Naučnici otkrili poreklo asteroida koji je ubio dinosauruse pre 66 miliona godina

dinosaurusi
91 komentar

Istraživači su takođe otkrili da je asteroid, Chicxulub, imao sličan sastav kao današnji ugljenični hondriti. Ranije studije sugerišu da objekti koji se nalaze u najudaljenijim delovima pojasa asteroida uključuju mnoge ugljenične hondrite. Ove stene koje sadrže ugljenik nalaze se i na zemlji.

Tim naučnika otkrio je poreklo asteroida odgovornog za masovno izumiranje dinosaurusa pre 66 miliona godina. Prema istraživačima Jugozapadnog istraživačkog instituta (SRI), asteroid Chicxulub potiče iz spoljnjeg dela glavnog asteroidnog pojasa Sunčevog sistema.

Asteroid, čija se širina procenjuje na 9,6 kilometara, napravio je krater na meksičkom poluostrvu Jukatan koji se prostire na 145 kilometara. Prema naučnicima, nakon iznenadnog sudara sa Zemljom, asteroid je izbrisao oko 75 odsto živih vrsta sa planete, uključujući i dinosauruse. Veruje se da je ova eksplozija odgovorna za masovno izumiranje koje je dovelo do kraja mezozojske ere.

Dr David Nesvorný, koautor studije, otkrio je da bi ova nova zapažanja mogla pružiti uvid u druge velike asteroide. “Ovaj rad će nam pomoći da bolje razumemo prirodu uticaja Chicxuluba. Ujedno će nam reći i odakle su mogli nastati drugi veliki uticaji iz duboke prošlosti Zemlje”, rekao je on.

Štaviše, istraživači su pomoću NASA-inog superračunara Pleiades analizirali kako bi asteroidi udaljeni od Sunca evoluirali tokom stotina miliona godina. Osim toga, jedan od ciljeva je bio da se vidi gde se danas nalaze veći asteroidi.

Tim je koristio računarske modele za proučavanje i analizu kako se asteroidi izvlače iz svoje orbite u različitim oblastima pojasa asteroida i privlače prema planetama. Nakon što su posmatrali oko 130.000 modela asteroida, zajedno sa podacima i ponašanjem otkrivenim u drugim poznatim udarcima, naučnici su otkrili da je verovatnije da će objekti doći do Zemlje iz spoljnog pojasa asteroida nego što su to pretpostavljale prethodne pretpostavke.

Naučnici su objavili svoja otkrića u izdanju časopisa Icarus za novembar 2021. godine. „Simulacije tima mogu po prvi put da reprodukuju orbite velikih asteroida na ivici približavanja Zemlji. Naše objašnjenje izvora udarca Chicxuluba odlično se uklapa u ono što već znamo o evoluciji asteroida“, rekla je dr Simone Marchi, jedna od autorki studije.

asteroidChicxulubDinosaurusi
Pretplatiti se
Obavijesti o
91 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Emiliano Zapata
2 godine prije

Glupost.
Mozda su i njih vakcinama pobili ko sto ce nas!?

Šele
2 godine prije

izvinite, ali ja naučnicima, znanstvenicima, pogotovo ovog tipa apsolutno ne vjerujem, čak mislim da je prenošenje ovakvih članaka glupost u logičnim, teorija pada asteroida na jadne dinosaur je samo teorija, nema te budale od naučnika koja može znati šta je bilo sa jadnim životinjama, samo ljude zatrpavaju glupostima koje se ne mogu provjeriti, i koje se brzo zaborave, ko se sjeća prošle teorije o Crnoj rupi, zvijezdi koja pulsira, Antarktiku koji se topi itd., ja više u to nevjerujem

Mr.T
2 godine prije

Cim sam u naslovu vidio “Naucnici otkrili” prestao sam citati dalje

Monte Gargano
2 godine prije

Ne znaju ti “naucnici” sta je bilo prije 70 godina a na sta se dogodilo prije 60 000 000 godina……..jos koji ovakav text i BRISEM VAS PORTAL…..

onaj najgl... Dalton
2 godine prije

Ma hajte molim vas…
Ovdje cijelu državu pokrali, ne može se naći ni jedan dokaz, a ovi bi našli dokaze zašto su nestali dinosaurusi.
Kad idući put bude Smak svijeta, preživjeti će samo banke i oni koji imaju stambene kredite.
Dinosaurusima na znanje…

P.S.
Kažu da je Jožu Manolića donio pterodaktil.
Da onda još nije bilo roda…

P.P.S.
Jel’ i vi ujutro idete po kući u gaćama?
Al’ iskreno…

Zagten
2 godine prije

Gomila ali bas gomila tezih gluposti. Da su dinosauri zivjeli prije 65 i vise mil godina ne bi bilo njihovih fosila, jer bi zemlja bila potpuno erodirana vise puta, pogotovo ne bi bilo ocuvanih tragova DNK koji se dezintegrira za nekoliko tisuca godina, otkrice Dr Mary Schwitzer.

Zagten
2 godine prije

Ovakvi tekstovi, na zalost, ukazuju na zavidnu vjeru u kvazinauku i njihove bajke o milionima godina bez dokaza.

Lanin spasitelj
2 godine prije

e, vidiš, uz ovakav članak baš paše glupa ilustracija

Lanin spasitelj
2 godine prije

e, vidiš, uz ovakav članak baš paše g_lupa ilustracija

špic-papak adz
2 godine prije

Kako to,zar Zemlja nije stara 6000 godina?
Piramide u Visokom stare 12.000 godina ?
Ma,idem zaliti krastavce u plastenik te nahraniti
pajceka,boli me glava – kurtona,ficer,Stožer,punica,susjeda mi*f ………..

Драгогост 屋
2 godine prije

Buster doza vakcine ih je dokrajčila.

Sunseeker
2 godine prije

Naucnici nemaju pojma sta ce sutra biti sa ovom glupostima koje nas okružuju a zive s time kao i mi ostali….. a ne sta je bilo prije 66 miliona godina ili koji milioncic vise manje….

Abe 04
2 godine prije

Nebo možda?

Sven
2 godine prije

Tesko mogu povjerovati znanstvenicima koji tvrde da znaju porijeklo asteroida prija 66 miliona godina. Kad ne znaju ni stvari od prije samo par godina.

grunf
2 godine prije

Zašto im ne vjerovati….Ipak su to znanstvanici….ako su otkrili prošle godine da postoji virus koji neutralizira sve bolesti osim Covid 19….nemam razloga da ne vjerujem…

Max
2 godine prije

Možda su to blli ratovi drevnog doba kako je tvrdlo Rudolf Steiner . Arkadija i Lemurija.

Zvrk
2 godine prije

Ma dajte, to su samo naklapanja sranjstvenika.
Bolje čitajte prave znalce kakvih ima među komentatorima.

nessy
2 godine prije

Pored ostalih stvari koje volim na ovom portalu, uvijek iznova, odusevim se ogromnim brojem komentatora-self made genija. Ljudi pricaju o ‘debilanama’, o tome kako sluzbena nauka sve laze, imaju pitanja tipa “kako znaju da je ‘nesto’ toliko staro”, ili “kako znaju da je ta galaksija toliko udaljena”. Odgovore na ovakva i slicna pitanja, znaju i malo napredniji osmoskolci. Barem danas su informacije dostupne, kao nikada prije, svakome tko zna postaviti pitanje.
Ne dajte se smetati, samo naprijed genijalci, vi ocito znate sve sto se moze znati, naravno, bez predznanja o icemu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI