Miran Neralić – hrvatska i svjetska sportska legenda u mačevanju

macevanje
0
0

Miran Neralić rodio se u Slunju, 26. veljače 1875. Bio je prvi hrvatski olimpijac  i prvi Hrvat koji je osvojio medalju na Olimpijskim igrama u Parizu u mačevanju sabljom.

Natjecanje na pariškim igrama nije nipošto bilo lako i bezazleno. Nastupilo je čak 29 natjecatelja, od kojih su većina bili profesionalni učitelji mačevanja. Nakon napornog dostizanja finala, Neralić je uspio osvojiti brončanu medalju.

Ostao je poznat u svijetu mačevanja i po tome što je prvi u svijetu izveo potez nazvan “leteći ispad“,  odnosno munjeviti ubod protivnika iz visokog skoka.

Bio je svestrani sportaš: prije svega odličan plivač, izvrstan vježbač na ručama, preči i karikama; dizao je utege, a planinarenje je volio iznad svega. Natjecao se krajem 19. stoljeća za Ausrtiju, jer je u to vrijeme Hrvatska bila dijelom Austro-Ugarske.  Bio je i učitelj mačevanja,  te je odgojio nekoliko trofejnih austrijskih i njemačkih majstora mačevanja. Od 1908. do 1914. godine podučavao je mačevanje u Berlinu, a kasnije u Wiener Neustadtu, gdje je i ostao sve do svoje smrti.

Napisao je knjigu o mačevanju na njemačkom jeziku, „Anleitung zum Degenfechten“ što znači „Uvod u mačevanje“, (u vlasništvu naklade Charlottenburg, 1914.)

U Slunju je u spomen na Neralića postavljena spomen-ploča na njegovoj rodnoj kući od strane njegovih obožavatelja, ljubitelja mačevanja iz „Oldtimer“ kluba.  Neralićevu rodnu kuću posjećuju mnogi turisti putujući Slunjem u organizaciji turističkih agencija.

U sklopu slunjske manifestacije „Dani grada“ održava se utrka pod nazivom „Miran Neralić“ kao i mnoge druge sportske aktivnosti, sve Neraliću u spomen.

bronzaDani gradafinalemačevanjemedaljaNeralićOlimpijske igresabljaSlunj
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI