SP 2018. u Rusiji – Huliganima osigurati da se tuku u ringu, a ne na ulicama?

Huligani
19 komentara

Uoči Svjetskog prvenstva u nogometu 2018. u Rusiji je zastupnik iz Liberalno-demokratske stranke Rusije, Igor Lebedev, predložio nacrt zakona koji bi, navodno, trebao otkloniti opasnost od masovnih tuča huligana na ulicama ruskih gradova.

Kako prenosi Die Welt, suparničke navijačke huliganske skupine bi trebale dobiti priliku da se bez oružja i legalno na Svjetskom prvenstvu 2018. u Rusiji bore u ringu, sve dok jedni ne pobijede druge.

Borili bi se u okviru jasnih pravila, u ringu i uz prisutnost suca. Tako bi se suočili jedni s drugima i ispraznili svoju energiju, piše dopisnik njemačkog kanala N24 Christoph Wanner. No, njemački stručnjaci u ovoj inicijativi vide “slijepo veličanje nasilja”. Ono što bi se događalo podsjeća na vremena starog Rima, gdje su se održavale borbe gladijatora.

Borba kao nova sportska disciplina je vrlo neobična ideja nastala u Rusiji. Godinu dana prije svjetskog prvenstva u zemlji, zastupnik iz Liberalno-demokratske stranke Rusije Igor Lebedev i šef Ruske udruge navijača su predložili kako održati borbe između nogometnih huligana, ali da one budu po zakonu, piše Christoph Wanner.

Go-go plesačice, jasna pravila, sudac u ringu i skupine huligana bi se mogli suočiti licem i lice. Prvenstvo ovakvih ekipa se kao takozvani “pilot projekt” već održalo u Latviji. Ovaj koncept bi se trebao koristiti tijekom Svjetskog prvenstva u Rusiji, što želi potpredsjednik Državne Dume Igor Lebedev i šef Ruske udruge navijača Aleksandar Šprigin.

“Mladi ljudi za svoju energiju trebaju oduška, ali ne da to čine ilegalno na stadionima i na ulicama, nego u ringu. Možete napraviti neku vrstu sporta iz od toga”, rekao je Aleksandar Šprigin.

Ideja o ovakvim borbama je aktualna još od masovne tučnjave na posljednjem prvenstvu, kada su ruski i engleski nogometni huligani organizirali uličnu borbu u Marseilleu.

Regularne borbe huligana? Mnogi Rusi su skeptični prema ovoj ideji”, piše njemački novinar Christoph Wanner.

“Je li moguće da borba od zida do zida može biti profesionalni sport? Pa oni ubijaju jedni druge”, njemačkom je novinaru u Rusiji odgovorio jedan slučajni prolaznik.

“To zvuči kao smrt i ubojstvo. Ako i učine to sportom, pravila moraju biti vrlo ozbiljna i stroga”, odgovorila mu je jedna Ruskinja.

“Regularne borbe huligana su slijepo veličanje nasilja”, prema njemačkom sociologu Günteru Pilzu. Takva praksa nije prikladna za Svjetsko prvenstvo, kao ni za Njemačku.

“To me podsjeća na vremena starog Rima, gdje su se održavale borbe gladijatora. No, civilizacija se razvila 2000 godina i danas je ovaj pristup apsolutno neprihvatljiv”, tvrdi Günter Pilz.

“Mogućnost o ovakvom načinu borbe između nogometnih huligana tijekom Svjetskog prvenstva u Rusiji ovisi o lideru Kremlja. Ako mu se svidi ideja, možda za nju da zeleno svjetlo”, zaključio je Christoph Wanner.

huliganilegalne borbesvjetsko prvenstvo
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
PanSlaven
7 godine prije

Zašto to moramo prenijeti iz njemačkih novina? A što misle ruske novine o tome? Ako se netko baš hoće tuči i ima dobrovoljnog suparnika, neka- ako ne ugrožava prolaznike.. Inače, mladi bi mogli ‘svoju energiju isprazniti’ ia na pametniji način.. ne na ruskom frontu nego na nekoj radnoj akciji.. ali ‘nadišli’ smo ta vremena..

Travis
7 godine prije

Huliganizam treba suzbiti kao društvenu anomaliju a ne poticati. Proizvode ga društvene (ne)prilike i osobna nastranost huligana. Engleska je primjer da se to može. Drastično kažnjavanje tih prervertita je put.

Dreamer
7 godine prije

Ako i dozvole borbe po nekim pravilima svakako nek se bore bez jajobrana,tako bi se donekle smanjila reprodukcija prenasilnih gena… 🙂

Bobi
7 godine prije

Nadmetanje medju muskim spolom je bilo normalno milijun godina i sad pametnjakovici to zovu huliganizmom. Ne to je nesto sto duboko lezi u nama, a rusi kao i obicno nadju najpametnije rijesenje. Ako je vec tu neka se kontrolirano iskoristi.
Br.2. Neka se ne tuku, neka se utrkuju sa biciklima iz serije Allo Allo i tako proizvode struju za stadionske reflektore. Ko nabije vise dobije djabe kartu. Eto

Laki Topalović
7 godine prije

Nacrt zakoa predlaže da svaka skupina ultrasa dvije države, izabere 20 boraca za ring, i da se tuku po pravilima. Što je ono što rade Filipović MMA, kako li se zove? Slobodna borba, jedan na jedan, pa je sport. Ovdje 20 na 20, pa da se tuku sportski, iako ne vjerujem da će ovo uopće proći. Ali samo po sebi, čuj. No to je Lebedev predložio neki stari ruski običaj 20 na 20, bez oružja, стенка на стенку , ukucaj u slike na Googleu. Danas to rade u vojsci, parkovima, navijači, osim što bio ovdje bio ring i na kraju konačni pobjednik. Ne znam, meni ovo nije nikakvo sotoniziranje, jer je net u Rusiji bio pun članaka o ovome.

subaru
7 godine prije

Rusi pamet u glavu, majdanovci su trenirali za vrijeme nogometnog prvenstva kako se grupisati i komunicirati. Navijači u Rusiji će poslužiti istoj namjeni.

dalmata
7 godine prije

Svaka odgovorna drzava mora imat,punu istinsku kontrolu na svakom pedlju svog teritorija.Svugdi na podrucju Eu(pogotovo u US(r)A)na svaki,samo sumnjivi mig policije(ne zaboraviti da tamo tajne sluzbe diktiraju sta,kako,kad) SUROVO napade strance.Rusija nije poligon maltretiranja uvoznih imbecila(a ne zaboravite,da CIA,MI 6,Mosad i ostale tajne sluzbe)imaju jedan jedini cilj,prikazati Ruse naopakim.I zato je mozda ovo lukava ideja da se huligani(znaci,Ruske sluzbe znaju ko su)naucu reda na jedini nacin koji razumiju.Klin se klinom(u ovom slucaju,medusobno)izbija.Mislim da ce Rusi jednostavno,na svojoj granici scepat takve poluproizvode.uvatit za oguzine i za vrat i vratit ih tamo di su tako izdresirani

Ola-ro
7 godine prije

FAKE VIDEO

Ivan
7 godine prije

Nek se ispušu i oni su ljudi.

fb slo
7 godine prije

Ma, nije baš neka ideja ovo..

I ne piše,
kako točno, 10 Engleza prema 10 Argentinaca, ili 100 na 100, ili kako?

Pa sad, da ih ima, onih najljutih navijača jedne repke, po 1000 ili više, svi sigurno ne bi došli na red,….

Zrakoplov
7 godine prije

Gdje/za koga bi se borili Naš Hajduk i dio Torcide? Sigurno protiv onih sa Šahovnicom.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI