Bloomberg: Rusija spašava Europljane od sibirske hladnoće – Ukrajina se smrzava

47 komentara

Val hladnog arktičkog zraka koji je preplavio Europu oštro je povećao potražnju za toplinom i strujom na kontinentu, javlja Bloomberg. Rusija je zbog toga povećala opskrbu plinom europskih zemalja i pomogla Europljanima da prebrode sibirski mraz, kojeg su Britanci nazvali “monstrum s istoka”.

“Zbog sibirskih mrazova koji su pogodili Europu, Rusija je pomogla europskim zemljama tako što je povećala opskrbu plinom. Moskva trenutno šalje više prirodnog plina europskim zemljama nego ikada prije. Zbog vala arktičkog zraka koji je došao do Europe povećala se potražnje za toplinom i strujom. Ova je činjenica ujedno naglasila ovisnost europske regije o istočnom susjedu”, piše Bloomberg.

“Nagli udar ekstremne hladnoće prošli tjedan je postao ozbiljan test za europski energetski sustav, navodi se u članku. Cijene plina su skočile do rekordnih razina, a dodatne zalihe plina iz Rusije u europske zemlje nisu poslane samo kroz plinovode. Tako će sljedeći tjedan u Veliku Britaniju doći i tanker s ruskim prirodnim ukapljenim plinom”, nastavlja Bloomberg.

“S obzirom na smanjenje količine plina skladištima u Europi i mali broj LNG tankera ove sezone, europske zemlje, a posebice Velika Britanija, sve više ovise o ruskoj energiji. Gazprom, koji je već desetljećima glavni dobavljač plina za Europu, iskoristio je priliku da podsjeti na svoju važnu ulogu”, navodi se u članku.

“Samo Gazprom može povećati opskrbu plinom europskih potrošača maksimalnom brzinom i maksimalnom količinom. Nijedan drugi dobavljač se ne može nositi s tom zadaćom”, rekao je izvršni direktor Gazproma Aleksej Miller.

Prema ruskom plinskom poduzeću su u veljači dnevne isporuke plina u Europu dosegnule rekordne razine. Potrošnja plina u europskim zemljama je prošlog tjedna porasla, unatoč najvišim cijenama, a ovaj tjedan je potražnja dodatno povećana zbog oštrih hladnoća, zaključuje Bloomberg, pozivajući se na izvješće tvrtke Marex Spectron Group Ltd.

Gazprom ne odustaje od raskida veza s Ukrajinom

Sjeverni tok 2, gasovod

U međuvremenu i dalje traje besmisleni rat Kijeva protiv Rusije u kojem se ukrajinski Naftogaz poziva na presudu Arbitražnog suda u Stockholmu, koji je presudio da Gazprom ukrajinskoj kompaniji mora isplatiti više od 2,5 milijarde dolara odštete, što je s ranije izračunatim štetama doseglo 4,63 milijarde dolara naknade štete za “manjak isporuke ugovorenih količina plina za tranzit od strane Gazproma”.

Ruska kompanija je priopćila kako neće platiti iznos i žalit će se višoj sudskoj instanci.

U međuvremenu je Gazprom obustavio isporuke plina za Ukrajinu i prije roka pokrenuo proces raskidanja svih ugovora s Naftogazom Ukrajine. Kijev pokušava dnevne potrebe zadovoljiti kupnjom plina iz Poljske, iako poljski PGNiG plin najvećim dijelom kupuje opet od Rusije.

Ukrajinska televizija je sinoć priopćila “kako se zemlja suočava i izvanrednim kriznim situacijama, a razlog je odluka ruskog Gazproma da raskine ugovor s ukrajinskim Naftogazom”.

Jučer su Naftogaz i predsjednik Ukrajine Petro Porošenko pozvali građane da manje griju svoje domove i da zajedništvom pokažu da se neće dati ucjenjivati od strane Rusije i Gazproma.

Danas je Ministarstvo prosvjete i znanosti u Kijevu savjetovalo obrazovnim institucijama da zbog nedostatka plina nastavu obustave do 12. ožujka. Ministarstvo također savjetuje da se prekine nastava i u ustanovama strukovnog obrazovanja. Odluku o obustavi rada ukrajinskih sveučilišta trebaju donijeti uprave institucija, svaka zasebno.

Ukrajinsko Ministarstvo energetike je priopćilo kako se u razdoblju od 2. do 6. ožujka zemlja suočava s “hitnom kriznom  situacijom”, a razlog su nedovoljne rezerve plina za sezonu grijanja, prenosi ukrajinska Televizija Nova24.

 

gasGazpromLNGNaftogazPlin
Pretplatiti se
Obavijesti o
47 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
mars
6 godine prije

” Zima ide
ide zima,
mali zeko
šumu ima.

Zima ide
ide zima,
mali zeko
majku ima.

Zima ide
ide zima,
mali zeko
kuću ima….”

Sve to ima mali zeko, ali mali Ukrajinac to više nema. Šume su mu uzurpirali, od majke su njegovi očevi glupavo okrenuli glavu, a kuća mu je u ruševnom stanju. A zima ide, ide zima……

P.S. – ako neko u malom Ukrajincu prepozna malog Srbina, Hrvata, Bošnjaka, ili nekog drugog malog pripadnika naroda i narodnosti bivše nam države, neće nimalo pogriješiti.

aziz
6 godine prije

Rusi krivi za jaku zimu

neutrino
6 godine prije

Rusiji hitno uvesti jos jace sankcije, jer je poslala u Eu sibirsku zimu, a sve zbog Gazpromovog profita!

Georgij Žukov
6 godine prije

Rusija ne spasava vec prodaje , odnosno trguje , naime 25,8 % krutih goriva uvezenih u EU-28 na godisnjoj razini kupuje se od Rusije,
Rusija je ujedno i glavni dobavljac sirove nafte uvezene u EU-28. Njezin se udio krece u iznosu od oko 30,5 %.
Udio Rusije u uvozu prirodnog plina u EU-28 je oko 32,4 %.

P.S. Prihodi predsjednika upravnog odbora kompanije „Gazprom” Alekseja Millera godisnje iznose oko 25 milijuna dolara.
Prosjecna placa radnika na nivou Rusije 530 eura .

čokolino
6 godine prije

2018
Jučer su Naftogaz i predsjednik Ukrajine Petro Porošenko pozvali građane da manje griju svoje domove i da zajedništvom pokažu da se neće dati ucjenjivati od strane Rusije i Gazproma.

2019
Jučer je predsjednik Ukrajine Petro Porošenko pozvao građane da manje jedu i tako zajedništvom pokažu da se neće dati ucjenjivati od strane Rusije.

2020
Jučer je predsjednik Ukrajine Petro Porošenko pobjegao iz zemlje a ljudi mole rusiju da jim pošalje hrane da ne umru od gladi i plina da ne krepavaju od hladnoče.

2021
——————————————————- game over

Jurišić maja
6 godine prije

Amerika in je je došla glave

čitatelj portala
6 godine prije

Ukrajinci vide što političari učiniše od odnosa s bratskim narodom.

onaj najgl.......veći Dalton
6 godine prije

Ono kad je frižider najtoplije mjesto u stanu.. comment image

Potrošač
6 godine prije

Joj kako su velikodušni, takav poklon nitko nije očekivao.

ZЪVЪNIMRЪ
6 godine prije

ukrajni je trenutno vruče…plina koliko hočeš a rusi plačaju

Spektator
6 godine prije

Dobili su malo EU novca, dosta američkog oružja i puno “moralne potpore” za sukob s Rusijom.

Jadan ukrajinski narod, opet postaju topovska hrana za tuđe interese.

Supertonkica
6 godine prije

Veselim se svakom uspjehu matroške Rusije

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI