Dobitnik Nobelove nagrade Robert Shiller poziva na povećanje referentne kamatne stope FED-a jer tržište očekuje drugačije

Robert Shiller ekonomista
9 komentara

Ekonomista i dobitnik Nobelove nagrade, Robert Shiller, rekao je da američke Federale rezerve (FED) treba da povećaju kamatnu stopu u trenutnim uslovima, jer se tržište zalaže za prvi pad stope u poslednjoj deceniji.

“I dalje imamo veoma nisku stopu nezaposlenosti. Ekonomija je trenutno dobrostojeća” rekao je Shiller, profesor ekonomije na Yale univerzitetu. “Lako bi se moglo pronaći opravdanje za povećanje kamatnih stopa kako bi se ekonomija stabilizovala na duži vremenski period”

“Iako je stopa inflacije ispod ciljane, ona ne odstupa mnogo od nje” rekao je Shiller. FED-ov PCE indeks (indeks osnovnih troškova lične potrošnje) koji isključuje promjenjive troškove hrane i energije je porastao 1,6% u junu u odnosu na prošlu godinu što je niže od zacrtanog cilja koji je bio na 2%.

Shiller je primjetio da je cijena akcija dostigla najvišu tačku i da postoji opasnost od “novog istorijskog pada”.

Američki ekonomski rast je usporio na 2,1% u drugom kvartalu ove godine, objavilo je američko ministarstvo trgovine, što predstavlja naglo usporavanje u odnosu na rast od 3,1% iz prethodnog kvartala. Prosječan rast BDP-a tokom 2018. godine je iznosio 2,9% po revidiranim rezultatima.

FED je odobrio četiri skoka kamatnih stopa u 2018. godini nastavljajući politiku “normalizacije” započetu 2015. godine. Od početka ove godine FED nije mijenjao svoju kamatnu stopu, s tim da je trenutna stopa u ciljanom raspon od 2,25% do 2,5%.

Predsjedavajući FED-a Jerome Powell je rekao američkim zakonodavcima ranije ovog mjeseca, da je zabrinut za usporavanje globalnog rasta i neizvjesnosti oko globalnih ekonomskih tenzija koje dodatno usporavaju ovaj rast.

Powell kaže da “labava monetarna politika utiče na ekonomski rast američke privrede”.

Federalni komitet za otvoreno tržište bi trebao naredne sedmice donijeti odluku o utvrđivanju novih kamatnih stopa.

FED
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
4 godine prije

Kolike su kamate na juan i rublju?

onaj najgl.......veći Dalton
4 godine prije

”Ekonomija je trenutno dobrostojeća.” Kaže lik o najzaduženijoj ekonomiji u Svemiru i okolini. Koja ima najbolji kreditni rejting. Jer ga daje sama sebi. Koja pored svih tih stručnjaka i genijalaca, koji se mogu tući nogom u gu*icu od sreće, ako raste po stopama do 3% godišnje, u vrh glave. Ciklički svako toliko upadne u sistemsku krizu koja izazove slom, pa opet jovo-nanovo. A onim komunjarama i bezveznjacima Kinezima, koji nemaju pojma o ničemu, ekonomija neprekidno raste već 40 godina. Pa im ovi pametnjakovići sa Zapada moraju reći da su u ku*cu, jer Kinezi ne vide da će ove godine imati rast od samo 6,3 umjesto uobičajenih 8 ili više % godišnje. Šta veći seljak, veći krumpir. Sere ih karta samo tako. Početnička sreća. Tješe se iskusni pokeraši. Koji već razmišljaju da skinu sat sa ruke. Da ga stave u pot….. P.S. A na ovim prostorima je bilo likova koji su… Čitaj više »

Haralampije
4 godine prije

Čini mi se da su danas snizili na 2%.
Zašto profa pretpostavlja da ima točne brojke, o bilo čemu?

Moreno
4 godine prije

FED je kala kamatu za kvarat punta uz komentar kako je američka ekonomija dobra, ali ostatak svita je loš 🙂

Farree
4 godine prije

Ha ha ha ha ha
Nobelovac za ekonomiju
hah ahahah
povećati kamatne stope
hahahhah
Amerićka ekonomija je u dobrom stanju (u toliko dobrom stanju da je samo WWIII može izvući iz recesije)

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI