Bankrot Saudijske Arabije na pomolu

Riyadh - Saudijska Arabija
0
0

Dvogodišnji pad cijena nafte uzrokovao je veliku štetu ekonomiji jedne od najbogatijih zemalja svijeta. Ako ništa ne bude preduzeto, Saudijska Arabija bi mogla bankrotirati u naredne tri do četiri godine, tvrde neki saudijski eskperti.

S obzirom na to da 90% prihoda njene ekonomije čini zarada od izvoza nafte, pad cijene ove sirovine sa 110 američkih dolara po barelu sredinom 2014. na nešto preko 30 dolara u posljednje vrijeme, Saudijska Arabija bi se mogla suočiti sa katastrofom, jer se državne novčane rezerve sve više smanjuju.

Rijad je prošle sedmice, prvi put u historiji ove države, ponudio svoje međunarodne obveznice vrijedne 17,5 milijardi dolara na prodaju, a kako bi popunio budžetski deficit.

Mohamed Al Tuwaijri, zamjenik saudijskog ministra ekonomije, izjavio je za medije:

“Ako ne preduzmemo reformske mjere i ako globalna ekonomija ostane ista, onda smo osuđeni na bankrot u naredne tri do četiri godine.”

Da bi zaustavili odljev bogatstva, saudijski lideri pribjegli su smanjenju troškova i potrošnje, naročito u društvenom sektoru. Ranije je najavljeno da će ministarstvo finansija smanjiti troškove te uvesti nove poreze, ali i smanjiti subvencije za gorivo, vodu i energiju.

Država je odlučila da poveća i cijene viza za hodočasnike (hadžije), ukine energetske subvencije i uvede nove putarine, ali su rezovi u javnom sektoru najslabiji. Oko dvije trećine zaposlenih u kraljevstvu radi za državne institucije, a vlada troši oko 45% svog godišnjeg budžeta na plate.

Bankrot
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI