SpinLaunch sprovodi prvi uspješan test džinovske satelitske praćke „suborbitalni akcelerator“

SpinLaunch
14 komentara

U događaju koji podsjeća na klasičnu naučnu fantastiku, startap iz Kalifornije izveo je svoj prvi test uređaja za lansiranje satelita u svemir tako što ih ubrza do fantastičnih brzina umjesto da ih spaja na raketni motor.

Kompanija je u utorak na CNBC objavila svoj uspješan test od 22. oktobra, a izvršni direktor Jonatan Yaney je rekao da je projektil dostigao visinu od „desetine hiljada metara“.

„To je radikalno drugačiji način za ubrzavanje projektila i lansirnih vozila do hipersoničnih brzina korištenjem sistema na zemlji“, objasnio je Yaney. „Ovdje se radi o izgradnji kompanije i sistema za lansiranje u svemir koji će ući na komercijalna tržišta sa veoma visokom kadencom i lansirati po najnižoj cijeni u industriji.“

Video snimak testa objavljen je na veb stranici kompanije, a CNBC je objavio kopiju i na društvenim mrežama.

Uređaj radi na istom principu kao i praćka: postavljen u vakuumsku komoru na rotirajućoj ruci koja se ubrzava malom raketom do hipersonične brzine, ispušta teret u pravom trenutku, šaljući ga da se uzdiže u svom akumuliranom momentu.

Yaney je rekao da je prvi test uključivao suborbitalni akcelerator veličine jedne trećine koji radi sa samo 20 % kapaciteta. Ipak, uređaj se uzdiže oko 100 metara iznad pustinje u Novom Meksiku, što znači da se očekuje da će konačni Spin Launch sistem biti visok oko 300 metara.

Prema snimku, test je održan u svemirskoj luci Amerika, kosmodromu sa licencom Federalne uprave za avijaciju koji je postavio Richard Branson, osnivač Virgin Galactic, za lansiranje sopstvenih suborbitalnih letova.

Kompanija je prvi put osnovana 2014. godine i uzela je 110 miliona dolara rizičnog kapitala za razvoj Spin Launch sistema.

„Budući da kinetički lansirani sateliti izlaze iz atmosfere bez rakete, Spin Launch omogućava budućnost u kojoj se sazvežđa satelita i kosmičkog tereta mogu lansirati sa nultom emisijom u najkritičnijim slojevima atmosfere“, objašnjava kompanija na svojoj veb stranici.

Prema Everiday Astronautu, jedno lansiranje rakete može ispumpati tone štetnih gasova, uključujući ugljen-dioksid, ugljeničnu čađ, ugljen-monoksid, okside azota, hlor, glinicu i sumporna jedinjenja. Štaviše, podizanje objekta u svemir na raketi košta do 10.000 dolara po kilogramu.

Međutim, čak i ako je sistem sposoban da postavi mali satelit u orbitu, malo je vjerovatno da će ikada zamijeniti lansiranje rakete, nosivost Spin Launch se mjeri u kilogramima; za poređenje, SpaceX raketa Falcon 9 može podići više od 15 tona na letu za višekratnu upotrebu i 22,8 tona na potrošnom letu, podižući čak 143 mala satelita odjednom.

Očekuje se da nosivost najvećeg Spin Launcha neće biti veća od 200 kilograma. Kompanija nije dala procjenu troškova po lansiranju.

Koncept lansera kinetičkom energijom ili pokretača mase je dobro razrađen u naučnoj fantastici, pa čak i nekoliko puta pokušan u stvarnom svijetu. Pisci naučne fantastike Jules Verne i H.G. Wells su više puta koristili svemirske topove u svojoj futurističkoj literaturi, a lansirni uređaj se pojavio u Vernovoj knjizi „Od Zemlje do Mjeseca“ i Velsovim „Ratu svjetova“ i „Stvari koje dolaze“.

Tokom 1950-ih i 60-ih, američko i kanadsko odjeljenje odbrane su se udružile da naprave sopstveni svemirski top u operaciji nazvanoj Projekat HARP (Projekat istraživanja na velikim visinama), koji je uključivao izgradnju masivnih topova širine 16 inča na Barbadosu i u Montrealu i Arizoni. HARP je, međutim, bio serija balističkih testova o ponovnom ulasku, a ne pokušaj da se razvije pouzdana alternativa raketama.

Američki nuklearni naučnik je 2010. godine predložio stvaranje masivnog topa koji bi se protezao više od 500 metara pod vodom za lansiranje malih tereta u orbitu, iako uređaj nikada nije napravljen.

Lansiranje satelitaSpinLaunchSvemirtest
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

Ograničena masa nije toliki problem ako se “lansira” i po nekoliko puta na sat – naprotiv. Na taj način ostaje potreba za lansiranjem raketa samo za teret koji je teži a ne može da se lansira u delovima. To bi bio fantastičan način da se roba doprema do rakete u orbitalnoj stanici (hrana, voda gorivo…) koja će se lansirati prema Marsu recimo. Na taj način bi mogli da ponesu enormne količine svega što bi bilo nemoguće ako bi se raketa lansirala sa Zemlje. ——————————– Pa ipak… postoji ograničenje o kome ovde nije pričano. Klasična raketa postepeno ubrzava do potrebne brzine dok “inercijalni projektil” ima najveću brzinu na samom početku. Ranije se razmišljalo o konstruisanju elektromagnetnog topa za ovu namenu, on je čak i napravljen i isproban ali se sa projektom stalo jer se pojavio nepremostiv problem: nije problem ubrzati projektil na potrebnu brzinu ali pri takvoj brzini udar u vazduh… Čitaj više »

Petar
1 godina prije

Brzina se mora pažljivo podesiti, inače začas uteče iz “sunč.sistema”, ili, nedajbog iz “galaksije”… :p

Itd
1 godina prije
Гавран
1 godina prije

Meni liči na usisivač za kapital lakovernih.

Wunderlich
1 godina prije

Oduvijek ste mi bili sumnjivi.

Emiliano Zapata
1 godina prije

Zar im netko jos zbilja vjeruje?

Jomla
1 godina prije

Mamac za ruse i kineze da troše resurse na gluposti…
Lako moguće.

Metabaron
1 godina prije

Cuj, pracka …odmah se sjetim Grunfa I njegovih izuma …

Max
1 godina prije

I što će sad?

grunf
1 godina prije

Kada pročitam ovakav “uradak” nastao strojnim prevoditeljem,ponekad pomislim da ovaj covid i nije tako strašno zarazan…mislim da bih se malo odmorio od ovakvih “uradaka”…Ovakav način prenošenja nekakvog tuđeg rada,smeta me već odavno,bunim se odavno,aliii…nema reakcije od gospode iz redakcije portala…Nooo,ako se spomene neko ljudko smeće sa HRT-a,nema majci da će se to objaviti…Sve više mislim,da i ovaj portal ima neku rolu u svemu ovom,samo su to zamotali u svilu…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI