave boriti za tzv ljudska prava sretno im bilo imali bi puno posla samo ne bi dugo radili bilo bi im kratko radno vrijeme

Antonio
Gost
Antonio

Nije mi jasno zasto su se Rusi uzbudili. A sta bi videli u americkom kongresu?
Merano cirkus je jos uvek otvoren

Agramer
Gost
Agramer

Već viđena priča 10’tih i 30’tih godina prošlog stoljeća u USrA – Nama “malim ljudima” je za čekati do kojeg rezultata će doći ova “igra živaca” gazda planete i neovisnog svijeta željnog jednakijem i humanijem dok se jednome ne upali crvena lampica

NSU
Gost
NSU

Oko za oko, zub za zub! Bravo!

Korisnik_postoji
Gost
Korisnik_postoji

“Vođeni primjerom našeg najuzornijeg i najdemokratskijeg zapadnog partnera, naše demokratsko pravo je da ograničimo prisutnost američkih novinara u našoj blizini, kako se međusobno ne bi ometali u daljnjem radu.”
E ovo sad prevesti na ruski i provesti u zakon. Ne treba previše filozofirati oko razloga 🙂

dalmata
Gost
dalmata

E,pa napokon Rusi moraju zaboravit na Slavensku toleranciju,na svaki USrA akt trenutno odgovorit jos zesce.Na kraju cemo vidit kome mater crnu vunu prede.Je li pamtite,prije par miseci kad su Kinezi za samo jednu noc likvidirali(doslovno)cilu CIA mrizu u KIni,a samo godinu prije,na isti nacin razbili zapadne ohole farmaceute kad nisu postivali Kineski zakon?Nista me ne bi cudilo da je (opravdano)Rusko strpljenje doslo na granicu,i je li ovo samo polagano izvlacenje maca iz korica,zavisi jedino i iskljucivo od USrA

ZЪVЪNIMIRЪ
Gost
ZЪVЪNIMIRЪ

neće ameri moć zaspat bez vjesti iz dume…nek ih sve skupa protjeraju u polarni krug pa neka izvještavaju o vremenu kad već zloupotrebljavaju politiku

First Last
Gost
First Last

Zaboravlja se nešto drugo. Američki novinari nisu državni službenici. Rusima se pruža prilika da svijetu pokažu da su bolji od suparnika preko bare, mislim da bi i novinari cijenili da se odustane od recipročnog odgovora.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik