fbpx

”Progresivne” udruge u pohodu na spomenike diljem svijeta – Na redu je i ”rasist” Gandi

gandhi1

Nakon jučerašnje vijesti kako su u Australiji sve glasniji oni koji traže da se uklone spomenici kolonizatorima iz 1770. godine, kapetanu Jamesu Cooku i mornarima koji su sa svojom flotom 24. travnja 1770. uplovili u Botany Bay, mjesto budućeg grada Sydneya, čime su otkrili istočnu obalu Australije i proglasio je britanskim kolonijalnim posjedom, činilo se da je riječ o ograničenom slučaju kojem je uzrok inicijativa američkih ”progresivnih” udruga i građana koji traže rušenje spomenika generalima i vojnicima Konfederacije.

No, nakon novog primjera, na trećem kontinentu, izgleda kao da netko iznova pokuša ispisati povijest, ali ne onakvu kakvu poznajemo. Dok liberalne i radikalne skupine u Sjedinjenim Američkim Država napadaju spomenike Konfederacije, ali ne samo, isti krugovi žele ukloniti spomenike kolonizatorima Australije, Gana i Južna Afrika optužuju Mahatmu Gandija za rasizam prema crncima. Tko će biti sljedeća žrtva? Saznat ćemo uskoro. Kao što smo napisali. Zašto se ne bi srušile i egipatske piramide, jer su simbol patnje robova ili Kineski zid u kojeg su živi zazidani iznemogli radnici i zidari? Graditelji piramida i Kineskog zida, ali i brojne druge osobe u povijesti, sigurno nisu poznavali ljudska prava i koristili su robove, diskriminirali nacije, osvajali nove zemlje i činili zločine.

Nakon Sjedinjenih Američkih Država, Australije, Gane i Južne Afrike se teško može reći da je sve slučajno.

Zaista, tko bi mogao biti sljedeći? Uzmimo samo povijesni primjer oko kojeg nema prijepora, Attile, ”božjeg biča”, heroja Mađara i čije je ime danas najčešće među muškim imenima u zemlji. Rumunji, s druge strane, slave Vladislava III Vlaški, poznatiji kao “Vlad Tepeš”, zbog toga što je zarobljenike i sve za koje odluči hladnokrvno nabijao na kolac, koji je inspirirao legendu o grofu Drakuli. U Bukureštu se Vladislav III Vlaški smatra stupom kršćanstva u obrani protiv turske invazije.

Staljin je omrznut među Poljacima, Baltima i Ukrajincima, za koje je doslovno “crna kuga”, a za plašljive zapadne salonske ljevičare ”zvijer i utjelovljenje zla koje je iskvarilo istinsku socijalističku misao”.

Međutim, sva najnovija istraživanja provedena među Rusima govore kako ga u narodu još uvijek smatraju najvažnijim i najvećim liderom njihove povijesti, prije svega zbog pobjede nad nacifašizmom i zbog modernizacije zemlje. Isto mišljenje većinu Kineza ima o liku i dijelu Maoa.

Danas je u Americi moderno skrnaviti, rušiti ili legalno uklanjati kipove. Raste bijes zagovornika koji tvrde da treba ukloniti sve spomenike koji podsjećaju na lidere Konfederacije.

U New Yorku se razmišlja o uklanjanju spomenika Cristoforu Colombu i Centralnom parku. Na spomeniku  katoličkog sveca i misionara u Los Angelesu je netko napisao ”ubojice”. U Italiji žele ukloniti spomenik pioniru zrakoplovstva Italu Balbu. Iako kao pripadnik zrakoplovstva i početkom po uvjerenju jest bio povezan s fašističkim režimom, Italo Balbo se protivio ulasku Italije u Drugi svjetski rat. Poginuo je u zračnoj nesreći kada je njegov zrakoplov u ”prijateljskoj vatri” pogođen iznad Tobruka 28. lipnja 1940. godine,  tako da se o njemu teško može govoriti kao o ”fašističkom zločincu”, što priznaje i službena poslijeratna talijanska historiografija. Njegov je grijeh što je od 1934. godine, dakle prije ratnih pohoda Benita Mussolinija, obnašao dužnost guvernera kolonizirane Libije.

Sada se u Americi otvoreno diskutira u uklanjanju djela koji podsjećaju na Georgea Washingtona i Thomasa Jeffersona.

Među novim ”reformatorima”, koji su ujedinili ”progresivne” snage i pokrete za ”zaštitu građanskih prava”, neki ističu da su obojica bili robovlasnici, bijele supremacionisti, protestantski fanatici i zagovornici istrebljenja Indijanaca.

Naravno, sve je to istina, ali to nije ništa ovo. U praksi, po njihovom mišljenju, cijela, relativno kratka povijest Sjedinjenih Država, mora se resetirati, iznova ispisati.

U njihovim inicijativama nema kritičkog razmišljanja i sve se kontekstualizira tako da se pogreške i strahote iz prošlosti prenose u sadašnjost i budućnost.

No, inicijatori ove inicijative se nikada ne dovode u pitanje ulogu svoje zemlje i njene imperijalističke, ratnohuškačke i intervencionističke politike danas, nego čiste prošlost, kao da žele stvoriti novu povijest u kojoj nije bilo zločina, kako bi se mogli pohvaliti besprijekornim političkom nevinošću.

Ovime otvaraju Pandorinu kutiju, koju će, jednom otvorena, teško biti zatvoriti. Tko će imati sposobnost i ovlasti da u nju vrati divlja čudovišta, liberalnu i radikalnu verziju ”progresivnih” talibana i koljača ”kalifata”? Zar nisu talibani i ISIL porušili brojne spomenike lažnim bogovima i vladarima koji nisu bili ništa manje okrutni od američkih robovlasnika iz 19. stoljeća?

Nitko nije imun. U Americi su na meti liberalnih talibana sve povijesne osobe i svi su u opasnosti da budu izbrisani iz povijesti.

johanesburg

FOTO: Spomenik Gandhi-u u Južnoafričkoj republici

Međutim, ova je hobotnica kroz nevladine udruge pustila pipke na sve kontinente. Na meti je i Mahatma Gandhi, jer postoje oni koji duže vrijeme govore kako treba ukloniti skulpture koje ga slave. To se događa u Africi. Na Zapadu, je Gandhi za mnoge sinonim za apsolutno nenasilje i pacifizam. Njegov lik i ideje su zloupotrebljavani od strane političkih stranaka i nevladinih udruga koje su tisuće svjetlosnih godina udaljene od Gandijeve politike. Ranije su to bili radikalni liberali i zapadni ”komunisti”, a danas je ”nenasilna revolucija” temelj aktivizma takozvanog ”otvorenog društva”, koje je objedinilo filozofiju Karla Poppera i Genea Sharpa, koji za sebe tvrdi daje pobornik ”machiavellističkog nenasilja” i ”nenasilnog ratovanja Clausewitza”. Nije teško primijetiti da Gene Sharp ima prilično čudno poimanje nenasilja, a kako ono izgleda u praksi, vidjelo smo u Tunisu, Kairu, Kijevu, uostalom, ako baš hoćete, prvi je primjer bio Beograd i ”Buldožer revolucija” 2000. godine. Otprilike, prema Sharpu i Canvasu, ”progresivni aktivisti” su nenasilni, dok okolnosti od njih ne zatraže da postanu nasilni.

Sada saznajemo da je za neke Afrikance otac indijske neovisnosti bio rasist i branitelja aparthejda. Tako barem misle ”progresivni” krugovi u Južnoj Africi i Gani.

Iako je Mandela ponekad spomenuo Mahatmu kao izvor inspiracije za fazu borbe protiv segregacije, među njegovim sljedbenicima ne dijele svi to mišljenje.

Kip u središtu Johannesburga je bio išaran bijelom bojom još 2015. godine, na kraju događaja na kojem su sudjelovali aktivisti Afričkog nacionalnog kongresa, kojeg je Mandela osnovao završetkom aparthejda i koji je vodio zemlju. Za tu prigodu je pokrenut i hashtag na Twitteru, #Gandhimustfall, ”Gandhi mora pasti”.

Indijski vođa je živio 21 godinu u Južnoj Africi, od 1893. do 1914. godine, gdje je radio kao odvjetnik i bio zainteresiran za prava brojnih indijskih migranata. Prema afričkim kritičarima, Gandhi je u toj fazi, samo kako bi obranio svoju zajednicu, činio kompromise s britanskom kolonijalnom vlašću, ali na štetu crnaca.

Prema knjizi koju su napisala dvojica poznatih predavača sa Sveučilišta Johannesburg i Sveučilišta KwaZulu Natal, Ashwinu Desaiu i Goolamu Vahedu, on je Afrikance etiketirao kao “kafire” i “divljake”. Osim toga, trudio se dobiti zasebne pristupnice za Indijce za ulazak u urede, samo kako bi se izbjeglo da se “zagade” u kontaktu s crncima. Naravno, sve navode iz ovog djela treba uzeti s rezervom, što ne isključuje da je Gandhi braneći Indijce činio kompromise s britanskom kolonijalnom vlašću. Na štetu autohtonog crnačkog stanovništva ili ne, to treba pomnije istražiti.

Prosvjedi protiv spomenika Gandhiju su se također dogodili u Gani. Nakon internetske peticije pokrenute od strane skupine intelektualaca, koju je potpisalo na tisuće ljudi, vlada se morala obvezati na uklanjanje spomenika smještenog u sveučilištu u glavnom gradu.

Prilikom postavljanja spomenika je gost bio indijski predsjednik Pranab Mukherjee, a izvorna namjera njegovog postavljanja je bila zapečatiti jačanje prijateljstva i gospodarskih odnosa između dviju zemalja. Ali glas lokalnih ikonoklasta je i ovaj put bio jači glasa poslovne zajednice azijskog diva, koji je htio ulagati u Ganu.

Tko će biti sljedeća žrtva ovog bijesa? Možda srednjovjekovni dvorci i crkve iz šesnaestog stoljeća, jer su relikt feudalizma i inkvizicije? Ili spomenici otvorenom homofobu Danteu Alighieriju? Ili u hramovi koje su sagradili grčki i rimski robovi?

U ovom slučaju, na kraju ovi ”progresivni aktivisti” mogu pozivati i na rušenje Koloseuma u Rimu, gdje su ljudska bića tjerana da se u lancima bore kao životinje i gdje su izrabljivani i mučeni.

Nakon svega, nemojte se iznenaditi kada  udruge za ljudska prava, kolektiv queer, feminističkih ili antivivisekcijskih skupina pronađu nove žrtve. Nakon svega, imat ćemo povijest očišćenu od svih ”zala”. Naravno, sve ove udruge i pojedinci ni riječ ne da prozbore kada se spominje mogućnost vojne intervencije protiv teokratskog ”režima” u Iranu, ”komunističkog režima” u Venezueli i Kubi, otvoreno uplitanje svojih financijera i mentora u unutarnje poslove Kine i Rusije.

Svi su sretni što doprinose razvoju ”demokracije i ljudskih prava”, a za to treba malo dotjerati prošlost. Ako netko i dalje misli da je riječ o ”bezazlenim skupinama” koja samoinicijativno prisiljavaju lokalne i središnje vlasti na novo ispisivanje povijesti, neka još jednom pomno pročita navedeno. Da se sve ovo događa odjednom i polazi iz istih skupina, sigurno ne može biti slučajno.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
47 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Brane
Gost
Brane
3 godine prije

Normalno da nije slučajno, predstavlja još jedan logičan korak u totalnom porobljavanju ovaca, za što je kritični element da ovce ne smiju previše (ako imalo) mislitii. Svi ti povijesni spomenici otvaraju previše prostora za razmišljati i trebaju biti zamijenjeni reklamnim panoima. Ili, da se kiparima da malo posla, statuama pop-zvijezda i nogometaša. Onda će ovce biti sretne i na miru.

elijah magnier
Gost
elijah magnier
3 godine prije

Ovo je čisti očaj,mi sa ovih prostora daleko ih šišamo.Koji Ameri,koji
Australci i ini-mi se odavno počeli obračunavati sa spomenicima,neki se
skidaju,neki se postavljaju,tako da što se tiče “demokracije” tu smo daleko
napredniji od ovdje navedenih i ostalih o kojima se pisalo na ovom portalu u
zadnje vrijeme. Duas tantum res anxius optat — panem et circenses.
Kruha i igara.

Ivan1
Gost
Ivan1
3 godine prije
Reply to  elijah magnier

Imamo preimenovanje trga Maršala Tita.
Zanimljivo.

Osoba C
Gost
Osoba C
3 godine prije
Reply to  Ivan1

Kad Hrvati po nekome nazovu nešto i tim činom iskažu počast, misle da su ga tako lansirali u vječnost. Praksa je pokazala da će ga u nekoj budućnost poslati u pi*ku materinu.
Šibenik je jedan od rijetkih gradova gdje nije došlo do nasilnog brisanja antifašističke prošlosti iz kolektivne memorije Dalmacije. (Zasada.)
U njemu još postoje Put prvog šibenskog partizanskog odreda, Ulica 8. dalmatinske udarne
brigade, Trg palih šibenskih boraca, ulica Primorske čete, ulice narodnih heroja Slobodana Macure i Velimira Škorpika, ulice s imenima partizanskih boraca i članova NOP-a: Vinka Maglice, Paška Zjačića, Ive Zaninovića, Paška Trlaje, Ante Trlaje, Ive Ninića, Stipe Ninića …
U Drugom svjetskom ratu najmanje 30% stanovništva se aktivno borilo u partizanskim jedinicama.
U Šibeniku su bili svi živi okupatori: Talijani, ustaše, četnici, Nijemci. Ali gotovo da nije bilo kolaboracionista, rijetko ili nikako su regrutirali stanovnike samog grada. Okupator je morao koristiti četnike popa Đujića, domobransku satniju iz Knina, ustaške jedinice iz Drniša, a obzirom na raspoloženje stanovništva ustaška mladež je morala djelovati tajno.
U Šibeniku je zabilježeno da je noću, kradom ispisana parola ”Smrt ustašama i četnicima”. Očito nisu radili razliku između njih.
Do oslobođenja Zagreba, u Šibeniku je bilo sjedište ZAVNOH-a, CK KP Hrvatske, Glavnog odbora Antifašističke fronte žena.
Od malog težačkog grada došao je u vrh SR Hrvatske po razvijenosti. Tvornica lakih metala ”Boris Kidrič”, čija je gradnja započela 1951. g. sa više od 5.500 zaposlenih, čije su plaće bile
50 % veće od prosjeka, omogućio je da se Šibenik razvije u grad u kojem se od 1945. do 1991. g. utrostručio broj stanovnika, a urbana aglomeracija udvostručila.
”Tvornica elektroda i ferolegura”, ”Poliplast”, ”Slobodna plovidba”, Mornaričko-tehnički zavod ”Velimir Škorpik”, tekstilna industrija ”Revija”, trgovačko poduzeće ”Šibenka”, ”Vinoplod-Vinarija”, osnovana je ”Jadranska banka”, izgrađen je hotelski kompleks ”Solaris”. U Šibeniku skoro da nije bilo nezaposlenih.
TLM i TEF su koristile 10 % ukupne potrošnje električne energije Hrvatske u to vrijeme
pa je TLM ulagao u nova energetska postrojenja poput HE ”Orlovac” i Buškog jezera.
A sin Alije Izetbegovića ovih dana tvrdi da Hrvatska Bosni krade vodu, struju, što li već.
U RH nakon Domovinskog rata dolazi do uništenja industrije. Šibenik postaje jedan od najsiromašnijih gradova. Grad slučaj.
Možda Šibenčani razumiju antifašizam i socijalnu revoluciju onoga vremena i koje je to promjene donijelo u njihovom biću, pa nisu spremni samo tako mokrom spužvom prebrisati lekcije koje na školskoj ploči ispisuju novi ”povjesničari ”.

Dunja
Gost
Dunja
3 godine prije
Reply to  Osoba C

Lepo i za ono, a posebno za ovo vreme…bravo za narod u Šibeniku i njegovo poznavanje dobra….

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  Ivan1

Evo se postavljaju i neki križni putevi, čak i pod morem. Tragikomedija, premašili smo svaki ukus (neukus). Ali po staroj navici južnoslavenskoj, i općenito ljudskoj, doći će vrijeme kada će i to letjeti u komadićima. Ili barem će se toliko na to zaboraviti, da neće nitko živ imati pojma šta je to.

Osoba C
Gost
Osoba C
3 godine prije
Reply to  zlatan

”………..nova vjerska i domoljubna ponuda od iznimne važnosti za općinu Marina, grad Trogir, Dalmaciju i Hrvatsku.”
Možda netko podigne spomenik u čast kontejnera za smeće i na taj način istakne važnost njihove socijalne uloge u društvu.

bbbb
Gost
bbbb
3 godine prije

Cilj je izbristi povjest da bi se sutra ustoličila nova. Tako su krščani kao obojena revolucija predvođena tamom porušili sve što je podsječalo na stare religije, ostavili su samo one koje tama štuje par milenija. Tko god ustoličili novu vlast ruši sva sječanja sa predhodnom jer narodu treba izbrisati mozak. Tako danas u bajnom kapitalizmu gdje smo svi trebali biti kao švicarci (u to je vjerovala stoka sitnog zuba vođena na klanje) postaejmo robovi a da stoka sitnog zuba toga nije ni svjesna a za sve je kriv Tito i Jugoslavija gdje je stoka sitnog zuba bila svoj na svom. Kad digitaliziraju sve srhive i sve kjnižnice na svijetu onda će u nukleusholokaustu uništiti i fizičke i pisane podsjetnike prijašnjeg znanja, kulture itd. tako da bi mogli podmetnuti novu vlast sa novom povješču. Svo znanje će ostati pohranjeno na neuništivim pločama koje ni EMP ne može izbrisati i bit će u posjedu mraka. Ove ciovehabije što ruše spomenike rade to po zapovjedi od istog mraka kao i onaj kojem je zapovjeđeno da ruši generala Lija. Oni će kao i uvijek posjedovati svo znanje i manipulirati će zemljanima kao što rade milenijima.

Bolivar
Gost
Bolivar
3 godine prije
Reply to  bbbb

Da, bilo bi dobro kad bi nam bilo dostupno svo znanje o religiji s kojom smo došli na ove prostore. namjerno je staroslavenska religija zatrpana u naslagama prošlosti. Vede su izvorno slavenske. I to je najveći zločin naših okupatora prema nama, to brisanje prošlosti, kidanje korijena kako nikad ne bismo povratili nacionalno samopouzdanje.Inače, lijepo je vidjeti tvoj povratak s ruba tame:))

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  bbbb

Subaru zaboravio si da nakon holokausta ide ustolicenje “boga” ….

Karabaja
Gost
Karabaja
3 godine prije

Hvala na iscrpnom članku po kojem se jasno vidi da je to trend u svijetu i da ga pokreću iste one organizacije koje stoje iza širenja morbidne ideje korporacijske globalizacije. Da se zaključiti da globalisti nisu okačili kopačke o klin već da na odmoru stvaraju okruženje za drugo poluvrijeme i revanš. Da, shvatili su naposljetku, da se ovakav svijet, sa ovako zamršenom i kontraverznom istorijom, nikada i nikako ne može smjestiti pod istu kapu. Kapu globalizacije.

17 novembar
Gost
17 novembar
3 godine prije

zamolio bi sve komentatore da ponovo pogledaju fahrenheit 451 da se malo podsjetimo sta nas ocekuje. sinoc sam ponovo pogledao futureworld iz 1976 preporucujem svima da pogledate mozda sada se cini pretjeranim ali moze se izvuci dobra pouka u skorijoj buducnosti sta spremaju mislim da ce poceti otvarati zabavne parkove kao iz filma kada cipuju ljude i preuzmu kontrolu uma bice sve moguce za generacije koje dolaze. kada se vidi plan zatvoreni gradova koje elita planira mislim da nam soylent green ne gine

dena
Gost
dena
3 godine prije
Reply to  17 novembar

17 novembar to je vec tu to vec zivimo i pitanje je malo vremena kada oni to misle zaokruziti i objaviti ali ako ima boga poslat ce neki elektromagnetski val da im unisti svu ovu elektronikku koja im sluzi za nadzor i ratnu masineriju jos je nikola tesla nudio kralju aleksandru da mu napravi takov stit a pogotovo u danasnje vrijeme kad je vecina oruzja zasnovana na elektronici ne izgleda mi problematisno napraviti takov uredjaj cak sam misljenja da to postoji

EU dismr
Gost
EU dismr
3 godine prije

“Izražavam veliku zabrinutost” (dobro zvuči a ? -malo vuče na Fašington) za spomenik Bruce Lee-a u Mostaru. “Osvrnuću se” (e sad ko naša prcednica) i na demontažu spomen obilježja “diljem lijepe naše” planete. Čista debilana !!

DeProggy
Gost
DeProggy
3 godine prije

Bravo elita!
hvala vam, što nama lobotomiziranim ovcama uvijek nudite material za žvakanje. Od životne je važnosti uklanjati ove ili one spomenike; samo nemoj da se slučajno sjetimo i razmišljamo kako vas – 60-ak gadova posjeduje više od polovine svjetskog bogastva! Pitam se, što je veće: naša glupost i nezainteresiranost ili vaša sposobnost obmane…..

Andrej
Gost
Andrej
3 godine prije
Reply to  DeProggy

Glupost. Glupost je beskrajna. Glupost je cak i kada osudjujemo tih 60-ak gadova. Cemu? Cemu srdzba znajuci da su isti prisvojili bogatstvo upravo zahvaljujuci blejanju vecine? Ovcama na Balkanu se jednom u milijun godina ukazala prilika da se same organiziraju, izrazito rijetka pojava koju su nazvale samoupravljanje, da bi potom slavodobitno referendumskim blejanjem sve odbacile i ultimativno zahtjevale da pastiri preuzmu upravljacku ulogu. I stvari su danas postavljene tocno onako kako su ovce zahtijevale, odnosno izblejale.

Karmen
Gost
Karmen
3 godine prije

“Prilikom postavljanja spomenika je gost bio indijski…”
Ja nikoga nisam cula da ovako govori. Privatiti cu razuman argument ako netko ima volje da mi objasni.

Nnnn
Gost
Nnnn
3 godine prije
Reply to  Karmen

Sljedeća je postaja…. Trg maršala Tita

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Sledeci korak balvan revolucije sirom planete…

Bolivar
Gost
Bolivar
3 godine prije

Spomenike uvijek postavljaju pobjednici. Bili uskogrudni pa odljevcima ovjekovječavali samo svoje pripadnike ili širokogrudni pa davali odliti još kakvog sveca ili inovatora. Priča o spomenicima stoga jest priča o pobjednicima.
Cijela Albanija je bila okupirana kipovima i odljevcima Envera Hohxe.Rusija s Lenjinom, Staljinom. mi s Titom. Jednu od zadnjih bista druga Broza u Hrvatskoj je makla iz predsjedničkog ureda i Kolinda.
Uklanjanje spomenika znači promjenu vladajuće paradigme. U našem pravocrtnom, linearnom svijetu je napredak i rast stalan, nezaustavljiv. Što nema veze s istinom, zato ima s iluzijom. Niti rastemo stalno, niti je progres konstanta.
Iako se čini kako je aktualno uklanjanje spomenika po svijetu tek moda nepovezanih udruga, bit će da ipak o tomu nije riječ. NWO agenda ubrzava , dosta joj je čekanja. Odlučuju pisati povijest iznova. I to ne prvi put. Niti ova povijest koju kao poznajemo nije prva i jedina. Izmišljena je i lažna.

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  Bolivar

BOLIVARE, odakle ti netočan podatak da je cijela, kako pišeš Rusija, bila okupirana spomenicima Staljina. Nije Rusija, već cijeli ondašnji SSSR, imao je kipove Staljina, Lenjina i ostalih…
No, Staljin umire 5.3.1953., a mnogo spomenika njemu u čast, bilo mu je još za života. Proces destaljinizacije sovjetskog društva, počeo je nakon 20.kongresa KPSS, 1956. Vođa SSSR-a tada je bio Hruščov. Pa je bio 21.kongres KPSS 1959, te 22.kongres KPSS 1961 godine. Nakon toga kongresa osam godina nakon Staljinove smrti, skinuti su svi spomenici Staljinu diljem SSSRa (osim u rodnome gradiću Chinalvli u Gruziji, eno ga i danas tamo). Sve ulice i trgovi nazvani po njemu, dobili su nova imena. Nekoliko gradova koji su nosili Staljinovo ime, dobili su neko novo ime. Staljingrad te 1961 postaje VOLGOGRAD, grad Staljinogorsk u srednjoj Rusiji postaje NOVOMOSKOVSK, grad Staljino u Ukrajini postaje DONJECK. Da, ovaj sada “popularni” centar u Donbasu. Ima toga još, još je nekoliko gradića imalo njegovo ime, sva su promijenjena te 1961.
Staljin je nakon smrti balzamiran, te položen u mauzolej na Crvenom trgu. Ležali su obojica jedan kraj drugoga, Staljin i Lenjin (kao dva gej partnera). No, te 1961, balzamiranog Staljina iznose iz mauzoleja i pokapaju iza, zajedno sa drugim velikanima sovjetske prošlosti. Godine 1970, u doba Brežnjeva, na tome grobu podižu mu statuu. Ja sam to vidio 1983….
Jedina dva spomenika Staljinu dakle, nakon 1961, odnosno 1970-te godine, u cijelome SSSR-u bili su taj na grobu iza Lenjinovog mauzoleja, i u rodnome gradiću Chinavli, u Gruziji. Ne znam šta je sa tim spomenikom u Chinavliju, ali mislim da postoji.
BOLIVARE, nikada ne pisati napamet, prije se s nekim posavjetovati ili nešto pročitati, pa tek onda pisati.
P.S. Inače spomenika Lenjinu i dalje ima diljem Rusije, i u većem broju država ex-SSSR-a. Ima ih i u Kini, Indiji, itd….

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  zlatan

BOLIVARE; i glavni grad Tađikistana Dušanbe, godine 1929 dobija ima STALJINABAD (abad znači grad), te 1961 opet mu vraćaju izvorno ime Dušanbe.
Treći po veličini grad u Bugarskoj, na Crnome moru, grad Varna (u starogrčko doba zvala se Odessos), od 1949 do 1956,nisio je ime STALJIN. Bugarski komunisti su već 1956 gradu vratili izvorno ime Varna.

Brainstorm
Gost
Brainstorm
3 godine prije

o svima istinu pa kakva bila!
pretci slavnih “naciona” bijahu čergeri, zahod nije postojao, smrdili kilometrima jer se nikad nisu prali, zivjeli u istoj zgradi sa govedima. da hrvata, da. i srba i siptara i svaba, rusa, amera i svi!
kralj tomislav je smrdioooo i car dusan je smrdiooo!
materinja rijec za oca je turcizam tata. sto su matere htjele poruciti buducim pokoljenjima enkriptiravsi taj turcizam u materinji jezik?
talijani nisu potomci cezara nego robova koje je cezar doveo, tako i danasnji grci.
zidovi su hazari, slabo semiti. dio semitske krvi je istovremeno i arapska. kralj david je zlocinitelj.
carsva proslosti su bila fasisticka. rimsko, mongolsko, kinesko, svako.
crnci svoj puki zivot duguju tehnologijama kolonizatora jer ih je desetinama tisuca godina bilo jedan promil od danasnjeg broja.
americke indijance su pobile najvec bolesti i nisu bili ekoloski – spaljivali su preriju da ulove bizona.
hrvati, srbi, drugi balkanski slaveni su mjesavina slavena iz rusije, cigana, turaka, siptara, svaba, talijana.
isus se rodio u stali. ne stalici nego stali, sa ovcama i kozama! po zanimanju zidovski pop.
kazu drvodjelac da izbjegnu reci da je bio rabin. tako sam i ja elektricar jer sam promijenio zarulju. sa najdrazim ucenikom, judom, ljubio se po francuski? homoseksualac, mulac. bacio mrezu i ulovio 153 ribe znaci da se bavio magijom i “hvatao” duhove. mama mu je zatrudnjela na krajnje sumljiv nacin – mo’s mislit’ kako! marija magdalena (mm) isusova najbolja priljeznica. isus svodink ili musterija?
onaj drugi (ime mu ne smijem napisati da ne izazovem, ne sljedbenike, nego cenzora) spolno opcio sa 5-13 godisnjakinjom, ubio njene roditelje, trgovao robovima, napadao karavane (razbojnistvo).
ban jelacic kontrarevolucionar, becki vazal u rangu sa kraljevic markom.
karadjordje je bio svinjar i ajducina par excelence. arkan ondasnjeg doba.
tomislav je izmisljen. ime dolazi od domus slavus, d glasovnom promjenom postade t; znaci gospodar robova.
milos obilic je kobilic, sin kobile, nestvarni lik, zapravo sifra za sina od kobile iliti muratova sina bajezida.
pp njegos preteca radovana karadzica, koljac svog vremena. pobio crnogorsko pleme (ne’s ti plemena) koje se poturcilo.
bosnjaci potomci bogumila, mo’s mislit’.
rusi su smjesa slavena i mongola.
tito je dopustio blajburg a na golom otoku predao nosioce spomenice oktobra u ruke isto zatvorenih ustaskih koljaca.
ako je 95. traktorijada, 45. je bila konjska zapregijada. dva jako slicna slucaja sa razlikom da englezi 95. nisu drzali ljestve.
englezi trgovali opijumom, trovali citavu naciju, danas isto rade nato generali u afganistanu. ameri bacili atomske bombe i agent orange na civile.
homoseksualci su prepuni bolestina, ostavljeni sami sebi su civilizacijski i drustveno destruktivni. ponasanje koje vodi u robovlasnistvo, sadizam, narkomaniju, kanibalizam.

eto, ja ne moram znati istinu ali ajmo je reci!

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  Brainstorm

Nije ni tebi lako.. Vruce ,ha ?

žrec
Gost
žrec
3 godine prije
Reply to  Alen

Meni je ok ovo od Brainstroma, šteta samo što nije pazio na rimu i slogove pa da možemo uz gusle 😀

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  žrec

Neka samo zaobidje tri poslanika a.s. i majku jednog od njih .. Sumnjam da zna nesto o njima..

Brainstorm
Gost
Brainstorm
3 godine prije
Reply to  Alen

@alen, kakve su to vjere istine ako pretpostavljaju da se mora lagati?

Piretis
Gost
Piretis
3 godine prije
Reply to  Brainstorm

@Brainstorm- A ja te neki dan, u komentaru, nazvao tolerantnim i pristojnim sugovornikom. Ili sam te zamijenio s nekim drugim ili ti se umeđuvremenu stanje pogoršalo.

EU dismr
Gost
EU dismr
3 godine prije
Reply to  Piretis

@Piretis oluje su nepredvidive, nekad poplava bude i taaak ..

Brainstorm
Gost
Brainstorm
3 godine prije
Reply to  Piretis

bit ce da nisi bio dovoljno iskren kad tako brzo mijenjas misljenje.

Brainstorm
Gost
Brainstorm
3 godine prije
Reply to  Brainstorm

udri osobne uvrede ako ne mozes pravo opovrci.

Piretis
Gost
Piretis
3 godine prije
Reply to  Brainstorm

@Brainstorm- Prvo sam mislio da si samo svašta bezveze nadrobio ali kad sam ponovo pročitao shvatio sam da ti u stvari misliš da sve što je prije, kroz povijest, bilo nije vrijedilo pišljiva boba. Bit će da smo mi danas prvi koji nešto vrijedimo. Samo neznam kako će buduće generacije gledati na naša “civilizaciska” dostignuća i hoće li i našim suvremenicima rušiti spomenike? Mora da će imati puno razumijevanje za naš odnos prema okolišu, istrijebljenje brojnih vrsta, policisku represiju, GMO hranu, eutanaziju, pobačaj, zanemarivanje starih…
I kažeš prije su ljudi smrdili. Daj se prošetaj, još ovih tiplih dana po trgovačkom centru pa ćeš vidjeti (točnije osjetiti) tipove koji su izašli iz klimatiziranih auta (vrijednih 25 000 Eura) a još nisu otkrili sapun.

Brainstorm
Gost
Brainstorm
3 godine prije
Reply to  Piretis

@Piretis: bez uljepsavanja i bez poruznjivanja nego kako jest. uljepsavanja ima previse pa je potrebno dodati ruznu stranu.

EU dismr
Gost
EU dismr
3 godine prije
Reply to  Brainstorm

@Brainstorm, batice dragi, osobna uvreda,kritika,šala,primjedba,sugestija i zajebancija su različiti pojmovi. Mislim da Ti Piretis,Alen a ni ja, nismo “udarali osobne uvrede”. Ako tako osjećaš, ispričavam se.

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson
3 godine prije
Reply to  Brainstorm

Brain, nemoj se obeshrabriti… Ovo je nešto najjače što sam ikada čuo… Sve si razgolitio do bola, moj naklon Frende..

Ivan1
Gost
Ivan1
3 godine prije

Nije pitanje tko je sljedeći, nego tko stoji iza ovoga? Vjerojatno elite koje teroriziraju svijet.

Weteran
Gost
Weteran
3 godine prije

Treba dići spomenik Končiti Vurst, Paji Patku, Miki Mausu, ….
Nisu opasne GMO biljke i životinje??
Opasno je “GMO” ljudskog uma!? A to se radi, i na žalost, daje rezultate! ?
Kao što se vidi.

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije

Imamo i u ex Jugoslaviji, u Hrvatskoj, u Splitu, primjere barbarskog uništavanja spomenika. Na brežuljku na zapadnom dijelu prirodne splitske luke, nalazi se brežuljak SUSTIPAN (složenica od sveti Stipan, Stjepan, u čakavaca su često to radili). Kroz srednji vijek ljudi su se pokapali unutar gradskih zidina ili u crkvama, pa je i velikan hrvatske književnosti, Marulić, pokopan u crkvi sv.Frane. No, godine 1826 počeli su se Splićani pokapati na tome Sustipanu. Kada je postalo tijesno, godine 1931, počela su ukapanja na novome groblju Lovrinac, tada daleko od grada. Danas je okružen gradom.
E ali, godine 1959, netko je donio odluku da se groblje na Sustipanu sravni sa zemljom i sve kosti prebace na Lovrinac. I taj barabarluk je napravljen, groblje je srušeno,neki grobovi su bili spomenici kulture. Kosti su iskopane i prebačene na Lovrinac, a kažu da i danas ima kostiju na Sustipanu. Ipak su se tamo pokapali preko sto godina.
Kažu da je književnik Miroslav Krleža tada boravio u Splitu, i kada je vidio taj kulturocid, pobjegao je i rekao da više nikada neće doći u Split.
Danas je brežuljak Sustipan park, i ogromna većina mlađih ljudi u Splitu uopće nema pojma da je od 1826 do 1959 tu bilo groblje.
Gdje je tek čuvena fontana “Bajamontuša” sa splitske Rive, također srušena nakon rata. Dana 30.5.1947.godine.
Tu je povod bio banalan. Naime, kada je Split dobio tekuću vodu 1880 godine, gradonačelnik je bio splitski Talijan Bajamonti, koji je puno učinio za Split toga vremena.Ali bio je antihrvatski nastrojen, talijanaš i splitsko-dalmatinski autonomaš. On je podigao tu fontanu, i općenito dosta izgradio grad, koji je bio daleki rub Austro-Ugarske Monarhije. Nevažan i zapušten. Gradonačelnik Bajamonti, iz znamenite splitske obitelji, ipak ga je podigao iz te zapušptenosti.
No, nakon Drugog svj.rata, netko se sjetio da je graditelj fontane bio talijanaš, znači neprijatelj, i odlučili su srušiti fontanu. Neki žestoki komunisti, ali i “osvješteni” nacionalisti došli su na taj dan sa čekićima i macama, dinamitom i srušili je. Jer šta će u Splitu spomenik nekog fašiste! hm, iako je fašizam nastao tek nakon Prvog svjetskog rata……..

Zvrk
Gost
Zvrk
3 godine prije
Reply to  zlatan

a tek slavljenje antičke palače koju je izgradio veliki tamanitelj kršćana….

Osoba C
Gost
Osoba C
3 godine prije

A jesu zaostali!
Mi smo to sredili odavno.
One stare, a ove nove ćemo kad opet dođe do promjene neke.

HEKPCT
Gost
HEKPCT
3 godine prije

More, more dimboko gori nebo visoko
Svaku tajnu pozna,
More, more dimboko gori nebo visoko
Sve će pojti u prah.

Imenica
Gost
Imenica
3 godine prije

Pa jeste, na ex SFRJ prostorima nemamo pravo previše pametovati na ovaj način. Srušeno je bezbroj partizanskih i komunističkih spomenika širom balkanskog područja, zato što su nekoga “podsjećale” na prethodni politički režim. Nešto slično su radili i komunisti kada su tek dospjeli na vlast, sa spomenicima koji su njima prethodili. U Hrvatskoj su Srbi srušili određeni broj katoličkih crkava jer su ih valjda “asocirale” na njihova stradanja iz NDH. Nećemo sad o Vukovaru i Dubrovniku. U Bosni su srušili više stotina džamija jer su ih podsjećale na osmansku okupaciju i na kosovku bitku. Hrvati su iz sličnih, te još ponekih razloga, uništili Mostar skupa sa mostom koji je i njih podsjećao na Turke, uz još nekoliko starih džamija. Pritom, samo su neki od spomenika uništeni u bitkama. Najveći broj je uništen svjesno ili miniran organizirano, daleko od frontova. Nisu ovdašnji spomenici, kipovi i bogomolje nestali kao u ‘ratnom vihoru’ izvan kontrole. Ne, samo manjim dijelom, dok je ostalo itekako bilo pod kontrolom katoličkih i pravoslavnih talibana. Uglavnom, tematiku ovoga teksta ovdje smo davno apsolvirali.

Antropos
Gost
Antropos
3 godine prije

Ljudska znana povijest prepuna je nepravde, nasilja, pljačke, nametanja, pokoravanja… I mnogi od aktera takve povijesti imaju svoje spomenike. Zato bi bilo najpametnije maknuti SVE spomenike ljudima i okrenuti se vrednotama.

Josko
Gost
Josko
3 godine prije

Piramide nisu gradili robovi.

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  Josko

JOŠKO, to je istina, u starome Egiptu nije postojao klasični robovlasnički sistem, kao niti u staroj indijskoj i kineskoj civilizaciji. Ali autor članka očito nema pojma o tome, a to je već stvar opće kulture.

alan ford
Gost
alan ford
3 godine prije

Anglosaksonci su u svim državama koje su osvojili napravili genocid i istrijebili domorodačko stanovništvo i sveli ga na 1%. U SAD-u i Kanadi su istrijebili indijance, u Australiji Aboridžine, u Novom Zelandu- Maore.

nije samo sada ovo skidanje spomenika, već cijeli taj političko korektni cirkus, koji u SAD-u traje već godinama, kao naprimjer izmišljotina glupavog izraza “Afroamerikaci” za crnce (hm, a što ćemo sa onim Amerikancima- Arapima podrijetlom naprimjer iz Egipta, Maroka ili Alžira), ili nasilnim čišćenjem “nepodobnih” riječi iz literarnih klasika, kao naprimjer uklanjanje riječ “nigger” iz romana Marka Twaina o Tomu Sayweru (pisanog u 19. stoljeću).. sve to je zamazivanje očiju, da se malo zadovolje debili među manjima u SAD-u i ostalim anglosakonskim državama; crnci, indijanci, Aboridžini…
Sve je to zapravo, nevažna kozmetika, da debilima zamažeš oči, ali ono što je stvarno, sva moć i sva vlast ostaju i dalje u rukama anglo-cionističke mafije u ovim državama, posebno u SAD-u. Istoj svrhi zamazuvanaj očiju i odvaraćanja pažnje glupim ovcama, služi i sva ta galama protiv Trumpa, da je rasist, ovo i ono, ali oni koji galame na njega, oni koji imaju stvarnu vlast u SAD-u, lihvarska mafija, daleko su veći rassisti, Ali sa takvim stvarima ta mafija, crncima baca malo šarenih bombončiča da ih zadovolji, U stvarnosti, sva vlast je i dalje u rukama anglo-cionističke elite. Posebno su uvijek glasni hazari u provođenju političke korektnosti , hazari, kojih je 2% u SAD-u, ali koji drže 80-90% svih institucija u svojim rukama: politiku, ekonomiju, financije, medije…,ali ne pada im na pamet, da nešto dadnu crncima, da crnci naprimjer budu direktori velikih banaka ili velikih holivudskih studija, ili velikih koncerna. Toga nema, niti ćete taj film gledati…
Ista stvar je u Kanadi i Australiji. Australijska vlada ispričala se aboridžinima prije desetak godina, isto to je učinio onaj Rockefellerov prdežić, u Kanadi, premjer Trudeau, koji se ispričao kanadskim indijancima,… Ali da indijanci, aboridžini, crnci i drugi dobiju dio vlasti ili da im se vrati zemlja i posjed,? šipak. Malo morgen..
————–
Inače, Gandhi je bio i simpatizer Hitlera. u 2. sv, ratu. Jer se Gandhi nadao da će Njemačka pobjediti omrznutu Britaniju i da će Indija tako dobiti nezavinost.
Martin Luther je bio uvjereni antisemit, koji je pisao da židove treba istjerati. Slavni skladtelj Richard Wagner bio je također antisemit… Charles Linderbergh, američki pionir letenja, koji je u ranom 20. stoljeću prvi preletio Atlantik, također je pisao i govorio protiv židova… slavni filzof Martin Heidegger također…
Slavni Dostojevsk također je pisao o podmukosti židovsklih lihvara koji pljačkaju ruskog seljaka…
ah, da kad se već spomijnje Staljin… Staljin je nakon 2. sv. rat izvršio čistku židova u KP SSSR-u. Naime, utjecajni židovski članovi KP SSSR-a tada su htjeli napraviti posebnu “socijalističku sovjetsku židovsku republiku Krim” u sastavu SSSR-a, kao jednu od 15-ak tadašanjih sovjetskih republika. Staljina je to razbjesnilo, ti su židovski članovi optuženi da su agenti SAD-a i kapitalizma i svi su odstranjeni iz KP SSSR-a, Tadašnje sovjetske partijski državni mediji, huškali su protiv tih židova. Živa istina- gledao sam jednu stranu dokumetaciju o tome..
ajmo “ljevičari i naprednjaci, rušite spomenike ovim ličnostima.. Martin Luther ima spomenik u gradiću Wittenbergu u istočnoj Njemačkoj u kojem je započeo svoju pobunu protiv Rima.. i niz drugih spomenika i ulica u cijeloj Njemačkoj, plus naravno bezbrojne protestantske crkve, koje nose njegovo ime. Što ćemo sad? Ako se izbaci Luthera, onda propade cijeli protestantizam, jer on je utemeljitelj protestantizma..

I da spomenem još Henryja Forda, oligarha idustrijalca i masona, koji je također bio antisemit, pisao antisemitske radove, sufinancirao eugeniku u Hitlerovoj Njemačkoj i 1937. dobio najveće odlikovanje od 3. rajha. Što sad? Ukinuti ime tvornice automobila Ford i uništtiti i spaliti svih nekoliko stotina milijuna Fordovih automobila u svijetu.
Ali neće elita naravno na Forda, jer je bio masončuga i globalist i jer njegova Zaklada Ford danas u prvim redovima globalizacije, zajedno sa Rockefellerom i Sorosom, po svijetu financira sve moguće mućke, revolucije, prevrate, pučeve… i naravno smanjenje stanovništva, preko pobačaja i sterilizacije , posebno “niggera” u Africi, koji se previše razmnožavaju.. Dakle, ta podmukla elita, koja na jednoj strani potiče kozemetičku političku korektnost, skida spomenike i izbacuje riječ “nigger” iz romana Marka Twaina i Agathe Christie, na drugoj strani istovremeno, financira sve moguće mjere da smanji broj tih “niggera” u Africi, Brazilu, ili karibskim državama, da se ne razmnožavaju toliko..

alan ford
Gost
alan ford
3 godine prije

sjećate lise onog slučaja od prije 5-6 godina u SAD-u, kada je onaj George Zimmerman u svom dvorišti iz puške ubio 17-godišnjeg crnca Tryvona Martina? Koji je bio provalio u njegovo dvorište i u garažu i htio nešto ukrasti. Pa su crnačke udruge (potpaljene opd Soroseve zaklade) i Soroseve ljevičarske udruge i antifaši, pravili demonstracije i drečali da je to rasizam. I sam Obama se uključio na strani Sorosevaca naravno. I očito pod pritiskom sve te dreke, Zimmermanu je parvljen proces i osuđen je na zatvor i proglasilo fa se “bijelim” rasistim… Ali kvaka je u tomu, što George Zimmermann nije bijelac europskog podrijetla, već hispanik, latino, što svatko odmah vidi kada ga pogleda. Svatko može pronaći sliku na googleu i vidjeti..
Ali kada to služi eliti, onda se i jeda hispanik, koji očiti ima indijanske krvi, može prevoriti u “bijelog rasista”..

POVEZANE VIJESTI

Izbornik