Sergej Lavrov: Više nas ništa ne obvezuje da Siriji ne isporučimo sustave S-300

Sergej Lavrov - Kremlj
37 komentara

Nakon agresije Sjedinjenih Država, Velike Britanije i Francuske na Siriju se otvorilo pitanje hoće li Rusija odlučiti udovoljiti zahtjevima Damaska i sirijskoj vojsci isporučiti protuzračne sustave S-300. Ovog scenarija se najviše boji Izrael, jer bi u tom slučaju izraelsko vojno zrakoplovstvo bilo paralizirano.

U svojoj izjavi nakon napada, ruski predsjednik Vladimir Putin nije spomenuo tu mogućnosti i zadržao se na osudi napada kojeg je nazvao agresijom na suverenu državi i kršenjem međunarodnog prava. Ranije ovog tjedna na to pitanje nije htio odgovoriti ni njegov tajnik za tisak Dmitrij Peskov.

Na kraju se oglasio ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, koji nije isključio mogućnost da Rusija sirijsku vojsku opremi ovim sustavima.

Nakon američkog raketnog napada na Siriju, Rusija više nema nikakvu moralnu obvezu ne isporučiti Damasku sustave S-300, izjavio je Sergej Lavrov.

“Sada, nakon napada na Siriju, nemamo nikakvih moralnih obveza. Po mom mišljenju, mi smo imali moralnu obvezu prije deset godina, kada smo obećali smo da to nećemo učiniti. Poznat je zahtjev naših partnera, kada su kao argument naveli da bi to moglo dovesti do destabilizacije situacije u regiji, iako su ovi sustavi čisto obrambeni. Tada smo ipak poslušali njihove zahtjeve. Međutim, mi sada više nemamo moralnu obvezu da to ne učinimo”, rekao je Lavrov o isporuci sustava S-300 Siriji.

U subotu navečer su SAD, Velika Britanija i Francuska ispalili 103 projektila na Siriju. Sirijska protuzračna obrana je presrela 71 krstareći projektil zapadne koalicije, služeći se sovjetskih sustavima S-125, S-200, “Buk” i “Kvadrat”, kao i sustavima za elektroničko ratovanje. Osim toga, Rusija je tijekom 2017. potpuno nadogradila i modernizirala ove sustave. Sklopila je s Damaskom i ugovor o integraciji protuzračne obrane između ruske borbene skupine u Siriji i sirijske protuzračne obrane. Sirijska vojska ima i sustave “Pancir-S1”, što znači da bi  kupnjom sustava S-300 imala jednu od najboljih protuzračnih obrana u regiji.

Podsjetimo da je nakon agresije Sjedinjenih Država, Velike Britanije i Francuske na Siriju i načelnik Uprave za glavne operacije Glavnog stožera ruske vojske, general Sergej Rudskoj, rekao da bi se Rusija mogla vratiti pitanju isporuka sustava S-300 Siriji i drugim zemljama.

Izraelski analitičari i bivši vojni dužnosnici smatraju kako je jedine opcije  za Izrael, kao odgovor na isporuku ruskih S-300 Siriji, “neposredni pokušaj njihovog uništenja”, što je neizravna poruka Moskvi da odustane od bilo kakvih namjera u tom smislu.

No, ova izjava ne dolazi iz vrha izraelskog režima, nego je mišljenje generala rezervnih snaga i voditelja Nacionalnog sigurnosnog i istraživačkog instituta na Sveučilištu u Tel Avivu, Amos Yadlina.

“Koliko poznajem zrakoplovstvo, već imamo odgovarajuće planove za rješavanje te prijetnje. Nakon njenog uklanjanja, sve će se vratiti u normalu”, rekao je Amos Yadlin, misleći na vojne planove uništenja ovih sustava ako budu dio sirijske protuzračne obrane.

“Do sada je Izrael je uživao slobodu manevra na sirijskom nebu, zbog zračne  superiornosti i prešutnog zelenog svjetla iz Moskve. Ali oba ova uvjeta sada mogu nestati. Izraelski pokušaj uništenja sustava S-300, ako ih sirijska vojska dobije, uništit će krhke odnose između Izraela i Rusije, koji sada imaju komunikacijske kanale, unatoč podršci suprotnih strana u Siriji”, za Bloomberg piše David Wainer.

Izrael se boji da bi Rusija Siriji mogla isporučiti sustave S-300

NATOS-300Sankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
37 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Branko
5 godine prije

Ako Sirija kupi s300 Izrael ce ih unistiti. Pa ovo je prešlo sve granice bezobrazluka. Da Assad ovako nesto izjavi cijela međunarodna zajednica bi se digla. Siriji trebaju balističke rakete. Pod hitno da nabave od Irana, jer bagra razumije samo silu

Zagor
5 godine prije

Peskov nije komentirao S300, ali je jučer dao jednu jako zanimljivu izjavu u kojoj sumnja da će uspjeti sačuvati jedinstvenu Siriju.

pero
5 godine prije

a “partneri i kolege” vas na svakom koraku hebu ko male majmune….

Moscow Regrets US Decision to Deny Visas to Russia’s Bolshoi Theater Artists.

MOSCOW (Sputnik) – The fact that artists from Russia’s Bolshoi Theater were left without visas and were not able to travel to the United States for a gala in New York City is regrettable, the Russian Foreign Ministry said Saturday.
The Bolshoi’s prima ballerina Olga Smirnova and first soloist Jacopo Tissi were due to dance at a Lincoln Center gala in New York City on Monday. The two, however, were denied US non-migrant working visas, according to media reports. The press service of the theater, meanwhile, said that the incident took place because of a technical error.

prika
5 godine prije

da je rusija sila ne bi nikog ni pitali.

babushka
5 godine prije

neka ga sklepaju od 6 bačava od 200 litara barem za mamac izraelcima

GetRiddicked
5 godine prije

Good.

Lindita
5 godine prije

Prema mojim saznanjima Rusi su to već dopremili i ne samo t bio nego još puno sredstava koji bi štitili taj sustav … nakon svake napete situacije (naprimjer rušenja aviona od strane Turaka Rusi su to ISKORISTILI i dopremili S 400 i još jedan S 300) pa i nakon ove zadnje Trump akcije u dogovoru s cionistima kada je se svašta moglo dogoditi i kada je Rusija sigurno žalila što nije bojle opremila PROSTOR SIRIJE da može spriječiti bilo kakav napad na Siriju a svi akteri DOBRO znaju da razlog za akciju nije opravdan te je sada Rusija iskoristila situaciju da bude sposobnija skupa s osovinom OTPORA brani taj prostor … svako ko prati situaciju na tom području dobro zna da se tamo PRAVI SUKOBI još nisu ni dogodili … sada je čekati da vidimo kako će reagirati cionističko zlo jer su isti NEDVOSMISLENO poslali poruku da će uništiti taj… Čitaj više »

Majk Majers
5 godine prije

I ovako veliki israelski piloti ne mogu nista, otkad im je “mocna” F-16 oborena nad Sirijom

Lasta
5 godine prije

Ako treba dijeliti Siriju treba dijeliti i Rusiju.

bbbb
5 godine prije

Price za malu djecu. Sad je jasno zašto je Sirija razoružana od kemijskog oružija, da ko fol spriječi onaj napad nosonja na Siriju, da bi nosonje mogli nekažnjeno udarati po njoj bez straha od kemije po Okupiranoj Palestini. Puste priče lažova od tame. Sirija i Iran i Koreja su do sada trebali imati silne diviziune S-300 BESPLATNO!!! Nosferatu je tu u Siriji da bi bio strana u sukobu trečeg konačnog bobrok rata uoći ustoličenja mesije a ne da bi oslobodio istu od okupatora. Jedino bitno je da se prinose ljudske žrtve đahveu ko kurban bajram.

Goca
5 godine prije

Inace nisam od nekog komentiranja volim ovaj sajt i redovno procitam i post i komentare ono radi cega sam bio ponukan da komentiram sada je negativan odnos prema ruskom vojnom odgovoru ili nedostatku istog u posljednjem velikom napadu amerikanaca . sam napad pokazuje ogromno postovanje amerikanaca prema ruskim sistemima pvo ,drugo amerikanci izbjegavaju da nanesu stetu sirijskom vojnom stroju sto bi bar donekle pomoglo teroristima na terenu . suvisno je reci da je sa profesionalne strane smjesno govoriti da je trebalo da se krene u rusenje aviona ili gadanje brodova kada su na ovaj nacin ispunjeni svi uvjeti da se na koncu izvede strateska i takticka pobjeda.reci cu vam na koncu ono sto je meni davno rekao moj instruktor borilackih vjestina uvjek dopusti protivniku castan izlaz .

max
5 godine prije

S300 je već u siriji, samo će biti prepušten na upravljanje i korištenje sirijskoj strani. Pretpostavljam da je obuka odavno u tijeku. Veliki broj komentara kritizira postupanje Rusije zašto već nisu dostavili s300 ,s400 ili sl. Potrebno je malo racionalnije pristupiti analiziranju ruskih postupaka, kad se to napravi onda se vidi da rusi svoje sisteme PZO koriste kao strateško oružije(GDJE GOD DOĐE S300 ILI S400 DOLAZI DO PROMJENE RAVNOTEŽE ILI ODNOSA SNAGA NA TERENU). Iako su se na primjeru sirije stalno događali i događati će se i dalje zračni napadi to niti na koji način ne umanjuje činjenicu da kontrolu nad sirijskim nebom više nema zapad već rusi i sirijci. Također sva bombardiranja događaju se sa velike udaljenosti ili sa teritorija drugih država što jasno ukazuje da je “neprijatelj” potisnut na veliku udaljenost. Malo po malo sirijci su zajedno zajedno sa partnerima ovladali prostorom i zrakom….i to protiv svjetskog hegemona,… Čitaj više »

Jurišić maja
5 godine prije

trebali su ih isporučiti već poslije prvog napada na zračnu bazu serijske vojske

Baba Vanga
5 godine prije

Dajte vec jednom ljudima sirom svjeta to mocno oruzje da malo odahnemo,to dacemo necemo dati vec je previse ili idite kuci

Mucke
5 godine prije

G.Lavrov, a sta vas je do sada obvezivalo na takvo nesto?

marks
5 godine prije

dajte ppk-u te 300-tce a asadu onaj turski 400 i ruska zvjezda će opet sjat i pjevat 🙂
https://www.youtube.com/watch?v=jyiH1IFESTg

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI