SAD se nadaju da će se Rusija pridružiti svemirskoj koaliciji Artemis na Mjesecu

NASA Artemis projekat
10 komentara

Sjedinjene Države i dalje se nadaju da će se Rusija pridružiti njihovom programu Artemis za vraćanje ljudi na površinu Mjeseca do 2024. godine, rekao je u utorak na virtuelnoj konferenciji za novinare administrator Nacionalne vazduhoplovne i kosmičke uprave (NASA) Jim Bridenstine.

Sedam država koje učestvuju u američkim naporima za istraživanje Mjeseca pridružile su se Sjedinjenim Državama u potpisivanju “Artemis sporazuma”, rekao je Bridenstine u virtuelnom događaju koji sponzoriše Međunarodna Astronautička Konferencija. Na događaju su učestvovali predstavnici svemirskih agencija iz Australije, Kanade, Italije, Japana, Luksemburga, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Ujedinjenog Kraljevstva, zajedno sa NASA i američkim State Departmentom.

„I dalje se nadam da će se Rusija pridružiti Artemis sporazumu“, rekao je Bridenstine. “Pozdravljamo mogućnost da bi Rusija mogla da bude spremna da doprinese programu. Cijenimo je kao partnera i nadamo se da ona nas cijeni kao partnera. … Sve što radimo je operacionalizacija onoga o čemu smo se dogovorili u Ugovoru o svemiru”.

Generalni direktor ruske svemirske agencije Roskosmos Dmitri Rogozin želi da garantuje da će, kada Moskva pokrene sopstvene misije sa posadom na Mjesec, njeni svemirski brodovi biti kompatibilni sa procedurama pristajanja na mini svemirskoj stanici Gateway koju NASA želi da izgradi u mjesečevoj orbiti, rekao je Bridenstine.

„Rogozin, kada budu imali rusku kapsulu koja može da ode na Mjesec, želi da bude siguran da ona može da pristane uz Gateway“, rekao je Bridenstine. “Rogozin je bio izuzetno milostiv. Imamo odličan odnos. … Zajedničko nasljeđe je zajedničko istraživanje svemira”.

Sljedećeg mjeseca NASA i Roskosmos proslavit će 20 godina američkih astronauta i ruskih kosmonauta koji rade zajedno u svemiru, dodao je Bridenstine.

ArtemismjesecNASArusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ringo10
2 godine prije

Rusi će se pridružit jedino ako su sa uma skrenuli.

Trbaju raditi sa Kinezima

Brainstorm
2 godine prije

spijunska posla. trikovi da ih popljackaju za mozgove.

nekoime
2 godine prije

Vjerojatno očekuju i rusko ustupanje tehnologije hipersoničnih raketa.

Jomla
2 godine prije

Na ovakvom tehnološkom nivou Rusiji se nikako ne isplati suradnja s kradljivcima umova i pameti.
Prethodno uspostavljena suradnja je bila iz nužde, jer je financiranje projekata SSSR-a bilo na vrlo niskom nivou.
A ideja i znanja im nikada nije ni nedostajalo (ma rusi su blentavi i zato je to tako 🙂 ).

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI