Zbogom dolaru u bilateralnom poslovanju rekli i Indija i UAE

31 komentar

Ranije ovog tjedna smo izvijestili da je Europska komisija dizajnirala sveobuhvatni dokument o kojem će raspravljati na summitu EU ovog mjeseca. Plan je povećati udio eura umjesto dolara u strateškim područjima kao što su energetika, plaćanje roba i zrakoplovna industrija, ali i udio eura u deviznim rezervama u riznicama središnjih banaka diljem svijeta.

Kako prenosi Financial Times, ovi koraci mogu dovesti do odustajanja od američkog dolara u ključnim ekonomskim sektorima Europske unije i njegovog isključivanja iz obračuna u transakcijama s trgovinskim partnerima.

Ranije smo objavili opširan članak koje su sve zemlje pristupile procesu dedolarizacije svijeta što je sve učinjeno zaključno s otvaranjem burze za trgovanje naftom u Šangaju u ožujku ove godine, na kojoj se ugovori za isporuke crnog zlata sklapaju u kineskim juanima, a iste se na licu mjesta može mijenjati za zlato. Paket mjera Europske komisije, ako bude usvojen na sastanku šefova država i vlada na predstojećem summitu Europske unije, bit će veliki udarac globalnoj dominaciji američkog dolara, što će znatno potkopati snagu američke valute i ekonomije, posljedično i vojske, koja bi se u najcrnjem scenariju po elite u Washingtonu morala vratiti unutar vlastitih granica i obavljati svoju ustavnu zadaću, a to je obrana suvereniteta i teritorija Sjedinjenih Američkih Država. Kao što znamo, to trenutno nije slučaj.

Kako god bilo, čini se da je proces kojeg su pokrenuli Kina i Rusija nezaustavljiv. Samo dan nakon objave nacrta dokumenta Europske komisije, jedan važan američki saveznik i ekonomska sila u usponu su se odlučili  oprostiti od američkog dolara.

Naime, Ujedinjeni Arapski Emirati i Indija su potpisali su sporazum o razmjeni valuta koji osigurava upotrebu rupije i dirhema njihovim tvrtkama, a ne američkog dolara. Sporazum je tim važniji jer se može tumačiti kao jasan kurs indijske vlade, koja nacionalne valute koristi u trgovinskoj razmjeni s brojnim zemlja, posebice u poslovima s Rusijom i Iranom.

Sushma Swaraj
FOTO – Indijska ministrica vanjskih poslova Sushma Swaraj i njezin kolega iz UAE Abdullah bin Zayad Al-Nahyan na summitu u Abu Dhabiju

S gotovo 50 milijardi dolara bilateralne trgovine, dvije zemlje su najveći trgovinski partneri s ogromnim bilateralnim investicijama. Najnoviji razvoj bit će velik poticaj za uvoz i izvoz trgovine.

Sporazum je potpisan tijekom posjete Ujedinjenim Arapskim Emiratima indijske ministrice vanjskih poslova Sushme Swaraj. Indijska ministrica Swaraj i ministar vanjskih poslova i međunarodne suradnje UAE, šeik Abdullah bin Zayad Al-Nahyan, vodili su 12. zajednički summit UAE-Indija, koji je održan u sjedištu ministarstva u Abu Dhabiju.

Čelnici diplomacija dvije zemlje su odlučili ojačati suradnju u trgovini, ali tako da se ne izlažu riziku fluktuacije deviznog tečaja američke valute i promjenjivoj kamatnoj  stopi američkog dolara koju određuje FED. Naravno, ovim se izbjegava i potencijalni rizik od američkih sankcija, iako dvije zemlje, posebice UAE, nisu izložene američkoj nemilosti.

Šeik Abdullah bin Zayad Al-Nahyan je rekao da su UAE uvijek dijelili jake povijesne veze s Indijom, na temelju uzajamnog poštovanja i povjerenja, te s ciljem poboljšanja obostrane koristi za svoje narode. Indijske ministrica vanjskih poslova Sushma Swaraj je čestitala vodstvu UAE, vladi i narodu proslavu Nacionalnog dana.

Uz sporazum o dedolarizaciji poslovanja, ministri su sudjelovali u potpisivanju memoranduma o razumijevanju između ministarstava o razvoju suradnje u Africi i sporazumu za razmjenu valuta između središnjih banaka UAE i Indije.

Sporazum o uspostavi sustava razmjene nacionalnih valuta su potpisali Muhammad Ali bin Zayad Al-Falasi, zamjenik guvernera Središnje banke UAE i Navdeep Singh Suri, indijski veleposlanik u UAE.

Odvojeno su Muhamad Sharaf, zamjenik ministra za gospodarska i trgovačka pitanja ministarstva vanjskih poslova i međunarodne suradnje Ujedinjenih Arapskih Emirata i tajnik za ekonomska pitanja indijskog ministarstva vanjskih poslova T. S. Tirumurti predvodili sastanak visokih dužnosnika na kojem su riječ imali predstavnici osam pododbora. Teme su bile bilateralna pitanja, konzularna područja, svemir, obrazovanje, poljoprivreda i stočarstvo, razvojna suradnja, civilno zrakoplovstvo, gospodarska i trgovinska suradnja, investicije, bankarstvo i financije.

Qalij Times 

Dedolarizacija – Od Muammara Gaddafija do prodaje nafte u juanima u Šangaju

Bruxelles dizajnirao dokument za ulazak u proces dedolarizacije

 

 

DedolarizacijaDolarSushma Swaraj
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Siniša
4 godine prije

Danas su u KSA nešto divanili zbog Katara.

Alen
4 godine prije

Dakle kina,rusija,iran,ksa,indija … Kriticna masa i vise nego dovoljna da mozemo reci da je azija dedolarizirana… U sangaju se papir mijenja za cisto zlato koje ulazi u opticaj i koristi se za ono sto je i stvoreno , da bude novac a uskoro i temelj monetarnog sustava azije..
Predivno…

Ivan
4 godine prije

EK na čelu s čovjekom koji svakodnevno ima problema sa silom gravitacije bi proveli dedolarizaciju?!? Kako kad je euru podloga dolar. Za dedolarizaciju, odnosno zamjenu eurom treba imati pameti, a povijest govori da su Amerikanci u povijesti imali puno više pameti od Evropljana. Evropa je osuđena na poltronstvo ili Amerima ili ako ih otme Putin.

Weteran
4 godine prije

Dedolarizacija!?
Hipersenzibilno pitanje današnje civilizacije?
Kao tamni vilajet!?
Nema dolara nema moći !
Takođe:
Nema dolara, nema duga !
Dedolarizaciju, u fulu, odradiće Gospodari Novca.
A tada, …..??

Lurker
4 godine prije

Ima jedan problem – ukoliko se dogodi neka globalna recesija a drzave na to odgovore protekcionistickim ekonomskim mjerama dedolarizacija ce propasti.

Nostradurus
4 godine prije

>>Ujedinjeni Arapski Emirati i Indija su potpisali su sporazum o razmjeni valuta koji osigurava upotrebu rupije i dirhema njihovim tvrtkama, a ne američkog dolara.<<

Najvažnij stvar je što se razmjenom valuta omogućava financijski kompenzirana međusobna trgovina što je ujedno i jedina prava opcija za buduću međunarodnu razmjenu.

Perica
4 godine prije

Dal’ nam to ovim pute urednik želi saopštiti da prelaze na Rublju?

bbbb
4 godine prije

Indija i Iran dogovorili plačanje nafte u rupijima.

beligorod
4 godine prije

Kreatorima dolara (FED), moglo bi se poručiti ” tražili ste, gledajte”.

maliboro
4 godine prije

Lijepo je gledati kako amerika mijenja svijet na svoju štetu. Koliko glup moraš biti da kreneš sankcijama na Rusiju i u trgovinski rat sa Kinom i misliti kako ćeš proći bez posljedica. Ameri a vidim i pojedinci na portalu zaboravljaju da je svijet živio i prije drugog svjetskog rata bez američke hegemonije pa tako isto može i dalje još ljepše.

nikud nikam
4 godine prije

Ameri su već odavno prešli na kokain, a to je čvršća valuta od dolara. Posebno na njihovom unutarnjem tržištu.

Fatih
4 godine prije

ODE LAZNI ZELEMBAC U .URAC!!!

Nestrpljivi
4 godine prije

Saudijci su ključni….
ONI si ti prijelomni ukoliko nekim teškim čudom prešaltaju na bilo koju valutu umjesto dolara…..do tog jedino možeeee doći ukoliko dolar naglo počne padati…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI