YouTube planira izbrisati sve račune koji nisu “komercijalno održivi” počevši od 10. prosinca

youtube
40 komentara

Kreatori sadržaja počinju paničariti zbog predstojeće promjene pravila na YouTubeu koja prijeti uklanjanjem svih računa i kanala na video platformi, u vlasništvu Googlea, za koje se smatra da više nisu „komercijalno održivi“.

U odjeljku “Obustava i ukidanje računa” YouTube-ovih smjernica “Raskidi od strane YouTubea za promjene usluga”, tvrtka objašnjava da od 10. prosinca 2019. “YouTube može ukinuti vaš pristup ili pristup vašem Google računu cijelom ili dijelu usluge, ako YouTube vjeruje, prema vlastitom nahođenju, da pružanje usluge vama više nije komercijalno izvodljivo. ”

Drugim riječima, ako imate YouTube kanal za koji zaposlenici YouTubea odluče da nije dovoljno profitabilan za Google, tvrtka je sada sebi dopustila mogućnost da u potpunosti ugasi vaš račun bez upozorenja ili posljedica.

To znači da će tvorcima sadržaja na YouTubeu koji su izgradili čitav životni vijek oko platforme trebati sigurnosna kopija u slučaju da na kraju budu ukinuti.

To također znači da je YouTube stvorio za sebe još jednu pravnu rupu za nastavak ciljanja kanala koji šire politički netočan sadržaj, a koji YouTube pokušava zataškati sa svoje platforme, što se pokazalo praksom barem nekoliko posljednjih godina.

U osnovi, YouTube sada ima izgovor da uništi sve kanale koje želi eliminirati jednostavnim tvrdnjama kako ti kanali više nisu profitni. A ciljani korisnici YouTubea vjerojatno neće moći dokazati suprotno.

Prema YouTubeu, ove promjene samo čine tvrtkine Uvjeta usluga “jasnijima i lakšima za razumijevanje.”

“Uvjeti bi mogli biti način da YouTube ukloni kanale koji promiču govor mržnje, teorije zavjere ili štetne poruke čiji sadržaj nije dovoljno ekstreman da bi jamčio potpuno zabranu, jer oni vjerojatno neće biti komercijalno održivi”, piše Rob Thubron za Techspot, ilustrirajući ovu točku.

“Ali ako je to slučaj, to treba jasno objasniti”, dodaje.

Što YouTube sada mora učiniti kako bi utišali slobodu govora?

Ne trebate biti znanstvenik da biste shvatili što YouTube planira učiniti nakon što ova promjena pravila stupi na snagu.

Već znamo da je YouTube demonetizirao mnoge konzervativne kanale sa ciljem da ih se istjera s posla. Međutim, zahvaljujući zaobilaznim rješenjima poput Patreona, mnogi od ovih kanala i dalje su aktivni, usprkos najboljim naporima YouTubea da ih financijski unište.

Budući da puka demonetizacija nije dovela do ishoda kojem se YouTube nadao, video platforma u vlasništvu Googlea sada radi na “komercijalnoj održivosti”, kako proizvoljno definira YouTube, što predstavlja novi zahtjev za održavanje prisutnosti na YouTubeu.

“Prvo će vas demonizirati, a zatim će vas u potpunosti ukloniti jer više niste” komercijalno održivi “, upozorava jedan korisnik Twittera, komentirajući smjer ove politike.

Ako ste stvaralac na YouTubeu ili poznajete nekoga tko je, neka ovo bude jasno istaknuto kako biste znali  što će se dogoditi za manje od mjesec dana. YouTube želi potpunu kontrolu nad svime što se događa na njegovoj platformi, baš kao što njegova matična tvrtka Google želi kontrolu nad platformom svoje tražilice.

“To je još jedan pokušaj cenzure i usmjerenja prometa”, napisao je jedan Techspot komentator kao odgovor na vijesti.

YouTube
Pretplatiti se
Obavijesti o
40 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Moreno
3 godine prije

Sa facebooka me izbrisalo nepovratno . . . na Youtube neman kanal, ali i da iman sto posto bi mi ga ukinili . . . prema tome tribaju se tražit zamjene:

Google search – Duckduckgo
Gmail – Yandex
Chrome – Brave
Google Maps – Map.Me
YouTube – Bitchute
Facebook – Minds
Twitter – Gab
PayPal – Subscribestar

Nešto nekome odgovara više, nešto manje . . . ali teror se nemore trpit . . .

Hogar strašni
3 godine prije

Znači kad nešto nađeš za sebe zanimljivo odmah spremi na neki medij jer možda već sutra toga ne bude. Tako su prije mjesec i pol obrisali kanal Elvisa Duspare kao da je to govor mržnje a pričao je o ravnoj zemlji i kršćanstvu.

Ante
3 godine prije

Povratak diktature, što smo drugo trebali očekivati? Imate BitChute sličan je yotubu, za sada tamo dopuštaju slobodu govora. Što se tiče tražilice koristite Yandex. Iako imaju problem jer je sve na ruskom trebao bi netko sve prevesti na Balkanske jezike, ali tražilica radi dobro. Imaju i Yandex brosver, ali ja rađe za sada koristim mozilu,

preseren3
3 godine prije

Nitko nikad ne bi čuo za američke filme, muziku, da nije bila decenijam besplatna….
Sada, kad počnu naplačivati, zaboravit čemo ih… Vrijeme je…

Busola
3 godine prije

Nažalost dok se ne pojavi neka kvalitetna alternativa youtube.com prisiljeni smo gutati njihovu fašističku politiku. Volio bih da nekoliko jakih pokrenu alternative youtube.com tek tada bi se ovi smekšali. Sa pozicije monopola oni cenzuriraju i muljaju da je to strašno

Ivo
3 godine prije

Hahah, ovo je bilo brzo. Admine, danas ti prst igra salsu na tipkovnici, brišeš komentare brže nego YouTube može da sanja.

Moreno
3 godine prije

A evo i ovde mi je maloprij izbrisalo komentar . . . je bija je u threadu, ali nisan primjetija da je neko pisa nešto grubo . . . pa san ka kolateralna žrtva 🙂

Lucija
3 godine prije

Pa Google kupio Youtube…čemu čuđenje?

Son of Alerik
3 godine prije

Do jučer nije bilo interneta. Nije bilo ni youtubea. Malo prebrzo smo uzeli zdravo za gotovo da će nam jedna privatna firma garantirati slobodu govora, necenzuru i sve to besplatno. Nitko od nas ne financira youtube pa da može tražiti povrat novca za neisporučenu uslugu.Možemo koristiti taj medij ili ne koristiti. To je sve.

Fabijan
3 godine prije

L.R je jako osjetljiv na kritiku? ???
Haha
Borimo se cenzurom protiv cenzure

alfa33
3 godine prije

To smo znali i prije za youtube,drugima drže propovijedi o cenzuri,a samo koliko su izbrisali vaših komentara….sa ovog portala….neki su sigurno zaslužili brisanje zbog nedoličnog govora,mržnje i ostalog čemu nije mjesto na portalu….a što sa ostalim…..komentarima, nije im bilo po volji,…zato ne vidim čemu ovo prozivanje drugih kad si i sam isti ko oni..

alfa33
3 godine prije

Haha,kad vidim komentare,često puta su mi bolji i interesantniji od samog članka,samo tako ekipa…..a bogati,a što se nebi jedanput godišnje našli zavrtili janje i popili koje pivo i gemišt, naravno samo komentatori/ce sa logičnog, mislim da bi bilo zanimljivo,i još bacimo koju tekmu bacanje kamena sa ramena ili potezanje konopa…i imali bi dovoljno vremena za raspravu o aktualnim temama….eto,što mislite, plus tko je za to……

Emiliano Zapata
3 godine prije

Njihovo je ,neka rade sto god hoce od ovaca koje im to dopustaju…

Lurker
3 godine prije

Jesu, ali sloboda govora uključuje rizik i da se neki debil posluži istom… E sad, ukoliko odlučiš da se ta sloboda treba ograničiti onda ulaziš u rizik da neko i tvoju ograniči jer se tom nekom čini da ti pričaš gluposti…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI