fbpx

Rimsko Carstvo – (ne)poznate činjenice

Rimski legionar, rimsko carstvo.

Jedno od najmonumentalnijih carstava koje je postojalo ni dan danas ne prestaje da nas iznenađuje.

Rimsko Carstvo jedno je od najpoznatijih u istoriji. Ni dan danas ne jenjava interesovanje za njega i njegove monumentalne građevine, spomenike i kulturu. Na vrhuncu svoje moći ono se prostiralo na tri kontinenta (Evropa, Azija i Afrika). Međutim, da li ste znali da ono po svojoj površini ne spada u prvih 10 najvećih imperija? Nije ni u prvih 15. Ono se nalazi na čak 28. mestu!

Iako se danas ne koriste previše, skoro svi su čuli ili koristili rimske brojeve. Ono što je zanimljivo u vezi s njima je da ne postoji nula. Stari Rimljani nisu smatrali da je nula broj.

Rimljani su vreme računali od osnivanja grada Rima tj. od 754. godine pre nove ere. Bili su veoma pragmatičan narod. U prilog tome govore mnoge činjenice, a jedna od zanimljivijijih je ta da su svojoj deci davali imena koja su predstavljala redne brojeve: Quintus, Septimius, Octavio (u prevodu: Peti, Sedmi, Osmi).

Rimljani su voleli da uživaju u svim aspektima života, posebno u hrani. Bogataši su bili poznati po svom rasipništvu i megalomanstvu. Sam Seneka je izjavio da su (Rimljani) jeli do povraćanja, a povraćali – da bi jeli. Zato ne treba da čudi da su najskuplji robovi bili upravo oni koji su bili vešti u kulinarstvu.

Hannibal ante portas

Pretpostavlja se da je Rim bio pravi prvi velegrad u istoriji, sa populacijom oko milion stanovnika. Stotine javnih kupatila, spomenici, trkalište sa više od 200.000 sedišta i Koloseum sa preko 55.000 mesta, sve je to uticalo da  Rim postane biser antičkog sveta. O tome svedoči i zahtev jednog trgovca u Maloj Aziji da mu na nadgrobni spomenik upišu da je dolazio u Rim 72 puta.

Hanibal Barka, jedan od najpoznatijih svetskih vojskovođa u istoriji, uspeo je preći Alpe na slonovima i nanijeti teške poraze rimskoj vojsci. Koliko su se Rimljani plašili ovog vrhunskog vojskovođe govori i to da su majke plašile decu koja nisu htela da idu na spavanje rečima „Hannibal ante portas“ u prevodu ”Hanibal je pred vratima”.

Fugitivus – onaj koji voli da beži

Rimsko Carstvo je bilo uređeno kao robovlasničko. Robovi su na sve načine pokušavali pobeći od svojih gospodara. Nije bila retkost da rob pobegne u što dalji grad i pokuša se predstaviti kao slobodan građanin. Robovima koji su voleli da beže na čelo je usijanim gvožđem utiskivano slovo F (Fugitivus – onaj koji voli da beži). Uvedena je čak i nova profesija – lovci na robove.

 

Spartakov ustanak (74-71. godine pre nove ere) jedan je od najvećih ustanaka. On je uspeo da nanese nekoliko poraza rimskoj vojsci. Rimljani su mu odali priznanje kao talentovanom vođi robova, ali to ih nije ni malo sprečilo da preko 6.000 zarobljenih pripadnika njegove vojske razapnu na krstove duž puta od Rima do Kapue.

Što se seksualnosti tiče, istospolne veze nisu bile nepoznate u starom Rimu (isti slučaj je bio u Grčkoj), čak se neki istoričari slažu da su bile poprlično česte.  Međutim, među njima ne postoji saglasnost kakav su status i stepen priznanja one uživale. Pojedini izvori navode da su i neki carevi imali istospolne veze, recimo Neron i Elagabal su bili u vezi sa svojim muškim robovima. Sa usvajanjem hrišćanstva na ovu pojavu počinje da se gleda sa otvorenim neodobravanjem da bi kasnije (po tumačenju nekih autora) istospolne veze bile zakonom zabranjenje, a smrtna kazna je čekala sve koji prekrše taj zakon.

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
68 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments

POVEZANE VIJESTI

Izbornik