NASA otkrila tri nove planete, uključujući i svet neviđen u našem sistemu

egzoplanete solarni sistem svemir
12 komentara

Tajanstvene nove planete su deo sistema TOI-270 i predstavljaju “kariku koja nedostaje” u potrazi za svetovima koji možda imaju nekakav oblik života u sebi. Tri planete kruže oko zvezde koje je udaljena samo 73 svetlosne godine od Zemlje, što ih svrstava u najbolje i najmanje egzoplanete ikada otkrivene.

Planete su otkrivene koristeći Nasin satelit za istraživanje egzoplaneta TECC koji je lansiran u svemir 2018. godine s ciljem skeniranja udaljenih svetova na kojima ima života.

TOI-270 sadrži stenovitu super-Zemlju koja je nešto veća od naše planete i dve gasovite egzoplanete, što ovaj sistem čini “karikom koja nedostaje”. Ove planete se nalaze između planeta poput Zemlje i Marsa i velikih planeta kao što su Jupiter i Saturn.

Naučnici se nadaju da će pomoću najnovijih otkrića otkriti zašto je tako malo solarnih sistema te veličine. Najnovija otkrića će doprineti boljem razumevanju nastanka našeg Sunčevog sistema i formiranja planeta u njemu.

“TOI-270 će nam omogućiti da istražimo vezu između formiranja planeta kao što je zemlja i planeta kao npr. Neptun, odnosno, različitih planeta po svom sastavu a koje su se formirale unutar istog sistema” rekao je Maximilian Gunther sa MIT-a.

Pored egzoplanete slične Zemlji, postoje još dve planete, sastavljene dominantno od gasova koje su dvostruko veće od Zemlje.

Smatra se da je jedna od njih, najudaljenija od zvezde u temperaturnom opsegu koji bi mogao podržati život. Ipak, zbog velike količine gasova u atmosferi očekuje se da je temperatura na površini verovatno prevelika, kao što je to slučaj sa Venerom.

Naučnici su rekli kako postoji mogućnost da se u ovom sistemu nalazi još planeta, a da sama zvezda nema zvezdane baklje i oluje, te na taj način pogoduje otkrivanju novih egzoplaneta.

Otkrivene planete imaju orbite koje su slične orbitama planeta u Sunčevom sistemu.

Zbog ove činjenice naučnici ocenjuju da im je olakšano otkrivanje novih egzoplaneta u sistemu TOI-270, budući da na osnovu rasporeda otkrivenih planeta i njihovih orbita mogu pretpostaviti gde se nalazi sledeći egzoplanet.

Egzoplanete se otkrivaju na taj način što teleskopi namenjeni za tu ulogu “snimaju” svetlost koju emituje posmatrana zvezda. Kada nekakva egzoplaneta prođe između posmatrane zvezde i teleskopa to se registruje kao mali pad emitovane svetlosti. Kada se ovaj pad svetlosti periodično ponavlja naučnici zaključuju da se radi o orbiti neke planete. Na osnovu podataka o “padu” emitovane svetlosti moguće je naučnim metodama otkriti sastav udaljene planete kao i njenu veličinu.

NASA

Ako vam se članak svidio, podijelite ga ->

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata

Bajke o svemiru imaju zadatak da Vas utjese i uliju vam nadu u bolje sutra! Naravno to sto sutra idete na posao raditi za elitu i njihove vjerne sluge-politicare, neka vas ne brine.

xyx
Gost
xyx

Bajke o svemiru se postupno ostvaruju. A bajke o Jehovi, Isusu, Alahu, Krisni.. uvik ostaju samo zloceste bajke.

Haralampije
Gost
Haralampije

A možda bi nas trebalo brinuti da li se iza nicka “Emiliano Zapata” krije netko sa potpuno drugačijim svjetonazorom, pače – provokator?
I to vrlo lukav.
Naime bilo kakva “revolucionarna” osoba poznaje vrijednost – znanja.
Zaostali idu u – političare.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata

sto sam provokativno napisao?

nessy
Gost
nessy

Je, tako je, a zemlja je ravna i Sunce se vrti oko Zemlje. I treba zabraniti svaku nauku, jer samo truje ljude.

shumadinac
Gost
shumadinac

Dao sam ti plus i sada sam u dilemi – da li se slažem sa tvojom tvrdnjom ili mi se sviđa tvoj sarkazam 🙂

nessy
Gost
nessy

@ shumadinac
Iskreno, ni ja nisam siguran.

Neki
Gost
Neki

Idi ubi se

Zax
Gost
Zax

Nista, napraviti svemirski brod koji moze putovati gotovo brzinom svjetlosti i krenimo tamo. Za stotinjak miliona godina kad dodjemo tamo mozemo provjeriti da li mozemo poceti s naseljavanjem

Dario
Gost
Dario

Imate li Vi korektora? Angažirajte nekog, molim. Hvala!

Haha
Gost
Haha

😂

Hmmm da
Gost
Hmmm da

“Na osnovu podataka o “padu” emitovane svetlosti moguće je naučnim metodama otkriti sastav udaljene planete kao i njenu veličinu”. Molim nekog školovanijeg i pametnijeg komentatora da nama skepticima, da ne kažem ravnozemljašima, objasni malo te naučne metode iz gornjeg citata. Hvala!

POVEZANE VIJESTI

Izbornik