Šef Roscosmosa obećao je da će ruska super-teška raketa biti jeftinija od američke

Sustav za lansiranje
9 komentara

Super teška vozila za lansiranje treće generacije razvijaju se u velikom broju zemalja. Sustav svemirskog lansiranja (SLS) postoje u Sjedinjenim Državama, Yenisei u Rusiji i Changzheng 9 u Kini.

Šef Roskosmosa Dmitrij Rogozin složio se s tezom Elona Muska o izuzetno visokoj cijeni američke rakete SLS, koju je Musk nazvao “tragedijom”.

“Naše super teško [lansirno vozilo] koštat će puno manje od američkog SLS-a, ali sada moramo razmotriti rješenja koja će Yenisei učiniti još konkurentnijim. U ovom je pitanju teško ne slagati se sa @elonmusk. Takvi troškovi pokretanja bit će preveliki čak i za Sjedinjene Države sa svojim moćnim gospodarstvom “, izjavio je na Twitteru šef svemirske agencije Roscosmos, Dmitrij Rogozin.

U studenom su izvori u svemirskoj i raketnoj industriji rekli da je Roscosmos dizajnirao super tešku raketu Yenisei koja je mogla dostaviti korisni teret težak najmanje 100 tona u nisku zemaljsku orbitu, a na Mjesec 27 tona. A njegova teža verzija, Don, može prevoziti 140 tona odnosno 33 tone na Mjesec.

Takve će se rakete koristiti za pokretanje transportne svemirske letjelice Orel s modulom za slijetanje i dijelovima lunarne baze na Mjesec.

RosCosmosYenisei
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Iza_horizonta
4 godine prije

Po meni je mnogo važnija vijest da je u skupštini potpisan dokument da BiH neće uzurpirati djelove Mjeseca i ostalih nebeskih tijela 🤣

Grdi
4 godine prije

Bit ce bolja samo i ukoliko ce biti *Reusable* … ako nece biti, onda pise kuci propalo ……

Dopizdilomi
4 godine prije

Kako šta će? Kupit će od zaostalih rusa.

Mr.Rock
4 godine prije

Jos od Apollo programa razmisljam od tome zasto se ne izgradi u orbiti orbitalna stanica koja bi sluzila kao mjesto montiranja dijelova letjelica i odskocna daska za putovanja dalje u svemir. Pogotovo kada je jos Space Shutle letio u svemir, vec cisto rutinski i bio u stanju prevoziti teret, tada sam mislio da ce sve krenuti u tom smjeru. Dobro, za ocekivati orbitalnu stanicu kao u onu Odiseji 2001. danas, bilo bi previse! 🙂 Ali, zasto ne razmisljati o tome kao konceptu programa putovanja na mjesec? Za prevoz dijelova bile bi dovoljne i ove sadasnje rakete mislim (?), pogotovo kada pogledam koliko se lansiranja, razno raznih, obavi svake godine u svijetu. Mozda “strucnjaci” ovdje na portalu imaju svoje misljenje?

nije bitno tko
4 godine prije

Bit če jeftinija i kvalitetnija……

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI