Usred napetosti u Južnom kineskom moru na Filipine uplovili ruski razarači

Ruski razarač 572 Admiral Vinogradov
18 komentara

Dva ruska razarača i tanker usidreni su na Filipinima u svrhu “dobrodošlice” tijekom pogoršanja napetosti u Južnom kineskom moru, oko čijih voda susjedne zemlje vode sporove.

Razarači “Admiral Tributs” i “Admiral Vinogradov” iz klase velikih protupodmorničkih brodova su se usidrili u ponedjeljak na Filipinima, zajedno s “Admiralom Irkutom”, velikim pomorskim tankerom, izvijestila je filipinska novinska agencija.

Ovo je drugi put ove godine da su ruski brodovi usidreni na Filipinima. Početkom siječnja su tri ruska ratna broda bila u posjeti Manili glavnom gradu Filipina kako bi se “dodatno ojačali i održali mir, stabilnost i pomorska suradnja”.

Posljednji dolazak dogodio se nekoliko mjeseci prije nego što bi dvije zemlje trebale potpisati sporazum o suradnji u pomorskoj sferi, vjerojatno u srpnju, za kojeg se tvrdi da uključuje dodatne zajedničke vježbe i međusobne posjete pomorskim lukama.

Posljednjih godina su Rusija i Kina također nastavili jačati pomorsku suradnju, održavati zajedničke vojne vježbe i potpisivati ekonomske sporazume, a obje strane tvrde da su im odnosi na “najboljoj razini u povijesti”.

Posjet Rusije u ponedjeljak također se održao u pozadini godišnjih zajedničkih vježbi “Balikatan” između Filipina i Sjedinjenih Država, koje završavaju 12. travnja.

Na vježbama “Balikatan” sudjeluje više od 7500 vojnika, borbeni avioni F-35B, a provode se i vatrene vježbe i simulirani amfibijski napadi.

Iako posjet ruskih brodova nije velik, rastuće veze Moskve s Filipinima i ruska prisutnost u regiji se javljaju u vrijeme pojačanih napetosti u Južnom kineskom moru.

Ruski razarac 564 Admiral Tributs
FOTO: Ruski razarac 564 Admiral Tributs

Filipinska vlada je navela da je stotine kineskih brodova, uključujući vojne, viđeno oko otoka Thitu u Otočju Spratly oko kojeg se spore Manila i Peking.

Kineska flotila počela se pojavljivati oko Thitua u prosincu i siječnju, otprilike u vrijeme kada je Manila tamo počela graditi sporni offshore objekt.

U svom govoru u prošli četvrtak je filipinski predsjednik Rodrigo Duterte upozorio Peking da sam napusti otok Thitu, prijeteći vojnom akcijom kao odgovor na bilo kakvu agresiju Kine.

“Budimo prijatelji, ali nemojte dirati otok Pagasa  i ostalo”, rekao je Duterte, koristeći filipinsko ime Pagasa za Thitu.

“Ako poduzmete neku akciju, razgovor će biti drugačiji. Reći ću svojim vojnicima:  “Pripremite se za samoubojstvo”, rekao je Duterte.

Kina i Filipini su samo dvije od mnogih zemalja koje tvrde da su njihovi veliki dijelovi Južnog kineskog mora, zajedno s Vijetnamom, Malezijom i Brunejem. U nastojanju da potvrdi svoj nadzor nad Južnim kineskim morem, Kina je izgradila i militarizirala umjetne otoke duž važne morske rute. Istovremeno je ponudila Manili unosne ekonomske ugovore i zajedničku eksploataciju tog područja.

Nakon što je Duterte uspostavio bliske ekonomske odnose s Pekingom, napetosti su se smanjile i izjava od prošlog četvrtka se može pripisati često živopisnoj retorici filipinskog predsjednika.

Manila se također obratila Moskvi za potporu, budući da je Duterte drastično smanjio bliske veze svoje zemlje s Washingtonom. U tom kontekstu bi se mogla tumačiti prijateljska posjeta ruskih ratnih brodova Filipinima, gdje su ruski časnici vjerojatno posredovali u smirivanju napetosti između Kine i Filipina.

S druge strane, Washington dolazak ruskih brodova na Filipine vidi kao projekciju moći Vladimira Putina u udaljenim područjima, na koja u Bijeloj kući još uvijek misle da polažu ekskluzivno pravo..

CNN

Južno Kinesko moreRodrigo Duterteruska ratna mornarica
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
petar krešimir
5 godine prije

mi sa takvima ratimo ronilačke parkove

Tomaz
5 godine prije

Dajte neki clanak o propalom japanskom F35 sto su ga sinoc nasli u moru !

m.ivanisevic
5 godine prije

“Admiral Gorškov” je uplovio na Šri Lanku.

Emiliano Zapata
5 godine prije

Prvi put u zivotu cujem da su negdje daleko neki umjesani u nekakav sukob a da nije USA upetljana…

Dopizdilomi
5 godine prije

Onako, zezancije radi, koga bi ameri pomagali kada bi došlo da rata između Rusa i Kineza? 🙂

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI