SAD objavile uvjet pod kojim će ukinuti sankcije Venezueli

Nicolas Maduro
21 komentar

Nakon izravnog ultimatuma američkog državnog tajnika Mikea Pompea Iranu u kojem je iznio dvanaest uvjeta koje Islamska Republika mora ispuniti kako bi se SAD vratile nuklearnom sporazumu i počele ublažavati sankcije Teheranu i uvjeta kojeg je Bijela kuća postavila Pyongyangu, također za ublažavanje sankcija, sada je na redu Venezuela.

Podsjetimo, Mike Pompeo je, između ostalog, od Irana tražio da obavijestiti Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) o svim aktualnim aspektima svog nuklearnog programa i zaustaviti ove aktivnosti u budućnosti, da prekine razvoj i proizvodnju balističkih projektila, prestane pružati podršku svim “terorističkim organizacijama” u regiji, razoruža iračke šiite, povuče se iz Sirije, da prekine prijetiti Izraelu i zaustavi “lansiranje projektila na Saudijsku Arabiju i UAE”.

Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost je izjavio kako je rješenje za Sjevernu Koreju da ta zemlja sve svoje nuklearno oružje pošalje u SAD u Nacionalni laboratorij u Oak Ridgeu u saveznoj državi Tennessee, jer će Washington tek tada biti siguran da je Kim Jong-un ispunio svoje obećanje o obustavi nuklearnog programa i moći će se govoriti o ukidanju sankcija.

SAD objavile uvjet za ukidanje sankcija Venezueli

Venezuela maduro
FOTO: Venezuela, Maduro

Nakon Irana i Sjeverne Koreje je na red došla Venezuela. Sjedinjene Države će ukinuti sankcije Venezueli samo kada u toj latinoameričkoj zemlji obnovi  demokracija.

“Sankcije će se nastaviti dok se demokracija ne vrati u Venezuelu”, napisao je na Twitteru američki  potpredsjednik Mike Pence.

Podsjetimo, Sjedinjene Države smatraju  da predsjednički izbori u Venezueli nisu bili “legitimni”. Washington je već obećao pomoći “vraćanju demokracije” u ovu zemlju i s tim je ciljem nametnuo nove ekonomske sankcije protiv Caracasa.

EU se pridružila Washingtonu i proširuje sankcije Venezueli

U ovom koraku se Sjedinjenim Državama pridružila i Europska unija, koja je prije dva dana priopćila kako razmatra uvođenje ekonomskih sankcija za 11 venezuelanskih dužnosnika, koje bi na snagu stupile sljedećeg mjeseca.

Razlog za proširenje sankcija Europske unije Venezueli je pobjeda na predsjedničkim izborima kandidata stranke PSUV Nicolasa Madura. Naime, kao i Mike Pence, EU smatra kako izbori “nisu bili ni fer ni slobodni”, izvještava Reuters, navodeći izvore u diplomatskim krugovima.

Venezuela
FOTO: izbori Venezuela

Nove sankcije protiv vlade Venezuele uključuju zabranu putovanja i zamrzavanje imovine nekoliko visokih dužnosnika, ali se ne očekuje da će ovim mjerama biti pogođen i sam predsjednik  Maduro, uglavnom zbog toga što Europska unija pritiskom pritisnuti na njegove suradnike promijeniti politički kurs zemlje.

“Radimo na popisu koji može uključivati još 11 ljudi. Mjera može biti odobrena već u lipnju na sastanku ministara vanjskih poslova EU”, rekao je za Reuters predstavnik Europske unije.

Europska unija je treći najveći trgovinski partner Venezuele, odmah nakon Sjedinjenih Država i Kine. Pokušavajući izolirati Caracas u EU žele smijeniti vladu Nicolasa Madura, za koju tvrde da je zapravo “autoritarni režim koji uništava gospodarstvo i koji uzrokuje  katastrofalni nedostatak hrane i lijekova u zemlji”.

SAD i ultimatum Iranu – Ne ispuni li zahtjeve, “Iran čekaju sankcije kakve svijet nije vidio”

Pravi razlog novih napetosti sa Sjevernom Korejom je apsurdni zahtjev SAD-a

Zašto je narod Venezuele dao još jednu šansu vladi u Caracasu

Oak RidgeSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Borac2
5 godine prije

Dok na vlast ne dode neki venezuelski Porosenko, sve ce biti ilegalno, koruptivno, diktatorski i protiv “ljudskih prava”.

Tomica
5 godine prije

Prvo sankcije koje ne daju željene rezultate pa onda uvjeti za ublažavanje, isto mala djeca. Mislim da ta politika definitivno gubi snagu i na kraju će postati i kontrproduktivna.

Pero
5 godine prije

Zar je moguce da ovo netko stvarno izjavi: “autoritarni režim koji uništava gospodarstvo i koji uzrokuje katastrofalni nedostatak hrane i lijekova u zemlji”. Jos nisam cuo da je netko sam sebi postavio sankcije.

Crodaemon
5 godine prije

USA i dalje uvozi njihovu naftu?

Spartak
5 godine prije

Gle, gle, i ja sam u EU, ali nitko mene (nas) ništa nije pitao za te sankcije. Ja sam, recimo , protiv nametanja sankcija Venezueli. Ah da, zaboravio sam. Tko nas išta pita! Ta živimo u “demokraciji”!

Mate
5 godine prije

Odmah su reagirali EU sluge 🙁

Ivi tz
5 godine prije

usa i evropska Murvica,mrššš. Živio narod VENECULE i svih naroda svijeta,koji se ne daju ovim budaletinama.

Ivo
5 godine prije

Bahatost americkih kriminalaca prelazi sve granice, jednostavno uništavaju ekonomski i vojno svaku zemlju koja im se odbije pokoriti. A onda se pojavljuju zatucani debili i trolovi koji argumentiraju kako eto, socijalizam ne valja. Nema veze što te gazi najmoćnija sila na planetu, specijalizirana za uništavanje svakog pokušaja otpora, za isprane mozgove to je samo pokazatelj ‘lošeg socijalističkog sustava’. Bagra retardirana.

Fitcher
5 godine prije

Slavit ću dan kad jednom Amerika bankrotira. Što prije to bolje. Stvarno je nevjerojatno kako teroriziraju cijeli svijet i nitko ništa ne poduzima. A EU? Šaka jada, hrpa guzičarskih birokrata koji će za koji američki dolar pojesti i vlastito govno. Nije ni čudo što je Plenković takav kakav je. Isti kov.

gost
5 godine prije

sunce ti jebem!

Zigi
5 godine prije

Kad čitam komentare postavljam si pitanje , kako one ‘teoretičare slučajnost’ uvjeriti da su stvari puno kompliciranije i da se ne objavljuju u centralnom dnevniku, a slućaj Maduro je sve samo ne slučajnost.
Vjerojatno nikako, zapravo oni su materijal i baza kojom se koriste kreatori slučajnosti, a takvih će uvijek biti, jer su većina.Pa pustimo ih neka pišu

Churko
5 godine prije

EU – SAD zahtjevaju demokraciju u Venezueli, nisu rekli koju demokrciju mozda fasisticku ili SAD neoliberalnu demokraciju. Na kraju i za vrijeme Hitlera u Njemackoj je vladala demokracija mozda oni zahtijevaju takvu u kojoj bi NATO bio ono sto je u Naci Njemackoj bio SS.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI