IRAN: “Zlatni Sultan” vlasnik 2 tone zlata osuđen na smrt zbog kriminala

Zlatnici
20 komentara

Wahid Mazlumin, iranski prodavač i kupac zlata, poznat po nadimku “Zlatni Sultan”, pokušao je špekulacijama na tržištu zlata stvoriti monopol koji bi mu omogućio veliku dobit. Iranski sud je presudio i osudio ga na smrtnu kaznu, prenosi BBC.

Procesuirano je 15 osoba u procesu koji je počeo 17. rujna ove godine. Wahid je optužen za stvaranje organizirane grupe (mreže) koja je na crnom tržištu preprodavala devize i zlato. Wahid je osuđen za iskorištavanje ekonomske krize putem špekulacija koje štete ekonomiji Irana. Smrtna kazna je potvrđena.

Zlatni Sultan ima 58 godina. Njegovo hapšenje je najavljeno u srpnju ove godine. Prilikom hapšenja, policajci su u kući Wahida Mazlumina pronašli 2 tona zlatnika.

Iako je smrtna kazna vrlo nehuman čin u današnje vrijeme, ne može se ne primijetiti efikasnost pravosudnih organa Irana. Dok kod nas sudske istrage i procesi traju po nekoliko godina, ovaj iranski slučaj je riješen samo u tri-četiri mjeseca.

Izvor: BBC

presudaZlatni Sultan
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
RoPe
4 godine prije

Kod nas je pravda spora, ali učinkovita. Čak je i Sanader osuđen zbog ratnog profiterstva.

Adriana
4 godine prije

Kod nas bi tako broj stanovnika padao brže nego iseljavanjem.

Balad
4 godine prije

“IRAN: “Zlatni Sultan” vlasnik 2 tone zlata osuđen na smrt zbog kriminala”

“Wahid Mazlumin, iranski prodavač i kupac zlata, poznat po nadimku “Zlatni Sultan”, pokušao je špekulacijama na tržištu zlata stvoriti monopol koji bi mu omogućio veliku dobit. Iranski sud je presudio i osudio ga na smrtnu kaznu, prenosi BBC.”

Neizbježno se postavlja “dilema” u obliku pitanja:

Jeli to humanizam (prema svim građanima države), ili je humanizam (prema njemu lično) ono što bi ga očekivalo u Hrvatskoj?

Beskonačni sudski procesi – na radost njegovu i advokata mu koji žive na račun ovakvih probisvjeta – koji bi se otezali dok ga Alah iliti ga dragi Bogo ne pozove k sebi na gozbu (s jedrim djevicama ili bez njih)?

Da, da. moral i etika su zaista čudnovate – ljudima neshvatljive stvari! 🙂 🙂 🙂

Duki
4 godine prije

Šta kaže “za dvije tone =metak”
Pa mi smo najbogatija zemlja na svitu !Kakva nafta,platina,uran,zlato,dijamanti,!??
Naši rodoljubi i politikanti su je stvorili “bogatom” da ali za sebe i svoje poslušnike u svim strukturama!Od sva tri dijela vlasti,biznisakontrole,sustava napredovanja,nagrada ,Do natječaja.koncesija.javne nabave itd.
Reče predsjednica “IMAT’ČEMO ŠVICARSKU”
Da tu je !! Ali samo za nju i njene nojeve !!
Da pojasnim u brojkama:
Hrvatska “olakšana”za 50 mlrd $ u ovih 27 god.od ratnih profitera .
1kg zlata 35000$
mmmmm ovo podjeljeno sa mmmm..ovim
= pazi sad:1500 TONA zlata a??
Pa ti reci da nismo najbogatiji?
Dabog da im za zube tribalo ?

Ivo
4 godine prije

E da,to su te kulturološke razlike. Uništavanje ekonomije i lihvarenje ljudi je u Iranu kapitalno kazneno djelo, na liberalnom zapadu se to zove poduzetnička ekonomija, u Hrvatskoj još se smatra i činom domoljublja.

Načelno sam protiv smrtne kazne,ali kad gledaš koliko ljudskih sudbina unište liberalni lihvari na dnevnoj osnovi,dođe ti da debelo porazmisliš.

Ante
4 godine prije

U Hrvatistanu bivši premijer Sanader dobio je za ratno profiterstvo dvije godine godišnjeg odmora.

spartak
4 godine prije

Smrtna kazna nehuman čin? Pa naravno. Kazna za nehumano ponašanje. Kakvo ponašanje – takva kazna. Bravo Iranci. Da se tako radi i u drugim zemljama, bilo bi puno manje pojava sanaderizma i sličnih izama diljem svijeta.

Fatih
4 godine prije

SANADER RATNI PROFITER………ZANIMLJIVO.JEDINI PROFITER U DOMOVINSKOM RATU.TREBAO JE TRAZITI MORALNE VRIJEDNOSTI U LIKU I DJELU HERCEGOVACKOG BAGERISTE GENERALA LJUBE CESICA ROJSA ……….

ssss
4 godine prije

Pravda prestaje gdje poćinje pravo a to pravo instalirano od tame je tu da njih bogate zastiti od sudskog progona ako dođe neka nepoćudna vlast jer se sa novcem kupe i sudci i svjedoci a za odabrane nema ni sudstva, zaštićeni su od njega jer je to njihov sustav. Ovo iz Irana i Kine treba primjenjivati svugdje. Zeznuo sam, bbbb treba pisati.

erektvs maximvs
4 godine prije

krv za krv….nek ga pozlate

ludmila
4 godine prije

Živila odluka i Mezopotamija zauvijek!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI