Za obnavljanje vaših mišića preporučuje se niska razina glukoze

Misici-Ljudsko tijelo
7 komentara

Nedavna japanska studija baca sasvim drugo svjetlo na okruženje najpovoljnije za razvoj mišićnih matičnih stanica, omogućavajući obnavljanje mišića. I, iznenađujuća stvar, za razliku od drugih stanica, oni ne vole glukozu.

Zašto je to važno

Mišić je tkivo koje se neprestano obnavlja, pomalo poput kostiju, jer se troši kad ga koristite. Jedan od principa za dobivanje snage također je namjerno izazivanje malih mišićnih lezija kako bi se stvorila nova mišićna vlakna u vrijeme oporavka (osiguravanjem potrebnih hranjivih tvari u to vrijeme).

Posljednjih godina znanstvenici su počeli bolje razumjeti kako se to odvija na staničnoj razini. Posebne matične stanice odraslih, mišićne satelitske stanice, koje se nalaze u prugastim mišićima uz miofibre, igraju presudnu ulogu. Kada su miofibre oštećene, satelitske stanice utrkuju se, množe se i na kraju stapaju s njima. To ne samo da popravlja štetu, već i održava mišićnu masu.

Da bi se razumjelo kako dolazi do gubitka mišića zbog bolesti, neaktivnosti ili starosti, savladavanje specifičnih mehanizama glavni je izazov za medicinsku znanost. Otuda ideja japanskih istraživača za boljom procijenom kako se umnožavaju satelitske stanice mišića, posebno izvan tijela.

Studija

Znanstvenici sa Sveučilišta Tokyo Metropolitan (Japan) ispitali su kako se umnožavaju satelitske mišićne stanice u Petrijevim zdjelicama (u laboratoriju), koristeći okruženje povoljno za njihov rast. Primijetili su da ako se te stanice stave u okruženje bogato glukozom, razmnožavaju se sporije. Ovaj je rezultat iznenađujući jer se glukoza smatra ključnom za rast stanica. To je zato što ga stanice lako pretvaraju u ATP, gorivo koje im omogućuje funkcioniranje. Pa ipak, japanski tim otkrio je da su satelitske stanice mišića najbolje uspijevale u okruženju koje nije bilo prebogato glukozom.

Kad su istraživači pokušali umnožiti satelitske stanice u okruženju bogato glukozom, prednost su iskoristile druge vrste mišićnih stanica u njihovom uzorku. S druge strane, kada su održavali nisku razinu glukoze u sredini kulture, uspjeli su dobiti “čiste” kulture satelitskih stanica. Dokaz da nemaju sve mišićne stanice koristi od istih uvjeta.

Za istraživače izgleda da ove matične stanice dobivaju energiju iz potpuno drugog izvora, a ne od glukoze. I oni već pokušavaju odgonetnuti koji. Također primjećuju da su se razine glukoze korištene u prethodnim studijama satelitskih stanica podudarale s onima utvrđenim kod osoba s dijabetesom. To bi, prema njihovim riječima, moglo objasniti zašto promatramo gubitak mišićne mase kod dijabetičara tipa 2.

U praksi

Iako je ova studija važna za biomedicinska istraživanja, na njene će se praktične implikacije morati pričekati. Ipak možemo pretpostaviti da je preporuka sportskih stručnjaka poput dr. Fabricea Kuhna da koriste hranu s niskim glikemijskim indeksom (ili proteinima) vjerojatnije da potiču popravak mišića umjesto hranu bogatu ugljikohidratima/šećerima.

Izvor: US National Library of Medicine

GlukozaKetoKeto prehranaMišićiTjelesno zdravljezdrava ishranaZdravlje
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nepoželjni
3 godine prije

“…ako se te stanice stave u okruženje bogato glukozom, razmnožavaju se sporije. Ovaj je rezultat iznenađujući jer se glukoza smatra ključnom za rast stanica.” 

To je skroz bez veze, jer se zna da je glukoza “gorivo” a da su proteini “cigla”!

Ovo se može usporediti sa “mudrim zidarom” koji je ushićeno zaključio kako se kuća ipak lakše gradi ciglom nego benzinom … 😉

3 godine prije zadnji put uredio dzabaludin
zjev
3 godine prije

e gibaje zato su mi losi misici

Lucija, prva
3 godine prije

“razine glukoze korištene u prethodnim studijama satelitskih stanica podudarale s onima utvrđenim kod osoba s dijabetesom. To bi, prema njihovim riječima, moglo objasniti zašto promatramo gubitak mišićne mase kod dijabetičara tipa 2.”

E. Trebali ste proučiti mišiće kod “medožderskih” naroda, tipa Eskimi ili Balkanci…

Realno
3 godine prije

Debilderi na aparatima.

3 godine prije zadnji put uredio Realno
bauštelac
3 godine prije

piješke na deveti

Zelinčanka
3 godine prije

Zanimljivo, a stanice koje najviše vole šećer su upravo stanice zločudnih tumora.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI