10 godina zatvora za one koji ruše spomenike

Donald Trump BLM - Zatvor
31 komentar

Deseci povijesnih spomenika širom Sjedinjenih Država srušeni su, uništeni ili oskvrnavljeni posljednjih tjedana. Okidaš rušenje je ubojstvo Afroamerikanca od strane bijelog policajca, koje se dogodilo u Minneapolisu 25. svibnja. Ubojstvo Georgea Floyda uzrokovalo je valove prosvjeda, nasilja i vandalizama u cijeloj zemlji, zbog navodne policijske brutalnosti. Velika većina tih prosvjeda poprimila je nasilan oblik.

Američki predsjednik Donald Trump ovlastio je savezne vlasti i dao im dopuštenje za uhićivanje svih onih koji su na bilo koji način oštetili, uništili ili oskvrnuli “bilo koji spomenik, kip ili drugu takvu saveznu imovinu”.  Svaka osoba koja je optužena za kazneno djelo oštećivanja ili uništavanja javne imovine može biti osuđena na kaznu zatvora od 10 godina. Takva kazna može se presuditi na temelju Zakona o očuvanju i zaštiti kulturno-povijesnih spomenika, ”ali i drugih zakona, kojima se na sličan način štiti javno dobro”.

Prema riječima predsjednika, to uključuje retroaktivno kažnjavanje odgovornih za bilo kakvo “već prouzročeno uništenje ili vandalizam”, s time da  “neće biti iznimke za određivanje presuda”.

U protekla tri tjedna prosvjednici su srušili ili na drugi način uništili na desetine statua, spomenika i spomen-ploča širom SAD-a i u drugim zemljama širom svijeta. U početku su se prosvjednici usredotočili na statue za koje su vjerovali da su povezane s rasizmom, rasnom podjelom i ropstvom, poput onih kipova koji su podignuti konfederacijskim generalima i vojnicima koji su se borili na strani Juga. Međutim, u sljedećim tjednima, vandalizam je prerastao u napade na sve vrste spomenika; od spomenika Abrahamu Lincolnu, predsjedniku koji je postao svjetski poznat po tome što je doprinio oslobađanju crnih robova, do spomen-ploča Drugog svjetskog rata, koji su podignuti u Washingtonu.

Na meti su i kipovi Georgea Washingtona, prvog američkog predsjednika, koji je vodio američke postrojbe Unije u Revolucionarnom ratu protiv Velike Britanije. Na meti su kipovi i drugih američkih utemeljitelja. Krajem prošlog mjeseca, rulja je uništila i memorijal Roberta Goulda Shawa, brončanu skulpturu koja je podignuta u Bostonu, a koja je posvećenu crnačkim vojnicima koji su se borili u Građanskom ratu.

Prije najave od utorka, Trump je nekoliko puta odlazio na Twitter kako bi izrazio kritike zbog toga što lokalni provoditelji zakona nisu uspijevali uhititi vandale.

Dio inicijative za uklanjanje statua i spomenika proizašao je od strane Trumpovih Demokratskih protivnika. U ponedjeljak, gradonačelnik New Yorka, Bill de Blasio najavio je da će “problematični” spomenik bivšem predsjedniku Theodoru Rooseveltu, koji se nalazi ispred Američkog muzeja prirodoslovlja i povijesti, biti uklonjen zbog navodnog rasističkog prikaza crnaca i starosjedilaca. Prošlog tjedna, gradonačelnik Columbusa iz države Ohio, najavio je kako planira ukloniti kip Kristofora Kolumba zbog navodnih ”nasilnih načina koje je Kolumbo koristio kada je otkrivao sjevernoamerički kontinent”.

Divljanje koje uključuje rušenje kipova proširio se i na druge zemlje, uključujući Veliku Britaniju, kontinentalnu Europu i Novi Zeland, gdje su spomenici povijesnih ličnosti za koje se smatra da su rasistički, imperijalistički ili na neki drugi način kontroverzni, oštećeni i oskvrnavljeni.

SAD protestiSpomenik
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Bumerang
3 godine prije

Zao mi je svakog naroda, i tzv malih ljudi koji su uvijek zrtve prljavih politickih igara ali ne mogu se oteti dojmu da se krug zla kroz obojene revolucije vraca na svoj pocetak i zatvara. U tom krugu bila je i sfrj koju su bas ovi krvavo unistili i na cijem prostoru i danas podgrijavaju mrznju. Krugovi se uvijek zatvaraju. Bumerang se uvijek vraca svom bacacu.

PlanetB
3 godine prije

Trump se na odmjeren nacin suprotstavlja komunistickom ludilu.
Protiv njega je: citav establishmnet, demonkratska stranka, na stotine NGO-a, citav bivsi establishment kao
komunista Obama i Hitlery obe kreature ucenici Saula Alinsky -a istaknutog americkog marksiste i naravno
George Soros i Bill Gates of Hell. NGO-s kao fasisticka ANTIFA i rasisticki BLM su dobili zeleno svjetlo od
establishmenta da krenu u odlucujuci napad. Ovo je pripremano godinama i sada je trenutak po njihovoj procjeni.

BLM Mi smo trenirani marksisti:
‘http://revolutionradio.org/2020/06/18/video-blm-co-founder-says-we-are-trained-marxists/’
‘https://www.naturalnews.com/2020-06-23-blm-is-spreading-in-rural-america.html’

PlanetB
3 godine prije

Nazalost ovo je sada vec otvoreni rat protiv legalno izabranog predsjednika a kada je rat onda vrijedi samo zakon sile i oruzja.
BLM se siri sada i po selima:
‘https://www.naturalnews.com/2020-06-23-blm-is-spreading-in-rural-america.html’

Ive
3 godine prije

Spomenike je moguce graditi i rusiti, ali tjek povijesti nije moguce promijeniti, mada mnogi diljem svijeta pokusavaju pisati neku novu povijest u suprotnosti sa stvarnim vremenom i dogadjajima. A kada primitivizam, vandalizam i anarhija zavlada nisu u opasnosti samo spomenici i povijest.

alex
3 godine prije

Sa rušenjem spomenika počinju se rušit države.

Istrazuj
3 godine prije

“… 10 godina zatvora za one koji ruše spomenike …” Odlicna ideja! Trump izlazi u zadnje vrijeme sa odlicnim idejama, medjutim ocito je da ga ne moze doci do njihove realizacije! Izgleda da se cionisticki PARAZIT poprilicno ogradio svim mogucim pravnim i nepravnim dijelovima SAD sistema, da bi i dalje sisao krvi i koristio Amere kao batinu po svijetu… Recimo – jedno od najboljih ideja je – da IZBACI ono zlocinacko smece UN sa teritorije SAD! Onda ce se i mnoge druge stvari razjasniti… Recimo… Ona “drzava” budala korumpiranih – koja odluci da prihvati to Rockfellerovo eugenicarsko, zlocinacko cedo /tzv “Svjetsku Vladu”) – prakticno je novi “domacin” cionistickog PARAZITA…. Tada samo – totalna budala najgoreg soja – nece vidjeti kako cionisticki PARAZIT preuzima krvotok njegove temlje… Sad je parazit prakticno svuda po Svijetu, ali i dalje je SAD glavni krvotog te Zvjeri! … A svidja mi se i ideja da… Čitaj više »

Zvrk
3 godine prije

Neka ih pošalje u Hrvatsku ili Ukrajinu. Ondje zapravo i slave one koji ruše spomenike i vlastitu povijest.

Red Dog
3 godine prije

Suze liju reakcionarne oci… joj, jOOOj…
Tako je bilo nama komunistima kad su vasi rusili nase spomenike.
Rusi! Rusi 🙂
I kazedu drugovi da je u toku Obojena u USA, samo da bi sacuvali lik i delo Donalda Bezgresnog.
Joj, jOOOj… 🙁
Gori Njujork, Pentagon se rusi
Mi gradimo Novi Svet.
Da nam zivi, zivi rad 😀

sbviuefnbviwaefvmwfrofraewrfvqifraqerw
3 godine prije

A koliko milenija zatvora trebaju dobiti vampiri sa stvorom na vrhu z svo zlo koje rade putem čemerike i prije što su radili sa nekim drugim njihovim “čemerikama”, heboe te najo tko testavipo klovnu…………….

sbviuefnbviwaefvmwfrofraewrfvqifraqerw
3 godine prije

U svezi Kosova, Vizental je davno rekao nekim jugosima da će Jugoslavija dobiti svoju Palestinu (to je rekao onaj čiji su osnovali i prvu i drugi Jugu), mislio je na Kosovo, to je osveta njihovom bratu Titi što je priznao Palce…………………….čudi me jedino kako satnik Draganće od majke zekskraten bude suđen kad je braću slušao, zaustavili ga pred rat u Crnoj Gori na jahti, nema čega nije bilo na njoj, iz Begiša stigla zapovjed da se pusti, vele obavještajci da je radio za Mosad, kako onda ode u tvorza, da nije planiran ko novi prezidente kad maknu Vučka…………

Max
3 godine prije

U swakoj državi su spomenici (kultruni vjerski povijesni) zaštićeni, Ali ovdje nije u pitanju samo rušenje spomenika tu je u pitanju rušenje država pa su prvo udarili na simbole. Naime ovdje je posrijedi posebna operaija rušenja države i vlade tzv Događanjem naroda. Iskušano u Srbiji Ukrajini Egiptu TUnisu itd.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI