Trump je “jako ljut” – Zaharova: “Teroriste smo ubijali i ubijat ćemo ih do zadnjega”

trump sirija
63 komentara

Nakon prijetnji Washingtona, Francuska je danas upozorila kako će napasti Siriju, ako Damask u ofenzivi u pokrajini Idlib bude koristio kemijsko oružje.

Jučer je američki državni tajnik na putu u Aziju novinarima rekao kako “načelno nema ništa protiv borbe protiv terorizma u Idlibu” i kako je o tome razgovarao s ruskim kolegom Lavrovom i turskim ministrom Çavuşoğluom.

Međutim, načelnik Glavnog stožera francuske vojske, general François Lecointre, priopćio je kako su njegove snage spremne za pokretanje vojnog napada protiv Sirije, ako sirijska vojska u Idlibu bude koristila kemijsko oružje.

Nedavno su vlasti Rusije i Sirije su upozorili na plan terorista, osmišljen od strane nekih zapadnih država, prema kojem trebaju provesti lažni kemijski napad u Idlibu, potom okriviti sirijsku vojsku i tako opravdati agresiju od strane Sjedinjenih Država i saveznika na Siriju.

Visoki francuski vojni dužnosnik je također dodao kako očekuje da će posljednja područja koja ISIL drži u  Iraku i Siriji biti oslobođena do kraja studenog.

Komentari generala Françoisa Lecointrea dolaze dan nakon što je američki predsjednik Donald Trump upozorio na sličan scenarij o sirijskom napadu na Idlib.

Trenutno se sirijske snage okupljaju oko pokrajine u kojoj je mnoštvo ekstremističkih skupina, od kojih su mnoge označene kao “terorističke” i od strane zapadnih sila.

No, uz glasne izjave, rusko zrakoplovstvo već treći dan provodi zračne udare po vojnoj infrastrukturi, skladištima oružja, streljiva i vojne opreme terorista u Idlibu.

Turski predsjednik Erdoğan je izjavio kako bi bilo dobro ne pokretati nikakvu kampanju dok ne završe trilateralni pregovori s kolegama Putinom i Rohanijem u iranskom gradu. Pregovori u sjeverozapadnom iranskom gradu će se održati sutra, ali će Vladimir Putin prethodno posjetiti vrhovnog vođu Irana ajatolaha Hamneija u njegovom sjedištu u Teheranu.

Cijela situacija je puna prijetnji i upozorenja, ali sirijska vojska i saveznici na terenu provode posljednje pripreme za kopneni napad, a rusko zrakoplovstvo svakim danom povećava broj zračnih udara na položaje terorista.

Rusija je danas otvoreno obećala da će nastaviti ubijati teroriste diljem Sirije, uključujući i Idlib, što je dio njezinih napora da donese mir arapskoj zemlji.

“Ubijali smo, ubijamo ih i nastavit ćemo ubijati teroriste. U Aleppu, Idlibu i drugim dijelovima Sirije. Ovoj zemlji moramo vratiti mir”, izjavila je glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova, prenosi Interfax.

Istaknula je kako borba protiv terorizma u Siriji predstavlja i “sigurnosni problem Rusije”.

Zaharova je rekla “kako će Moskva sama nastaviti borbu u Siriji, sve dok se ne ukloni i posljednji terorist u toj zemlji”.

Ruske zračne snage provode napade u Idlibu, ne u agresivne svrhe, nego da uništimo objekte teroriste kojima se koriste u sve češćim napadima na sirijsku vojsku i civile”, rekla je glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova.

U međuvremenu je Trump izjavio “kako će biti jako ljut ako se pokrene opća ofenziva na Idlib”.

Naravno da će biti ljut. Pa sve su to su njegovi vojnici. Možda je neka skupina više odana Ankari nego Washingtonu, ali se na kraju sve bore za isti cilj i moraju očuvati terorističku enklavu kao izgovor za prisustvo američkih snaga u regiji.

Donald Trump će biti ljut? A svijet nije ljut zbog onoga što je američka demokracija u uradila Afganistanu? Trump bi svejedno bio ljut, jer Siriju nije uspio podijeliti na zemlju divljih plemena “umjerene oporbe”.

Ipak, kada se zatočeni stanar Bijele kuće naljuti to može biti nezgodno, posebno ako nema nikoga pametnog da mu skloni povjerljive dokumente sa stola. Kada shvati da ništa ne može učiniti, naredit će da se ispali još sto projektila, a kako se čini, general Mattis bi opet mogao odabrati prazan i ne pretjerano važan civilni.

Tada će predsjednik slavodobitno potvrditi kako su svi projektili precizno pogodili jednu štalu u pustinji, čak i oni koje pronađu sirijski vojnici i budu na putu za Moskvu.

Ruska državna televizija je izvijestila da su ruski vojni zrakoplovi proveli udare treći dan za redom protiv sirijskih terorista. Uništeni su najvažniji objekti militanata, a uz Su-34 je u operaciji sudjelovao i višenamjenski borbeni zrakoplov Su-35.

U Idlibu, usprkos upozorenjima Washingtona, propadaju planovi za svrgavanje Bashara Al-Assada. Zrakoplovstvo Rusije je teroristima uništilo veliko skladište s oružjem, dronove i eksploziv. Naravno da je Donald Trump bijesan. Tko ne bi bio? Posebice kada mu Marija Zaharova poruči da od njegove pješadije u Idlibu neće ostati ništa.

https://www.youtube.com/watch?v=pBCDvJVTO5w

ISILIslamska državaKemijski napadMarija ZaharovaSU 34
Pretplatiti se
Obavijesti o
63 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Siniša
5 godine prije

Sukob dvije “medjunarodne zajednice”….

Dosta
5 godine prije

Sve maske su davno pale i tko se rodio u prošlom stoljeću morao je shvatiti da sve zlo svijeta dolazi iz SAD.Država koja ima 330 miliona stanovnika i preko 40 miliona gradjana koji žive ispod granice siromaštva šalje svoje kriminalne trupe da po svijetu uništavaju koga god zažele i to nazivaju uvodjenjem demokracije.Nebi trebalo ići prije vijetnamskog rata,ali da se pobroje sve zemlje i milioni ljudi koje su uništili pozivajući se na demokraciju,a zapravo je to njihov način bogačenja.Tko je čitao Chercilove memoare primjetio je da su SAD naplatile svaki metak,svaki zavoj za prvu pomoć i bilo što drugo,jednostavno sve što su “poslali” Europi za obranu od nacizma.Svijet je preživio mnogo američkih predsjednika i nadam se da će i ovoga mada ovakvog maloumnika je mogao i birati samo necivilizirani,zatucani,neškolovani,bezdušni dio amerikanaca.

HEKPCT
5 godine prije

Pariz je pod komandon Izraela. Ne smetnuti to s uma.

Alen
5 godine prije

Ujak Sam je na aparatima..

DAWOR
5 godine prije

MARIA ZAHAROVA — PAMETNA I PRELIJEPA

Riddick
5 godine prije

Zaharova se naostrila kao neka besna strina pa odbrusila Trampu :Ubijali smo, ubijamo ih i nastavit ćemo ubijati teroriste. U Aleppu, Idlibu i drugim dijelovima Sirije. Ovoj zemlji moramo vratiti mir…
Opasna plavusa , ne deluje mi to kao njen stil , malo popizdela izgleda.
Za ofanzivu sve je spremno , cak su i mostopolagace dovezli pre nekoliko dana (znali su u napred da ce da dignu mostove u vazduh) pa ce inzenjerija da premosti sta treba ,ceka se samo znak , sve ostalo se zna …

kvisko (Žukov)
5 godine prije

Primjetio sam da svaku drugu vecer pokopate ameriku i eu ,a one drugi dan opet zive i zdrave -) zar vam nije malo glupo svaku vecer vlastite frustracije i nesposobnost tovariti po americi i EU?

Arch
5 godine prije

Već sam rekao, ali ću ponoviti: Amerika NE SMIJE izgubiti u Siriji, plan B NE POSTOJI! A ako se to dogodi (a dogodilo se već), slijedi erupcija slijepog i nemoćnog bijesa razmaženog derišta u obliku kršenja svih normi međunarodnih odnosa, ugovora pa i običaja, dok derište ne počne ugrožavati i sebe i druge. Jedini način koji onda ostaje da se derište upristoji je zvučan šamar, koji iz nekog razloga djeluje smirujuće i otriježnjujuće.

onaj najgl.....veći Dalton
5 godine prije

Očito je da je politika iza scene odradila svoje i da se sada završnim dogovorima udara posljednji glanc. Scenografija je postavljena. Probe su održane. Još da se digne zastor i počne premijera. Objektivno Zapad ne može ništa učiniti da promjeni stvari oko Idliba. Oni to znaju, a sve ostalo je epp. Pa i ovo sa dimom i isparavanjima. Ako ocjene da će trebati neki intermeco, bit će klora, Tomahavka, već viđeno. Svoju energiju ulažu na ono što je preostalo, a gdje su prisutni svojim snagama. U Iraku, kod Kurda, na sirijsko – jordanskoj granici. Rusi su ocjenili da je došlo vrijeme da završe priču sa ovim nagomilanim talogom, crème de la crème ološa, i prvi put jasno i nedvomisleno šalju poruku da neće stati dok to ne privedu kraju i da se nitko ne zavarava da bi ih u tome mogao spriječiti. Francuzi su posebno zanimljivi, jer je Sirija bila… Čitaj više »

nizzde
5 godine prije

Ameri su se pomirili s porazom u Siriji davno od tada im je na stolu samo Iran . Moraju zakuhati rat s Iranom prije nego se oslobodi Sirija i Hezbollah vrati u Libanon

burt
5 godine prije

kako to misle zauzet sve gradove u Idlibu kako kažu napadajući teroriste a štiteći civile, ako dođe do općeg napada to će biti velika klaonica, tri miljuna stanovnika i 70000 militanata svih boja, ni jedna pobunjenička organizacija u Siriji nije uništena, sve organizacije su se iz opkoljenih područja prebacile u Idlib i pridružili se svojim maticama ili drugi koji samostalno djeluju u Idlibu, osim domaćih organizacija još i cijela svjetska panislamska mreža djeluje u Idlibu, Ajnad al Kavkaz, Turkistanska Islamska Partija, Al Qaeda, Hizb ut Tahrir, Ansar al Islam, Islamski Pokret Uzbekistana, od invazije na Irak 2003 još nitko nije pokušao učinit nešto slično u svijetu prije Idliba

Fatih
5 godine prije

PRZI VLADIMIRE UBICE,NARKOMANE.PRZI ZAPADNU OLOS STO JE SPREMLJEN DA DIZE SARENU REVOLUCIJU.ZATIM KRENI U LIBIJU I OSVETI PUKOVNIKA.ISPRAVI GRESKU VLADIMIRE KOJU SI NAPRAVIO KAD NISI SPRIJECIO NATO I ARAPSKO PROLJECE.NIJE KASNO ….!!! DONESI MIR LIBIJSKOM NARODU.I RIJESI PALESTINSKO PITANJE…………..?????

17 novembar
5 godine prije

opasna zaharova pa se prosto pitam sta li ima medju nogama cim ovako zbori

Moreno
5 godine prije

Većina glavosiječa koji su se koncentrirali u Idlibu uopće nije sa teritorija Sirije i jasno je kako Sirija nemože ostavit maligni tumor na svojemu teritoriju jer će tumor kad tad metastazirat.
Oni koji su podržavali glavosiječe mogu ih uvjerit da se predaju i da ih ti koji su ih podržavali humano zbrinu u svojim zemljama međutim to se ne događa, nego svi koji su ih podržavali sad ih podržavaju u njihovoj propasti i eventualnoj egzekuciji velike većine njih uz enormne žrtve civila.
Tako je u svakome ratu, a kako je rat u Siriji počeja znamo svi.

don
5 godine prije

Ruska fufica jao prepala je Trampa

Tomica
5 godine prije

Biće tu još svašta. Neće baš tako lako odustati SAD, Francuska i GB. Tek je počela akcija i teroriste će pomagati na sve načine, obavještajno i logistički. Tek kad “krenu kola nizbrdo” umješat će se vojno, makar toliko da daju predah svojim igračima kako bi se konsolidirali i da bi usporili SAA i Rusiju. Trenutno će pilati Novičok a možda malo i Ukrajinu aktiviraju.

Kažun
5 godine prije

Prevelika količina raketa Kalibr je u igri,mislim da nije samo Idlib u pitanju,one su tu i za malo veće zvjerke.

Duki
5 godine prije

Nešto mi miriši na drugu Teheransku konferenciju
isto Rusi ali nema GB and USA !
Dali se radi o novom okruživanju ili je u pitanju samo Sirija.A kamo poslati ostatak terorista kad ih nitko pametan ne želi !
Ipak ih neće baš sve pobiti.A da ih otpreme Trumpu.??
U svakom slučaju zanimljiv rujan.Sa ppuno vellikih obrata !
Živi bili pa vidjeli !??

Siniša
5 godine prije

Mislite da je on prolupao….on je mila majkica za ovaj slucaj:”Pre nekoliko dana se pojavila vest da je pilot američkog vazduhoplovstva u penziji, Stiven Monagan, tužio Srbiju i traži od države Srbije 2,15 miliona dolara zbog trauma koje je zaradio tokom učestvovanja u bombardovanju Beograda 1999. godine. Njujork Tajms piše da je Monagan okrivio Srbiju da ne može da spava. Monagan je uverio lekare da je uznemiren, ima povećanu anksioznost i da je nervno iscrpljen. „Kada sam otišao u vazduhoplovstvo nisam planirao da učestvujem u stvarnoj borbi, pa mi je bilo jako teško. Bila je to velika odgovornost i u početku sam bio nervozan u svakom napadu. Zbog protivvazdušne odbrane Srbije postojao je stalni rizik da će moj avion biti srušen, sanjam to noću i nakon rata.“ Sudija se složio sa Monaganom i dodelio mu je naknadu od 2,15 miliona američkih dolara – 650.000 dolara više nego što se zahteva… Čitaj više »

Croatia
5 godine prije

Davaj davaj braćuška , neka ne ostane kamen na kamenu !!!

Misa Kesedzija
5 godine prije

Erdogan je prošle godine ugušio kurdski pobunu pogubivsi preko 600 kurdskih boraca bojnim otrovima. Toliko o Erdoganu i njegovu napinjanje da se pokaže pravedan kontestant za titulu Halife.

dinaricus vulgaris
5 godine prije

jadni ameri..svi ih šamaraju

OBICNOSAMOCITAM
5 godine prije

Tekstu iznad nemam bas puno toga dodat. Zaharova je rekla sta je rekla i to je potpuno ocekivano sa stanovista Rusije i njenih interesa u Siriji. Citam komentare i ima tu svega i svacega napisanog. Naravno da ne misle svi isto a to bi i bilo i glupo i opasno da je tako. Vidim da veliki broj komentatora smatra da je stvar u Siriji vec rijesena i da ce sad za koji dan pasti zadnje uporiste terorista i to je to po njima. Nasuprot vecini ja mislim da nece to biti uskoro rijeseno. Kad rijese ekstremiste u Idlibu to je tek kraj prve runde. Postoji velika mogucnost da cemo za koji dan gledati opet projektile koji ruse Siriju uz jedan lagani “false flag”. Kazete da je ovdje dogovor pao ko ce sta da gradi i kako i na cemu ce zaraditi. Taj dogovor je pao ali vi zaboravljate USA planove… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI