Matteo Salvini putuje u Moskvu uz poruku “kako su za Rim antiruske sankcije apsurd”

Matteo Salvini ukida nazive roditelj 1 i roditelj 2
16 komentara

Danas je čudan dan za talijansku diplomatsku ravnotežu i europsku politiku sankcioniranja Rusije.

Naime, potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini danas putuje privatno u Moskvu, kako bi se suprotstavio politici sankcija protiv Ruske Federacije.

Posjet se odvija u neobično vrijeme, odmah nakon posjeta ministra vanjskih poslova Enza Moavera Milanesija, koji je u Moskvi proveo cijeli vikend, gdje je razgovarao s ruskim kolegom Sergejom Lavrovom i ministrom industrije i trgovine Denisom Manturovim. Osim toga, Salvini u Rusiju putuje neposredno prije službene posjete Moskvi  premijera Giuseppea Contea, koji je već najavio da će 24. listopada putovati u službeni posjet Rusiji.

“Talijanska vlada će nastaviti tražiti ukidanje antiruskih sankcija i uvjeriti svoje partnere u njihovu apsurdnost”, izjavio je danas u intervjuu za TASS  Matteo Salvini, uoči posjeta Moskvi.

“Uvjeren sam da su antiruske sankcije društveni, kulturni i ekonomski apsurd, a mi ćemo pokušati objasniti i uvjeriti u to sve naše partnere, uključujući i tijekom rasprava na europskoj razini”, rekao je Salvini.

“Nažalost, pogoršanje diplomatskih odnosa između Sjedinjenih Država i nekih europskih zemalja s Rusijom je težak problem, uključujući i Italiju, koja ovisi o njezinu članstvu u određenim međunarodnim strukturama, prvenstveno u EU i NATO savezu. Ali ne želimo da ovo postane zapreka u odnosima s Rusijom s kojom su naše vlade uvijek provodile politiku približavanja, o čemu svjedoči potpisivanje sporazuma o osnivanju Vijeća NATO-Rusija 2002., kao i bliska ekonomska interakcija. Uvijek ćemo težiti i raditi na prevladavanju neslaganja, čak i ako je za to potrebno vremena”, rekao je Salvini.

Potpredsjednik talijanske vlade će danas letjeti u Moskvu kako bi nazočio sastanku ruskog ogranka Udruge talijanskih industrijalaca (Confindustria Russia). Namjerava se susresti s poduzetnicima koji rade u Ruskoj Federaciji, kako bi ih podržao u uvjetima očuvanja režima sankcija, kojima se Salvini aktivno suprotstavlja.

Teoretski, Salvini neće održati bilateralne susrete. Međutim, zamjenik premijera će sudjelovati na godišnjoj konferenciji Udruge talijanskih industrijalaca u Rusiji, gdje će se susresti s ruskim kolegom Dmitrijem Kozakom, te zamjenikom ministra vanjskih poslova Rusije, Aleksandrom Gruškom, odgovornim za odnose s Italijom.

Na konferenciji će biti više od 800 srednjih i malih, talijanskih i ruskih poduzetnika. No, doći će i predstavnici divova kao što su Rosneft, Lukoil, Gazprom, Trasneft. Očekuje se deklaracija o politici sankcija EU, budući da je Vijeće EU 5. srpnja produljilo sankcije protiv Rusije do 31. siječnja 2019. godine. Salvini je već nekoliko navrata izjavio “ne” na sankcije protiv Rusije.

U ponedjeljak je na sastanku ministara vanjskih poslova EU usvojen okvir za uvođenje sankcija protiv pojedinaca i organizacija koji krše Konvenciju o zabrani korištenja kemijskog oružja, a tijekom rasprave su predstavnici Londona i Pariza prstom uprli u Rusiju i Siriju. Kako je prijedlog usvojen uz napomenu da će se za uvođenje sankcija navodnim počiniteljima raspravljati o svakom slučaju pojedinačno, Italija ima manevarskog prostora da spriječi uvođenje sankcija protiv Moskve.

U drugom slučaju, oko pitanja uvođenja sankcija od strane Europske unije protiv svih onih koji se hakerskim napadima upliću u izborne i demokratske procese u zemljama članicama EU, Italija se izjasnila protiv ovakve inicijative. Zbog toga je stvoren blok od osam zemalja, koje predvode Velika Britanija, Nizozemska i Litva, koje pokušavaju uvjeriti Rim na nužnost uvođenja ovih mjera, a kao izliku navode da se u prijedlogu nigdje ne spominje Rusija, nego se sankcije odnose “na bilo koga tko ovim aktivnostima podriva zapadne demokracije”.

Nije teško zaključiti da Matteo Salvini u neslužbenim razgovorima s ruskim kolegama prije svega razgovarati o ovom pitanju.

EU usvojila okvir za sankcije protiv Rusije i Sirije “zbog korištenja kemijskog oružja”

Sankcije EU za kemijsko oružje su prošle, Rim se opire onima za hakerske napade

Matteo SalviniSergej Lavrlov
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eu kolonija
5 godine prije

moskvu svakodnevno posjećuju lideri iz svih krajeva svijeta I samo ta činjenica nas upućje na svu apsurdnost antiruski sankcija. dakle tim, antiruskim, sankcijama europa sankcionira lidere rusije u smislu njihovog dolaska u europu a onda europski lideri, iz velikog broja europskih zemalja, putuju u moskvu da bi se sastali sa tim istim sankcioniranim ruskim liderima

Bruno
5 godine prije

Nije dovoljno tražiti, Salvini. Neka Italija ukine sankcije i požuri zauzeti dobre pozicije na ruskom tržištu.

Pasko
5 godine prije

Jedina pametna zemlja EU-a

Siniša
5 godine prije

Čini mi se da su baš nedavno odobrili nekakve sankcije,o čemu ovaj pozer priča!???
Kao što Žare reče…pozorište.

DAWOR
5 godine prije

IDITE NA NJEGOVU FACEBOOK STRANICU….LJUDI GA NAPROSTO OBOŽAVAJU

DAWOR
5 godine prije

Siniša …….nije to tek tako jednostavno sa američkom sabljom iznad glave……..

Fatih
5 godine prije

SELAM ALLEJKUM MATTEO!!
NEK TI ALLAH DZ.S. PODARI ZDRAVLJE I SRECU!!! AMIN JARABI!!!!!

bbbb
5 godine prije

Ako zemljanima pamćenje seže samo do Ciprasa dovoljno je, vjerovati znaći dopustiti nekritički nekomu da te ukrade od tebe samog, to si mogu dopustiti samo budale. Središnja toćka urote je okupacija ljudskih uvjerenja zemljana.

Splitexpress
5 godine prije

Sve je u redu,samo kasne?Trebalo je to napraviti kada je Njemačka zaustavila Južni tok?

OBICNOSAMOCITAM
5 godine prije

Poslije izbora u Italiji ja sam u Italiju gledao kao u jedno od rijetkih svjetla koje nas mogu izvuci iz tame . Ili “popraviti” EU ili je dovest do raspada. Po meni je cak i ovo drugo iako bi imalo teske posljedice sigurno bolje od diktature u koju ulazimo,da ne koristim teze rijeci za EU. Nekako s vremenom ta svijetlost je sve blijedja. U talijanskim medijima mozemo vidjeti pametne izjave ali cini mi se da je to vise da smire svoje gradjane. Kad u Briselu treba zauzeti stav tu se ispostavi da ipak nemaju dovoljna m… za to,nazalost.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI