Rimsko Carstvo – (ne)poznate činjenice

Rimski legionar, rimsko carstvo.

Jedno od najmonumentalnijih carstava koje je postojalo ni dan danas ne prestaje da nas iznenađuje.

Rimsko Carstvo jedno je od najpoznatijih u istoriji. Ni dan danas ne jenjava interesovanje za njega i njegove monumentalne građevine, spomenike i kulturu. Na vrhuncu svoje moći ono se prostiralo na tri kontinenta (Evropa, Azija i Afrika). Međutim, da li ste znali da ono po svojoj površini ne spada u prvih 10 najvećih imperija? Nije ni u prvih 15. Ono se nalazi na čak 28. mestu!

Iako se danas ne koriste previše, skoro svi su čuli ili koristili rimske brojeve. Ono što je zanimljivo u vezi s njima je da ne postoji nula. Stari Rimljani nisu smatrali da je nula broj.

Rimljani su vreme računali od osnivanja grada Rima tj. od 754. godine pre nove ere. Bili su veoma pragmatičan narod. U prilog tome govore mnoge činjenice, a jedna od zanimljivijijih je ta da su svojoj deci davali imena koja su predstavljala redne brojeve: Quintus, Septimius, Octavio (u prevodu: Peti, Sedmi, Osmi).

Rimljani su voleli da uživaju u svim aspektima života, posebno u hrani. Bogataši su bili poznati po svom rasipništvu i megalomanstvu. Sam Seneka je izjavio da su (Rimljani) jeli do povraćanja, a povraćali – da bi jeli. Zato ne treba da čudi da su najskuplji robovi bili upravo oni koji su bili vešti u kulinarstvu.

Hannibal ante portas

Pretpostavlja se da je Rim bio pravi prvi velegrad u istoriji, sa populacijom oko milion stanovnika. Stotine javnih kupatila, spomenici, trkalište sa više od 200.000 sedišta i Koloseum sa preko 55.000 mesta, sve je to uticalo da  Rim postane biser antičkog sveta. O tome svedoči i zahtev jednog trgovca u Maloj Aziji da mu na nadgrobni spomenik upišu da je dolazio u Rim 72 puta.

Hanibal Barka, jedan od najpoznatijih svetskih vojskovođa u istoriji, uspeo je preći Alpe na slonovima i nanijeti teške poraze rimskoj vojsci. Koliko su se Rimljani plašili ovog vrhunskog vojskovođe govori i to da su majke plašile decu koja nisu htela da idu na spavanje rečima „Hannibal ante portas“ u prevodu ”Hanibal je pred vratima”.

Fugitivus – onaj koji voli da beži

Rimsko Carstvo je bilo uređeno kao robovlasničko. Robovi su na sve načine pokušavali pobeći od svojih gospodara. Nije bila retkost da rob pobegne u što dalji grad i pokuša se predstaviti kao slobodan građanin. Robovima koji su voleli da beže na čelo je usijanim gvožđem utiskivano slovo F (Fugitivus – onaj koji voli da beži). Uvedena je čak i nova profesija – lovci na robove.

 

Spartakov ustanak (74-71. godine pre nove ere) jedan je od najvećih ustanaka. On je uspeo da nanese nekoliko poraza rimskoj vojsci. Rimljani su mu odali priznanje kao talentovanom vođi robova, ali to ih nije ni malo sprečilo da preko 6.000 zarobljenih pripadnika njegove vojske razapnu na krstove duž puta od Rima do Kapue.

Što se seksualnosti tiče, istospolne veze nisu bile nepoznate u starom Rimu (isti slučaj je bio u Grčkoj), čak se neki istoričari slažu da su bile poprlično česte.  Međutim, među njima ne postoji saglasnost kakav su status i stepen priznanja one uživale. Pojedini izvori navode da su i neki carevi imali istospolne veze, recimo Neron i Elagabal su bili u vezi sa svojim muškim robovima. Sa usvajanjem hrišćanstva na ovu pojavu počinje da se gleda sa otvorenim neodobravanjem da bi kasnije (po tumačenju nekih autora) istospolne veze bile zakonom zabranjenje, a smrtna kazna je čekala sve koji prekrše taj zakon.

Rimljanirimsko carstvoroboviSpartakSpomenik
Pretplatiti se
Obavijesti o
68 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Abe Nepotvrdjeni
4 godine prije

Što je tu nepoznato?

IVE iz pecalbe
4 godine prije

Kao dijete sam procitao Hanibal ante portas, vojskovodja ciju strategiju ratovanja su primjenjivali mnogi poslje nejga i Napolen i Hitler, vojskovodja koji nije davao komandu: Vojsko naprijed, vec VOJSKO ZAMNOM. Nazalost NATO i danasnja zapadna alijansa ne njeguje Hanibalove vojnicke i vjestine. Hanibal nije porobljavao ali je one koje je pobijedio prihvacao kao svoje vojnike.

PEROTUNGUZ
4 godine prije

Slusam intervju s jednom profesoricom istorije na nekom americkom univerzitetu i novinar joj postavlja pitanje: “Koliko je danasnja istorija tacna?”

Egipat 10%
Rim 20%
Srednji vijek 40%
Prvi svjetski rat 70%
Drugi svjetski rat 90%

Duje
4 godine prije

Rimljani su njegovali stoički moral, što bi otprilike značilo život u strogoj vrlini, posvećenost cilju, prezir prema slabostima, veličanje snage, izdržljivosti, muškog pricipa, zatim prihvaćanje sudbine bez obzira na bol, teškoće, prepreke. Njihov moral, kriterij dobra i zla je bio jednostavan: dobro je sve što potječe iz snage, zlo je sve što potjeće iz slabosti. Pojavom krščanstva i padom rimskog carstva, počinje prevladavati kršćanski moral, moral suosjećanja, poniznosti, slabosti, patnje … Posljedično propadaju svi dosezi u nauci, kulturi i arhitekturi, koji su krasili rimsko carstvo, umnogome zahvaljujući stoičkom načinu života i razmišljanja. Radi krščanstva i kršćanskih “vrlina” nastaje dugi period stagnacije u mnogim aspektima, i ulazak u mračni srednji vijek, koji je tek malo obasjala pojava humanizma i renesanse nakon tisuću godina.

Baton Brajec
4 godine prije

čudo kako se izbjeglo spomenuti ‘naše prostore’ i ljude… kad se već govori o carstvu, koje je carstvom postalo kad je sklopilo savez sa Ilirima, dalo im građasko pravo i ukomponiralo mornaricu (i jezik, vidi Mario Alinei, Alberto Fortis..)…
A ovaj što se hvali da je 72 puta bio u Rimu.. pih. Dioklecijan je bio 2 puta i to baš kad nije mogao izbjeći.. inače je imao bazu (i kovnicu novca itd) u Sremskoj MItrovici (Sirmium, jedan od najvećih gradova, sa koloseumima itd).

Regularni
4 godine prije

Rim je osnovan 753. a ne 754. godine !

Da da....
4 godine prije

Rimsko carstvo koje je tako jako bilo-PROPALO

Osmanlijsko carstvo koje je tako snažno bilo-PROPALO

Egipatski faraoni koji su važili za Bogove-PROPALI

Austougarsko carstvo-PROPALI

Mongoli,Japanci,Njemci….. Na kraju su svi propali.

Oni koji napadaju Bosnu i Hercegovinu će se umoriti,ali ona neće propasti. Živjela BOSNA I HERCEGOVINA,zemlja Bošnjaka,Srba,Hrvata i ostalih!

trumba
4 godine prije

Nepoznata činjenica je da je Rimsko Carstvo preživljelo sve do danas zahvaljujući rebrandiranju kao RKC na čelu sa Pontifex maximusom. Druga nepoznata činjenica je da je uz to podvaljen sirotinji takoreći pravni sustav, kojim se trguje preko izmišljenih fikcija – FIZIČKIH i PRAVNIH OSOBA. FIZIČKA OSOBA nije ništa drugo nego ZAKLADA na koju se prepisuje materijalna akvizicija (čovjeka) koju OSOBA ima vlasničko pravo korištenja i svega ostalog, ali to nikada nije čovjekovo. Tko ne vjeruje, nek se prošeta do groblja i nek pogleda natpise na spomenicima – svi su pisani Capitis Deminutio Maxima formatom; ili velikim štampanim slovima (VERZALOM). U Rimskom Carstvu tim formatom se popisivalo jedino roblje. 😉 Danas, tim načinom pisanja su urađeni svi bitni dokumenti i UGOVORI u originalu. Pogledajte pasoš i OSOBNU. Jer čovjek ima rođeno ime i obiteljsko ime, a FIZIČKA OSOBA ima IME i PREZIME. To je razlika. Samo je stok@ izdresirana čitat velika… Čitaj više »

alfa33
4 godine prije

Sva carstva su izgrađena u krvi,i tako su i ugašena,to je pravilo koje se ne mijenja. To čeka i današnja carstva…evo još jedna kratka crtica iz tih prošlih vremena,ima još na jednom kamenon stupu uklesana bitka sa drevnim narodom dačanima današnja rumunjska,prikazana je bitka,u stvari genocid nad tim narodom,a pobijeni su zbog zlata. Da,gotovo svi su izginuli,povucite crticu sa sadašnjosti….ima puno sličnosti….

alfa33
4 godine prije

Ovo su odlične teme da se maknemo od rusa,amera i ostalih,a ionako ovakve teme ne sakupe više od 30ak komentara,ali čim spomenete avione,rakete,amere,sirija,a pogotovo part..ne i ust..še,onda su svi stručnjaci iz svih područja,treba što više laganih tema da se tako izrazim…a ionako nas je jako malo pazilo na satu povijesti, nije ni čudo da se svako malo povijest ponavlja…

Splitexpress
4 godine prije

Koliko bi suvremenih kršćanskih svećenika preživjelo kada bi se danas istospolne odnose kažnjavalo smrću?

ime amatera
4 godine prije

Da se bar vrati. Ave Cesare !

Kan Horde
4 godine prije

A kako su Ptolomej, Eratosten i ostali npisali svoja astronomska djela sa preciznim izračunima kretanja sunca i planeta koristeći rimske brojeve koji nemaju nulu ? Jesu imali razlomke ? Kako su oni Pitagorini brojčani teoremi bili originalno napisani ? Je li netko probao računati s rimskim brojevima, obično zbrajanje ? Sva sreća da su reneransni otkrivači tih djela preveli to na ‘arapske’ brojke da se ne mučimo, a originale su listom zatrli da im traga nema. Živjelo Rimsko Carstvo, proizvod mašte renesansnih autora iz 15 i 16 stoljeća koji su kronike stare jedva koje stoljeće nakitili svojim fantazijama i bacili 1500 godina unazad. Rimsko Casrvto, ono za koje znamo, jest zapravo ono što mi danas zovemo Istočno Rimsko Carstvo, ili Bizant. S centrom u Rimu, kojeg danas zovemo Carigrad, i koji je, gle vraga, isto na sedam brežuljaka….

@202
4 godine prije

Rim su uništili židokršćani a onda naškrabali svoju poganu povijest.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI