Neuhvatljiva munja ”Blue Jet” uočena sa orbitalne ISS

Blue Jet munja
44 komentara

Posebnu vrstu munje teško je uočiti sa zemlje jer izbija prema nebu iznad grmljavinskih oblaka.

Poseban atmosferski fenomen koji uključuje let munje nagore, a ne na dolje, primijetili su naučnici na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS), izvještava Live Science.

Kao što medij ističe, ovu vrstu munje je teško uočiti sa zemlje jer ide nagore iz grmljavinskih oblaka.

Rijetku munju, poznatu kao „Blue Jet“(plavi mlaz), ISS je otkrila 26. februara 2019. kada se pojavila u oluji oko tihookeanskog ostrva Nauru.

Detaljno opisujući svoja otkrića u radu objavljenom 20. januara u časopisu Nature, naučni tim je takođe spomenuo nekoliko „intenzivnih bliceva plave svjetlosti“ koji su prethodili isijavanju plavog mlaza, pri čemu su četiri ova blica identifikovana kao „emisija svjetlosti i vrlo niske frekvencije perturbacije usljed izvora elektromagnetnih impulsa“, ili skraćeno ELVES.

 

Fenomen je proučavan pomoću Monitora atmosfera-svemir interakcije (ASIM) Evropske svemirske agencije (ESA), koji medij opisuje kao „kolekciju optičkih kamera, fotometara, rendgenskih detektora i gama-zračnih detektora“ prikačenih na ISS.

„Ovaj rad je impresivan vrhunac mnogih novih pojava koje ASIM posmatra iznad oluja“, rekla je Astrid Orr, koordinatorka za fizičke nauke za ljudske i robotske svemirske letove pri ESA.

U izjavi svemirske agencije takođe se pominje da istražitelji sumnjaju da bi takvi fenomeni „čak mogli da utiču na koncentraciju gasova staklene bašte u Zemljinoj atmosferi, još jednom podvlačeći koliko je važno tačno otkriti šta nam se dešava iznad glave“.

Blue JetISSmunja
Pretplatiti se
Obavijesti o
44 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tucker carlson
3 godine prije

Meni je vise zanimljivo kako sa stanice nema vise objava snimaka kako nesho leti tamo amo,mjenja smjerove i sl..u pocetku je bilo,malo se zaletilo.sad nam objavlju eto,super snimke munja prema gore.ne zanimaju me.hvala.

Stara kuka
3 godine prije

“U izjavi svemirske agencije takođe se pominje da istražitelji sumnjaju da bi takvi fenomeni „čak mogli da utiču na koncentraciju gasova staklene bašte u Zemljinoj atmosferi, još jednom podvlačeći koliko je važno tačno otkriti šta nam se dešava iznad glave“. Evo ga na. Još jedan “dokaz” globalnog zatopljenja. Nema godinu dana kako su uočili ovu pojavu, nemaju blagog pojma o njenim uzrocima i posljedicama, ali ih to nije smetalo da odmah to uključe u svoje katastrofične narative o izmišljenom problemu, Naravno, kako smo to u zadnje vrijeme navikli od znanstvenika oni ustvari ništa ne znaju za sigurno, ali “moglo bi biti”. “…rekla je Astrid Orr, koordinatorka za fizičke nauke za ljudske i robotske svemirske letove pri ESA” Koliko tisuča i desetaka tisuća beskorisnih parazita s ovakvim zvučnim titulama i izmišljenim a odlično plaćenim “radnim” mjestima plaćaju porezni obveznici? Što to ova žena “koordinara” i koga? Što ona i “koordinirani” ustvari rade, koliko koštaju i kakva je općedruštvena korist od njihovog… Čitaj više »

Zagor
3 godine prije

Meni je više zanimljivo kako je zadnji tjedan očita relaksacija u vijestima.
Žaba se počela meškoljiti pa su malo smanjili vatru. Vjerojatno samo dok se žaba ne smiri.

ITALIA
3 godine prije

Kako je moguce da se vidi ZAKRIVLJENOST KUGLE sa tako male visine. Tu nesto ne stima ????

Vlado Banja Luka
3 godine prije

Tzv Medjunarodna svemirska stanica ne postoji. Sve se snima u replici iste koja je potopljena u velikom bazenu u Hjustonu. Tu se snimaju tzv ‘setnje svemirom’. Na brojnim snimcima sa MSS su uocljivi trikovi sa sajlama i zicama koji drze ‘astronaute’. Sve u svemu, teska farsa kao i ovaj fenomen. Uocili fenomen a ne mogu uociti nijedan od navodno 25 hiljada satelita koji kruze oko Zemlje…?!

Kile
3 godine prije

To je od Goku-a Ultra instinct 😀

Zorule
3 godine prije

Zaboravili ste spomenuti najbitniju cinjenicu glede ovog videa, a to je da se radi o umjetnickom prikazu, sto je i navedeno u prvoj recenici u opisu kada se otvori video na YT-u.
Ali nema veze, vidim da testirate da li ravnozemljasi prate ovaj portall, dakle prate 🙂

job r
3 godine prije

to kuje mujo konja na mjesecu

Drima
3 godine prije

Crtani film.

Ivana
3 godine prije

Neuhvatljiva munja ”Blue Jet” je “uhvaćena” ali nikako da uhvate zvezde u svemiru!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI