Detoksifikacija – tajna o jeziku

Jezik
27 komentara

Davno, davno u zdravstvenom sustavu na području drevne Kine, a navodno u Kini čak i prije stotinjak godina, bolesni ljudi i njihove obitelji nisu plaćali ništa ako je itko u obitelji bio bolestan, a liječnici su morali biti i te kako sposobni i dobronamjerni da bi opstali u praksi. Više riječi o tome možete naći i u uvodu našeg članka o slatkom pelinu.

Jedna od tekovina medicine drevne Indije i Kine je liječenje putem dijagnoze uspostavljene pregledom jezika.

Liječnici drevnih medicina su znali, a neki od njih i danas znaju, iščitavati informacije o zdravlju (unutarnjih organa, ne samo probave) određene osobe promatrajući njezin jezik. Mi, na žalost, ne znamo dovoljno da bismo mogli postavljati dijagnoze. Unutar Evrope i sjeverne Amerike, dijagnostika pomoću jezika postoji u alternativnoj medicini (u njenoj podgrani po imenu naturopatija), ali ni tu nije učestala.

Međutim, već i ovdje predstavljena “tajna o jeziku”, uz informaciju o tome kako izgleda jezik potpuno zdrave osobe, vam mogu znatno poboljšati kvalitetu prehrane, zdravlja, i života uz praksu koju sami stvorite i adaptirate prema vlastitim uvjetima i potrebama. Naime, jezik kao “ogledalo” zdravlja vrlo brzo reagira na promjene u probavi. Bilo koja dijeta, metoda, navodno zdrava ili nezdrava hrana, dodatak prehrani, lijek, otrov, čaj ili kemijski spoj, utječe (unutar nekoliko sati, možda čak i minuta) na izgled jezika, i tako vam vlastiti jezik može poslužiti kao jedan od sigurnih putokaza za očuvanje zdravlja i samoliječenje. Jezik je isto dobar vodič u prepoznavanju Jarisch-Herxheimerovih reakcija. Neki izvori savjetuju svakodnevno promatranje vlastitog jezika, ujutro, na tašte. Ali ako imate vremena i povoljne uvijete, preporučujemo promatranje isplaženog jezika prije i nakon mnogih (ili većine, ili čak svakog) obroka. Pritom imajte u vidu da uz prehranu na izgled jezika utječu i (ne)odgovarajuća hidratacija i svi ostali čimbenici koji utječu na crijevnu ravnotežu, a možda i neke druge pojave i stanja za koja mi ne znamo.

Ova teorija i praksa nas uči da su infekcije mikrogljivicama ili bilo koja druga neravnoteža probave vidljive prostim okom na jeziku kao odstupanja od zdravog (idealnog) izgleda. I ta odstupanja se smanjuju ili povećavaju u skladu sa povećanjem ili smanjenjem zdravlja osobe. Iz našeg iskustva (višegodišnjeg, na nekolicini ljudi), izgled nezdravog jezika se može jako popraviti uz promjenu dijete, dok nam na odabir povoljne dijete ukazuje promatranje samog jezika, a ne apetit koji može biti (i nerijetko nije) već “pokvaren” zbog uneravnoteženog crijevnog mikrobiota. Naravno, pravi smisao liječenja izgleda jezika nije kozmetički, cilj je liječenje probavnog sustava, i time cijelog organizma.

A što je to zdrav jezik? Na žalost, zdrav jezik nije učestala pojava. Nema ga smisla tražiti među odraslim ljudima unutar zapadne civilizacije, pa čak i većina djece nema potpuno zdrav jezik. Jedino je kod zdrave dojenčadi i vrlo male djece koja rijetko jedu slatkiše, u pravilu jezik “netaknut”: homogene roze boje, gladak, homogeno vlažan (ni previše suh ni previše pokriven pljuvačkom), bez ikakvog pokrova, bez rupica, pukotina (brazdi) ili izraslina, odgovarajuće veličine (u odnosu na veličinu usne šupljine) i debljine, bez “otisaka” zubiju na rubovima.

Kao što znamo ili naslućujemo, dah zdrave osobe je svjež. Dosta nezdrave osobe imaju kiseli dah, ili zadah koji čak podsjeća na truljenje. Zdravlje jezika je povezano sa svježinom daha. Dok se neugodan zadah (halitoza) može kratkoročno prikriti, narušeno zdravlje probave se uglavnom samo pogoršava unutar “vrzinog kola” opisanog u našem prethodnom članku [o crijevnoj ravnoteži]. Ako su pukotine na jeziku osobe vidljive već dok ona govori, to upućuje na uznapredovale probavne i zdravstvene probleme, od kojih su neki vjerojatno već dobro poznati toj bolesnoj osobi. Moderna medicina je razvila relativno veliku terminologiju oko manjih ili većih “bolesti jezika”. Na primjer “geografski jezik” možda zvuči upečatljivo, ali ne daje nikakvu bitnu informaciju o zdravstvenim problemima osobe koju je ta “bolest” snašla. Kod naturopatskog pristupa, geografski jezik je samo kombinacija nekoliko dosta izraženih odstupanja od zdravog jezika. U svakom slučaju, cjelokupno zdravlje osobe sa takvom dijagnozom jako pati.

Već i manja odstupanja izgleda jezika od onog zdravog bi nam trebala biti dovoljan povod za početak potrage za vlastitim idealnim zdravljem. Ideja i metoda za poboljšanje dijete i načina života u cilju ozdravljenja ima mnogo, iz mnogostrukih izvora. I mi namjeravamo uskoro podijeliti neke od njih, nama najdraže, a vi ćete nas vjerujemo nadopuniti.

Najvažnija poruka za danas je da je jezik izuzetno dobar putokaz na putu prema zdravlju.

detoksifikacijajezikZdravlje
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
pozitivan pesimista
2 godine prije

“Na žalost, zdrav jezik nije učestala pojava”

ha, obzirom koliko je grijesan nije ni cudo;)

piždro
2 godine prije

ovakvu isplaženu jezičinu ima zlobna boginja Kali u indijskoj mitologoji, kad ide na kosidbu ljudski tijela i duša.. ko kopija

2 godine prije zadnji put uredio piždro
stalin
2 godine prije

zbog tih besplatnih doktora i jezičina nema više nosoroga,tigrova i sličnih preparata

Stara kuka
2 godine prije

Istina. Danas,kao nikad do sada je jako puno otrovnih jezika kojima bi nužno trebala detoksikacija.

comment image

2 godine prije zadnji put uredio Stara kuka
La_fiera
2 godine prije

Bolje da ste umesto Ajnštajnovog stavili slike zdravog i nezdravog jezika. I pored opisa ne razumem baš kako treba da izgleda. A i ovo za veličinu je zbunjujuće, ja imam malu vilicu, a prilično dugačak jezik kad se isplazim 😏

dfhbvzaebvesrzbfzues
2 godine prije

Istina je to za jezik da kinezi putem izgleda istog prave dijagnoze. Sječam se priče nekog tipa koji je iz zahebancije otišao nekom kineskom liječniku da mu pogleda jezik, veli kinez zezaš me pati si skroz zdrav, dakle znaju oni taj posao.

2 godine prije zadnji put uredio dfhbvzaebvesrzbfzues
Starina
2 godine prije

Prvi znak lošeg stanja organizma je bijeli jezik, znači tijelo je zakiseljeno, čak pod upalama.

Legendarni Grk
2 godine prije

Po Ayurvedi bi trebalo svako jutro ostrugati jezik žlicom da se uklone toksini (Ama na Sanskrtu) koji se preko noći skupe na jeziku.
Ako se to ne napravi, onda se izlučena Ama gutanjem vraća nazad u tijelo.

Darinka
2 godine prije

pa već se odavno zna i preporučuje da kad se peru zubi da se isčetka i opere i jezik, imaju i neki specijalni čistači samo za jezik.. eto barem to za početak bi trebali raditi..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI