SAD prijete sankcijama svim europskim tvrtkama koje su dio “Sjevernog toka 2”

Sjeveni tok

Embargo, sankcije i carine su, kao što smo vidjeli iz najnovije najave uvođenja sankcija svim zemljama koju budu kupovale iransku naftu i Turskoj ako stekne ruske sustave S-400, postale jedino oružje kojim Washington pokušava očuvati svoju hegemoniju u svijetu. Međutim, te su se mjere ranije primjenjivale protiv neprijatelja, a sada se istima prijeti i “saveznicima”.

Samo dan nakon prijetnje sankcijama Turskoj, Washington je sankcijama zaprijetio europskim kompanijama koje sudjeluju u projektu “Sjeverni tok 2”. O ovom se prijedlogu raspravljalo početkom svibnja, ali Winand von Petersdorff-Campen za Frankfurter Allgemeine Zeitung iz Washingtona izvještava da je spremno pet različitih scenarija za kažnjavanje europskih kompanija koje sudjeluju u rusko-njemačkom projektu.

Kada su postali svjesni ozbiljnosti Trumpove namjere da nametne sankcije protiv kompanija koje sudjeluju u projektu “Sjeverni tok  2” u uredima europskim tvrtki i kancelarijama njihovih vlada je porasla zabrinutost piše Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Winand von Petersdorff javlja kako je na Svjetskoj konferenciji o plinu visoki dužnosnik američkog State Departmenta, potvrdio da je vlada predstavila je nekoliko prijedloga za uvođenje spomenutih sankcija.

“Sjeverni tok 2” je trn u oku vlade Donalda Trumpa i Bijela kuća želi omesti izgradnju ruskog plinovoda. Štoviše, Amerikanci mi čak mogli nametnuti sankcije protiv europskih tvrtki koje sudjeluju u projektu”, piše njemački list.

Od dana kada je američki časopis Foreign Policy izvijestio o namjeri tima američkog predsjednika da im nametne sankcije, uredi europskih tvrtki, ali i vlada odakle potječu, puni su uznemirenosti”, navodi Frankfurter Allgemeine.

“Sada je na Svjetskoj konferenciji o plinu u Washingtonu visoki dužnosnik američkog State Departmenta potvrdio da je uprava predstavila nekoliko nacrta sankcija protiv tvrtki koje sudjeluju u izgradnji plinovoda konferenciji”, kaže Winand von Petersdorff.

State department

FOTO:Ilustracija, State Department

List podsjeća da je istim slijedom događaja Donald Trump nedavno najavio jednostrano povlačenje Sjedinjenih Država iz iranskog nuklearnog sporazuma i oživljavanje sankcija protiv Teherana, što se na kraju i dogodilo, stoga nema razloga za sumnjati da će isto učiniti i u slučaju plinovoda “Sjeverni tok 2”.

“Nakon iranskog slučaja je mnogima postalo jasno što se događa kada SAD nešto najave i da to nije šala. Kompanijama koje imaju vrijedne poslovne interese sa Sjedinjenim Američkim Državama je bolje da se pridržavaju uputa iz Washingtona”,  naglašava Frankfurter Allgemeine, iako se ova poruka prije može nazvati ucjenom, nikako “uputom” saveznika i poslovnog partnera.

Ako se vlada Donalda Trumpa ne šali, a čini se da to nije slučaj, američke sankcije će pogoditi pet europskih tvrtki koje sudjeluju u izgradnji plinovoda “Sjeverni tok 2”. To su njemački Wintershall i Uniper, austrijski OMW, nizozemski Royal Dutch Shell, kao i francuski Engie.

Međutim, stručnjak Tim Luongo smatra kako to neće biti tako lako kao u slučaju Kube, Irana, Venezuele ili drugih zemalja i kompanija koje su pod američkim sankcijama.

Luongo priznaje da se SAD snažno suprotstavljaju projektu, navodno zbog “europske energetske sigurnosti”, budući da će “Sjeverni tok 2” dodatno povećati europske energetske sustave o ruskom Gazpromu.

Gazprom - Hrvatska

Američki vazali, kao što su Poljska i baltičke države, prvenstveno Litva, neumorno su radili na zaustavljanju projekta. No, najnovija izjava američkog State Departmenta jasno pokazuje da je zaustavljanje izgradnje “Sjevernog toka 2” jedan od najvećih prioriteta američke politike.

“Sve je na stolu. Trumpova uprava vodi cijeli vladin pristup u zaustavljanju projekta “Sjeverni tok 2”, ranije je za Foreign Policy rekao izvor iz Bijele kuće.

Prošlog ljeta je Kongres odobrio takozvani “Zakon o suprotstavljanju američkim neprijateljima putem sankcija” (CAATSA). Zakonodavci su tim zakonom ovlastili Bijelu kuću da uvodi kaznene mjere protiv sudionika energetskog projekta koji u ovaj projekt ulažu više od 5 milijuna dolara.

“Jasno nam je da se tvrtke koje rade u ruskom sektoru izvoza energenata  bave poslovima koje nose rizik sankcija”, izjavila je tada glasnogovornica State Departmenta za medije.

Od 2014. godine se Rusiji sankcije nameću navodno zbog Krima, a sada se SAD i Europska unija igraju politikom sile nad budućim europskim plinskim projektom kojim Gazprom pokušava izbjeći problematičnu Ukrajinom i svoj uništeni odnos s ukrajinskim Naftogazom.

Ne ulazeći detaljno u povijest situacije, koja je prilično dobro pojašnjena, Gazprom je prevladao svaku prepreku kako bi riješio ne samo problematična pitanja s pravilima EU koja se mijenjaju na tržištu energije. Projekt je uklonio sve pravne izazove i izdane su sve potrebne dozvole za izgradnju, čak i od zemalja kroz čije vode treba položiti plinovod.

sankcije njemacka

Jedini put koji je ostao protivnicima projekta jest primjena velikih političkih i ekonomskih pritisaka na svoje partnere u EU. Međutim, Europska unija, posebice Njemačka, koja svim silama želi ovaj projekt, nisu Kuba, Venezuela ili Iran, kako sugerira Winand von Petersdorff, jer ove i druge zemlje godinama trpe američki embargo i razne oblike sankcija. Bijela kuća je već ušla u prvu fazu trgovinskog rata s Europskom unijom zbog carina na uvoz čelika i aluminija, a uvođenje sankcija Wintershallu, Uniperu, OMW-u, Royal Dutch Shellu i Engieu se može smatrati objavom ekonomskog rata “saveznicima” u NATO paktu u takozvanom “zapadnom svijetu”.

Ako Trumpova uprava to učini, bez sumnje nas očekuje novo i vrlo napeto razdoblje u odnosima između EU i Berlina s Washingtonom.

Washington prijeti cijelom svijetu: “Ne smijete uvoziti iransku naftu”

Ako Turska stekne ruske S-400, SAD će je sankcionirati po zakonu CAATSA

FAZ

33
Ostavite komentar

avatar
10000
 
16 Grupirani komentari
17 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
26 Komentatori
IVE IZ PECALBESpartakBabaGoran BareJohanes Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
Baba
Gost
Baba

Izuzetni ubrzano gube manevarski prostor…činjenica koja me više brine nego raduje.

shumadinac
Gost
shumadinac

Problem je što oni toliko glupi da ne znaju šta rade a ipak rade???
E ta namera treba da brine.

Severno Skopje alijas Konstantin
Gost
Severno Skopje alijas Konstantin

Nemacka VS EU + USA: 1:0 , Nemacka VS Juzna Koreja: 0:2. Dakle VIN=VIN situacija! :o)))))) Ajde pobratimi opustite se! ;o)

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton

Ljudi, skužajte. Ne moren izdržat. Nek cili svit ode kvragu, briga me.
Gledan ove njemačke face posli Koreje. Ko to more platit!
P.S. Ruska klima definitivo se ne pjaža Nijemcima.
U nogometu.

Zorule
Gost
Zorule

Valjda imaju nelagodu u kostima, jos od Staljingrada

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi

Ta knedla im je još u grlu.

Miki
Gost
Miki

I ja sam protiv Severnog toka 2! Sve dok se ne sagradi Južni tok!

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Sutra, evo, ali malo sutra, jbg brate, zovi Bugare

maskirani
Gost
maskirani

Nema to veze sa Bugarima, valjda ti je jasno da se njih ne pita. Rusija jednostavno ne može napraviti gasovod a to je isključivo do njih.

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko

Kao zamjena za Južni tok trenutno se radi punom parom TAP plinovod dug skoro 900 km od tursko-grčke granice preko sjeverne Grčke i Albanije do Italije, kapaciteta 20 milijardi m3 plina godišnje (za usporedbu, Sjeverni tok 2 ima kapacitet 55 milijardi kubika) koji će se spajati na turski TANAP plinovod dug 1840 km (koji je sagrađen između 2015. i 2018.), a zatim dalje ide SCP plinovod (dug skoro 700 km, operabilan od 2007.) koji prolazi kroz Gruziju i Azerbejdžan čime ovi plinovodi idu do izvora plina – Kaspijskog jezera.
Kaspijsko jezero ima više država – Rusija, Iran, Azerbejdžan, Kazahstan i Turkmenistan.
Još jedna trasa plinovoda do EU koji u potpunosti zaobilazi amerofilnu Ukrajinu.

Postoji mogućnost daljnjeg kraka TAP-a prema Crnoj Gori i Hrvatskoj, ali znajući vazalski odnos ovih zemalja prema izuzetnima, nisam optimističan da će se izgraditi.

Alen
Gost
Alen

Ok , amerikaci su malo ubrzali stvari..

Krenuli su uvoditi po dvije.sankcije dnevno.

Konstantin
Gost
Konstantin

Hahaha … Alene … kako su krenuli Usa …uvesce na kraju sankcije sami sebi eto samo iz principa! :o))))

Alen
Gost
Alen

Ili iz nedostatka kandidata za sankcije… Kako su krenuli za mjesec dana nece vise ostati niko da nije pod njihovim sankcijama…

Ante
Gost
Ante

SAD prijete sankcijama svim europskim tvrtkama koje su dio “Sjevernog toka 2” Tako je Europski kmetovi ne smiju raditi ništa na svoju ruku. 😀

octopus
Gost
octopus

Dobro, to su za sada samo prijetnje. Interesira me što nastaje službenom objavom i početkom tih sankcija. Kako će EU odgovoriti?

Adriana
Gost
Adriana

EU nikako, Njemačka; odlučno možda, nekako.

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko

Ne znam za EU, ali Britanija i Francuska bi mogle sa izuzetnima odgovoriti ponovno vojnom agresijom na neku suverenu zemlju.
Treba pokazati zajebništvo u ovim trenucima.

tedi
Gost
tedi

Dali ce se nekom upaliti lampica i poslati SDAe u 3pm.

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko

I sam Trump se čudi što već nisu 🙂

Mucke
Gost
Mucke

Volio bih da sam u krivu ali cini mi se da ovaj nogometni poraz Njemacke simbolizira nadolazeci politicki i ekonomski
poraz EU.

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko

Svašta.
Da ne simbolizira moguće ujedinjenje Koreja? 🙂

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi

Zanimljivo, izlaze iz Un-a, ne potpisuju međunarodne protokole npr. iz Kyota samo ono što im odgovara i zahtijevaju od drugih država da ne surađuju s drugima jer oni nemaju koristi od toga a uz sve to kao zamjenu nude svoje proizvode najmanje duplo skuplje. Tu je netko lud ili mi se čini kako se povijest opet ponavlja.

Baba
Gost
Baba

Ponavljanje povijesti je jedna od najvećih povijesnih konstanti ?

Spartak
Gost
Spartak

Dopizdilomi,
znaj, i meni je dopizdilo

GoranZemun
Gost
GoranZemun

Teška situacija za Nemce i EU. Energija je ugrađena u svaki proizvod. Ako se Nemci liše jeftinog ruskog plina, Kinezi, Indijci i ostali, od Rusa će izboksovati još povoljniju cenu za sebe, a to opet znači mnogo konkurentniji kineski, indijski proizvod.
Možda je jeftinije da im SAD uvede sankcije. Ako se to dogodi, EU će imati problema, ali ni približno koliko SAD.

udav
Gost
udav

tramp lud?
mi amerikanci mislimo da ste vi europljani ludi da vas nemci iskoriscavaju: rasturise yugu, prethodno ujediniv 2 nemacke, bacise u duznicko ropstvo juznu europu kojoj nisu dali juzni tok (njima trebaju 2 severna), i sad bi jos i vojskuda prave pored natoa?
pa jel to bio dogovor posle 2. svetskog rata? NIJE! i to sve da napravi nekakva baba merkel? nema sanse, sad ce cika tramp da svabe nauci pameti, samo gledajte, bolton je vec iskoordinisao sa putinom real pllitiku, a medijima koske da glodju.

Goran Bare
Gost
Goran Bare

Njima samo zvekni carine ili zabrani uvoz Coca Cole i Mc Donaldsa

laurusri
Gost
laurusri

To nije moguće jer se Coca Cola više manje proizvodi u gotovo svim državama u kojima se prodaje, npr čak i u Sudanu koji je bio 22 godine pod američkim sankcijama, a MC Donald’s također namirnice nabavlja na domaćem tržištu, tako da su to ”domaći” proizvodi.

Goran Bare
Gost
Goran Bare

Protjerati znamo i mi hamburger i sok napraviti

emdzej
Gost
emdzej

Sunce ne smije više da izlazi na istoku. Ili će da krene sa zapada ili sankcije!

Igi
Gost
Igi

Kad im ne odgovara slobodna trgovina neka uvedu komunizsocializm. Ameri su kao krdo razmazene djecurlije koja radi kaos u vrticu.
Idu okolo I prijete, madre mia hahahah

Johanes
Gost
Johanes

Daj plin da grije I da njemacka industrija cvijeta, koga brige sto klaun urla preko mora.
Jeftino je uvijek bolje. Zivio slododan kapitalizam ne reketari.

IVE IZ PECALBE
Gost
IVE IZ PECALBE

SAD je potrebno protijerati iz Evrope, u ekonomskom, financijskom i vojnom pogledu.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik