Bankrot Deutsche Bank na pomolu

Deutsche Bank, Banka njemačke, EU,
0
0

Njemačka Deutsche Bank razmatra promjenu poslovne strategije u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje se suočavaju sa plaćanjem kazne od čak 14 milijardi dolara koje od njih zahtijeva Ministarstvo pravde, a zbog prodaje propalih hipotekarnih obveznica prije finansijske krize.

“Glavni razlog zbog kojeg je ova kazna zatražena od strane američke vlade je što su oni u velikim dugovanjima,” smatra Jim Rogers, finansijski analitičar. “Oni su u ogromnom deficitu – očajni su zbog novca. Probaće da ga nabave gdje god mogu.”

Neki analitičari smatraju da je ovaj potez američke vlade odgovor na zahtjev Evropske Unije upućen kompaniji Apple da plati 14,5 milijardi na ime povrata poreza.

Izvori bliski njemačkoj banci navode da je napuštanje veoma važnog američkog tržišta gotovo van svake sumnje, ali da će biti razmatrana i strategija smanjenja aktivnosti te fokusiranja na potrebe njemačkih korporativnih klijenata u SAD-u.

Njemački list “Welt” smatra da bi promjena poslovne strategije mogla biti rezultat nagodbe sa američkim Ministarstvom pravde, uz najvjerovatniju obavezu plaćanja kazne kroz odricanje od investicionog bankarstva u SAD-u. Glasnogovornica Deutsche Bank je odbila komentarisati ove navode.

Deutsche Bank je upala u krizu još od prošlog mjeseca, kada je najavljeno potraživanje iz američkog Ministarstva pravde. Sada se još uvijek bore da umanje kaznu, ali bi se uskoro mogli okrenuti investitorima novca, ako kazna bude morala biti plaćena u punom iznosu.

Iz banke je na samom početku saopšteno da neće platiti ni blizu onoliko koliko od njih traži vlada SAD-a. Zbog toga bi, smatra Jim Rogers, mogli bankrotirati što bi urušilo čitav svjetski finansijski sistem. Drugi mogući scenario je pokušaj smanjenja kazne, ali bi u tom slučaju banka morala biti spasavana od strane njemačke vlade.

Rogers takođe smatra da bi se Evropska Unija (EU) raspala u slučaju da propadne Deutsche Bank, jer Njemačka više ne bi mogla niti htjela podržavati taj projekat. Naročito ako bude morala da spasava sopstvenu banku od bankrota, iako je ranije drugima govorila da to ne treba raditi.

BankrotDeutsche Bank
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI