NASA je izgubila kontakt sa satelitskim ‘Lovcem’ na egzoplanete

planet - zvijezda
7 komentara

Voditeljica programa misije Lorraine Fesq rekla je: “Projekt Asteria postigao je izvanredne rezultate tijekom svoje tromjesečne glavne misije i gotovo dvogodišnje produžene misije.”

NASA kaže kako je izgubila kontakt s minijaturnim satelitom kojem je zadatak bio pronaći egzoplanete, odnosno planete izvan našeg Sunčevog sustava. Laboratorij za mlazni pogon svemirske agencije priopćio je kako su posljednji put primili podatke od satelita ASTERIA 5. prosinca, a potom su izgubili kontakt s njom.

Lansirana 2017. godine, ASTERIA je lovila egzoplanete tehnikom tranzitne metode – analizirajući svjetlinu zvijezde, posebno uranjajući u svjetlost nebeskih objekata. Ove bi točke pokazale da planet prolazi između ASTERIJE i zvijezde.

Prema NASA-inoj izjavi, projekt je također promatrao naš planet, različite svemirske letjelice i komete.

Voditeljica programa Lorraine Fesq pohvalila je postignuća ASTERIA-e ostvarena tijekom dvogodišnje službe i istaknula da iako je NASA razočarana što je izgubila kontakt sa satelitom, znanstvenici su “oduševljeni” onim što su učinili s impresivnim CubeSatom.

CubeSat je kategorija satelita stvorena da bi se vidjelo koliko je tehnologije potrebno za pronalaženje i proučavanje planeta, kao i egzoplaneta, a može se prilagoditi i manjim satelitima. ASTERIA je bila manja od običnog kovčega.

NASA je priopćila kako će pokušati uspostaviti kontakt sa satelitom do ožujka. Čak i ako znanstvenici ne uspijevaju uspostaviti kontakt sa satelitom, oni će i dalje moći izvoditi eksperimente pomoću testnog laboratorija, replike ASTERIA –inog unutarnjeg hardvera.

ASTERIAEgzoplanetNASA
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alen
4 godine prije

Ne znam samo koji K istrazujemo planete kad je i naš rodjeni svako malo bliži uništenju , da ne pišem kako se odnosimo jedni prema drugima…Da se iselimo ? pa da i taj sledeći unistimo..

Rolling Bluesman
4 godine prije

Ako su planete kao palacinke, zavisno kako su okrenute prema nama,. mozes vidjeti krug ili vise manje siroku elipsu ili ravnu liniju. Ravnozemaljske teorije (istine) ti stvarno kompliciraju istrazivanje.

Emiliano Zapata
4 godine prije

ajd ,barem ovog puta cistacica nije kriva…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI