Consortium News: “Za Ruse je rat tragedija, a za Amerikance apstrakcija i zabava”

Kako prosječan Amerikanac vidi rat
51 komentar

“Demoniziranje Rusije je još gore ako uzmemo u obzir patnje koje je ruski narod pretrpio tijekom Drugog svjetskog rata”, piše američki Consortium News. Amerika je na svom području posljednji put bila u ratu u 1860. godine i većina Amerikanaca danas rat vidi kao “apstrakciju i zabavu”.

“Današnje demoniziranje Rusije je posebno uvredljivo kada pogledate patnje ruskog naroda tijekom Velikog Domovinskog rata”, nakon posjeta spomen-muzeja posvećenog opsadi Lenjingrada, piše novinarka Natylie Baldwin.

Muzej je spomenik vojsci i civilima koji su obranili grad. Vojnici i civili su gasili požare, uklanjali neeksplodirane granate iz zgrada, popravljali vozila i evakuirali civile. Blokada je trajala 872 dana, od 8. rujna 1941. do 27. siječnja 1944. godine, a odnijela je 1,2 milijuna života, uglavnom zbog gladi i hladnoće, ali i zbog bolesti i bombardiranja.

Većina mrtvih su pokopani u masovne grobnice, od kojih je najveća na današnjem Memorijalnom groblju gdje je zakopano 500 tisuća ljudi.

“Od 3,5 milijuna predratnog stanovništva, njih samo 700 tisuća je ostalo na životu. Među njima su bili vojnici, radnici, djece i žena. Od 700 tisuća preživjelih, oko 300 tisuća su bili vojnici koji su došli iz drugih dijelova zemlje kako bi pomogli u opkoljenom gradu. Malo je vjerojatno da je prosječni Amerikanac u stanju shvatiti razmjere ovih patnji. Osim za male skupine Amerikanaca koji su poslani da se bore u razne besmislene sukobe, rat je nešto što se događa “negdje drugdje i nekome drugome”. To je za njih apstrakcija ili, što je još gore, zabava”, piše autorica članka Natylie Baldwin.

“Amerika s dvije strane ima oceane, a na sjeveru i jugu “slabe i prijateljske susjede”. U Sjedinjenim Državama nije bilo rata od 1860. godine, a zadnju invaziju smo imali 1812. Sve to objašnjava ograničenja i manjak skromnosti američke mladeži. Do te mjere su lišeni mudrosti da se smatraju izuzetnima i nezamjenjivima”, sažima novinarka Consortium Newsa.

Consortium NewsRat
Pretplatiti se
Obavijesti o
51 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Bobi
7 godine prije

To pricam jos od Kuwajta i Bogu hvala da je netko napisao javni članak. Nažalost on nece promjeniti nista.

longum
7 godine prije

Zalosno je da ima i Hrvata koji se prikljucivaju demoniziranju Rusije.
Nemoguce je demonizirati Rusiju
a da ne pane i postovanje prema Hrvatu, tako je u stranom svijetu.

Kraut
7 godine prije

Prije su Jew-reje demonizirali i progonili sad su Rusi

Tadmur
7 godine prije

Ameri tu vrstu patnje nikad nisu iskusili kao što je navedeno u tekstu,zato i ne čudi njihova bahatost i bezobrazluk.Žalosno je što i kod nas čija su stradanja bila epskih razmjera još uvijek ima zatucanih mazgi i polupismenih pećinara koji i danas veliçaju nacistički ološ.Oni su uvijek spremi biti alat u rukama ljigavih političara…

fond
7 godine prije

Prva posjeta Trumpu je Saudijska Arabija.
Uslijed propagande hrvatskih nato-udbasa ima Hrvata koji vise volu Saudijsku Arabiju nego Rusiju.
Kad bi netko pitao te Hrvate, sto vise volis da Rusija ili Saudijska Arabija dobro ekonomski prosperiraju, oni bi se izjasnili za Saudijsku Arabije.
Eto toliko je tim Hrvatima ispran mozak.

zlatan
7 godine prije

Svima lijep pozdrav! Evo čitam neke podatke u tekstu o razmjerima stradanja u Lenjingradskoj blokadi. Iskreno, podaci koje iznosi taj novinar, a koje je portal nekritički prenio, jednostavno nisu točni. Kada je Hitler napao SSSR dana 22,6.1941., cilj mu je bio da ta zemlja kapitulira, najduže za nekih 100 dana. Cilj je bio doći na sjever do Bijelog mora, do grada Arhangelska, zatim širokim lukom iza Volge do nadomak Urala, izbiti na ušće Volge kod Astrahanja, i na Kavkaz. Posve okupirati Bjelorusiju, Ukrajinu, evropski dio Rusije, te Gruziju, Armeniju, Azerbajdžan. Sam tadašnji Lenjingrad, po njegovoj osobnoj želji trebalo je uništiti. Poznata je njegova izjava: taj veliki grad nema nikakav razlog da postoji! Ista sudbina bila je namijenjena i Moskvi (na mjestu Moskve želio je umjetno jezero), te Minsku i Kijevu. Očito je da je želio uništiti sama duhovna srca istočnih Slavena, tj.njihove najvažnije gradove! No, rat je išao drugim tijekom.… Čitaj više »

Mos-t
7 godine prije

@ Zlatan.
Nikad nisam procitao bolji post od ovoga.
Dobro si napisao.
A novinaru Sasi predlazem da kopira ovaj post i da ga pastira zato jer sam po sebi vrijedi jednu reportazu.
Ovaj clanak bi zasjenio mnoge druge clanke na hrvatskoj Wikipedia i ima edukacionu znastvenu povjesnu vrjednost.

Tek nadopuna, Nijemci su usli i u Peterhof , ruski Versaj, odatle su opljackali sve sto se moglo a potom i razrusili sto se dalo.
Tu sam osobno bio.
Danas je sve izgradjeno kao sto je nekad bilo.

bo9
7 godine prije

90% Zadra je bilo unisteno u americkom bombardiranju.

fenix
7 godine prije

Jedan od najboljih clanaka pokazuje sustinu svega a najbitnije mentaliteta. Amerikancima je rat zabava samo kada se ratuje daleko od kuce i sa tehnicki inferiornim neprijateljem i dalje imam misljenje ( da se razumijemo to je samo moje osobno misljenje) da su Amerikanci psihicki slabiji i da nemogu podnijeti pravi rat ( nas narod bi rekao kukavice) sjecamo se Vijetnamskog rata? Tamo je izginulo “samo” 58000 Amerikckih vojnika a znamo koliko je bilo masovno izbjegavanje mobilizacije i antiratnih demonstracija zamislite da su dozivjeli jedan Staljingrad i da su morali nastaviti gurati dalje.

Jupiter
7 godine prije

Na sreću Amerikanci nisu dugo iskusili strahote rata.Zato Balkanci jesu i to uz njihovu neospornu pomoć.Kada jednog dana spoznaju na svom tlu besmisao rata , sigurno ga nikad više neće dugo doživljavati kao zabavu.

čitatelj portala
7 godine prije

Samo glupi Amerikanci mogu željeti rat. Bravo za novinarku autoricu.

Fanta
7 godine prije

Odlicno, na ovom portalu se sada skupljaju svi tekstovi svijeta gdje u bilo kojem kontekstu Rusi prolaze kao good guys a Ameri kao bad guys.
U vezi WWII, ne smije se zaboraviti da je rat izmedju Rusa i Njemaca bio rat izmedju 2 fasisticke ideologije. Ideologije koje vuku zajednicko korijenje, odatle “sozialistisch” u NSDAP (Nacional-Socijalisticka-Njemacka-Radnicka-Partija). Zbog razlikovanja izmedju ruskih i njemackih Fasista je izmisljen lijevi i desni Fasizam. Odlika im je bila cinjenje zlodjela, desni vise prema manjinama i strancima a lijevi vise prema svom narodu narocito uspjesnim i sposobnima.

Osoba C
7 godine prije

”Rat je higijena svijeta!”
otac futurizma Marinetti

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI