Ultimatum Vladimiru Putinu ili blef Angele Merkel da umiri Petra Porošenka?

Angela Merkel
35 komentara

Unatoč činjenici da su njemačke kompanije i Savezna udruga plinskih operatera insistirali na izgradnji plinovoda “Sjeverni tok 2”, koji bi udvostručio isporuke ruskog plina Njemačkoj i tu zemlju pretvorio u ključni tranzitni centar za distribuciju ruskog plina, te nakon izdavanja svih potrebnih dozvola za polaganje plinovoda u njemačkim vodama, kancelarka Angela Merkel je dala, blago rečeno, “čudnu izjavu”, koju su u Rusiji shvatili kao ultimatum Berlina. Koliko je kancelarka Merkel bila ozbiljna, teško je procijeniti.

Naime, njemačka kancelarka Angela Merkel je izjavila je “kako nije moguće implementirati “Sjeverni tok 2” ako će to značiti prekid tranzita plina kroz Ukrajinu”.

Govoreći na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s ukrajinskim predsjednikom Petro Porošenkom, istaknula je kako će zbog “Sjevernog toka 2″ Ukrajina izgubiti svoju važnost kao tranzitna zemlja za plin”.

Prema njezinim riječima, ona je na to već upozorila ruskog predsjednika Vladimira Putina tijekom telefonskog razgovora.

“Jasno sam rekla da je projekt “Sjevernog toka 2″ bez ukrajinskog tranzita nemoguće implementirati”, rekla je Merkel.

Međutim, prekid tranzitna plina kroz Ukrajinu i jeste jedan od glavnih ciljeva izgradnje “Sjevernog toka 2”, zbog čega Kijev prosvjeduje još od prvih dana naznake da će se plinovod izgraditi. Naime, Gazprom je 2019. Odlučio obustaviti tranzit kroz Ukrajinu i do danas nije izdano nikakvo priopćenje da se odustalo od te namjere.

Ukrajinski predsjednik Porošenko je u ponedjeljak u intervjuu za list Handelsblatt kritizirao njemačke političare zbog odobrenja izgradnje “Sjevernog toka 2”.

Prema njegovim riječima, “Gazpromu bi bilo jeftinije da modernizira ukrajinske plinovode”.

S druge strane, dodao je “kako će plinovod “Sjeverni tok 2” omogućiti Rusiji “ekonomsku i energetsku blokadu njegove zemlje”.

Sjeverni tok 2
FOTO: Sjeverni tok 2

Prošlog mjeseca je Ukrajina priopćila kako je nametnula sankcije bivšem njemačkom kancelaru Gerhard Schröderu, koji kao čelnik odbora ruske državne naftne tvrtke Rosneft promiče ruske interese.

Dominique Ristori, čelnik Uprave za energetiku Europske komisije, 6. travnja je izjavio kako Europska komisija neće podržati projekt “Sjeverni tok 2”. Mnoge europske zemlje realizaciju ovog projekta vide kao prijetnju vlastitoj energetskoj neovisnosti. Finska je danas potvrdila kako je izdala konačnu dozvolu za izgradnju “Sjevernog toka 2” i za početak izgradnje plinovoda nedostaju još samo dozvole Danske i Švedske, ali ne za polaganje plinovoda u njihovim teritorijalnim vodama, nego u zoni ekskluzivnog gospodarskog pojasa.

Iz tvrtke “Nord Stream 2 AG” su priopćili da će postupci za dobivanje odobrenja u svim zemljama biti dovršeni u narednim mjesecima.

Direktor ruskog Instituta za energiju Sergej Pravosudov je izrazio mišljenje o izjavi njemačke kancelarke.

“Angela Merkel, prije svega, brani svoje interese, ali se pravi da joj je stalo do budućnosti Ukrajine. Međutim, apsolutno je jasno da ona brine o interesu svoje zemlje i njenih tvrtki. Bilo je važno pokazati da taj projekt nije usmjeren protiv nikoga, ali je ipak tranzit kroz teritoriju Njemačke prednost u smislu izravne isporuke i zarada od tranzita. Dakle, Merkel je zapravo rekla: “Mi gledamo na sebe, a neka se Ukrajina bori za svoj tranzit i neka stvoriti natjecateljske uvjete da konkurira projektu”. “Sjeverni tok 2” je za Njemačku puno povoljniji nego tranzit preko ukrajinskog teritorija. Puno je jeftiniji, a Njemačka dobiva više plina, tako da Ukrajina poručuje kako će povećati tranzitne pristojbe. Svima je jasno da će Gazprom u tim uvjetima smanjiti tranzit kroz Ukrajinu. Mali tokovi kroz Ukrajinu će teći, ali će Gazprom pokušati smanjiti ove količine što je više moguće, jer za kompaniju takvo poslovanje jednostavno nije ekonomski isplativo”, rekao je Sergej Pravosudov.

Ranije je glavni izvršni direktor Gazproma Aleksej Miller izjavio kako će tranzit ruskog plina kroz Ukrajinu, nakon puštanja u rad turskih plinovoda i plinovoda “Sjeverni tok 2”, biti smanjen na tek 10 do 15 milijardi kubnih metara godišnje. Tijekom 2017. je tranzit plina kroz Ukrajinu dosegao rekordni volumen od 93,5 milijardi kubnih metara, što je najveća količina u posljednjih osam godina.

Projekt “Sjeverni tok 2” podrazumijeva izgradnju dva kraka plinovoda ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara plina godišnje i kroz Baltičko more bi povezao bi rusku obalu s Njemačkom.

Neke se zemlje oštro protive izgradnji, prije svega Ukrajina, koja se boji gubitka prihoda od tranzita plina i ali i Sjedinjenih Država, koje na europsko tržište energenata namjeravaju plasirati svoj ukapljeni plin.

GazpromPlinSjeverni tok 2
Pretplatiti se
Obavijesti o
35 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Bluebird
6 godine prije

Jedan americki ekonomist je rekao; kud Njemacka tamo Europa, a to jako boli Amerikance i zato je takva hajka oko sjevernog toka. Vidjet cemo, Merkelica nije vjecna, a Njemci sve vise misle na sebe, kao i svi ostali. Porosenko ne predstavlja nista u EU.

udav
6 godine prije

ja stvarno ne znam nemacki, ali ako je rekla to, onda zasto joj ne verujete? ko je finansirao severni tok 2? jel nemci tvrde da su rusi otrovali skripalja i pomogli asadu da otruje svoj narod? onda to znaci da planiraju da dobiju plin iz sirije ili iz irana, a ne iz rusije, samo dok koalicija IZBOMBARDUJE I OSVOJI te zemlje – to je jedino LOGICNO

istina boli
6 godine prije

Ma kravetina najobicnija. Ispricavam se plemenitim zivotinjama kravama. Sva ta govna od zapadnih politicara tretira nas obicne ljude kao debile i idiote koje mozes valjati kako hoces, a jedino Vladimir pokazuje svoju velicinu zasto sto najiskrenije brine za Rusiju i građane Rusije. To se pokazuje i potvrđuje iz dana u dan. On je takva velicina naspram ove zapadne stoke da mu nisu ni do cipela, a kamoli gleznjeva.Da je srece pa da su svi na tom putu, ova predivna planeta Zemlja bi bio pravi raj.

kdk
6 godine prije

Angela je svjesna da su u upravnim i inim odborina ukrajinskih plinovoda ameri i da joj mogu praviti nerješive probleme oko sjevernog toka…

eu kolonija
6 godine prije

meni je čudniji potrošenko:). ukrajinci i potrošenko će ući u povijest svjetske gluposti. angela i njemacka ne samo da će dobivati jeftiniji plin jer neće morati više plaćati tranzitne pristojbe već će sada dodatno pojeftiniti plin jer će naplaćivati tranzitne pristojbe a to znači dodatnu konkurentnost inače vrlo konkurentnog njemackog gospodarstva.

Sara
6 godine prije

A tako su lijepo bila podijeljena mjesta presidenta i vajsprezidenta kompanija. Sve svjetska zombi elita. Sad pada sve u vodu, a luzeri-aspiranti gube volju i za biznis i za Ukrajinu.

Sunseeker
6 godine prije

Ukrajina tek sad počinje shvaćati šta znači kad izdaš svoje zbog tuđih lijepih priča i obećanja. Šta reci osim tko pod drugim jamu kopa sam u nju pada…

Globalista
6 godine prije

Porosenko prosao je voz, mislio si dá ce ti ameri dati jeftinije plin,malo sútra.Ukrajini je své na plin,kompletna plinafikacija.Ove godine Porosenko uveo americki zdravotní Sistem,sve moras platiti ,ukrajinci su sada Sretan národ sa ukrajinsko-americkom elitom i Porosenkom

Kajzer Soze
6 godine prije

Ima još jedna bolja opcija a to je da se krene sa ,,Južnim tokom” i da Balkan postane čvorište za Evropsko snabdjevanje gasom a da i vi i Ukri da dobijete k*****, bože kako smo mi J.Slaveni na Balkanu glupi i koliko radimo protiv svojih interesa pa to je za ne povjerovati ,nije mogao Južni tok koji bi išao preko naših zemalja ali Sjeverni tok može kao od šale !

Sparkling
6 godine prije

Ukrajina je propala onog trenutka kad je njihovo novo vodstvo na celu s potrosenkom pomislilo da moze pomutiti racune Rusiji. Vjerovali su Victori N. i njezinim kolačičima. I sada imaju propalu drzavu koju eventualno mogu spasiti da ponovo naprave drzavni udar u obrnutom smjeru.

Sinisa
6 godine prije

Finska odobrila;Danska kaze da ne postoji nacin da se blokira ovaj projekat.

Borac2
6 godine prije

Bas je bitno sta misli hitlerova necakinja i cokoladni sef drzave zvane failed state.

Amater
6 godine prije

Stvaraju se novi odnosi i to više nitko ne može zaustaviti ….

onaj najgl.....veći Dalton
6 godine prije

Najvjerojatnije Angela ne može noćima spavati od brige što će Ukrajina izgubiti par milijardi dolara zbog prestanka tranzita ruskog plina preko njenog teritorija.
Angela spava ko top jer joj miran san donosi sama pomisao koliko će Njemačka zaraditi tranzitom plina preko Njemačke.
Pitam se pitam, koji je od tih snova realističniji.

Arch
6 godine prije

Svi narodi svijeta kroz povijest čine izbore i žanju gorke ili slatke plodove tih izbora. Neki napreduju, neki nazaduju, a neki te izbore i ne prežive. Srbi, Hrvati i Ukrajinci su krivo izabrali. Hoće li preživjeti, ne znam, ne mislim da hoće.

vladigas
6 godine prije

treba njemcima naplatit duplo

Danilo
6 godine prije

Ukrajinci su lepo zarađivali i živeli na ruskom plinu. Šta sad kukaju. Sami su krivi jer toliko pljuju po ruskom narodu da nisu zaslužili ništa. Možda se posle novih izbora situacija promeni.

Zvrk
6 godine prije

Ponekad mi se čini da ovaj Porušenko u tajnosti radi za Ruse.

Moreno
6 godine prije

LNG nije baš nešto prihvaćen ni od investitora ni od eventualnih korisnika, to teško ide i kod vazalovih vazala ka šta su npr Litva koja se nije baš usrićila ili Hrvatska koja bi tribala investitoru izdat garancije odnosno preuzet rizik neprofitabilnosti.
Tako da je ovo općenito zadnja opcija za opstrukciju ruskoga plina za Europu.
Ako se kojim slučajem i zaustavi sjeverni tok 2, Njemačka će bit nekako kompezirana u drugim segmentima, a to će ić na uštrb Mediteranskih EU zemalja čije je ekonomije Njemačka već dobro posisala i malo je ostalo.

Crni žutokljunac
6 godine prije

Zabili bi Rusima nož u leđa,a zarađivali bi od njihovog plina.Licemjerne budale.Mislim da većina njihovog naroda sve više vidi u kakvu su kašu upali.Nadam se da nisu previše ko mi,pokriju se ušima,pokušaju preživit il u tišini odlaze van.Dok se ovakvi slugani obezbijede,a za druge ih briga.Ko da će živjet vječno il materijalna bogatstva odnest sa sobom na onaj svijet.

nevaneva
6 godine prije

Kdor je prebral knjigo: Keith Lowe: – Savage Continent, Europe in the Aftermath od World War II (Slovenci smo jo prevedli; Podivljana celina) mu ne bo padlo na misel, da bi vzel v roko puško in se boril – za koga?

nevaneva
6 godine prije

Mutti Merkel je to morala povedati, da *skulira Amerikance*. Ni pa mutti blesava, da to tudi naredi. Klinc gleda tiste ukrajinske fašiste. Naj sami obdelujejo zemljo in spet postanejo žitarica Europe.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI