Ruski kozmonauti na ISS započeli eksperiment “Terminator”

kozmonaut

U astronomiji, ‘terminator’ ili ‘zona sumraka’ granica je između osvijetljene i tamne strane planeta ili drugog kozmičkog tijela.

Ruski kozmonauti na međunarodnoj svemirskoj stanici započeli su zlokobno nazvani, ali bezopasni i znanstveno obećavajući eksperiment “Terminator” koji proučava svjetlosne oblake u gornjem sloju Zemljine atmosfere.

Prema Cosmonaut Training Centru smještenom izvan Moskve, potrebna oprema za eksperiment dopremljena je u stanicu u prosincu 2019 godine.

Kozmonauti Alexander Skvortsov i Oleg Skrypochka dobili su zadatak provesti studiju koja će pružiti nove važne znanstvene podatke o pojavama koje se događaju u zemljinoj gornjoj atmosferi.

Prema Cosmonaut Training Centru, broj formacija svjetlosnih oblaka u raznim dijelovima gornje atmosfere povećao se u posljednje vrijeme, a „ogromne površine i značajni životni vijek takvih polja oblaka  pružaju jedinstvenu priliku za izravno određivanje parametara atmosferskih valova raznih vrsta, kao i njihov razvoj. ”

Terminatorova oprema snimat će atmosferske gravitacijske valove s postaje ISS-a i omogućiti znanstvenicima da proučavaju formacije oblaka u gornjoj mezosferi i donjoj termosferi na takozvanoj granici terminatora u vidljivom i infracrvenom rasponu.

Zadatak Skvortsova i Skrypochke nastavak je rada kozmonauta Fyodora Yurchikhina i Sergeja Ryazanskyja, koji su napravili prve korake prema stvaranju znanstvene i metodološke osnove za novu generaciju svemirskih tehnologija za praćenje, kako bi pružile korisne informacije za klimatske modele i predviđanje okolišnih uvjeta.

Ako vam se članak svidio, podijelite ga ->

avatar
10000
4 Grupirani komentari
1 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
5 Komentatori
Hmmm dammneGravitaciski valoviHmmm daneznalica Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
Gravitaciski valovi
Gost
Gravitaciski valovi

Terminatorova oprema snimat će atmosferske gravitacijske valove
Jel ste sigurni?

Hmmm da
Gost
Hmmm da

Konačno više!

mmne
Gost
mmne

nisu oni tamo zbog toga!

Hmmm da
Gost
Hmmm da

@mmne prve tri riječi su dovoljne.

neznalica
Gost
neznalica

U iščekivanju fotki pozdrav

POVEZANE VIJESTI

Izbornik