Podvodni roboti otkrivaju tajnu „Svetog Grala brodoloma“ čuvanu u tajnosti

Brodolom blago
20 komentara

U junu 1708. godine, tokom burnog španskog rata za sukcesiju, španska galija San Jose potonula je na dno Atlantskog okeana pošto je njen barut eksplodirao, sahranivši zapanjujuće količine zlata, srebra i dragulja iz peruanskih rudnika u vrijednosti do 20 milijardi dolara.

Pod nazivom “Sveti Gral brodoloma”, 310-godišnja španska galija koja leži na dnu Karipskog mora i za koju se mislilo da skriva blago, za koje se procjenjuje da vrijedi između 10 i 20 milijardi dolara, sada je pronađena zahvaljujući podvodnoj robotskoj podmornici.

Remusom 6000, koja može da zaroni gotovo četiri milje, a napunjena je senzorima i kamerama, upravlja Okeanografski institut Woods Hole iz Massachusettsa. Brod je „zvanično otkriven“ kod obale Kartagine, u Kolumbiji, 27. novembra 2015. godine, skoro 2.000 stopa ispod površine, skeniranjem morskog dna pomoću sonara dugog dometa.

Potom se vratio kako bi slikao predmete koji su izgledali neobično. Brončani topovi sa urezanim delfinima potvrdili su nevjerovatno otkriće, prema Jeffu Kaeliju, istraživačkom inženjeru sa Okeanografskog instituta Woods Hole:

“Samo sam sjedio oko 10 minuta i smiješio se… Nisam morski arheolog, ali… znam kako izgleda top. Pa, u tom trenutku, pretpostavljam da sam bio jedina osoba na svijetu koja je znala da je nađen potopljeni brod”, rekao je.

Radeći u saradnji s kolumbijskom vladom, tim Woods Hole otkrio je brojne artefakte, poput šolja i keramičkih vrčeva.

“Možete preuzeti veće rizike sa ovom tehnologijom i otići na mjesta gdje ne bi bilo sigurno ili izvedivo staviti čovjeka”, citiran je Kaeli.

Misterija San Jose

Galija San Jose napustila je grad Portobello u maju 1708. natovarena zlatom, srebrom i dragim kamenjem izvađenim iz tadašnjeg Perua pod kontrolom Španije i namijenjenim španskom kralju Filipu V, da finansira rat za špansku sukcesiju.

U Cartageni je trebalo da se kratko zaustave da bi popravili San Jose prije dužeg putovanja do Havane na Kubi, a potom do Španije. Međutim, 8. juna, započela je bitka za blago San Josea sa britanskom mornaricom, koja je bila umiješana u rat.

Prema teoriji koju je zagovarao Gonzalo Zuniga, kustos u Pomorskom muzeju Kariba u Cartageni, umjesto da preda San Jose i vrati se u Španiju praznih ruku, njen kapetan je mogao zapaliti barut na brodu i namjerno potopiti galiju.

Bitka za vlasništvo

Tačna lokacija olupine od tada se čuva kao tajna zbog spora oko vlasništva između strana koje tvrde prava na blago San Josea. Za potonuli brod se tvrdi da se nalazi u blizini ostrva Rosario, tropskog arhipelaga i nacionalnog parka, 40 km od Cartagene.

Kolumbija i Španija obje kažu da im pripada.

Juan Manuel Santos Calderon, bivši predsjednik Kolumbije, napisao je 2018. godine na Twitteru da je „San Jose, potopljen u nacionalnim vodama, jedno od najvećih otkrića u istoriji. Zakonom o potopljenoj kulturnoj baštini možemo je obnoviti.”

Španija tvrdi da je San Jose “vojno plovilo i da je prema tome još uvijek špansko vlasništvo prema uslovima UN-a, čiji Kolumbija nije potpisnik”.

U aprilu 2019. godine, Vrhovni sud u Barranquilli izdao je embargo na spašavanje San Josea, dok se zahtjevi za vlasništvo nalaze u sudskom sistemu.

„Svi su fokusirani na aspekt blaga, čitava stvar je kulturno blago“, rekao je Jeff Kaeli iz Okeanografskog instituta Woods Hole.

BrodolomKolumbijaSan JoseŠpanijaSveti Gral brodoloma
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lucija
3 godine prije

Eto. Motivacija za razvoj robotike…😊

opet kolonizatoro nešto otimaji
3 godine prije

Ma kakvo KULTURNO BLAGO to je KRAĐA PERUANSKOG NARODA I DRŽAVE. Vraćaj to odmah ili opet dinamitaža i miniranje.

njofra
3 godine prije

Lopovi se potukli izmedju sebe. Gdje su Anglosaksonci, Great Island, tu je i kradja. Bo’me ni Espanja nisu daleko odmakla, premda stalno tvrde da su oni te narode vjerski podučavali i obrazovavali, tako da sada ne govore svojim jezikom već nekim drugim, ljepšim, cijenjenijim, a to košta 🙂

nessy
3 godine prije

Mozemo i ovako prikazati situaciju: grupa besprizornih razbojnika i koljaca vam udje u kucu, pobije domacine, i pokrade sve sto moze. Plijen ukrca u vozilo, ali spletom okolnosti ostane bez tog vozila. Nakon nekog vremena, jave s nalazaci vozila i otetog plijena. Tko je vlasnik? Po logici, vlasnik mogu biti samo nasljednici pokradenih, i jedan dio nalazacima. Koje pravo ima Spanjolska na ukradeno blago? Mozda ce se pozvati na Papinu bulu, kada je podjelio svijet izmedju Portugalaca i Spanjolaca? Kako je to lijepo, a posebno moralno, poklanjati nesto tudje, na drugom kraju svijeta. Spanjolci umjesto da se pokriju usima, zbog bezbroj zlocina i pljacke u Novom Svijetu, oni traze vlasnistvo nad ukradenim?

Uno
3 godine prije

Ma, dajte to Špancima, malo su se napljačkali, a i treba im da završe katedralu… Kriza je, yebiga…

Spartak
3 godine prije

To blago ne pripada ni Španjolskoj, pljačkaškoj kolonijalnoj sili onoga doba, ni Kolumbiji u čijim je vodama spletom okolnosti (a ne zaslugom tada još nepostojeće Kolumbije) potonula. Blago pripada državi odakle je iskopano to jest proizvedeno, a to je Peru.. Bezobrazno je od Španjolaca da se uopće u to petljaju.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI