Washington raspoređuje kontrolore koji će nadgledati servisiranje zrakoplova Pakistana i Indije, nekoliko mjeseci nakon sukoba

F-16
1 komentar

SAD su odobrile finacijsku potporu od 125 milijuna dolara za pakistanske zrakoplove F-16, kao i 670 milijuna dolara za indijske transportne zrakoplove C-17. Dva regionalna suparnika imala su svoje prve izravne zračne sukobe ove godine.

Prodaja zrakoplova Pakistanu zahtijevat će raspoređivanje oko 60 kontrolora, koji će “osigurati 24-satno praćenje upotrebe” flote borbenih zrakoplova, navodi se u priopćenju Pentagona. Paket uključuje servisiranje zrakoplova F-16, proizvedenih od strane američke korporacije Lockheed Martin, koji su dostavljeni Pakistanu u sklopu programa “Peace Drive”, koji uključuje 12 zrakoplova F-16C i 6  zrakoplova F-16D.

Pakistanska flota F-16 došla je u središte pozornosti u veljači, tijekom sigurnosne krize, u kojoj su indijski i pakistanski borbeni zrakoplovi po prvi put u posljednjih nekoliko desetljeća sudjelovali u izravnoj borbi. New Delhi je tvrdio da je Pakistan koristio američke avione tijekom napada, koji se vodio iznad dijela sporne regije Kašmir, koji se nalazi pod kontrolom Indije. Indija je tvrdila da je Pakistan izgubio jedan zrakoplov u sukobu, kojeg je oborilo indijsko zrakoplovstvo. Ukoliko je to istina, to znači da je Pakistan prekršio uvjete izvoza oružja SAD-a. Pakistan je demantirao da su F-16 sudjelovali u misiji i kazao kako nisu izgubili nijedan zrakoplov.

Washington je, u petak, objavio svoje planove za prodaju rezervnih dijelova i opreme za indijsku flotu transportnih vojnih  zrakoplova Boeing C-17. Ugovor će zahtijevati 23 kontrolora, koji će nadgledati upotrebu ove opreme od strane krajnjeg korisnika, navodi agencija.

DSCA je objasnila kako prodaja “neće promijeniti osnovnu vojnu ravnotežu u regiji”. Odobrenja dolaze nekoliko dana nakon što je pakistanski premijer, Imran Khan, posjetio SAD, a mjesec dana nakon posjete američkog državnog tajnika Mikea Pompea Indiji.

Sukob između Indije i Pakistana je počeo, 14. veljače, kada je bombaš samoubojica napao indijski vojni konvoj u dijelu Kašmira koji kontrolira Indija. Tom prilikom je poginulo 40 indijskih vojnika, dok je 35 ranjeno. Zatim su indijske snage, 25. veljače, srušile pakistanski dron u pograničnom području Gujarata, nakon čega su indijci donjeli odluku o zračnom napadu na kampove grupe Jaish-e-Mohammad u planinskom području sela Jaba, na granici sa Indijom. Indijski zrakoplovi su proveli zračnu operaciju 26. veljače u 03:45 ujutro, što je izazvalo sukob 2 zrakoplovstva, u kojem su se dogodila obaranja više letjelica, među kojima i spornog F-16.

Mapu sukoba sa kronologijom događaja pogledajte dolje:

hronologija sukoba Indija-Pakistan

c-17F-16Vazdušni sukob
Pretplatiti se
Obavijesti o
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivi.tz
4 godine prije

Zavadi pa vladaj…hmm čija li je to taktika.hehe ma znamo to svi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI