SAD žele produženi sukob između Ukrajine i Rusije

SAD i Rusija - Rat
13 komentara

Vašington nastoji da produži sukob u Ukrajini što je više moguće kako bi oslabio Moskvu, sugerisao je kineski ambasador u Rusiji.

U intervjuu za rusku novinsku agenciju TASS objavljenom u srijedu, Zhang Hanhui je, između ostalog, rekao da su SAD bile te koje su pokrenule „pet rundi proširenja NATO-a na istok, usmjerile ‘revoluciju u boji’ u Ukrajini i ‘utjerale Rusiju u kutak u pogledu sigurnosti’.” Prema riječima diplomate, svi ovi faktori zajedno doveli su do trenutnog sukoba u Ukrajini.

Dalje je opisao SAD kao “pokretača i glavnog piromana ukrajinske krize”.

Zhang je tvrdio da Vašington nastoji da produži oružani sukob što je duže moguće, tako što je Moskvi udario sankcije bez presedana i dajući Kijevu još više oružja. Ova strategija ima za cilj da na kraju „iscrpi i smrvi Rusiju“.

Kineski ambasador je istakao da vidi paralele između sukoba u Ukrajini i najnovije eskalacije oko Tajvana. On je naveo da Bijela kuća koristi alate koje je ranije koristila u toj istočnoevropskoj zemlji.

Prema riječima diplomate, činjenica da SAD “maže mišiće” na kineskom pragu, organiziraju “razne antikineske grupe, a sada su otvoreno prešle sve granice o pitanju Tajvana” samo dokazuje njegovu procjenu. On je ovo nazvao ništa manje od “azijsko-pacifičke verzije ‘NATO-ovog širenja na istok’.”

Izaslanik je istakao da SAD efektivno sprovode iste ciljeve u odnosu na Kinu kao i u odnosu na Rusiju – da „smetaju razvoj i uspon Kine, miješaju se u njene unutrašnje stvari” kao i da „iscrpljuju i obuzdavaju je uz pomoć rata i sankcija.”

Zvaničnik je dalje tvrdio da i kriza u Ukrajini i posljednja posjeta Nancy Pelosi Tajvanu ukazuju na to da Washington namjerava oživjeti hladnoratovski mentalitet.

Štaviše, ovaj novi hladni rat je već u toku, tvrdi kineski ambasador.

Zhang je opisao SAD kao silu koja uništava međunarodna pravila i uzrokuje nestabilnost i neizvjesnost širom svijeta. Hegemonija Washingtona i oslanjanje na silu su “najveći izazov napretku i mirnom razvoju ljudske civilizacije”, dodao je.

Ambasador je podsjetio SAD da je Tajvan neotuđivi dio Kine i da je to od pamtivijeka, što znači da su sva pitanja oko ostrva isključivo unutrašnje stvari Kine. Naglasio je i da “današnja Kina nije Kina od prije sto godina, koja je bila siromašna i slaba, i da drugi odlučuju o njenoj sudbini”.

Diplomata je napomenuo da posjeta Pelosijeve Tajvanu neće promijeniti “istorijsku i pravnu stvarnost” da je ostrvo dio Kine, niti će zaustaviti “istorijsku tendenciju potpunog ponovnog ujedinjenja Kine”.

Međutim, posjetom predsjednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Tajvanu ranije ovog mjeseca i njenim sastankom sa “separatistima” i njihovom podrškom, SAD su se odrekle svoje prethodne posvećenosti principu ”Jedne Kine”, objasnio je ambasador . Rekao je da je to najnoviji primjer američke dvoličnosti, jer na papiru Bijela kuća tvrdi da poštuje kineski teritorijalni integritet i suverenitet, ali u praksi to nije slučaj.

Kineski ambasador je takođe zahvalio Moskvi što se izjasnila protiv posjete Pelosijeve zajedno sa “više od stotinu zemalja i međunarodnih organizacija”.

Zhang je dalje pohvalio nivo bilateralnih odnosa između Kine i Rusije, opisujući ih kao “najbolji period u istoriji”. Prema riječima izaslanika, ovaj savez je “važna sila koja pomaže u oblikovanju multipolarnog svijeta”.

Tajvan je samoupravna teritorija, kojom de facto vlada vlastita vlada od 1949. godine, kada je gubitnička strana u kineskom građanskom ratu pobjegla na ostrvo i tamo uspostavila vlastitu upravu. Peking smatra tajvanske vlasti separatistima, insistirajući da je ostrvo neotuđivi dio Kine.

Posljednjih godina, najviši kineski zvaničnici, uključujući predsjednika Xi Jinpinga, otvoreno su rekli da Peking neće isključiti upotrebu sile kako bi osigurao “ponovno ujedinjenje” Tajvana s kopnom.

Prema principu jedne Kine, velika većina zemalja uzdržava se od zvaničnog priznavanja nezavisnosti Tajvana.

Tajvan je, međutim, godinama uživao široku diplomatsku i vojnu podršku SAD-a, koje održavaju nezvanične odnose sa ostrvom.

kinarusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jednostavno receno
1 godina prije

Čudno bi bilo da ga žele skratiti, nikad bolji izvoz oružja. Kao što sam rekao kolegi rusu ovo naj bole paše amerima, rusima i ukrainskoj eliti oko zelenog. Ostali su hebani.

hiber
1 godina prije

Prije do zadnjeg donbažanina, čečena, burjatija i ostalih bratskih narodnosti Ruske federacije…

Max
1 godina prije

To je točno, Oni su pokrenuli rat iscrprljivanja protiv Rusije a Ukrajinci služe kao žrtva.

Lucija, prva
1 godina prije

I…još malo razoružavanja u Ist. EU:
“VBR-ovi, minobacači, meci, rakete za RPG, bestrzajni topovi, topovi ZIS, puškomitraljezi, haubice i još mnogo drugog oružja i streljiva bit će oduzeto Oružanim snagama BiH na temelju Rješenja Suda BiH iz prosinca 2019. godine.”

ad astra
1 godina prije

Kako Rusi mogu nadigrati Amere? Jednostavno, samo prestanu napadati Ukrajinu i povuku se u svoje granice. Ameri žele produžiti sukob a Rusi ga žele što brže završiti tako da okupiraju Ukrajinu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI