Filipinski predsjednik Duterte imitirao Donalda Trumpa 🙂

Duterte imitira Trumpa
1 komentar

U kratkom periodu nakon američkih predsjedničkih izbora, filipinski predsjednik Rodrigo Duterte i novoizabrani američki predsjednik Donald Trump su se, čini se, jako dobro povezali.

Duterte je tu povezanost sada podigao na jedan viši nivo – javno imitirajući prepoznatljivi način govora Donalda Trumpa.

Duterte je imitirao Trumpa u srijedu naveče tokom konferencije u predsjedničkoj palati Malacanang, a u povodu UN-ove Konvencije protiv korupcije. On se, govoreći pred publikom, prisjetio telefonskog razgovora koji je obavio sa Trumpom.

„O, predsjedniče Duterte“, započeo je Duterte svoju imitaciju. „Trebalo bi da popravimo naše loše odnose. Treba dosta, znaš, baš si to dobro rekao. I ide ti odlično. Znam da te brine što te Amerikanci kritikuju. Ali ti radiš dobro. Samo naprijed. Ja imam ovaj problem na granici između Meksika i Amerike i ove proklete glupake.“

Duterte je kasnije rekao da mu je Trump kazao da ga mediji nisu podržavali, ali da je on sam uspio. Filipinski predsjednik mu je onda kazao da je oduševljen njegovom pobjedom.

„O, da, kad dođeš u Washington ili New York, potraži me pa ćemo popiti kafu“, odgovorio je Trump, prema Duterteovim riječima. „Možda mi možeš dati prijedlog-dva kako da riješim probleme s ovim prokletim kurvinim sinom.“

Duterteova imitacija je izazvala smijeh u publici. Filipinski predsjednik je postao poznat po svojim imitacijama, kao i upotrebi živopisnog i ponekad nediplomatskog rječnika.

Nakon što je predsjednika Baracka Obamu nazvao „tagalogom“, što je filipinska riječ za „kurvinog sina“, kritikujući ga u septembru, Bijela kuća je otkazala planirani bilateralni sastanak sa filipinskim liderom. Obama i Duterte su se kasnije rukovali na samitu Udruženja zemalja jugoistočne Azije (ASAN).

Duterte pokazuje mnogo toplije tonove i osjećaje spram Donalda Trumpa u odnosu na Obamu. Obamina administracija je izrazila zabrinutost zbog Duterteove borbe protiv ilegalne trgovine narkoticima koja je rezultirala smrću više od četiri i po hiljade Filipinaca u samo pet mjeseci. Duterte je ranije kazao da je tokom razgovora od 2. decembra, Trump pohvalio njegovu kontroverznu kampanju protiv droge i narko-dilera i nazvao ju „pravim načinom“ borbe.

imitacijaRodrigo Duterte
Pretplatiti se
Obavijesti o
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dohanac
6 godine prije

Tagalog je jezik koji se govori na Filipinima.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI