Egzoplaneti bi mogli ugostiti obilan život, možda čak i bolje od Zemlje

egzoplanet

Egzoplaneti u našem svemiru mogli bi biti dom za mnogobrojne živote, koji uživaju u domu možda i više gostoljubljivom od Zemlje. Ova vijest bi mogla pomoći u potrazi za vanzemaljskim životom.

Istraživači na egzoplanetima traže oceane koji imaju “najveći kapacitet za vođenje globalno obilnog i aktivnog života”, rekla je Stephanie Olson, geofizičarka sa sveučilišta u Chicagu.

Njezin tim koristio je posebni NASA-in softver kojim su modelirali niz egzoplaneta kako bi se vidjelo koji će najvjerojatnije razviti i održati život. To je dovelo do “iznenađujućeg zaključka”, koji je otkrio da bi “uvjeti na nekim egzoplanetima mogli imati povoljnije obrasce cirkulacije oceana te bi tako mogli biti prikladniji za podršku života , obilnijeg ili aktivnijeg od života na Zemlji”, rekao je Olson.

Ovi oceani imaju slične struje kao Zemljini, koje stvaraju uzlazne tokove hranjivih tvari iz dubina oceana do dijelova osvijetljenih sunčevim zrakama, što znači da postoji opskrba hranjivim tvarima i više biološke aktivnosti.

Istraživanje je pokazalo da sve gušća atmosfera, sporije rotacije i prisustvo kontinenata stvaraju veće stope porasta.
Novo istraživanje pomoći će proširiti trenutne parametre koji se koriste u potrazi za egzoplanetima koji su nastanjivi, a koji su trenutno usredotočeni na temperature i potencijal za tekuće oceane. “Nisu svi oceani jednako gostoljubivi”, objašnjava Olson, “i neki će oceani biti bolji životni prostori od drugih zbog svojih globalnih obrazaca cirkulacije.”

Znanstvenici su procijenili da bi do 35 posto svih poznatih egzoplaneta, koji su veći od Zemlje, trebalo biti bogato vodom, tako da postoji puno potencijala u svemiru.

Ako vam se članak svidio, podijelite ga ->

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
Kemerovo
Gost
Kemerovo

Na nekom od takvih planeta sigurno tako govore o nasem i planiraju ga naseliti. Ha!

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

Već su nastanjeni ljudožderima ?

Jole
Gost
Jole

Ja već razmišljam da odem tamo na neki takav.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik