fbpx

NASA otkriva principe za “sigurno i mirno” istraživanje mjeseca

Čovjek na Mjesecu - NASA

Zajedno sa Evropskom svemirskom agencijom i drugim partnerima, NASA planira da pošalje prvu ženu i sljedećeg muškarca na Mjesec 2024. godine u okviru programa Artemis. Iako američka svemirska agencija ima vodeću ulogu u programu, očekuje od svojih partnera da se dalje razvijaju, uključujući uspostavljanjem stalnog prisustva na Zemljinom satelitu.

NASA je otkrila svoje principe za istraživanje Mjeseca. Svemirska agencija je saopštila da će sve zemlje i privatni igrači koji će se pridružiti NASA programu Artemis poštovati principe koje je postavila agencija. „Ključno je uspostaviti zajednički skup principa za upravljanje civilnim istraživanjima i upotrebu svemira“, navela je NASA u izjavi.

Artemis sporazum se sastoji od 10 principa. Evo najvažnijih:

  • Miroljubive svrhe – jedan je od najvažnijih uslova. Agencija je saopštila da je saradnja između zemalja namijenjena ne samo jačanju svemira, već i unapređenju mirnih odnosa između država.
  • Transparentnost – je još jedan ključni aspekt programa, koji zahtijeva od svih partnera da svoje planove i politike predstave na transparentan način.
  • Interoperabilnost – ovaj princip poziva sve igrače da koriste otvorene međunarodne standarde kako bi osigurali sigurno i snažno istraživanje.
  • Hitna pomoć – prema sporazumu, NASA i njeni partneri se obavezuju da će učiniti sve što je moguće kako bi pomogli astronautima u nevolji.
  • Zaštita nalazišta i predmeta koji imaju istorijsku vrijednost.
  • Svemirski resursi – vađenje i korištenje resursa vršiće se pod pokroviteljstvom Ugovora o dalekom svemiru, koji je potpisalo i ratifikovalo 109 zemalja. Jedna od odredbi kaže da svemir nije „predmet državnog prisvajanja zahtijevanjem suvereniteta, sredstvima okupacije ili na bilo koji drugi način“.
  • Objavljivanje naučnih podataka – od svih strana će se tražiti da javno objavljuju materijal kako bi cijeli svijet mogao da ima koristi od programa Artemis.

Uvođenje ovih principa dolazi kada američka svemirska agencija radi na povratku astronauta na Mjesec prvi put poslije slijetanja 1972. godine. NASA takođe planira da uspostavi stalno prisustvo na mjesečevoj površini i posebno je zainteresovana za Mjesečev južni pol, gdje se nalazi voda u obliku leda. NASA-in šef Jim Bridenstine izrazio je nadu da će Rusija, istorijski saveznik agencije, postati potpisnik Artemis sporazuma. “Mislimo da bi bilo dobro da se sav svijet složi oko pravog pristupa mirnom istraživanju svemira”, rekao je.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
12 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Ringo10
Gost
Ringo10
4 mjeseci prije

2024te???!!!

Mozda u Holivudu

Hmmm da
Gost
Hmmm da
4 mjeseci prije

Dobronamjerni savjet. Ako želite razbiti malo preozbiljne političke i gospodarske teme nekom vrstom razbibrige, onda umjesto svemira radije odaberite sport ili estradu, bar se donekle radi o istini.

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
4 mjeseci prije

Bio ja gore i ništa naročito gore nema. Pokoja kućica, jedna čevapdžinica i jedna birtija a ne mogu se odlučiti jel pomična tj. na kamiončeku ili stoji na mjestu i još alkohol zabranjen. Dosadno brate.

nekoime
Gost
nekoime
4 mjeseci prije

Jel Mujo još kuje tamo gore?

EU dismr
Gost
EU dismr
4 mjeseci prije

“NASA ćeraa mjesecaaa za goru ga zaćeraaa .. ” 🙂

Maki
Gost
Maki
4 mjeseci prije

Znaš ono kad su Čiko i Zagor nalupali Nedeljka Bilkića zbog “Zagoru ga zatera” 🙂

EU dismr
Gost
EU dismr
4 mjeseci prije

Znam, al’ dobro da se kolega Zagor nije uzrujao .. 🙂 I Beba Selimović je dobila “posjetu” .. 🙂

nekoime
Gost
nekoime
4 mjeseci prije

Prvo će sagraditi miroljubivu vojnu bazu…..

*Ime
Gost
*Ime
4 mjeseci prije

Ha, ha, ha “Ugovor o dalekom svemiru”. Njima je put na mjesec daleki svemir? Pa do najbliže planete ne možemo poslat više od sonde. Voyager koji već desetljećima putuje je tek nedavno ušao u međuzvjezdani prostor. Po meni bi daleki svemir bio ne međuzvjezdani, nego međugalaktički prostor.

Borik
Gost
Borik
4 mjeseci prije

Meni je međugalaktički prostor kad idem od šaltera do šaltera.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
4 mjeseci prije

Sad ce astronauti hrabro u svemir vjerujuci u sporazum koji ce ih spasiti ako nesto pode po zlu! Npr. pocne prodirat voda u svemirsko odjelo!

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
4 mjeseci prije

Nadam se da ce ovog puta odrijesiti kesu za nekog boljeg redatelja iako je Stanley Kubrick bio tada jedan od boljih podkralo mu se dosta gresaka ,mozda i namjerno tko ce znati…

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
12
0
()
x