fbpx

Proučavanja kažu da se uz pomoć promatranja tisuće kilometara oceana magme može odrediti ”rođendan” Mjesecu

Mjesec kometa meteor

Novo istraživanje postulira da je rastaljenoj magmi, koja je pokrila Mjesec nakon formiranja potrebno “gotovo 200 milijuna godina” kako bi se očvrsnula u plaštu.

Tim istraživača iz njemačkog Zračno-svemirskog centra (DLR) i Sveučilišta Munster utvrdio je da se Mjesec navodno formirao kroz desetke milijuna godina kasnije nego što se to prvobitno vjerovalo, prenosi phys.org.

Kao što mediji ističu, iako se “većina znanstvenika” slaže kako je nastao Mjesec, točne pojedinosti ovog procesa i njegovo vrijeme nastanka potpuno su različiti.

“Rezultati našeg najnovijeg modeliranja sugeriraju da je mladu Zemlju pogodio proto-planet, što se dogodilo prije otprilike 140 milijuna godina, dok se rođenje Sunčevog sustava dogodilo prije nekih 4.567 milijardi godina”, rekao je Maxim Maurice, dopisni autor nove studije. “Prema našim proračunima, to se dogodilo prije 4.425 milijardi godina, s neizvjesnošću, odnosno ”plus-minus” od 25 milijuna godina, kada se Mjesec ”rodio”.

Prethodne pretpostavke o nastanku Mjeseca “temeljile su se na računanju razdoblja od 4,51 milijarde godina”, navodi se u medijima, dok izračuni tima pomiču mogućnost sudara na oko 85 milijuna godina kasnije.

Materijal koji je tijekom sudara izbačen u svemir sa Zemlje nastanio se u prstenu prašine oko našeg planeta, s vremenom se stopio u ono što je na kraju postalo Mjesec, riječi su pomoćne spisateljice studije Doris Breuer, iz DLR Instituta za planetarna istraživanja. Ona dodaje da je „Mjesec nastao u kratkom vremenu, vjerojatno u samo nekoliko tisuća godina“.

Nakon formiranja, Mjesec je očito završio prekriven oceanom magme, dubokim više od tisuću kilometara, a istraživači su pomoću računalnog modeliranja uspjeli utvrditi koliko je vremena trebalo da magma potpuno očvrsne.

“Rezultati modela pokazuju da je Mjesečev ocean magme dugovječan i da je trebalo gotovo 200 milijuna godina da on potpuno očvrsne u plašt stijene”, rekao je Maurice, dok je njegova koautorica NicolaTosi napomenula da su “stariji modeli pokazivali da je razdoblje očvršćivanja trajalo samo 35 milijuna godina”.

Tim je također mogao “otkriti drastičnu promjenu u sastavu preostalog oceana magme, kako je proces očvršćivanja prolazio”, navodi medij, a koautorica studije SabrinaSchwinger je izjavila da su, “uspoređujući izmjereni sastav mjesečevih stijena za predviđenim sastavom oceana magme iz njihovog modela uspjeli pratiti postupak nastajanja Mjeseca; od početne točke do trenutka kada je Mjesec u potpunosti formiran”.

“Ovo je prvi put da se doba Mjeseca može izravno povezati s događajem koji se dogodio na samom završetku formiranja Zemlje, odnosno s događajem koji se odnosio na formiranje jezgre”, dodao je Thorsten Kleine s Instituta za planetologiju na Sveučilištu u Münsteru.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
33 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
*Ime
Gost
*Ime
2 mjeseci prije

A bgtjb, ko da čitam Andersena… ili bibliju…

Ime
Gost
Ime
2 mjeseci prije

14I reče Bog: »Neka budu svjetlila na svodu nebeskom da luče dan od noći, da budu znaci blagdanima, danima i godinama, 15i neka svijetle na svodu nebeskom i rasvjetljuju zemlju!« I bi tako. 16I načini Bog dva velika svjetlila – veće da vlada danom, manje da vlada noću – i zvijezde. 17I Bog ih postavi na svod nebeski da rasvjetljuju zemlju, 18da vladaju danom i noću i da rastavljaju svjetlost od tame. I vidje Bog da je dobro. 19Tako bude večer, pa jutro – dan četvrti.

*Ime
Gost
*Ime
2 mjeseci prije

Da, ta bajka je slična ovoj u članku…

mislim
Gost
mislim
2 mjeseci prije

meni, najbolje objašnjenje zašto život postoji,
https://www.youtube.com/watch?v=Qg9j9GKj33o

Ime
Gost
Ime
2 mjeseci prije
mislim
Gost
mislim
2 mjeseci prije

nisam vdio da igdje govor,i zašto život postoji.

Ime
Gost
Ime
2 mjeseci prije

Zato što ga je Bog stvorio.

mislim
Gost
mislim
2 mjeseci prije

dobro bog ga je stvorio.
jel se on samo zabavljao, bilo mu dosadno ili
ima neke koristi od nas , ko mi kad sadimo u vrtu , da bi to poslije pojeli.
moram li mu ja biti zahvalan na mom životu.
u glavnom “smisao života me interesuje”
u videu što sam ga stavio .čovijek kaže da život postoji zbog “drugog zakona entropije”
stvaranja što večeg kaosa.

Ime
Gost
Ime
2 mjeseci prije

Ti nisimpogledao video, pogledaj ga ponovno i do kraja

mislim
Gost
mislim
2 mjeseci prije

evo sad sam do kraja pogledao.
nisam baš uvatio zašto me stvorio.
osim ovoga što ti kažeš, da moram biti zahvalan.
ps. imao sam s nekom meni bliskom osobom več velike rasprave o zahvalnosti.
ali jednostavno nisam dovoljno bistar da bi svatio , Jobovu vjeru u njegovim mukama.

Ime
Gost
Ime
2 mjeseci prije

@guest_449611 i da ti kažem odgovor nećeš ga prihvatiti, ali pitao si pa ću ti odgovoriti. Da trebaš mu biti zahvalan. Smisao života je proslaviti Boga darovanim životom.

Shvati da nisi postao slučajno nego si stvorem sa svrhom i razlogom. Tvoj život ima smisla.

Brainstorm
Gost
Brainstorm
2 mjeseci prije

@Ime: umoran si. predao si se. mislis da ces zaraditi raj ako se pokoris dogmi.
ali da znas, jedini put je putovanje samo. stalno trazenje. pokori se jedino istini a istinu ne znamo. onda nastavi pitati.
milost bozija ne dopada one koji “znaju”. nego one koji su kao djeca. otvorena uma a nista ne znaju.
zato nemoj tvrditi. ni bibliju ni kent hovinda. reci iskreno da ne znas a put nastavi sa nama koji polako sklapamo mozaik.
znanost je nas put, bolji i uspjesniji od dogme. znanost se uvijek preispituje. znanost je jedina vjerna istini.
ne pravi sebi slike onoga sto je na nebu. jos gore ne uvjeravaj nas ostale da bi i mi trebali ciniti isti grijeh.

Ime
Gost
Ime
2 mjeseci prije

@brainstorm slobodno ti sklapaj mozaik. Bog se je objavio i vrlo je jasan i precizan u svojoj objavi. To što ti ne želiš prihvatiti to je druga stvar. Vjerovati da si nastao slučajno od blata kroz milione godina je gluplje nego vjerovati da me je Bog stvorio, ali ti to svojom pameću ne vidiš. Ako smo nastali slučajno, onda je naš život slučajan i nema smisla, pij, jedi i zabavljaj se jer sutra ne postoji. Ali ako postoji Bog tada si u problemu jer si mu odgovoran za on za što te je zamislio i upravo to te plaši. Znanost jedan dan tvrdi jedno drugi dan to pobija a riječ Božja je vječna.

Brainstorm
Gost
Brainstorm
2 mjeseci prije

to ti samo mislis “Bog se je objavio i vrlo je jasan i precizan u svojoj objavi.” nema dokaza da to nije netko izmislio. znajuci ljude najvjerojatnije jest. znas pricu o nastanku krscanstva … car konstantin sagnao predstavnike krscanskih zajednica, pod prijetnjom maca ih nagnao da se usuglase. tvrdoglave je pogubio. otud proturjecnosti u bibliji. onda prijevodi. pa i dan danas vam nicu nove sekte. ako bas hoces strogo po bibliji onda su vam jehovini svjedoci najbolji.
spusti se malo na zemlju. ljudi nisu nista specijalno da se bog njima obrati. zasto ne vanzemaljcima ili hobotnicama?
nismo nastali slucajno. nadahnuti smo duhom svetim, bili kroz citavu evoluciju. prvo je bog napravio jednostanicne organizme, pa amebe (kako to vec ide …) pa sve do covjeka. svi nastali evolucijom a volja, namjera, je bila motor.
vjerovati moras iz izbora, nadahnut ljubavi, ne iz straha. budi hrabar. ostavi se prijevara (biblije, kurana … ) i vjeruj samo istini.
dovoljno ti je samo da se molis za boziji blagoslov. nikad se ne moli posrednicima (svetom ovom onom, isusu).
“Znanost jedan dan tvrdi jedno drugi dan to pobija a riječ Božja je vječna.” – po tome se vidi tko je iskren. onaj tko se stalno hoce ispraviti, poboljsati ili onaj tko u svrhu odrzavanja reputacije tvrdoglavo tupi jedno te isto.

Ime
Gost
Ime
2 mjeseci prije

@guest_449622 usput ja ne moram zaraditi put u raj slijedeći dogme. Da shvaćaš kršćanstvo shvatio bi da je ulaznica već plaćena trebaš je samo preuzeti. To što ja slavim Boga nije moram, nego na taj način želim uzvratiti u zahvalnosti malo koliko ja mogu za preobilan dar koji je već u mojim rukama.

Brainstorm
Gost
Brainstorm
2 mjeseci prije

koja je to tvrdnja “ulaznica je vec placena”?
nista nije placeno. ne vjeruj slijepo narocito popovima. pa caki i preuzimanje je rad, dakle placanje. je li, nije “ulaznica” ugradjena u tebe nego moras nesto uciniti (preuzeti je). svatko svoju ulaznicu iznova placa. a ni onda ne ide u “raj” nego se moguce tek malo popravi. ne dozvoli da ti se dusa zagadi sluzenjem monstrumu, organicaciji, tj. crkvi. crkva, ondje na nebu, vec ima milijarde porobljenih dusa (divizija) koje sluze samo njoj. odvojene od boga.
ti budi slobodan – samo ti i bog. sve u redu, druzenje i to, ali ne dozvoli da te madjijaju.

U prolazu
Gost
U prolazu
2 mjeseci prije

Ne znam nešto, kod nas se, kad vulkan izbaci lavu, to puno brže stvrdne, nemeš ni jaje ispeći drugi dan.

Euro
Gost
Euro
2 mjeseci prije

haha pa ovi nemaju pojma. izmišljaju priče za malu djecu. svi samo lažu.

U prolazu
Gost
U prolazu
2 mjeseci prije

Što je veći problem za nešto objasniti, primjeni se stara fora: to je bilo prije 100 miliona godina, pa ti sad pogađaj jeli ili nije bilo tako. Samo dodaš kojih 10-tak miliona godina i problem riješen.

*Ime
Gost
*Ime
2 mjeseci prije

A mislim 200 milijuna godina da se stvori kora na kugli lave koja lebdi u prostoru čija je temperatura blizu apsolutne nule (-273,15 C).
Uz to da to tijelo nema atmosferu praktički, tj. nema nikakav toplinski omotač…
Dajte, ajmo bit ozbiljni.

*Ime
Gost
*Ime
2 mjeseci prije

Jedino ako se dešavalo žestoko trenje između čestica ili fuzijska reakcija, ali onda bi mjesec bio sunce…

Roko Velin
Gost
Roko Velin
2 mjeseci prije

Viš ti kako oni šprecizno znaju šta je bilo prije 4.5 milijarde godina, ili prije 200 miliuna godina na mjesecu. Ti znanstvenici, jako pametni ljudi. Oni samo kažu i to ti je to. Jest da ne znaju prehladu izliečiti i tvrde da nam je najveći dio DNK smeće ali kad nam kažu šta je bilo na mjesecu prije 200 milijuna godina, iako u njega vire samo sokoćalima, vakat je da im se vjeruje pod svaku cijenu.

Brainstorm
Gost
Brainstorm
2 mjeseci prije

nemojmo sad ruganja. ljudi se trude objasniti. znaju zasto su sto rekli.
nije na neukim logicno komentatorima da obezvrijedjuju.

Cigo prvi
Gost
Cigo prvi
2 mjeseci prije

što da obezvrijeđuju? Ljudi napravili samo neki model, malo se poigrali s njim i to je to. Kad to radimo Ti i ja, onda je to baljezganje, a kad to rade Nijemci sa nekog sveučilišta, onda je to super. Isto ko i teorija relativiteta koja je valjda dokaziva samo u matematici i koju niko ne razumije.

*Ime
Gost
*Ime
2 mjeseci prije

Kako to misliš da nitko ne razumije teoriju relativnosti? Zapravo je prilično jednostavna. Pitanje je samo iz kojeg koordinatnog sustava promatraš pojavu. Da li se sustav giba i u odnosu našto ili miruje i u odnosu na što. Zbog odnosa na drugi sustav se i zove teorija relativnosti 🙂

*Ime
Gost
*Ime
2 mjeseci prije

Eto Cigo da ti ja objasnim opću teoriju relativnosti:
Zamisli vlak koji se giba brzinom od 100 km/h i promatrača koji stoji pored tračnica. U trenutku dok vlak prolazi pokraj promatrača neka osoba iz vlaka baci bocu u smjeru gibanja vlaka brzinom od 10 km/h. Toj osobi, koja stoji pokraj tračnica se čini da je brzina boce 110 km/h (jer se zbrajaju brzine vlaka i brzina boce), a osobi koja je bacila bocu se čini da je brzina boce svega 10 km/h (jer se ta osoba giba skupa sa vlakom brzinom od 100km/h).
Sad zamisli sićušnog čovječuljka koji sjedi na boci koja je bačena. Njemu se čini da boca miruje, tj. da joj je brzina 0 km/h, a vlak mu se giba brzinom od -10 km/h.
Ako, npr. promatrač pokraj tračnica trči suprotno od smjera gibanja vlaka brzinom od 20 km/h njemu će se činiti da je brzina boce 130 km/h. Ako trči u smjeru gibanja vlaka činiti će mu se da je brzina boce 90 km/h.
I to ti je opća teorija relativnosti. Pljuga… ak si imo barem 3 iz fizike u srednjoj 😉
Dakle samo je pitanje iz kojeg sustava promatraš pojavu i kojom brzinom i u kojem smjeru se giba sustav iz kojeg promatraš pojavu.
Nemoj svijet suditi po sebi. Uvijek ima ljudi koji znaju više, samo je pitanje da li su prodani ili su svoji… dakle treba li im vjerovati ili ne 😀

U prolazu
Gost
U prolazu
2 mjeseci prije

Vrlo slikovito. Problem nastaje ako se približavamo brzini svjetlosti. Onda se brzine ne mogu tako zbrajati i oduzimati. Navodno, za sve promatrače je brzina ista.

*Ime
Gost
*Ime
2 mjeseci prije

Ali mi se ne možemo ni približiti brzini svjetlosti pa nam to onda zasad nije problem 🙂

mislim
Gost
mislim
2 mjeseci prije

ja sam čuo da je teorija relativnosti nastala tako ,pošto je albert srpski zet,
da je pred puncem se falio ovo ono, a on mu je rekao ,sve je to relativno bre.

*Ime
Gost
*Ime
2 mjeseci prije

Postoji i priča da mu je žena to sve pisala, a ovaj je bio pozer, frontmen… Ne znam da li je to istina…

Cigo prvi
Gost
Cigo prvi
2 mjeseci prije

Fala druže na objašnjenju! U tom Tvom konstruktu stvar štima, ali šta ćemo s brzinom svjetlosti i s masom i energijom? Tu brzinu nećemo dostići nikad a možda ni onda. Ostaje nam dakle da vjerujemo matematici.
E sad da se i ja malo pravim pametan: teorija je samo jedna postavka koja nije potvrđena u praksi. A ova to zasigurno nikada neće biti. A relativna je jer se mora odnositi na mešto. Ovisi jesi li u vlaku, izvan njega, trčiš li mu u susret ili si čovječuljak koji sjedi na flaši.
U svakom slučaju nema aaš koristi od toga u stvarnom životu. Jedino dobro dođe za razvijanje moždanih vijuga. Ajde i to nije loše.
Inače, za Tvoju informaciju sam se u fizici kretao između dvojke i trojke, ali ne zbog gluposti. Nije mi se dalo učit. Daklem, ako si imo trojku ili više, pametniji si od mene i ja Ti od srca čestitam.

Brainstorm
Gost
Brainstorm
2 mjeseci prije

“teorija je samo jedna postavka koja nije potvrđena u praksi”
jest. u birtiji.
ima jos jedno znacenje. to nije u birtiji.

*Ime
Gost
*Ime
2 mjeseci prije

Hvala Cigo. Ne mislim da sam pametniji, samo me to zanimalo pa sam čito. Meni se dalo učit, jbg.
Doduše, možda sam pomiješao opću i specijalnu teoriju, neda mi se sad guglat…
I da, koristi od toga nema baš nikakve osim razvijanja vijuga – tu si pogodio u centar.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
33
0
()
x