Bizarni zakoni u svetu

0
0

Čovek je kompleksna ličnost koja se razvija u sklopu sa drugim ljudima, čineći tako zajednicu. Takve zajednice vremnom su se formirale u veću grupu ljudi, a kroz istoriju u određenu naciju. Svima nam je poznata stara izreka: „Sto ljudi, sto ćudi”, koja nam govori o različitim menatlitetima ljudi. I ne samo to, već jednostvano potvrđuje da ljudi međusobno nisu isti. Ovo je tek uvod u najbizarnije zakone sveta, sa osvrtom da nama ne mora biti prihvatiljivo nešto što je drugome prihvatljivo, i obrnuto.

Nama su možda smešne i beskrajno zanimljive određene činjenice, dok za druge narode te činjenice možda predstavljaju najveće vrednosti. Isti je slučaj i sa ovim zakonima:

Muškarci koji vole da nose suknje nisu dobrodošli u Italiji, jer se prema njihovom zakonu kažnjavaju pripadnici jačeg pola koji oblače suknje.

Singapur je nadaleko čuven po strogim zakonima o čistoći, koji se naročito odnose na bacanje smeća, šaranje po zidovima i lepljenje žvaka. Neki smatraju da je žvakanje žvakaće gume znak lošeg bontona, ali u Singapuru su odlučili da krivično gone one koje uhvate u žvakanju. Žvakanje je dozvoljeno samo ako je medicinski preporučeno. Ovde je zabranjeno i kijati bez maramice, kao i napustiti toalet ako niste povukli vodu za sobom. A kazna za neki od ovih prekršaja iznosi sto dolara.

Na Ibici vodite računa o tome da ne hodate i ispijate piće, jer je to dozvoljeno samo ispred kafića i u njima, ali na ulici nikako.

Ako otputujete na Tajland nemojte se rugati monarhiji, jer to je strogo zabranjeno, a kad krenete da izađete iz kuće ne zaboravite da obučete donji veš, jer se hodanje bez njega takođe kažnjava.

Šaljete li razglednice iz Velike Britanije obavezno pazite da markicu ispravno zalepite. Britanci smatraju izdajom okretanje naopačke poštanske marake sa slikom nekog od članova kraljevske porodice.

Kineske vlasti zabranjuju spasavanje osobe koja se davi, jer smatraju da će se na taj način sprečiti sudbina. Grubo kršite zakon i ako pevate u kadi u Pensilvaniji, ili ako ste matičar koji sklapa brak između mladenaca koji su pijani.

Kada su u pitanju propisi koji se tiču vožnje u Danskoj, pre nego što se uključi automobil obavezno je proveriti da ispod automobila ne spava neko dete. Španska policija krivično goni vozače koje zatekne da voze u sandalama.

BIZARNOSTLJUDIPROMENAsvetVREDNOSTI
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI