Prilično spretan za ledenjak težak trilijun tona: Čudovišni ledenjak u pokretu – VIDEO

Ledenjak
1 komentar

U srpnju 2017. godine, zbog pukotine na ledenom grebenu Larsen C, na Antarktiku, odlomio se komad leda težak trilijun tona leda. Taj ledenjak, nazvan A-68, je izazvao i strah da bi se mogao raspasti na komade koji su premali za praćenje satelitima, ali dovoljno veliki da oštete brodove ako se nađu na njihovom putu.

Stručnjaci koji prate jedan od najvećih svjetskih ledenjaka, A-68, koji se odvojio od Antarktike prije dvije godine, tvrde da je u ponovo u pokretu, prešavši put preko 155 milja prema Južnoj Gruziji nakon rotacije za 270 stupnjeva, javlja MailOnline.

Profesor geografije, na Sveučilištu Swansea u Walesu, i stručnjak za ledenjake Adrian Luckman objavio je na svom blogu animaciju o pokretima ledenjaka između 6. siječnja 2018. i 10. srpnja 2019. godine.

“Za objekt težak oko trilijuna tona, ledenjak A-68 izgleda prilično okretno”, napisao je profesor Luckman.

Stručnjak je objasnio da se godinu dana nakon što se prvobitno odvojio od svoje roditeljskog brijega, sredinom 2018. godine, ledenjak dođao “u ruke” Weddell Gyrea, oceanske struje koja ide u smjeru kazaljke na satu. Ta struja je okrenula ovaj komad leda za 270 stupnjeva i nastavila nositi 250 km sjeverno.

„Ledenjak je dugačak 160 kilometara, a ima samo 200 metara debljine, stoga iznenađuje koliko je malo štete uzrokovao na svom putovanju do sada“, oduševljeno je Luckman.

U rujnu 2018. godine, znanstvenici koji su satelitima pratili A-68 otkrili su kako se, nakon što se zadržao na jednom mjestu neko vrijeme, ovo ledeno čudovište počelo vrtjeti i ljuljati se prema sjeveru.

Kada se razdvojio, znanstvenici su očekivali da će se brzo početi raspadati. Međutim, ostao je uglavnom netaknut.

Satelitski zapisi za A-68 sugeriraju da je to šesti najveći ledeni brijeg koji trenutno pluta u Zemljinim oceanima.

Fenomen topljenja ledenjaka je prirodan, budući da kopneni ledenjaci opskrbljuju obalne ledene police novim ledom i tako guraju stari led u more.

Međutim, prema nekim stručnjacima, sve veći broj dokaza ukazuje kako rastuće temperature vode i zraka uzrokovane globalnim zatopljenjem potiču nestabilnosti duž obala Antarktika i Grenlanda, ubrzavajući stopu topljenja leda.

Kako se A-68 odvojio od Larsena C, znanstvenici su otkrili dio oceana koji je ostao zatočen pod ledenim poljem tijekom 120,000 godina, a tim predvođen britanskom Antarktičkom izvidnicom u Cambridgeu sada proučava tajne dugo skrivenog ekosustava.

Globalno zatopljenjeLedenjak
Pretplatiti se
Obavijesti o
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
jezevakucica
5 godine prije

Ronioci Ujedinjenih Arapskih Emirata živahno i spretno guraju prirodnu ledaru svome voljenom šeiku.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI