fbpx

Rimsko Carstvo – (ne)poznate činjenice

Rimski legionar, rimsko carstvo.

Jedno od najmonumentalnijih carstava koje je postojalo ni dan danas ne prestaje da nas iznenađuje.

Rimsko Carstvo jedno je od najpoznatijih u istoriji. Ni dan danas ne jenjava interesovanje za njega i njegove monumentalne građevine, spomenike i kulturu. Na vrhuncu svoje moći ono se prostiralo na tri kontinenta (Evropa, Azija i Afrika). Međutim, da li ste znali da ono po svojoj površini ne spada u prvih 10 najvećih imperija? Nije ni u prvih 15. Ono se nalazi na čak 28. mestu!

Iako se danas ne koriste previše, skoro svi su čuli ili koristili rimske brojeve. Ono što je zanimljivo u vezi s njima je da ne postoji nula. Stari Rimljani nisu smatrali da je nula broj.

Rimljani su vreme računali od osnivanja grada Rima tj. od 754. godine pre nove ere. Bili su veoma pragmatičan narod. U prilog tome govore mnoge činjenice, a jedna od zanimljivijijih je ta da su svojoj deci davali imena koja su predstavljala redne brojeve: Quintus, Septimius, Octavio (u prevodu: Peti, Sedmi, Osmi).

Rimljani su voleli da uživaju u svim aspektima života, posebno u hrani. Bogataši su bili poznati po svom rasipništvu i megalomanstvu. Sam Seneka je izjavio da su (Rimljani) jeli do povraćanja, a povraćali – da bi jeli. Zato ne treba da čudi da su najskuplji robovi bili upravo oni koji su bili vešti u kulinarstvu.

Hannibal ante portas

Pretpostavlja se da je Rim bio pravi prvi velegrad u istoriji, sa populacijom oko milion stanovnika. Stotine javnih kupatila, spomenici, trkalište sa više od 200.000 sedišta i Koloseum sa preko 55.000 mesta, sve je to uticalo da  Rim postane biser antičkog sveta. O tome svedoči i zahtev jednog trgovca u Maloj Aziji da mu na nadgrobni spomenik upišu da je dolazio u Rim 72 puta.

Hanibal Barka, jedan od najpoznatijih svetskih vojskovođa u istoriji, uspeo je preći Alpe na slonovima i nanijeti teške poraze rimskoj vojsci. Koliko su se Rimljani plašili ovog vrhunskog vojskovođe govori i to da su majke plašile decu koja nisu htela da idu na spavanje rečima „Hannibal ante portas“ u prevodu ”Hanibal je pred vratima”.

Fugitivus – onaj koji voli da beži

Rimsko Carstvo je bilo uređeno kao robovlasničko. Robovi su na sve načine pokušavali pobeći od svojih gospodara. Nije bila retkost da rob pobegne u što dalji grad i pokuša se predstaviti kao slobodan građanin. Robovima koji su voleli da beže na čelo je usijanim gvožđem utiskivano slovo F (Fugitivus – onaj koji voli da beži). Uvedena je čak i nova profesija – lovci na robove.

 

Spartakov ustanak (74-71. godine pre nove ere) jedan je od najvećih ustanaka. On je uspeo da nanese nekoliko poraza rimskoj vojsci. Rimljani su mu odali priznanje kao talentovanom vođi robova, ali to ih nije ni malo sprečilo da preko 6.000 zarobljenih pripadnika njegove vojske razapnu na krstove duž puta od Rima do Kapue.

Što se seksualnosti tiče, istospolne veze nisu bile nepoznate u starom Rimu (isti slučaj je bio u Grčkoj), čak se neki istoričari slažu da su bile poprlično česte.  Međutim, među njima ne postoji saglasnost kakav su status i stepen priznanja one uživale. Pojedini izvori navode da su i neki carevi imali istospolne veze, recimo Neron i Elagabal su bili u vezi sa svojim muškim robovima. Sa usvajanjem hrišćanstva na ovu pojavu počinje da se gleda sa otvorenim neodobravanjem da bi kasnije (po tumačenju nekih autora) istospolne veze bile zakonom zabranjenje, a smrtna kazna je čekala sve koji prekrše taj zakon.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
68 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Abe Nepotvrdjeni
Gost
Abe Nepotvrdjeni
1 godina prije

Što je tu nepoznato?

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Haha i ja se pitam ..

PPP
Gost
PPP
1 godina prije

Blago Logičnom s takvim pametnim komentatorima vašeg intelektualnog kalibra.

Har Megiddo
Gost
Har Megiddo
1 godina prije

I ja.

Šok
Gost
Šok
1 godina prije

nepoznato je zbog čega je rim propao
i gdje je ubijen zadnji rimski car
i kako se zvao

IVE iz pecalbe
Gost
IVE iz pecalbe
1 godina prije

Kao dijete sam procitao Hanibal ante portas, vojskovodja ciju strategiju ratovanja su primjenjivali mnogi poslje nejga i Napolen i Hitler, vojskovodja koji nije davao komandu: Vojsko naprijed, vec VOJSKO ZAMNOM. Nazalost NATO i danasnja zapadna alijansa ne njeguje Hanibalove vojnicke i vjestine. Hanibal nije porobljavao ali je one koje je pobijedio prihvacao kao svoje vojnike.

Jadibijeda
Gost
Jadibijeda
1 godina prije

Hanibal nije porobljavao ali je one koje je pobijedio prihvacao kao svoje vojnike…pa to i nato radi, u cemu je razlika? Kad je to afganistan napao hrvatsku i zasto su hrvati vec 15g tamo?

Pera
Gost
Pera
1 godina prije

Pa, jasno je k’o bijeli dan zasto su tamo. I bice sve dok ih mi placamo. Njihove plate, oprema i naoruzanje je placeno iz ‘velikih, jakih i nepresusnih izvora’ naseg porijekla. Zato nas ne smije niko napasti !!!!!

AJeTo
Gost
AJeTo
1 godina prije

Zasto nazalost?

Adriana
Gost
Adriana
1 godina prije

Hanibal je luzer. To je na kraju računa. A ki bi da bi…

Har Megiddo
Gost
Har Megiddo
1 godina prije

I Rimljani su na kraju luzeri.

Slavko
Gost
Slavko
1 godina prije

1. Kartažani su u svojim kolonijama bili okrutniji od Rimljana. Također kao vojnici nisu ostavljali puno zarobljenih. Hanibal je ušao u savez sa galskim plemenima po jednostavnom političkom principu: neprijatelj mog neprijatelja je moj prijatelj.
2. Oni su potomci Feničana, a ovi opet naroda koji su bili jedni od najrazvratnijih na svijetu: Kananci – žrvovali su vlastitu djecu.
3. Nije mi žao što su ih Rimljani razorili, niti mi je žao što je propao Rim, niti mi bi mi bilo žao da propadnu svi globalni nasilnici od Britanije, SAD, Rusije , Kine, Francuske , Njemačke …

markoo
Gost
markoo
1 godina prije

oxford bajke za malu dicu .pitaj povijesnicare kako tako daljnu povijest znaju detaljnije od one od prije dvista, trista godina??

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Neki povjesničari smatraju da je to sa feničanskim/ kartažanskim žrtvovanjem djece – rimska propaganda, koja je prerasla u mit.
U Rimu su neželjenu djecu odnosili na smetlište…

markoo
Gost
markoo
1 godina prije

kartažanski vojskovođa (247. pr. Kr. – 182. pr. Kr.)
i sve znaju o njemu, mozes mislit. jel sa knjiga ili dvd snimaka?

PEROTUNGUZ
Gost
PEROTUNGUZ
1 godina prije

Slusam intervju s jednom profesoricom istorije na nekom americkom univerzitetu i novinar joj postavlja pitanje: “Koliko je danasnja istorija tacna?”

Egipat 10%
Rim 20%
Srednji vijek 40%
Prvi svjetski rat 70%
Drugi svjetski rat 90%

2 mg mozga
Gost
2 mg mozga
1 godina prije

Dala je prevelike postotke. Tocni su manje bitni detalji, ali po meni su najbitnije stvari laz. Tako da ono sto uce djecu u skoli nema gotovo nikakve istine.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Ja se ne bih složila. Vrlo vjerojatno znamo o Rimu više nego o bilo kojem stoljeću od 6. – 11. Pismenost. Količina zapisa i subjektivnost.
Razvijene civilizacije u to vrijeme malo je zanimalo kako žive ‘barbari na sjeveru’.

markoo
Gost
markoo
1 godina prije

https://www.ancient.eu/image/6083/roman-swastika-floor-mosaic/
a svastike ima po cijelom svijetu, sad cija je to civilizacija bila,mozda ona koju su izbrisali iz povijesti i dali umjesto toga rimsku robovlasnicku drzavu.

Duje
Gost
Duje
1 godina prije

Rimljani su njegovali stoički moral, što bi otprilike značilo život u strogoj vrlini, posvećenost cilju, prezir prema slabostima, veličanje snage, izdržljivosti, muškog pricipa, zatim prihvaćanje sudbine bez obzira na bol, teškoće, prepreke. Njihov moral, kriterij dobra i zla je bio jednostavan: dobro je sve što potječe iz snage, zlo je sve što potjeće iz slabosti. Pojavom krščanstva i padom rimskog carstva, počinje prevladavati kršćanski moral, moral suosjećanja, poniznosti, slabosti, patnje … Posljedično propadaju svi dosezi u nauci, kulturi i arhitekturi, koji su krasili rimsko carstvo, umnogome zahvaljujući stoičkom načinu života i razmišljanja. Radi krščanstva i kršćanskih “vrlina” nastaje dugi period stagnacije u mnogim aspektima, i ulazak u mračni srednji vijek, koji je tek malo obasjala pojava humanizma i renesanse nakon tisuću godina.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Duje Najprij tribalo bi razdvojit religije (staroga Rima i kršćanstvo) , ali činjenica je kako su služile istoj svrsi, održavanju vlasti.

Kakvi god da je bija moral u starome Rimu bija je nemoral, pa se carstvo iz unutra raspalo, a i ovo današnje zapadno carstvo je nastalo na temeljima rimskoga i pokazuje vrlo slične simptome ka i rimsko kad je došlo u fazu dekadencije.
Kršćani su radili sve šta i Rimljani, osvajali, pljačkali, ubijali . . . i na druge kontinente se proširili, a domorodce potamanili . . .
Ja tu ne vidin “moral suosjećanja, poniznosti, slabosti, patnje” koje navodiš.

Jedno je kršćanski nauk, a skroz drugo upotreba kršćanstva za vladanje i ratovanje di su u zadnjemu ratu i svećenici i popi sveton vodicon škropili puške i kalune.

Duje
Gost
Duje
1 godina prije

Moreno … nemoj vjerovati hollywood-skim filmovima, prema kojima je Rimsko carstvo bilo samo razvrat, tulumarenje i orgijanje. To je kršćanska propaganda, da bi se Rim prikazao … nemoralnim.

Rimsko carstvo je bilo izuzetno dobro organizirano i ustrojeno i daleko od toga da su osvajali, pljačkali i ubijali domoroce. Dozvoljavali su razne religije, gradili puteve, akvadukte, mostove, cvjetala je trgovina, kultura, uvodio se pravni sustav i to svugdje pod njihovom vlašću. Rimsko carstvo je bilo u ono vrijeme bogato i razne horde su prodirale u dijelove carstva i ubijale i pljačkale. Vidim da imaš, kao i puno ljudi, iskrivljenu predodžbu o tome šta je bilo Rimsko carstvo.

Sa drugim djelom tvog komentara, o licemjerju onih koji propagiraju kršćanske vrijednosti, se u potpunosti slažem.

Nojbaher
Gost
Nojbaher
1 godina prije

Drago mi je što se neko setio da ubaci i jednu ovakvu temu, jer su mnoge stvari i danas aktuelne. Ko god piše o Rimu, treba uzeti u obzir da se radi o procesu koji traje nekih 1800 godina, da ta rimska država ima svoj razvoj i svakom smislu, kao i opadanje.

Što se tiče blagostanja koje su Rimljani donosili poraženim narodima, trebalo bi se prisetiti Cezarovih galskih ratova, npr. ili Trajanovog osvajanja Dakije, kad su ljubazni Rimljani ponosno zatukli i dačke mačke.

Nadam se da ovo neće biti poslednji članak na tu temu, tim više što se neka događanja danas imaju korene ili bar paralele iz tih vremena.

Duje
Gost
Duje
1 godina prije

… zaboravio si spomenuti da su Dačani uporno ugrožavali istočne granice Rimskog carstva i da je Trajan nakon prve vojne kampanje sklopio mir sa kraljem Decebalom, koji je ovaj uporno kršio, pa je Trajanu dozlogrdilo i osvojio je cijelu Daciju, a to za dačke mačke neznam …

Nojbaher
Gost
Nojbaher
1 godina prije

Otprilike onako, kako je Sadam ugrožavao granice USA, dok Bušu “nije dozlogrdilo”…

Duje
Gost
Duje
1 godina prije

USA i Irak nikad nisu graničili, a Dacia i Imperium Romanum jesu, tako da ti ta usporedba ne stoji.

Ray
Gost
Ray
1 godina prije

Idi nazad u vreme i to reci Galima (kojima su pobili preko milion civila), Kartaginjanima (koje su potpuno istrebili), Jevrejima,Hriscanima, i mnogim drugima…

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Duje Ma koji Hollywood, rimsko carstvo je funkcioniralo po sličnim obrascima ka i ovo današnje.
Bilo je robovlasništvo, vojskovođe su nakon osvajanja dobivali robova prema zaslugama, neki nekoliko desetaka, a neki nekoliko desetaka tisuća . . . pa ko je napravija sve to i čemu pišeš . . . oćeš reć kako su robovi imali u blizini vodu i pravo na vodu iz akvadukta kojega su oni sami gradili . . . i danas je slično, američki generali i političari su dobivali dil od onoga šta su osvojili, npr na Kosovu rudnike, u Ukrajini energetsku infrastrukturu . . . šta je dobija Čermak u Hrvatskoj . . . sve je to slična, ako ne i ista ona muška stvar.

Razlika je samo u tome šta je u rimskome carstvu sve išlo sporije onoliko koliko je glasnik na konju bija sporiji od interneta danas.

Tehnologija i znanja su se onda koristili na isti način ka i šta se koriste danas.

Nije vrime ni misto za raspravljat o cilome kontekstu civilizacije i carstava koji su krenili od staroga Babilona i vađenje samo Rima iz toga konteksta je besmisleno.

Mak
Gost
Mak
1 godina prije

Šta to Rim ima u nauci, kulturi i arhitekturi, a da nije Grčko, q#rac goli! Imali su samo vojsku koja se služila od 17 do 45 godine, tu si se naukom i kulturom mogao naročito baviti! Ista civilizacija od koje je potekla i čitava današnja zapadna, a zapad do 1204, je imao goli q…, takođe! Dosta gluposti i samozvanih istoričara, koji vide samo jednu stranu i prosipaju pamet! Komplet nauka potiče od Kineza, Indijaca, Perzijanaca, Grka i Egipćana, nastavila se prenositi kasnije preko Arapa, pa potom na zapad poslije Reformacije!

Baton Brajec
Gost
Baton Brajec
1 godina prije

čudo kako se izbjeglo spomenuti ‘naše prostore’ i ljude… kad se već govori o carstvu, koje je carstvom postalo kad je sklopilo savez sa Ilirima, dalo im građasko pravo i ukomponiralo mornaricu (i jezik, vidi Mario Alinei, Alberto Fortis..)…
A ovaj što se hvali da je 72 puta bio u Rimu.. pih. Dioklecijan je bio 2 puta i to baš kad nije mogao izbjeći.. inače je imao bazu (i kovnicu novca itd) u Sremskoj MItrovici (Sirmium, jedan od najvećih gradova, sa koloseumima itd).

PPP
Gost
PPP
1 godina prije

I tada smo bili tuđe “topovsko” meso ili bolje reći namjenjeni hladnom oružju sjevernih naroda koje je Rim osvajao.

Ništa se nije promijenilo ni nakon 2500 godina poslije.

Ad astra
Gost
Ad astra
1 godina prije

PPP, kako to misliš mi prije 2500 godina? Pa Slaveni su u ove krajeve došli u 7. St. Iliri su bili starosjedioci. A prije njih tko zna koji narod.

PPP
Gost
PPP
1 godina prije

Molim bez provokacija… Imaš Index, tamo se lijepe na slične izjave.

Tink
Gost
Tink
1 godina prije

Ma da ovde su ziveli sve neki izumrli narodi koje smo mi Sloveni kad smo se dovoljno nakotili tamo negde iza Karpata potamanili i to sve onim cobanskim budzama(jer tako nas Slovene predstavljaju u anglosaksonskim i germanskim nazovi ucilistima) da kamen na kamenu nije ostao ni trag njihovog postojanja.

Dejan
Gost
Dejan
1 godina prije

Srbi i Hrvati su potomci Ilira koji su se pomešali sa Slovenima i prihvatili Slovenski jezik! Zato se Slovenija i zove Slovenija da bi naglasili da su oni čisti Sloveni za razliku od Srba i Hrvata!

Ive iz Pecalbe
Gost
Ive iz Pecalbe
1 godina prije

Sve to nije bitno, ali je bitno da je Hrvatska spremna, samo moramo odrediti za sto je to spremna, za novoga premijera koji nije ni anemican a ni dezerter, mozda za novu stranku ili za brisanje KRIMINALNO ZLOCINACKE ORGANIZACIJE HDZ, ili za pljacku do kraja. za hapsenje domojebnih ujeba, pardon domoljubnih uhljeba, nikako da se odredi za sto je to Hrvatska spremna.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Možete vi Dejanu davati minuse, ali geetika potvrđuje ovo što je rekao…

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Koliko je ono puta Bandić bio u Rimu? 62? Ali kad je to bilo…? Eto, …povjest se ponavlja…i svi putevi vode u Rim…

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

N ti Rimljane.
Aj što su potaracali Kartagu.
I sve izorali.
I posolili.
Zašto su Rimljani moja kulturna baština?
Pa moram plaćati spomeničku rentu za njihove ruševine?
A nisu ni legalizirane. Ili možda jesu…….?
Ka’ da mi nismo došli kasnije?
To zna svaka dalmatinska klapa.
Pa pjeva ”Od stoljeća sedmog…..”.
Ka’ da mi nemamo svojih ruševina.
P.S.
Banderas može u Rim i još će……..
Cijenik komunalnog plana zagrebačkih gradskih četvrti
Klupa 3.450 kn
Dva gola za mali nogomet 12.000 kn
Betonske vaze 3.600 kn
Oglasna ploča 7.300 kn
Čista simbolika…….. jer
WC na Krešimirovu trgu, deset tisuća eura za metar kvadratni.
Šta znaju bakice šta znači push……

Regularni
Gost
Regularni
1 godina prije

Rim je osnovan 753. a ne 754. godine !

Da da....
Gost
Da da....
1 godina prije

Rimsko carstvo koje je tako jako bilo-PROPALO

Osmanlijsko carstvo koje je tako snažno bilo-PROPALO

Egipatski faraoni koji su važili za Bogove-PROPALI

Austougarsko carstvo-PROPALI

Mongoli,Japanci,Njemci….. Na kraju su svi propali.

Oni koji napadaju Bosnu i Hercegovinu će se umoriti,ali ona neće propasti. Živjela BOSNA I HERCEGOVINA,zemlja Bošnjaka,Srba,Hrvata i ostalih!

Pazi
Gost
Pazi
1 godina prije

Jedino vatikan nikako da propadne

Ive Oldtimer
Gost
Ive Oldtimer
1 godina prije

Kako da propadne kada ima vise zlata nego svi ostali skupai jos uvijek skuplja milodare.

Dzipalo Junuz
Gost
Dzipalo Junuz
1 godina prije

Hahahaha Hahahaha Hahahaha

trumba
Gost
trumba
1 godina prije

Nepoznata činjenica je da je Rimsko Carstvo preživljelo sve do danas zahvaljujući rebrandiranju kao RKC na čelu sa Pontifex maximusom. Druga nepoznata činjenica je da je uz to podvaljen sirotinji takoreći pravni sustav, kojim se trguje preko izmišljenih fikcija – FIZIČKIH i PRAVNIH OSOBA. FIZIČKA OSOBA nije ništa drugo nego ZAKLADA na koju se prepisuje materijalna akvizicija (čovjeka) koju OSOBA ima vlasničko pravo korištenja i svega ostalog, ali to nikada nije čovjekovo.

Tko ne vjeruje, nek se prošeta do groblja i nek pogleda natpise na spomenicima – svi su pisani Capitis Deminutio Maxima formatom; ili velikim štampanim slovima (VERZALOM). U Rimskom Carstvu tim formatom se popisivalo jedino roblje. 😉

Danas, tim načinom pisanja su urađeni svi bitni dokumenti i UGOVORI u originalu. Pogledajte pasoš i OSOBNU. Jer čovjek ima rođeno ime i obiteljsko ime, a FIZIČKA OSOBA ima IME i PREZIME. To je razlika.

Samo je stok@ izdresirana čitat velika SLOVA kao D€RANJ€, pa je prava šteta da nitko nema naviku (a ni priliku) čitat tekst u ugovorima kakav je, umjesto načinom koji otupi glavu u mirnu savjest – da ne mora razmišljat šta potpisuje!

Probajte zamisliti svijet bez pravnog sustava, na što bi to izgledalo?
Da nema uniforme, sve bi izgledalo kao najobičnija pljačka bez lijepo sročenih izgovora (ZAKON) koje velika većina živih ni ne razumije.
A ovako svaka jedinka može sebi STOCKHOLMSKI racionalizirat da predaje odabranim BOGOVIMA žrtvu svoga znoja.

neko
Gost
neko
1 godina prije

@Trumba

ako ti nije tesko
pbjavi clanak nalogicno o ovome

raspisi vise da moze citati i shvatiti

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Činjenica je da su rimski carevi shvatili vrijednost kršćanstva za – upravljanje. Naročito upravljanje barbarima. Mada je kod njih kolala uzrečica “kršćanstvo je religija robova”.
U iste svrhe koristi se do danas. Pogledajte nazive djelova odjeće od svećenika: rimska odjeća, latinski nazivi…je li svijet bolji ?- Ne. Da li Crkva opstaje? – Da.

Druga bitna stvar: rimsko pravo. Na prvoj ili drugoj godini pravnog faksa… podvajanje morala…pa je tako u redu u ratu ubiti čovjeka, u miru ne…

Da se razumijemo: sve što je Duje napisao je – točno… Stoicizam je bitan. Pa kako bi opstali i pobjeđivali kao carstvo da su svi bili razvratni i debeli? Danas povjesničari krive i olovne sudove i cijevi – trovanje olovom – za neka ponašanja pred propast Rima…
I podržavam prijedlog da se napiše nešto detaljnije i opširnije…
Čak nisam sigurna da se zna zašto je Hanibal stao pred Rimom…

alfa33
Gost
alfa33
1 godina prije

Sva carstva su izgrađena u krvi,i tako su i ugašena,to je pravilo koje se ne mijenja. To čeka i današnja carstva…evo još jedna kratka crtica iz tih prošlih vremena,ima još na jednom kamenon stupu uklesana bitka sa drevnim narodom dačanima današnja rumunjska,prikazana je bitka,u stvari genocid nad tim narodom,a pobijeni su zbog zlata. Da,gotovo svi su izginuli,povucite crticu sa sadašnjosti….ima puno sličnosti….

alfa33
Gost
alfa33
1 godina prije

Ovo su odlične teme da se maknemo od rusa,amera i ostalih,a ionako ovakve teme ne sakupe više od 30ak komentara,ali čim spomenete avione,rakete,amere,sirija,a pogotovo part..ne i ust..še,onda su svi stručnjaci iz svih područja,treba što više laganih tema da se tako izrazim…a ionako nas je jako malo pazilo na satu povijesti, nije ni čudo da se svako malo povijest ponavlja…

Tink
Gost
Tink
1 godina prije

E moj alfa, od svih nazovi nauka, istorija je najveca laz ubedljivo, nas u skolama ucili da su egipatske piramide napravljene na slonovim i robovima, kocke po 20000 tona podignute na 140metara visine u zeljenom i danasnjom tehnologijom izmereno besprekornom poretku, i sve ostale nauke od fizike, matematike, logike i ostalih cute o tome i ucestvuju u lazi. Dao sam ovaj primer jer je ocigledan a zamisli kakve se izmisljotine prave na dogadjajima od pre vise hiljada godina, bljak

Tink
Gost
Tink
1 godina prije

Da dodam ovo su teme za zabavu uglavnom i ono sto ima podataka se koristi od onih koji ig poseduju na iskrivljen nacin radi izvlacenja neke apstraktne koristi.

Ive Oldtimer
Gost
Ive Oldtimer
1 godina prije

NE svi slaveni u jednoj drzavi, bilo pravoslavni ili krivoslavni, to bi bila pravda i u tom slucaju slozni jaci i intelektualno i materijalno i teritorijalno, a ne ovako u EU gdije se upravlja po Germanskoj, cak je i Marx smatrao slavene nize vrijednom rasom. Moramo se osloboditi Germanskog ili Frankofonskog jarma i izrabljivanja.

Kihot
Gost
Kihot
1 godina prije

plus plus plus plus moj Ive, to ti je jedna od najvećih tajni, kako je razjebana najveća civilizacija ikad i kako se stoljećima poslije forsira laž laž laž. Degradirali su nas praktički do majmuna, a opet najveći geniji novijeg doba (tesla, M. Milanković), sportaši itd su vrhunski, neprikosnovenih gena bez obzira na mizerne uvjete iz kojih su potekli.

Tink
Gost
Tink
1 godina prije

Tako je Kihot, moj komentar se gore upravo na to odnosi, razbucali su nas, podelili po veri, drzavama, interesima i sve to da se jedna Vucedolska ili Vincanska (a to je jedno) pokrije tajnom i ne daj boze dovede u vezu sa narodima koji ovde zive i pravi su naslednici te kulture. Zato su Nemci kada su usli u Beograd prvo pokupili blago i spise iz narodne biblioteke i muzeja i sa vise kompozicija odvezli, to su radili po celom ovom poluostrvu koje su oni od pre par vekova nazvali Balkanskim. Nama su ostavili u nasledje krv , bratoubilastvo, razdor i nesrecu kao i nasoj braci na severoistoku(Rusima,Poljacima,Ukraincima….). Nismo ni sami nevini u tome, neznanje, strasti, pohlepa su doveli do toga da se jedna od prvih civilizacija koja se prostirala od Jadrana, Crnog mora do Baltika i koja ja svih nas Slovena potpuno gurne pod tepih i falsifikuje.Od nikud mi nismo dosli ovde smo svi od samih pocetaka, samo su nam se imena menjala kroz vreme. Jedan jednostav pogled i na danasnje vreme pokazuje da mi sa ovih prostora vucemo iskonski gen su nasi pojedinci u svim oblastima nauci, sportu, kulturi poznati celom svetu. Da li neko zna nekog naucnika ozbilnog kao gore navedenih iz Indonezije, Pakistana Mijan Mara, Meksika…a to su sve zemlje preko sto miliona stanovnika, zasto

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Tink
Je li itko ikada tražio da se vrati ta dokumentacija /povjesna građa odnesena navodno u više desetaka vagona?

Splitexpress
Gost
Splitexpress
1 godina prije

Koliko bi suvremenih kršćanskih svećenika preživjelo kada bi se danas istospolne odnose kažnjavalo smrću?

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Katolička sekcija bi bila znatno prorijeđena. Ali, najviše bi stradali političari, poslije njih novinari, i onda ‘umjetnici’. Svećenstvo više ne drži primat.

ime amatera
Gost
ime amatera
1 godina prije

Da se bar vrati. Ave Cesare !

alfa33
Gost
alfa33
1 godina prije

Ako se vrati,kako bi ga pozdravljali, stari rimski pozdrav ili ….

Kan Horde
Gost
Kan Horde
1 godina prije

A kako su Ptolomej, Eratosten i ostali npisali svoja astronomska djela sa preciznim izračunima kretanja sunca i planeta koristeći rimske brojeve koji nemaju nulu ? Jesu imali razlomke ? Kako su oni Pitagorini brojčani teoremi bili originalno napisani ? Je li netko probao računati s rimskim brojevima, obično zbrajanje ? Sva sreća da su reneransni otkrivači tih djela preveli to na ‘arapske’ brojke da se ne mučimo, a originale su listom zatrli da im traga nema. Živjelo Rimsko Carstvo, proizvod mašte renesansnih autora iz 15 i 16 stoljeća koji su kronike stare jedva koje stoljeće nakitili svojim fantazijama i bacili 1500 godina unazad. Rimsko Casrvto, ono za koje znamo, jest zapravo ono što mi danas zovemo Istočno Rimsko Carstvo, ili Bizant. S centrom u Rimu, kojeg danas zovemo Carigrad, i koji je, gle vraga, isto na sedam brežuljaka….

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Ključna riječ koja fali jest ‘Aleksandrijska biblioteka’. A koja je sigurno postojala…svaki brod koji je uplovljavao u Aleksandrijsku luku, morao bi donijeti neki pergament…Pa nisu u Grčkoj ‘čučali’ na tim teoremima. Znanje se širilo kao i danas, a ljudi putovali brodovima i karavanima.
Kad je Rim pao, Istočno rimsko carstvo nastavilo je još 1000 godina…Osim požara, Aleksandrijsku biblioteku su satrli i Arapi, jer je netko naredio da se spali sve što nema veze s Bogom. Pa su saune za vojnike imale goriva za 6 mjeseci…
Ali obratite pažnju na iduće: netko je morao čitati i donositi presudu tekstovima…taj netko je ili bio znanstvenik ili bi, možda, imao preporuku kakvog znanstvenika…bez obzira na priču, Arapi su kao trgovci povezali i morem Sredozemlje i Indiju, uveli indijske brojke, koje mi znamo kao arapske – voila…
U Renesansi sigurno nisu prevodili antičke tekstove bez pomoći i arapskih prijevoda…mada je i to moguće, 14. st., dokument može doći iz Konstantinopolja…Bizant za sebe nikad nije koristio taj naziv. Zvali su se – Rim.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

U Starom vjeku su imali vjerojatno veću odgovornst za svoje izume nego mi.
Bagdadska baterija. Kopija proizvodi 3-4 volta. Ali nitko nije znao čemu taj ćup u muzeju može poslužiti…eto…možda nisu htjeli prenositi znanje ne samo zbog čuvanja monopola, nego i straha od zloupotrebe…nisam sigurna mislim da su u to vrijeme Mongoli uništili Bagdad?
Također, mislim da u Starom vijeku nisu baš bili opsjednuti idejom da svi moraju sve znati…vidimo da to ionako ne prolazi…

Kan Horde
Gost
Kan Horde
1 godina prije

Da, zvali su se Rim, jedino tako. I Turci su kasnije svoj dio Evrope nazvali Rumelija – Zemlja Rimljana. O aleksasndrijskoj knjižnici znamo samo iz druge ruke, ništa suvtemeno od nje nemamo.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Kan H
Stoljećima nakon pada Rima, po Kapitolu su šetale svinje i kokoši…
Kad su došli Normani na Siciliju i osvojili je, u 12. st., – pola Italije do Rima bilo je – Arapsko. Ali bilo je još nekog. Grka.
Inače, ovo mi je već treći ili četvrti put u pola godine (?) da nalijećem na 16. st….kao početno za neke moguće ‘promjene povjesti’. U 16. st. su Talijani uništavali neke grobove kod Nina…, u 16. st. je jedan monah u Dubrovniku napisao knjigu o našim krajevima, koja je – zabranjena, ali je zato objavljena ona od Porfirogeneta.
U 16. st. neki su izgoreli na lomači jer su tvrdili – a i dokazano je – da je Zemlja okrugla…(Magelan), znači, shvatili su da moraju početi ne samo lagati, nego izmisliti novo….ah, da. Bankari kraljeva su postali jako moćni u 16. st.
Od Rima nije ništa ostalo, ali je dosta toga došlo križarskim pohodima, koji su, eto, bili malo – pljačkaški…Istanbul, tj. Konstantunopolj su gulili godinama…

Histrion
Gost
Histrion
1 godina prije

Sve sam uvjereniji da je Aleksej Fomenko u pravu.
Između Nicejskog sabora (325.) i 12. stoljeća nema
ničega. Fali 900 godina. Mi smo ustvari u dvanaestom
stoljeću od Krista (?).

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Histrione
to je potpuno nemoguće. Ako nema podataka, znači da je netko sakrio dokumente…slučajno sam saznala da još rade na tome.
Postoje franački zapisi.
A treba i malo čeprkati, kao ona Bugarka u Beču što je pronašla. Našlo bi se štošta i u Carigradu i u Vatikanu.

Kan Horde
Gost
Kan Horde
1 godina prije

Da, 16 stoljeće je ključno za rasvjetljavanje povijesti, jer od tad imamo štampane knjige, dakle, ne može netko u štampanoj knjizi samo tako nešto nadopisati, jer ona se štampa u puno primjeraka. A do 15/16 st.imamo rukom pisane tekstove u jednom primjerku, na raznim jezicima, i treba biti jako oprezan s njihovom autentičnošću.

@202
Gost
@202
1 godina prije

Rim su uništili židokršćani a onda naškrabali svoju poganu povijest.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
68
0
()
x