Bruxelles dizajnirao dokument za ulazak u proces dedolarizacije

Dolar evropa
28 komentara

Proteklih godina se često koristi termin dedolarizacije, koji se aktivno počeo provoditi po nalogu kineskih i ruskih vlasti. Dedolarizacija je proces postupnog ukidanja korištenja američkog dolara kao valute u međunarodnim transakcijama i kao rezervne valute koji se provodio i ranije, ali je najveći poticaj ovom procesu dala Kina kada je u listopadu 2013. godine službeno najavila da će to biti njena državna politika i provodit će se u svim sferama.

Šire govoreći, riječ je o značajnom smanjenju svjetskih zemalja u američkom financijskom sustavu koji je vezan za dolar i umjesto američkog dolara se postupno prelazi na druge valute i stvaraju se alternative američkim financijskim institucijama, koje su samo formalno međunarodne, ali su zapravo pod nadzorom Sjedinjenih Država.

Dedolarizacija je jedan od najvažnijih trendova u prijelazu na multipolarni svijet, a vodeću ulogu u ovom procesu imaju Kina, Rusija, Iran, Indija i mnogi drugi koji su im se pridružili, ali se u ovom kontekstu u značajnijoj mjeri nikada nisu spominjale zemlje Europske unije ili da bi to mogla biti politika institucija u Bruxelles i Europske središnje banke.

Proces dedolarizacije se oštro ubrzao u drugoj polovici 2014. godine, što je bio odgovor Kine na hirove američkih zakonodavaca  oko usvajanja proračuna 2013. i odgovor Rusije na američke sankcije zbog situacije u Ukrajini.

Stopa dedolarizacije je impresivna. Iako mnogi umanjuju značaj pada korištenja dolara na globalnoj razini, od  2014. gotovo svaki tjedan dolaze vijesti vezane za ukidanje korištenja dolara kao sredstva plaćanja ili valute u deviznim rezervama različitih zemalja u svijetu. Ponovimo još jednom, EU se nikada nije spominjala kao područje koje bi pristupilo ovom procesu, niti se sam termin dedolarizacije spominjao uz Europsku uniju. Tako je bilo sve do jučer i vijest koju je objavio Financial Times bi mogla označiti novi kurs europske monetarne politike, što će se sigurno primijetiti i u ostalim sferama sve do jučer neupitne suradnje vodećih europskih zemalja i Washingtona.

Europska unija odustaje od dolara

Dolar euro

Europska komisija je dizajnirala paket mjera za povećanje udjela eura umjesto dolara u “strateškim područjima” – u energiji, plaćanju roba i zrakoplovnoj industriji, izvijestio je Financial Times, nakon što je dobio na uvid kopiju nacrta dokumenta Europske komisije.

Kako prenosi Financial Times, ovi koraci mogu dovesti do odustajanja od američkog dolara u ključnim ekonomskim sektorima Europske unije i njegovog isključivanja iz obračuna u transakcijama s partnerima iz drugih zemalja Europske unije.

Ukratko, planovi u Bruxellesa se praktično podudaraju s ključnim smjernicama Pekinga i Moskve, te drugih zemalja koje su se pridružile kineskom i ruskom projektu dedolarizacije svijeta. Naime, Bruxelles planira povećati korištenje uporabe eura u transakcijama, poslovanju, trgovini i na tržištu duga, na kojem bi euroobveznice u deviznim rezervama svjetskih zemalja trebale imati prednost u odnosu na američki dolar.

Dokument će se predati čelnicima Europske unije na predstojećem summitu EU koji će se održati sredinom ovog mjeseca.

Europska komisija namjerava ojačati međunarodnu ulogu eura kako bi ojačala gospodarski suverenitet Europske unije, kao odgovor na odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa koji, kako tvrde u Bruxellesu, nastoji ostvariti gospodarske prednosti za SAD na štetu drugih zemalja.

Europska komisija ukazuje na “agresivnu trgovinsku politiku Trumpove administracije” smatra kako treba djelovati, te dati odgovor na nedavne trgovinske probleme na temelju međunarodnih pravila.

“U međudržavnim sporazumima o energiji države članice Europske unije ugovore moraju potpisivati i sklapati u eurima”, navodi Europska komisija.

Ovo je jedan od najvećih udaraca za američki dolar, naravno, uz favoriziranje euroobveznica u deviznim rezervama, jer se trenutno više od 80% uvoza energenata u Europsku uniju u ugovorima obračunava i provodi u dolarima.

Dalje, ova će mjera smanjiti ranjivost zemalja Europske unije i očuvat će nuklearni sporazum s Iranom kojeg su SAD zaključile pod upravom bivšeg predsjednika Baracka Obame.

Planovi Europske komisije uključuju pružanje tehničke podrške afričkim zemljama koje žele koristiti euro kao svoju međunarodnu valutu plaćanja, kao i korake za poticanje “europskih tijela i mehanizama da povećaju svoje udijele denominirane u eurima”.

Komisija je također zabrinuta zbog “tržišne dominacije” dolara u kartičnom poslovanju, odnosno malog broja međunarodnih platnih kartica u eurima, ukazujući kako to znači da se obrada unutareuropskih transakcija često odvija izvan teritorija EU.

Bruxelles je upozorio kako to uzrokuje “nepotrebne ranjivosti” i planira istražiti načine kako bi se potaknuo razvoj “instant rješenja za plaćanje širom EU”.

Europska komisija nastoji proširiti globalnu uporabu eura u međunarodnim transakcijama, što odražava političku, ekonomsku i financijsku težinu EU u multipolarnom svijetu, naglašava nacrt dokumenta Europske komisije.

Ovim je riječima Financial Times zaključio jednu od najvažnijih vijesti 2018. godine, jer odluka Europske komisije, koja bi vjerojatno mogla biti usvojena uz podršku Berlina i Pariza, znači odvajanje financijskog sustava EU od američkog, što je u svim svojim aspektima geopolitička odluka.

Financial Times

Dedolarizacija – Od Muammara Gaddafija do prodaje nafte u juanima u Šangaju

Dedolarizacija
Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Siniša
5 godine prije

Hm….ne mogu da natjeraju Američke ljude u Prištini da skinu sulude poreze od 100% na srpsku robu a da naprave dedolarizaciju.
Kerovi, znate li vi ko vam je gazda!??

Janoš
5 godine prije

Uff, kakvim će to ratom završiti. Sve će perje letiti.

Željko
5 godine prije

Redakcijo nasmijali ste me jer EU je “tigar od papira” koji ne odlučuje o ničemu i koliko je EU “jaka” službenoj Prištini se “tresu gaće” od prijetnji EU da Kosovo ukine trošarine naspram Srbije, srbijanski suficit cca. 400 milijuna eura, i BiH!

nije bitno tko
5 godine prije

EU je američki projekat. Nema od te priče ništa.

Sparkling
5 godine prije

Tek kada ne bude Am. baza u Njemackoj, tek tada mozemo pocet eventualno razgovarat o dedolarizaciji ali ni u kojem slucaju prije.
A to ce se dogoditi, znate kada – nikada, mozda jos ni onda!!
LP

towarmagarski
5 godine prije

tužno …plaem za dolarom još kad sam ko djete kupovao uozne čokolade u duty free-u sa očevim starim srebrnim dolarima 🙂

Histrion
5 godine prije

Ahahahaha…izvin’te, nije tema, ali čuste li da je na Kosovu dan žalosti zbog uginulog vampira Busha ? Ahahahaha.!

tuf
5 godine prije

Siva eminencija upravlja i dolarom i eurom, tako da se ovdje radi o ‘alternativi’ poput odnosa Republikanci-Demokrati, CNN-FOX, McDonalds-Burger King, Washington-Bruxelles ili ovdje na našim prostorima poznati odnos euroatlantičara SDP-HDZ.
Ljudima se iznova ostavlja dojam izbora, a zapravo izbor (koji zaista utječe na procese) ni u ludilu ne nude. Što mislite, da su elite pogođene time što će se manje koristiti dolar a više euro? J…. se njima za SAD, oni su nadnacionalne skupine, bez granica, država te i iznad nacionalnih i međudržavnih zakona.

bato
5 godine prije

to su samo mokri snovi , nemaju EU birokrati i Juncher m..d. za tako nešto , to je priča za malu decu, prvo bi trebali EU vojsku tek onda možda dedolarizacija

kiki
5 godine prije

” Komisija je također zabrinuta zbog “tržišne dominacije” dolara u kartičnom poslovanju, odnosno malog broja međunarodnih platnih kartica u eurima, ukazujući kako to znači da se obrada unutareuropskih transakcija često odvija izvan teritorija EU.”
80% energenata isto u dolarima….i drugih razloga sam uvjek tvrdila da je EURO preuranjen…sve to treba ići zajedno…..

jezevakucica
5 godine prije

Kada će stara dobra robna razmjena da saživi.Ja tebi svinjsku polovicu ti meni mladu političku nadu.Ja tebi cijelu svinju ti meni šefa stranke.Ja tebi hijenu-kućnog ljubimca ti meni osobnog bankara.Ja tebi deset sudaca ti meni deset nojeva.

giordano bruno
5 godine prije

Nesto sto se moze predvideti, a to je uticaj. Nekada su USA imali 50% svetskog bogatstva, a u multipolarnom svetu to bogatstvo moze da padne na 1/5, to je 20%, mada se toliko predvidja za Kinu, sto bi za USA bilo jos manje.
Kina i Indija su zemlje za koje se predvidja da ce prestici USA, a kada USA nisu u mogucnosti da namecu svoju dominaciju onda neminovno padaju, koliko? to cemo videti, dovoljno je da se povuku iz Juzne Amerike i Bliskog Istoka.
Juzna Amerika i Bliski Istok imaju potencijal i ako ih niko ne bi sputavao i te regije bi mogle da udju medju vodece u Svetu.
Sto je vise igraca u igri to se sve deli na vise delova, tako da svako ima svoj manji deo.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI