Voda mrzne u nanocijevima čak i pri visokim temperaturama

Nanocijevi - voda
0
0

Uprkos svojoj rasprostranjenosti, voda je i dalje misteriozna supstanca. Novo otkriće istraživača sa Tehnološkog instituta Massachusetts (MIT) pokazuje da voda ledi i pri visokim temperaturama kada je u uskim cijevima.

Otkriće je iznenadilo tim inženjera hemije koje predvodi profesor Michael Strano, a koji je pokušavao da provede struju kroz vodu u nanocijevima.

„Primjetili smo neočekivane promjene u nekim mjerenjima i otkrili da su uzrokovane zagrijavanjem“, kazao je Lee Drahushuk, apsolvent i koautor istraživanja. „Onda smo sistematski mijenjali temperaturu i shvatili da su promjene posljedica promjene agregatnog stanja vode iz tečnog u čvrsto u nanocijevima.“

Istraživači su odlučili istražiti ovo ponašanje vode i došli do začuđujućih saznanja. Na temperaturama od najmanje 105 stepeni Celzijusa, što je prilično iznad uobičajene temperature ključanja vode, voda u nanocijevima postaje led.

Ovdje postoji još jedan problem koji nije riješen, a to je kako voda ulazi u nanocijevi. Nanocijevi su obično široke toliko da samo nekoliko molekula vode može proći i smatraju se vodootpornim. Začuđujuće, punjenje nanocijevi vodom pokazalo se jednostavnim.

„U mnogo slučajeva voda ulazi u ugljenične nanocijevi sama“, kazao je Dahushuk, „manje-više kao kada se voda probija kroz papir ili druge porozne stvari, dakle vrlo malo. Mi samo otvorimo krajeve, jer ugljenične nanocijevi imaju prirodne zatvarače na svojim krajevima.“

Zbog svoje sposobnosti da zadrže stabilno stanje kroz drastične promjene temperature, ove nanocijevi punjene vodom bi mogle biti korištene kao „ledene žice“, što bi moglo koristiti kao efikasan način prenosa protona. Voda je 10 puta bolji provodnik protona od drugih standardnih provodnih materijala.

michael stranomitnanocijeviprovodnostvoda
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI