fbpx

NASA otkrila tri nove planete, uključujući i svet neviđen u našem sistemu

egzoplanete solarni sistem svemir

Tajanstvene nove planete su deo sistema TOI-270 i predstavljaju “kariku koja nedostaje” u potrazi za svetovima koji možda imaju nekakav oblik života u sebi. Tri planete kruže oko zvezde koje je udaljena samo 73 svetlosne godine od Zemlje, što ih svrstava u najbolje i najmanje egzoplanete ikada otkrivene.

Planete su otkrivene koristeći Nasin satelit za istraživanje egzoplaneta TECC koji je lansiran u svemir 2018. godine s ciljem skeniranja udaljenih svetova na kojima ima života.

TOI-270 sadrži stenovitu super-Zemlju koja je nešto veća od naše planete i dve gasovite egzoplanete, što ovaj sistem čini “karikom koja nedostaje”. Ove planete se nalaze između planeta poput Zemlje i Marsa i velikih planeta kao što su Jupiter i Saturn.

Naučnici se nadaju da će pomoću najnovijih otkrića otkriti zašto je tako malo solarnih sistema te veličine. Najnovija otkrića će doprineti boljem razumevanju nastanka našeg Sunčevog sistema i formiranja planeta u njemu.

“TOI-270 će nam omogućiti da istražimo vezu između formiranja planeta kao što je zemlja i planeta kao npr. Neptun, odnosno, različitih planeta po svom sastavu a koje su se formirale unutar istog sistema” rekao je Maximilian Gunther sa MIT-a.

Pored egzoplanete slične Zemlji, postoje još dve planete, sastavljene dominantno od gasova koje su dvostruko veće od Zemlje.

Smatra se da je jedna od njih, najudaljenija od zvezde u temperaturnom opsegu koji bi mogao podržati život. Ipak, zbog velike količine gasova u atmosferi očekuje se da je temperatura na površini verovatno prevelika, kao što je to slučaj sa Venerom.

Naučnici su rekli kako postoji mogućnost da se u ovom sistemu nalazi još planeta, a da sama zvezda nema zvezdane baklje i oluje, te na taj način pogoduje otkrivanju novih egzoplaneta.

Otkrivene planete imaju orbite koje su slične orbitama planeta u Sunčevom sistemu.

Zbog ove činjenice naučnici ocenjuju da im je olakšano otkrivanje novih egzoplaneta u sistemu TOI-270, budući da na osnovu rasporeda otkrivenih planeta i njihovih orbita mogu pretpostaviti gde se nalazi sledeći egzoplanet.

Egzoplanete se otkrivaju na taj način što teleskopi namenjeni za tu ulogu “snimaju” svetlost koju emituje posmatrana zvezda. Kada nekakva egzoplaneta prođe između posmatrane zvezde i teleskopa to se registruje kao mali pad emitovane svetlosti. Kada se ovaj pad svetlosti periodično ponavlja naučnici zaključuju da se radi o orbiti neke planete. Na osnovu podataka o “padu” emitovane svetlosti moguće je naučnim metodama otkriti sastav udaljene planete kao i njenu veličinu.

NASA

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
12 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 godina prije

Bajke o svemiru imaju zadatak da Vas utjese i uliju vam nadu u bolje sutra! Naravno to sto sutra idete na posao raditi za elitu i njihove vjerne sluge-politicare, neka vas ne brine.

Haralampije
Gost
Haralampije
1 godina prije

A možda bi nas trebalo brinuti da li se iza nicka “Emiliano Zapata” krije netko sa potpuno drugačijim svjetonazorom, pače – provokator?
I to vrlo lukav.
Naime bilo kakva “revolucionarna” osoba poznaje vrijednost – znanja.
Zaostali idu u – političare.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 godina prije

sto sam provokativno napisao?

Sardelino
Gost
Sardelino
7 mjeseci prije

Lijepo je stajati sa dvije noge čvrsto na zemlji ali čovjeku je svojstveno podignuti pogled I prema zvijezdama. Pitati se I tražiti odgovore.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

Je, tako je, a zemlja je ravna i Sunce se vrti oko Zemlje. I treba zabraniti svaku nauku, jer samo truje ljude.

shumadinac
Member
1 godina prije

Dao sam ti plus i sada sam u dilemi – da li se slažem sa tvojom tvrdnjom ili mi se sviđa tvoj sarkazam 🙂

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

@ shumadinac
Iskreno, ni ja nisam siguran.

Neki
Gost
Neki
1 godina prije

Idi ubi se

Dario
Gost
Dario
1 godina prije

Imate li Vi korektora? Angažirajte nekog, molim. Hvala!

Zax
Gost
Zax
1 godina prije

Nista, napraviti svemirski brod koji moze putovati gotovo brzinom svjetlosti i krenimo tamo. Za stotinjak miliona godina kad dodjemo tamo mozemo provjeriti da li mozemo poceti s naseljavanjem

Haha
Gost
Haha
1 godina prije

😂

Hmmm da
Gost
Hmmm da
1 godina prije

“Na osnovu podataka o “padu” emitovane svetlosti moguće je naučnim metodama otkriti sastav udaljene planete kao i njenu veličinu”. Molim nekog školovanijeg i pametnijeg komentatora da nama skepticima, da ne kažem ravnozemljašima, objasni malo te naučne metode iz gornjeg citata. Hvala!

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
12
0
()
x