Šef NATO-a priznaje da će Evropa platiti cijenu za podršku Ukrajini

Jens Stoltenberg
74 komentara

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je u utorak u intervjuu za ZDF da je potrebno nastaviti pružanje pomoći Ukrajini, ali je priznao da će to biti teško i da će Evropa platiti cijenu za svoju podršku Kijevu.

“Ono što vidimo je podrška bez presedana od evropskih saveznika NATO-a, Njemačke, Kanade, Sjedinjenih Država i mnogih drugih zemalja širom svijeta. Učestvovao sam na Krimskoj platformi (forumu) [ukrajinskog] predsjednika Vladimira Zelenskog danas – i poruka koji su tamo poslali svi prisutni lideri je bio jasan: stojimo iza Ukrajine i podržavaćemo je sve dok bude potrebno. Ovo je poruka saveznika iz NATO-a”, rekao je Stoltenberg njemačkom TV kanalu.

Međutim, rekao je da pružanje vojne pomoći Kijevu nije bilo lako. “Ne kažem da je lako. Za to je potreban naporan rad. Posvećen sam radu sa drugim liderima Alijanse u Evropi i Sjevernoj Americi kako bismo osigurali da i dalje osiguravamo podršku”, rekao je generalni sekretar NATO-a, a prenosi ZDF. Ukazao je na značajan doprinos Njemačke tamo i rekao da se nadamo da će njemačka vlada učiniti više.

Stoltenberg je takođe upozorio da će predstojeća zima biti teška. “Platićemo cijenu za našu podršku Ukrajini kao posljedicu sankcija i naravno činjenice da Rusija koristi energiju kao oružje”, rekao je u intervjuu. “Ali moramo shvatiti da nema alternative našoj podršci.”

Šef NATO-a je pozvao Zapad da “maksimizira vjerovatnoću prihvatljivog ishoda rata sa ukrajinske tačke gledišta”. “Najbolje što možemo učiniti je da pružimo vojnu, finansijsku, humanitarnu i ekonomsku podršku Ukrajini”, naglasio je on.

Mogle bi potrajati godine da se podrži Ukrajina, ali će postojati posljedice, upozorio je Stoltenberg, “ne samo u vojnoj sferi, već i po industrije. Moramo povećati proizvodnju”, rekao je on. “Kao NATO, imamo dvije uloge: moramo podržati Ukrajinu, bliskog partnera. Drugi zadatak je osigurati” da nema eskalacije, upozorio je on, pozivajući se na član 5 Washingtonskog sporazuma potpisanog 1949. koji predviđa kolektivnu odgovor na oružani napad na svaku članicu Alijanse.

NATOrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
74 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
1 godina prije

Samo za podsjetnik – Kolinda Grabar Kitarović je kandidat da naslijedi Jensa Stoltenberga na poziciji glavnog tajnika NATO-a.
Pisali su hrvatski i strani mediji opširno o tome.

U doba mrske Jugoslavije omogućeno joj je završiti četvrti srednje u državi izuzetnih, kao hrvatska veleposlanica je tamo predala odluku hrvatskog Sabora da Hrvatska postaje članica NATO-a (tada je na vlasti bio HDZ i Sanader, referenduma naravno nije bilo), tri godine prije nego što je postala predsjednica RH bila je pomoćnica tajnika za javne odnose NATO-a, i sada nakon odsluženog mandata možda postane i glavna tajnica NATO-a.
Godinu i pol prije nego što je postala predsjednica Republike Hrvatske, postala je članica Trilateralne komisije.

nekoime
1 godina prije

Lako je s tuđim gloginje mlatiti.

giovani
1 godina prije

Platit će i to kakvu, bando razbojnička američka.

LZN
1 godina prije

“stojimo iza Ukrajine i podržavaćemo je sve dok bude potrebno”
Borit se do posljednjeg ukrajinca i podržavat do posljednjeg smrznuog njemca…
Lako se je určit na tuđi račun……i tuđim urcem mlatit po koprivama…..i za to još dobivat 30ak iljada eurona mjesečno.
Čini mi se da je Putin još jedini normalan političar na kugli zemaljskoj……

hiber
1 godina prije

Gdje samo pronalazite ovakve nebulozne izjave. Kakva cijena? S tričavih dvadesetak milijardi dolara u zastarijelom oružju i desetak milijardi u digitali praktički su zaribali Rusiju. Doduše lavovski dio posla je obavio Putler.

Ja to onako
1 godina prije

Da ne bude da vas nismo upozorili.

Darko
1 godina prije

I ta kretenčina zaslužuje propuh između ušiju..

Mmne
1 godina prije

ovaj je v*lina par exelance, ni kod nas nema takvih iq na nivou dioptrije

Max
1 godina prije

Živi Idiot.

Mel Gipson
1 godina prije

Pa onda učini nešto da Evropa ne plati cijenu budući da si šef “mirotvorne “organizacije, ili gospodine vi niste iz te kako kažu mirotvorne organizacije?! – mislim, nešto tu ne štima!

petar schroder
1 godina prije

Ovi isto dolazi is Skole KLAUSA SCHWABA:Sve je to vec davno isplanirano u Davosu a ovi je prrosli put bio u prvom redu kod Klausa Schwaba.Nato je toliko zemalja unistio kao Libiju Afganistan gdje danas talibani prodaju djete da se prehrane ili prodaju organe kao bubreg samo da kupe malo hrane Tamo je NATO bio 20 godina a u Libiji su ubili Gadafija jer Libija posjeduje ogromnu naftu i Zlato i imali su svoj novac Liudi su za vrijeme Gadafija zivjeli vrlo dobro Svi su dobivali 800 dolar mjesecno ia struju i zdravstvo nisu placali Parovi na vjencanju su dobivali od Gadafija kucu Njega je NATO UBIO UZ POMOC PREDSJEDNIKA FRANCUSKE KOME JE GADAFI POSUDIO 200 miliona euro za kampanju Zadnji govor Gadafija u UN moze se vidjeti na videu gdje je on znao i govorio da imaju u planu da puste virus na zemlju i onda da ce farma… Čitaj više »

Inzersdorf
1 godina prije

Vazno je oslabiti Ruse, njih se boje kao vraga….po cijeni da se uniste Ukrajina i Evropa….

ad astra
1 godina prije

Svi će platiti cijenu rata u Ukrajini. Netko će imati skupe energente, Ukrajina razorene gradove i mrtve civile, a netko bi mogao izgubiti državu.

1 godina prije

Nije to nikakvo priznanje , to je objava..Tako vam je , pa se mislite…

Otpornik
1 godina prije

MI ćemo platiti cijenu, MI ćemo pružiti podršku. U kojoj zemlji EU ste VI pitali narod želi li rat s Rusijom? A? Da čujem? VI uvoditelji demokracije. Jeste li pitali narod želi li rat, osiromašenje i smrzavanje? Puj!

antinato
1 godina prije

EU če platiti visoku cjenu podrške američkih fašista.

Perun
1 godina prije

zar nato sebe smatra organizacijom …ljudi moji nato je kanta govana koja zivi od milostinje nekoliko drzava sklonih neokolonijalnim sranjima i ispadima ….Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je ludak i psihički bolesnik i o kakvoj alijansi on trabunja ,bulazni i govori na tribinama i forumima po ,,demokratskoj euRopskoj Muniji …

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI