fbpx

Podružnica ISIL-a izvršila napad na Filipinima – Duterte proglasio prijeki sud

Rodrigo Duterte - prijeki sud za teroriste

Jučer je, uoči odlaska filipinskog predsjednika Rodriga Dutertea i državne delegacije Moskvi, skupina naoružanih militanata formalno povezana s “Islamskom državom” napala grad Marawi na Filipinima i borila se protiv nacionalne vojske, prenosi The Independent.

Stanovnici grada Marawi na jugu zemlje su se zatvorili u svoje domove, a najmanje 15 naoružanih militanata islamističke terorističke skupine Maute je upalo na ulice grada i na nekoliko mjesta podiglo manje barikade.

Grupa, koja je također poznata kao “Islamska država Lanao“, navodno je dobila podršku ISIL-a.

Nakon poziva u pomoć lokalnog stanovništva su u grad ubrzo poslane specijalne snage i policija. Predsjednik Rodrigo Duterte je odmah proglasio izvanredno stanje i uveo prijeki sud u pokrajini Mindano. Načelnik Glavnog stožera vojske, general Eduardo Ano, rekao je kako je u borbama ubijen najmanje jedan policajac, a osam vojnika je ranjeno.

ISILov napad na Filipinima

ISIL-ov napad na Filipinima

“Pozivam stanovnike grada Marawija da ostanu kod kuće, zaključaju se i da legnu na pod, ako čuju pucnjavu”, izjavio je Mamintal Adiong, guverner provincije Lanao.

Lokalna izvješća sugeriraju da su militanti ušli u lokalnu bolnicu i na krovu podigli crnu zastavu takozvanog kalifata.

Svjedoci su izvijestili kako su muškarci koji su hodali ulicama, pucali na kuće i vladine zgrade, sličnim militantima ISIL-a.

“Nije bilo nikakvih naznaka da će se takav napad dogoditi. Nema kontrolnih punktova u gradu”, rekao je jedan stanovnik.

Zamjenik guvernera Mamintala Adionga, viši član vijeća Marawija, izjavio je da su diljem regije mobilizirani lokalni timovi za hitne intervencije kako bi pomogli stanovnicima.

U ožujku je predsjednik Duterte izjavio da će pomoći gradonačelnicima u muslimanskim područjima na jugu zemlje da se obračunaju s islamističkim militantima i zaprijetio kako će, ako se problem ne riješi, nametnuti prijeki vojni sud.

Prošle je godine predsjednik obećao da će u slučaju islamističke pobune ignorirati ljudska prava, jer ne želi vidjeti Filipine da se pretvaraju u neke zemlje Bliskog istoka.

Maute je radikalna islamska skupina sastavljena od bivših terorista Islamskog oslobodilačkog fronta Moro i nekih stranih boraca. Smatra se da je skupinu utemeljio Abdullaha Mauta.

Oružane snage Filipina inzistiraju da “Islamska država” nije prisutna u zemlji, iako je skupina Maute formalno najavila odanost “kalifatu”. No, vojni izvori tvrde kako nema dokaza da je međunarodna teroristička skupina lokalnim ekstremistima pruža bilo kakvu potporu i  resurse.

”Ovo je obična lokalna teroristička skupina, ali ako je nazovete ‘Islamskom državom’, potaje poznata. Ni nemamo ISIL na Filipinima”, rekao je pukovnik Edgard Arevalo za lokale medije.

Međutim, ministar obrane ima drugačije mišljenje tom pitanju.

“Zapravo su Maute i ISIL isti”, novinarima je rekao je ministar obrane Delfin Lorenzana i dodao kako smatra da napad u Marawiju ima inozemnu potporu.

“Postoje izvješća koja smo dobili iz Bagdada da se fotografije i snimke ovog sukoba već vide a internetskoj stranici ISIL-a”, rekao je ministar obrane.

Sigurnosni analitičar za jugoistočnu Aziju, Zachary Abuza, profesor na američkom “Nacionalnom ratnom koledžu” u Washingtonu kaže kako nema dokaza da je ISIL davao resurse Mauta skupini.

Na pitanje zašto je predsjednik proglasio izvanredno stanje i vojni prijeki sud nad Mindanaom, glasnogovornik predsjednika Dutertea, Ernesto Abella, samo je rekao: “Pa, to je odluka predsjednika, zar ne?”

“Osim toga, postoje problemi i u Zamboangu, Sulu i Tawi-Tawi, jednako kao u središnjem Mindanaou, na području gdje djeluju militanti ove islamističke skupine”, rekao je ministar obrane zemlje Lorenzana.

U međuvremenu je gradonačelnik Marawija, Majul Usman Gandamra, izjavio da su napadači bili kombinirana skupina članova Maute i Abu Sayyafa.

Lorenzana i Gandamra su dali proturječne izjave o stanju u gradu. Ministrar obrane tvrdi da je gradska vijećnica Marawi spaljena, a gradonačelnik je rekao da se to nije dogodilo.

Gandamra je također odbio komentirati je li lokalna teroristička skupina uzela taoce. Gradonačelnik je rekao da je napad u njegovom gradu obična taktika diverzije.

Biskup Marawija, Edwin dela Peña, rekao je da je lokalna teroristička skupina otela svećenika i vjernike, nakon što je spalila lokalnu katedralu “Gospe od pomoći kršćanima”.

Katolička biskupska konferencija Filipina je potvrdila je da su u katedrali, kada su članovi Maute grupe upali u katedralu, bili svećenika i ostali, koji su odvedeni kao taoci.

“Oni su zaprijetili da će ubiti taoce, ako vladine snage ne oslobodile njihove zatočenike”, izjavio je predsjednik Biskupske konferencije Filipina, Socrates Villegas.

AFP je pozvao javnost da se suzdrže od dijeljenja fotografija i videozapisa o kretanju državnih postrojbi i terorističke propagande kako se situacija ne bi pogoršala.

Gradonačelnik Gandamra je također rekao da su fotografije i videozapisi koji se dijele na društvenim medijima samo propaganda i izolirani slučajevi.

“Maute grupa je pod kontrolom, ali postoje ovakvi izolirani slučajevi”, rekao je gradonačelnik Gandamra u telefonskom razgovoru za državnu novinsku agenciju, prenosi Philstar Global.

Gradonačelnik je rekao kako je, unatoč napadu, situacija i dalje pod nadzorom vlade. Istaknuo je da odluka o uvođenju vojnog prijekog suda vrijedi za cijelu regiju.

Naime, Ustav predsjedniku dopušta da proglasi prijeki vojni sud nad bilo kojim dijelom zemlje u slučajevima pobune ili invazije za razdoblje ne dulje od 60 dana.

Odjel za vanjske poslove i predsjednik Rodrigo Duterte tvrde da će zakon ostati na snazi koliko god bude potrebno.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
18 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Antonio
Gost
Antonio
3 godine prije

Preki sud nego sta. Tako se u startu sece terorizam, ma kakav i da je.
A nama u MK je Brisel uterao teroriste u parlament.
Siroti pretsednik Filipina, sigurno ce ga sada nazvat Mogerini i morace sav uplasen da je poslusa i poce pregovarat sa “borcima za ljudska prava”.
Nego dali je slucajnost sto se napad dogadza u vreme kad se pretsednik sprema za put u Moskvu?

lisac
Gost
lisac
3 godine prije
Reply to  Antonio

Da, čista slučajnost.

batke
Gost
batke
3 godine prije

tako se to radi

Adriana
Gost
Adriana
3 godine prije

Forza Duterte!

Jupiter
Gost
Jupiter
3 godine prije

Duterte je opak i surov tip , priznaje samo prirodne zakone, oko za oko praštanja nema.

Imenjak
Gost
Imenjak
3 godine prije

opet Isil u situaciji kad je netko neposlusan prema nadnacionalnoj Vladi. Slicno kao i kod Tereze.

Tadmur
Gost
Tadmur
3 godine prije

Ovako se na njih podcjenjivački gledalo na B.I a kada se desio Mosul,Raka i masakr u Tabka bazi bilo je kasno.Ako ovaj Duterte bude oklijevao i gledao šta zapadni mediji pišu dobit će Siriju u svom dvorištu.Koliko god bio brutalan manje će napraviti zla od ovoga smeća.Grad od 150000- 200000 ljudi nije šala.

gostgost
Gost
gostgost
3 godine prije

vrlo je jednostavnokada fake news nekog masovno napadaju pa im se prikljuce nevladine organizacije za zastitiu jadnih ugrozenih dilera droge i njihovih prava jasno je da je duterte ok pa ovaj filipinski isil sto snjima da radi da sadi cvijece

tuf
Gost
tuf
3 godine prije
Reply to  gostgost

Kina je samo u Pekingu unutar dvije godina likvidirala 20 CIA-inih agenata. Ni Kinezima se ne sadi cvijece s njima !

jale
Gost
jale
3 godine prije

Dosta više laži i sranja!!! Polovicu napada su izvele kontraobavještajne službe država u kojima su se napadi dogodili radi homogenizacije masa i kulisu pred velike zakonske promjene o financijama i radu, a pola ih je djelo revoltiranih muslimana koji su zbog šikaniranja i evropskog rasizma jednostavno u jednom trenutku pukli i odlučili se osvetiti društvu u kojem žive.

Evropske službe se ubiše da javnosti dokažu vezu navodnih “terorista” i terorističkih grupa, ali je prava istina da, osim, što je jedan od njih nekad negdje jednom bio u društvu u kojem je bio i netko tko se danas bori u redovima ISIL-a, AL-Nusre, Al-Qaede, niđe veze. I što je dvaput chatao na Skypu s nekim rođakom iz Iraka ili Sirije, koji se jebiga htio ne htio mor’o mobilisati ili bi ga džihadisti skratili za glavu i familiju mu prodali u seksualno roblje. Pa zar mislite da parafraziram onu Borinu “rado ide Srbin u vojnike…”, da baš svaki arapin, musliman, rado ide u ISIL i Al-Qaedu?

To su te “veze” na kojima zapadna i evropska kapitalistička oligarhija gradi okruženje straha od “epskog zla” za svoje građane s kojima je sve teže manipulisati i čije su povlastice prema oligarhijskom mišljenju previše porasle. Mi živimo danas u Evropi koju su skupa evropski političari i evropski biznismeni prodali za šaku petrodolara. A znamo čiji je petrodolar!?

Radi se o dugoročnom, milenijskom planu zamjene autohtonog stanovništva sa došljačkom populacijom koja je u svakom pogledu podložna, egzistencijalno ucjenjena i pravno nemoćna pred “nezavisnim” pravosuđem. Oligargijskim rječnikom, moš ih gaziti, šute i rade! A kad dobiju državljanstvo, za tri. pet, sedam godina, onda će i glasati.

I nije da će se dogoditi, već se dogodilo. Šta mislite za koga glasa sva sila od nekoliko stotina hiljada bivših jugovića koji su kao izbjeglice otišli u SAD? Pa za Klintonove demokrate. A di su stotine hiljada izbjeglica iz drugih država, iz ratnih zona? Tako i ova druga treća generacija švapskih jugogastarbajtera, i Hrvata i Bošnjaka i Srbijanaca non-stop ma šta da se desi glasa za Merkelicu i CDU.

Slučajnost ili ne. Neki dan sam čuo od prijatelja iz Dalmacije, pravnika, kako su jednom njegovom prijatelju neki arapi nudili da im proda nasljedno pravo na imanje koji se nalazi u sastavu jednog hrvatskog nacionalnog parka. Kaže nudili fantastične pare, van svake pameti. Ponuda je toliko nevjerovatna pa je sumnjiva, ali arapin je kaže uporan. Njegov advokat zivka svakodnevno. S druge strane u BiH u nekoliko regija čitali ste i potvrđeno je da arapi kupuju ko ludi terene, kuće, cijela napuštena sela, a počeli su da kupuju i u okolini Zaječara, Zrenjanina i po Sandžaku u Srbiji.

hilderik
Gost
hilderik
3 godine prije
Reply to  jale

Prva rečenica je u potpunosti netočna. Tajne službe nisu izvele pola napada – one su izvele sve napade u Europi od 1950-ih do danas osim djelovanja ETA i IRA. Nije u redu potcjenjivati rad službi i sve napore koje su poduzeli s crvenim brigadama, PLO, Al qaeda ……. Uvijek treba težiti točnosti informacija.

subaru
Gost
subaru
3 godine prije

Mamu im crnu kako ih bude iz spavanja kad im zatreba, čuju tam tam bubnjeve tame iz fašingtona briškule londonderišta avav telala.

tuf
Gost
tuf
3 godine prije
Reply to  subaru

Filipini imaju oko 7.000 otoka, bude Duterte barem ih nekoliko rezervirao za “demokrate” i “pobunjenike”.

New world
Gost
New world
3 godine prije

Duarte u Moskvi i proradilo RENT A TERRORIST

orbis
Gost
orbis
3 godine prije

Egipat je blokirao
Al Jazeera zato jer promiče terorizam.

Egypt blocks 21 websites, including Al Jazeera: state news agency
CAIRO Egypt has banned 21 websites, including the main website of Qatar-based al Jazeera television, for “supporting terrorism”,

tuf
Gost
tuf
3 godine prije

Filiipinska vojska napravila deratizaciju, ubili barem 13 ISIL-ovih placenika, oslobodili vise od 80 civila.
Sada ce glasnogovornik SAD-a odmah odrzati press konferenciju s pozivom na suzdrzavanje rezima od ovakvih akcija, EU ce takodjer izraziti zabrinutost zbog zdravlja svojih dragih kozoje*a , a prostituirani mediji poput Guardiana i Index.hr-a ce krenuti s propagandnom kampanjom u petoj brzini. Sto ce ovaj put biti ? Filipinski diktator drogira zene, ubija djecu, demokratski orijentirane sjekace glava sprjecava u slobodi izrazavanja ?

jale
Gost
jale
3 godine prije
Reply to  tuf

Do god dopušta da amerikanci drže vojne baze na tlu Filipina, dok njihove raketne topovnjače mogu slobodno uplovljavati, isplovljavati i krstariti duž i širom filipinskog teritorijalnog mora, za zapadne medije bit će svetac, i kanoniziran i beatificiran. Al ako promjeni ploču, i pokaže im odjeb, odmah će mu naći onih 365 djevica u podrumu (svaka za jedan dan u godini), dvadeset hiljada jestivih gaćica tangica, vreće zlata, para i dijamanata, zlatni Porshe ili Bentley optočen smaragdima i rubinima. Ne boj se, otkriće se i kako snifa koku i puši krdžu i da kada se nakon napornog radnog dana povuče u intimu odaja svog luksuznog dvorca obuče tajice i pleše Falshdance 🙂

Ivan
Gost
Ivan
3 godine prije

Jebeni Muslimani .. jebo vas onaj ko vas stvori. Počeo vam je Holy month of Ramadan dzukele

POVEZANE VIJESTI

Izbornik